Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον Ρ/Σ «News 24/7» και τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού
ΣΠΑΝΟΥ: Έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Τζανακόπουλο. Γεια σας.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα κύριε Σκουρή, κυρία Σπανού.
ΣΠΑΝΟΥ: Συζητούσαμε για την αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού, την πρώτη Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία και έλεγα, μεταξύ άλλων κύριε Τζανακόπουλε ότι δεν φαίνεται να υποχωρεί η κοινωνική αντίδραση στη Βόρεια Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Δεν έχω απολύτως την ίδια εικόνα. Βεβαίως υπάρχουν πολίτες που εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις ακόμη και αντιρρήσεις σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό είναι μια δεδομένη κατάσταση για οποιοδήποτε κράτος θέλει να ονομάζεται δημοκρατία. Όμως, από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι οι ενέργειες, αν θέλετε, διακοπής ομιλιών ή οι ενέργειες οι οποίες έχουν ένα χαρακτήρα ακραίο, είναι μάλλον μειοψηφικές για να μην πω περιθωριακές.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως, ήταν εντυπωσιακό, κύριε Εκπρόσωπε, ότι διέκοψαν την ομιλία και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βέροια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Ο κ. Μητσοτάκης για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αγκάλιασε αυτού του τύπου τις ακροδεξιές πρακτικές. Για πολύ μεγάλο διάστημα τις κάλυψε. Για πολύ μεγάλο διάστημα τις υιοθέτησε ακόμα και ως τρόπο πολιτικής αντίδρασης ακόμη και για την ίδια τη ΝΔ. Όμως, ξέρετε, η ακροδεξιά έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Όσο και αν την αγκαλιάσεις, όσο και αν την προστατέψεις, όσο και αν τη χαϊδέψεις στο τέλος γυρίζει εναντίον σου. Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης έπαιξε ένα πολιτικό χαρτί εδώ και περίπου ένα χρόνο, το οποίο αποσκοπούσε στο, αν θέλετε, να αξιοποιήσει πολιτικά τις αντιρρήσεις ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως κάπου έχασε το μέτρο, έχασε τον έλεγχο και τελικά οδηγήθηκε στην πλήρη και ανεπιφύλακτη υιοθεσία της ακροδεξιάς. Και στο τέλος η ακροδεξιά γύρισε εναντίον του. Το χειρότερο όμως ήταν ότι η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη απέναντι σε αυτή την κίνηση, αν θέλετε, της διακοπής της ομιλίας του, ήταν σε μία κατεύθυνση, η οποία φάνηκε να μη στέκεται αυτοκριτικά σε όλα όσα έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αντιθέτως, προσπάθησε να παίξει στο πεδίο των ακροδεξιών, λέγοντας ότι ήταν ΝΔ εκείνη η οποία συγκρούστηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατανοεί ότι, παίζοντας στο πεδίο της ακροδεξιάς, τελικά ο μόνος ο όποιος κερδίζει είναι η ακροδεξιά και ο εθνικισμός. Νομίζω ότι όλα αυτά, καλό είναι να τα συζητήσουν στη Νέα Δημοκρατία διότι τα τελευταία χρόνια έχουν πλέον μετατοπιστεί σε μια κατεύθυνση, η οποία δεν τιμά τη ΝΔ, την πολιτική της διαδρομή, την καταγωγή της, αλλά και τα όσα έγιναν ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες όπου η ΝΔ εξελίχτηκε σε ένα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα, με το οποίο βεβαίως έχουμε πολιτικές διαφωνίες, έχουμε εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για την οικονομία, για το κοινωνικό κράτος, για τη δημοκρατία, για τα ατομικά δικαιώματα. Ωστόσο θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού, αυτού του τύπου οι διαφωνίες είναι και εύλογες και θεμιτές και αναγκαίες. Η ΝΔ πλέον μετατοπίζεται και η μετατόπιση αυτή είναι που οδηγεί – εν πάση περιπτώσει- τις ακροδεξιές πολιτικές οργανώσεις στην κυριολεξία να τίθενται εκτός ελέγχου.