Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο ομιλίας του σε Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:
“Η ελληνική οικονομία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2% και αποκτά διαρκώς νέα δυναμική. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ η ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, από το μέγιστο του 27%, που είχε φτάσει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.
Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης. Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας. Η Ελλάδα -και δεν είναι υπερβολή να το ισχυριστεί κανείς- είναι σήμερα μια νέα οικονομία.
Διεθνείς οργανισμοί, αναλυτές και ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζουν την ποιοτική δουλειά που συντελέστηκε αυτά τα 3,5 χρόνια. Έγινε παράλληλα με την προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Σήμερα, σχεδόν 4 μήνες μετά από τη λήξη της μνημονιακής περιόδου, η χώρα μας ανέκτησε την αυτοδυναμία της και την πρωτοβουλία στον καθορισμό των δικών της προτεραιοτήτων.
Πορευόμαστε πλέον με το δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και τις δικές μας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών όρων, υπέρ των πολλών.
Προχωράμε σε παρεμβάσεις & ελαφρύνσεις σήμερα, σε χρόνο ενεστώτα. Το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε. Αποτελεί ηθική και πολιτική μας υποχρέωση, να δικαιώσουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για τις στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκε.
Η #Δίκαιη_Ανάπτυξη προϋποθέτει το συλλογικό βηματισμό της κοινωνίας προς ανώτερα επίπεδα ευημερίας. Όσο η οικονομία κατακτά υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ, τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια στήριξης των πιο αδύναμων και οι δυνατότητες ελαφρύνσεων.
Τα ελλείμματα συνήθως προκύπτουν, διογκώνοντας τελικά και το δημόσιο χρέος για όλους, όταν η επεκτατική πολιτική κατευθύνεται υπέρ μιας κρατικοδίαιτης και παρασιτικής επιχειρηματικής ελίτ και όταν η αύξηση του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας βασίζεται σε εξαγωγές, καινοτομία & συγχρόνους τρόπους παραγωγής. Δημιουργώντας έσοδα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υγιή εξωτερικά ισοζύγια & καθιστώντας βιώσιμη & ασφαλή, τη στοχευμένη επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής μας πολιτικής.
Απορροφούμε σήμερα ταχύτερα από ποτέ τα ευρωπαϊκά κονδύλια & αξιοποιούμε επενδυτικές συνεργασίες με ευρωπαϊκές & διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες. Η συνδυαστική επίδραση των δημόσιων πόρων με τα αναπτυξιακά εργαλεία θα δημιουργήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. εντός 3τίας.
Προωθούμε μια «ομπρέλα» αναπτυξιακών παρεμβάσεων: Προώθηση των εξαγωγών. Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. Σύγχρονα ευρυζωνικά έργα. Επιτάχυνση αδειοδότησης επιχειρήσεων. Διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων. Ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας. Ολοκλήρωση Κτηματολογίου.
Επιβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές στρατηγικές μας συμμαχίες & ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με άλλες χώρες όπως οι Κίνα, Ρωσία, Αίγυπτος, Ισραήλ & οι χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, διαμορφώνοντας ένα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Στις ευρωεκλογές πρέπει να επικρατήσει το αναγκαίο πολιτικό πρόταγμα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Στη βάση μιας ολοκληρωμένης & μακρόπνοης αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα επαναθεμελιώνει τα εργασιακά δικαιώματα και θα εμπνέει τα σχέδια ζωής των νέων.
Το όραμά μας για την μεταμνημονιακή εποχή στοχεύει στην Ελλάδα της βιώσιμης & δίκαιης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία. Aφήσαμε πίσω την ηττοπάθεια & τις φωνές της εσωστρέφειας, της καθυστέρησης & του παρελθόντος. Oργανώνουμε τις δυνατότητες της χώρας για ένα καλύτερο μέλλον”.