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν σας ρωτήσουμε γι΄ αυτήν καθ΄ αυτήν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού αύριο στη Βόρεια Μακεδονία, πριν από μερικές ημέρες ο κ. Βορίδης έκανε μια πρόταση εδώ και έλεγε με νομοθετική διάταξη να απαγορευτούν οι αντισυγκεντρώσεις. Θα εξετάζατε κάτι τέτοιο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς, αυτού του τύπου τις πρωτοβουλίες, δεν πρόκειται να τις πάρουμε. Αν θέλετε, είναι ζήτημα κάθε πολιτικής δύναμης, κάθε πολιτικού κόμματος, κάθε πολιτικού φορέα να στέκεται αντιμέτωπος σε τέτοιου τύπου δράσεις ή ενέργειες και την ίδια στιγμή να μην τίθεται, αν θέλετε, σε αμφισβήτηση το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου ή το δικαίωμα του ελεύθερου συναθροίζεσθαι. Νομίζω ότι δεν είναι το πρόβλημα αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι η Ν.Δ. όλο το προηγούμενο διάστημα –δηλαδή, δεν είναι πρόβλημα νομικό, είναι πρόβλημα πολιτικό- δεν καταδίκασε αντισυγκεντρώσεις. Τις αγκάλιασε, τις κάλυψε, τις στήριξε υπόγεια ή ακόμα και ανοιχτά και αυτό είναι που έχει οδηγήσει σε τέτοιου είδους καταστάσεις, τις οποίες πλέον υφίσταται και η ίδια η Ν.Δ. Γιατί σας είπα ότι όσο κι αν χαϊδεύεις τον εθνικισμό και την ακροδεξιά, στο τέλος θα υποστείς και εσύ τις συνέπειες.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, υπάρχουν ορισμένα δημοσιεύματα που λένε ότι υπάρχουν δυνάμεις που καλούν επιχειρηματίες ή τους προτρέπουν να μην συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στα Σκόπια. Υπάρχει τέτοιο θέμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι εάν ισχύει αυτό, πρόκειται, αν θέλετε, για ενέργειες, οι οποίες στην πραγματικότητα αυτό στο οποίο αποσκοπούν είναι να πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Δηλαδή, η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ένα νέο πεδίο, μια νέα ήπειρο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Και από ό,τι φαίνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το νέο πεδίο και για αξιοποίηση αυτής της νέας ευκαιρίας για ανάπτυξη, για επιχειρηματικές συνεργασίες και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας με τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Μακεδονίας, είναι στην ημερήσια διάταξη και υπάρχει τεράστιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Τώρα, εάν κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν αυτή τη λογική της υπονόμευσης με βασικό σκοπό την πρόκληση εντυπώσεων ή με βασικό σκοπό, εν πάση περιπτώσει, τα μικροκομματικά οφέλη, νομίζω ότι δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη χώρα και με αυτή την έννοια θα κριθούν. Δεν θεωρώ, πάντως, ότι αυτού του τύπου οι αντιδράσεις είναι πλειοψηφικές, ούτε ότι αυτού του τύπου οι υπόγειες ενέργειες ή η προσπάθεια υπονόμευσης έχουν καμία ελπίδα να επιτύχουν το σκοπό τους. Η επίσκεψη, όχι μόνον θα γίνει, αλλά θα πάει και εξαιρετικά καλά. Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών είναι πάρα πολύ μεγάλο και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, καθώς νομίζω ότι υπάρχουν πραγματικά πάρα πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Η υποκρισία, ξέρετε, κύριε Σκουρή, και σε αυτό το ζήτημα περισσεύει, διότι πολλοί από αυτούς οι οποίοι αντιδρούν, δεν υποστηρίζουν, εν πάση περιπτώσει, αυτή την προσπάθεια για το άνοιγμα νέων επιχειρηματικών οδών ή νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Ήδη δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουν πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες και αρκετά μεγάλα κέρδη. Επομένως, νομίζω ότι καλό θα ήταν σε αυτή τη χώρα επιτέλους να αφήσουμε στην άκρη την υποκρισία και τον ψευδοπατριωτισμό και να δούμε τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση.
ΣΠΑΝΟΥ: Σε σχέση με την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. τον Ιούνιο, έχει ριφθεί ο κύβος; Θα δοθεί ημερομηνία;
ΣΚΟΥΡΗΣ: Στηρίζουμε εμείς;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της Ελλάδας σε σχέση με το ζήτημα αυτό είναι δεδομένη. Από εκεί και πέρα, αυτά είναι θέματα, τα οποία συζητά η Ε.Ε. με συμμετοχή όλων των κρατών-μελών.
ΣΠΑΝΟΥ: Πάντως, εμείς θα δώσουμε πράσινο φως.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από τη μεριά της Ελλάδας, τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα και προεξοφλημένα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, η κυρία Γεννηματά, προχθές στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, ουσιαστικά κήρυξε διμέτωπο ενάντια στην Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά με μια λογική, οι δύο μεγάλοι, ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει και θέμα μεγάλου συνασπισμού.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυρία Γεννηματά, πράγματι, εξαιτίας των εσωτερικών πιέσεων που δέχεται στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και εξαιτίας των φυγόκεντρων τάσεων, οι οποίες έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τη στάση που κράτησε σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε επίπεδο διακηρύξεων, αν θέλετε, κηρύσσει διμέτωπο. Σε επίπεδο, όμως, πραγματικής πολιτικής, στο επίπεδο των επιμέρους πολιτικών τοποθετήσεων για οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί κανείς να φανταστεί, διαλέξτε όποιο θέλετε για να το συζητήσουμε, ταυτίζεται ολοκληρωτικά με τη Ν.Δ. Και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι μια πολιτική επιλογή που πήρε το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΣΥ, το ΚΙΝΑΛ. Είναι μια διαρκής επιλογή με αρχική, αν θέλετε, ημερομηνία την περίοδο του 2011, όταν και μαζί με τον κύριο Σαμαρά στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Από εκεί και πέρα, έχουμε την προϊούσα ταύτιση των δύο αυτών πολιτικών δυνάμεων και η ταύτιση αυτή επί της ουσίας εκβάλλει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Νομίζω ότι αυτή είναι η βασική πολιτική επιλογή του ΚΙΝΑΛ και από αυτή τη βασική πολιτική επιλογή, η οποία είναι και διακηρυγμένη και δεδομένη, προκύπτουν και όλα τα πολιτικά αδιέξοδα του ΚΙΝΑΛ, το οποίο στο όνομα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου δεν διστάζει να βάλει πλάτη για να υποστηρίξει την παλινόρθωση μιας ακραίας δεξιάς, μιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς και μιας δεξιάς, η οποία φαίνεται ότι διαρκώς μετατοπίζεται και στα ζητήματα των δικαιωμάτων, αλλά και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής προς ακραίες πολιτικές θέσεις. Αυτό νομίζω ότι είναι μια πολιτική επιλογή, η οποία θα κοστίσει πολύ ακριβά στην κυρία Γεννηματά. Και είναι μια πολιτική επιλογή, επίσης, η οποία καθοδηγείται από ένα εκδικητικό μένος που έχουν εκεί στο ΚΙΝΑΛ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι όμως δικά τους ζητήματα και θα κριθούμε όλοι σε τελευταία ανάλυση από τα πολιτικά αποτελέσματα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τάσσεται υπέρ των ίσων αποστάσεων και λέει και οι δύο στην κυβέρνηση αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Και εσείς και η Ν.Δ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Είναι ένας τρόπος για να αποφύγει, όπως σας είπα, τις εσωτερικές της πιέσεις. Είναι ένας τρόπος για να διασκεδάσει, αν θέλετε, την εικόνα περί φυγόκεντρων τάσεων. Σας ξαναείπα ότι σε όλα τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα το ΚΙΝΑΛ, εδώ και μια περίπου εξαετία-επταετία, έχει τοποθετηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τοποθετείται η Ν.Δ.. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, κύριε Σκουρή, ότι κάθε φορά οι πολιτικές πιέσεις, εσωτερικές ή εξωτερικές, μπορεί να οδηγήσουν και σε μετατοπίσεις. Εάν υπάρξουν τέτοιου τύπου μετατοπίσεις, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τίμερμανς, για παράδειγμα, πίεσε προς μια άλλη πολιτική κατεύθυνση το ΚΙΝΑΛ. Αν πάντως υπάρξει μια τέτοια πολιτική αλλαγή, νομίζω ότι θα είναι ένα θετικό γεγονός. Δεν φάνηκε όμως από τις εργασίες του Συνεδρίου να υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση πολιτικής αυτοκριτικής ή πολιτικών μετατοπίσεων. Είναι δεδομένο ότι η κυρία Γεννηματά, στο πλαίσιο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και του συνθήματος για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως πολιτικό συμπλήρωμα της Ν.Δ..
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, τη «δόση» των 970 εκατομμυρίων ευρώ στο Eurogroup της Παρασκευής, θα την πάρουμε; Είστε αισιόδοξος; Έχετε διαβεβαιώσεις μετά το συμβιβασμό στα κόκκινα δάνεια;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι βεβαίως αισιόδοξος. Θα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση εάν δεν οδηγούμασταν σε ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup, με δεδομένο ότι και στο μοναδικό ζήτημα στο οποίο υπήρχαν, αν θέλετε, κάποιες μικρές εύλογες και θεμιτές διαφωνίες, έχουμε βρει πλέον έναν κοινό τόπο. Άρα, νομίζω ότι τα πράγματα πάνε καλά. Υπάρχει αισιοδοξία και αυτό προκύπτει και από την άλλη μεριά, τη μεριά των θεσμών που είναι υπεύθυνοι για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, στο ίδιο θέμα, ήθελα να σας ρωτήσω, περιμένουμε την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε λίγο. Δέχεστε συζήτηση για μια αλλαγή μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση των φόρων για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπήρξε υπουργός Οικονομικών μιας κυβέρνησης, η οποία είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% μέχρι το 2031. Μου κάνει, λοιπόν, πολύ μεγάλη εντύπωση που σήμερα ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται ως υπέρμαχος των χαμηλότερων πλεονασμάτων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η μοναδική κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει σκληρή μάχη, σκληρότατο αγώνα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν η σημερινή ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομικών, οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθ΄ όλη αυτή τη διάρκεια των τριών, τεσσάρων ετών που διαρκούσε το πρόγραμμα. Προσπαθήσαμε με πολύ συγκεκριμένα οικονομικά επιχειρήματα, αλλά και με πολιτικά επιχειρήματα να δημιουργήσουμε τους όρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και καταφέραμε κάτι, το οποίο το 2014 φάνταζε σχεδόν αδύνατον, δηλαδή τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2022 και μετά στο 2% περίπου. Τώρα, το να εμφανίζεται ο κ. Στουρνάρας ως υπέρμαχος της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι μια πολύ, αν θέλετε, ανέξοδη πολιτική θέση, διότι δεν είναι και εκείνος που έχει πλέον την ευθύνη της διακυβέρνησης. Όταν είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης, κατέληξε σε πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους 4,5%. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές και δεδομένο ότι εάν μια κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει περαιτέρω το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι η κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα επαναδιαπραγματευθείτε γι’ αυτό, δηλαδή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον υπάρχουν οι συσχετισμοί στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, εφόσον ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαχείριση των χρεών των κρατών – μελών της ευρωζώνης μετά τις εκλογές, είναι προφανής η πολιτική τοποθέτηση της κυβέρνησης και είναι προφανής η πολιτική βούληση από τη δική μας μεριά να αξιοποιήσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή να επιχειρήσουμε να διανοίξουμε μια τέτοια δυνατότητα, μια τέτοια πιθανότητα. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σας πω είναι το εξής: Το θέμα δεν είναι μόνο το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προφανώς, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όμως το θέμα είναι και πώς αξιοποιείται κάθε φορά ο δημοσιονομικός χώρος. Θέλεις να αξιοποιήσεις το δημοσιονομικό χώρο που έχεις στα χέρια σου μειώνοντας για παράδειγμα τους φόρους των μερισμάτων ή τους φόρους των επιχειρήσεων ή το αξιοποιείς στην κατεύθυνση της στήριξης του κοινωνικού κράτους, της στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος. Γιατί ξέρετε όλα αυτά, οι προτάσεις που ακούγονται, δεν έρχονται εν κενώ, έρχονται και στην πραγματικότητα πατάνε πάνω σε οικονομικές και πολιτικές θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές στη χώρα. Είναι οι οικονομικές και πολιτικές θέσεις του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Δηλαδή, η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, με το λεγόμενο ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ, είναι η μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, είναι η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, είναι η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Έχουμε, δηλαδή, τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε, που νομίζω ότι επί της ουσίας…
ΣΠΑΝΟΥ: Δυο πράγματα, αν θέλετε, κ. Εκπρόσωπε, να πούμε πριν τελειώσουμε. Πρώτον, αν υπάρχει κάτι να περιμένουμε σε σχέση με τις 120 δόσεις στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεύτερον, αν αυτή η επαναδιαπραγμάτευση, στην οποία αναφερθήκατε, αφορά και τη μείωση του αφορολόγητου που έχει νομοθετηθεί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό τώρα. Με ρωτάτε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Νομίζω ότι σε σχέση με τις 120 δόσεις, ήδη χθες, το Σάββατο μάλλον, δόθηκαν απαντήσεις από τη μεριά της αρμόδιας υπουργού, μετά τη συνάντηση με τους συνταξιούχους που είχε ο Πρωθυπουργός. Είναι μία πολιτική απόφαση της κυβέρνησης αυτή, η οποία θα προχωρήσει. Το αυτό ισχύει και σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την Εφορία, καθώς υπάρχουν επεξεργασίες στο Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες θα προχωρήσουν εν ευθέτω χρόνω. Τώρα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, δηλαδή το αφορολόγητο, αυτό δεν συνδέεται κατά κανέναν τρόπο με τη συζήτηση την οποία κάναμε προηγουμένως για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Όχι, όχι, δεν συνδέεται με αυτό. Αυτόνομα ρωτάμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα και έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές ότι βεβαίως, κατά τον ίδιο τρόπο, που επιχειρήσαμε και πετύχαμε την κατάργηση του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων, κατά τον ίδιο τρόπο θα επιχειρηματολογήσουμε για τον Προϋπολογισμό του 2020. Ότι πρόκειται για ένα μέτρο αχρείαστο, ένα μέτρο το οποίο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί και νομίζω ότι και σε αυτό το επίπεδο, η συζήτηση θα καταλήξει θετικά.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρότι θα ξεπεράσουμε το χρόνο μας, αλλά μπορούμε να φάμε δυο – τρία λεπτά, ήθελα να σας ρωτήσω: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι προχωράτε σε σκανδαλολογία και σκευωρία με τα οικονομικά των κομμάτων, ενώ το πραγματικό θέμα βρίσκεται στον κύριο Πετσίτη, τον Μανώλη Πετσίτη, καθώς σφίγγει ο κλοιός, μετά από ροές χρήματος που εντοπίστηκαν μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, ακούστε κ. Σκουρή. Νομίζω ότι ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Δηλαδή, ακριβώς επειδή η ΝΔ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, βρίσκονται εξαιρετικά πιεσμένοι από τις τελευταίες ειδήσεις, τις οποίες για άλλη μια φορά τις αποδίδουν σε μια σκευωρία -ποιανού άραγε;- της ελληνικής Δικαιοσύνης, μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, σε στελέχη και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε τραπεζίτες, για τα δανεικά και αγύριστα των 400 εκατομμυρίων ευρώ, νομίζω ότι επιχειρείται ένας αντιπερισπασμός από τη μεριά του φιλικού στη ΝΔ Τύπου, ένας αντιπερισπασμός ο οποίος βγάζει μάτι. Κοιτάξτε να δείτε, εγώ θα σας πω το εξής για τον κ. Πετσίτη: Από ένα σημείο και μετά, ο κ. Πετσίτης έκανε τις δικές του επιλογές και τράβηξε το δικό του δρόμο και όπως κάθε Έλληνας πολίτης έχει τη δική του προσωπική ευθύνη και θα ελεγχθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ο κ. Πετσίτης έκανε τελικά την επιλογή να σχετιστεί με επιχειρήσεις, από ένα σημείο και μετά, με τις οποίες η κυβέρνηση έχει συγκρουστεί ανοιχτά, υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, να σας πω ότι με αυτά τα οποία έχουμε εμείς τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, η είδηση, η οποία παρουσιάστηκε από μια σειρά από εφημερίδες με έναν τρόπο που θυμίζει, έτσι, καταιγίδα, επικοινωνιακή καταιγίδα, η είδηση, λοιπόν, αυτή είναι απολύτως ψευδής. Και από ό,τι φαίνεται, τελικά, ο φιλικός Τύπος της ΝΔ παράγει περισσότερα fake news από αυτά τα οποία μπορεί η ΝΔ να καταναλώσει.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν υπήρχε λέτε ροή χρήματος με βάση όσα γνωρίζετε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι από αυτά που έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε, η συγκεκριμένη είδηση είναι ψευδής. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω, ότι οποτεδήποτε η ΝΔ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, σε σχέση με τους δικούς της σκελετούς και είναι πολλοί που κρύβονται στις ντουλάπες, είτε μιλάμε για τα προσωπικά δάνεια ή τα δάνεια για τα οποία εμπλέκεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όπως είναι το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων», είτε μιλάμε για χρηματοδοτήσεις από offshore στην κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι είτε μιλάμε για την υπόθεση των δανεικών και αγύριστων, των 250 εκατομμυρίων για τη ΝΔ, που πλέον έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και αυτή η υπόθεση, είτε μιλάμε για την υπόθεση του κ. Γεωργιάδη, για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έλεγε «εντάξει, κάτσε λίγο στην άκρηκαι θα περάσει η καταιγίδα. Στη συνέχεια θα ξαναβγείς μπροστά», νομίζω ότι ανακαλύπτεται στη συνέχεια ή κατασκευάζεται μια είδηση, έτσι ώστε να καλυφθεί το πρόβλημα το οποίο δημιουργείται στη ΝΔ, ακριβώς από αυτούς τους σκελετούς, είναι μια δεδομένη κατάσταση, την οποία έχουμε αντιμετωπίσει εκατοντάδες φορές. Αλλά, σας ξαναλέω, ότι ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη, έχει και κρίση και κατανοεί ποια είναι η πραγματική κατάσταση, ποιος έχει το ηθικό πλεονέκτημα σε αυτή την πολιτική σύγκρουση και νομίζω ότι η κρίση του ελληνικού λαού, για άλλη μια φορά, θα είναι συντριπτική για τη ΝΔ.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Λέτε κύριε Εκπρόσωπε ότι δεν υπάρχει πολιτικό θέμα με τον κ. Πετσίτη και ότι ουσιαστικά είναι η ΝΔ, ο φιλικός της Τύπος κλπ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που ήταν Πρόεδρος της Βουλής και στέλεχός σας, ζήτησε χθες να ανοίξουν οι λογαριασμοί Τσίπρα – Παππά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Έχει πολύ ενδιαφέρον. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ούτως ή άλλως, το τελευταίο διάστημα ή μάλλον από το 2015 και μετά, σιγοντάρει –αν θέλετε- αυτού του τύπου τη σκανδαλολογία, για τους δικούς της λόγους, τους οποίους εγώ δεν πρόκειται να κρίνω. Έχει πει και άλλα η κυρία Κωνσταντοπούλου, όπως για παράδειγμα ότι η Ελληνική Βουλή δεν αναρτά τα Πόθεν Έσχες του 2017 και του 2018 και έφτασε στο σημείο –ας πούμε- να καταλογίσει ευθύνες και σε αυτό τον κορυφαίο θεσμό, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι η κ. Κωνσταντοπούλου ακολουθεί κατά πόδας τα fake news της ΝΔ. Θα έπρεπε να γνωρίζει, για παράδειγμα, σε σχέση με το τελευταίο ζήτημα, που δείχνει και την αξιοπιστία των όσων ισχυρίζεται ή των όσων λέει η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, θα έπρεπε να γνωρίζει, λοιπόν, ότι υπάρχει συγκεκριμένη δικαστική απόφαση που ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση για το Πόθεν Έσχες και ακριβώς για αυτό τον λόγο, επειδή έπρεπε να προχωρήσουμε σε νέα νομοθετική ρύθμιση, τα Πόθεν Έσχες δεν έχουν αναρτηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Απλά, σας ξαναλέω ότι κάθε φορά θα πρέπει να ελέγχουμε, όχι απλώς τι λέγεται, αλλά και ποιος το λέει.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία, κ. Εκπρόσωπε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.