Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, και είπε τα εξής:
«Κύριε Λεβέν,
Θέσατε σωστούς στόχους μιλώντας για τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.
Αλλά για να υπερασπίσουμε την κοινωνική ατζέντα του Γκέτεμποργκ, αυτή πρέπει να μην παραμείνει μια απλή ετικέτα αλλά να υλοποιηθεί σε δεσμευτικές πολιτικές.
Για να υπερασπιστούμε τους στόχους που έχει θέσει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, πρέπει να δώσουμε περισσότερους πόρους ως ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για να αντιμετωπίσουμε τις παραβιάσεις της Δημοκρατίας, πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς στο Συμβούλιο, ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 εναντίον των κυβερνήσεων της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, όπως ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν.
Να βοηθήσετε να αναθεωρηθεί η Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν έχουν εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά σκαλώνουν στο Συμβούλιο.
Και με ανησυχεί πάρα πολύ, ότι στη χώρα του Ούλωφ Πάλμε, 1 στους 5 ψηφοφόρους ψηφίζει ακροδεξιούς αντισημιτιστές. Γι’ αυτό, δεν αρκεί να λέμε μόνο ωραία πράγματα, πρέπει να κάνουμε και περισσότερα για μια μεγάλη, προοδευτική, φιλοευρωπαϊκή συμμαχία.
Σας ευχαριστώ».
Ο ΠΘ της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:
«Πράγματι, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για το κλίμα. Είναι σημαντικό.
Θέλουμε στόχους και το είπα και στην εισαγωγική μου παρέμβαση. Στη Σουηδία προσπαθήσαμε να είμαστε ουδέτεροι σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων, μέχρι το 2025. Το 2045-2050 στην Ευρώπη, το αργότερο, θα πρέπει να υπάρξει παρόμοια ουδετερότητα και από τις άλλες χώρες.
Να δείτε τι γίνεται με τον τομέα των μεταφορών, με τις κατασκευές, με τις μετακινήσεις. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Και θέλουμε συγκεκριμένες, σαφείς αποφάσεις. Και βέβαια, και τα εργαλεία που θα διευκολύνουν το έργο – και των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.
Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι έχουμε πολλές επιχειρήσεις στη Σουηδία, που θέλουν και τους αρέσει πάρα πολύ, να συμμετέχουν – και που μας λένε να πάμε και πιο γρήγορα μάλιστα, να κάνουμε περισσότερα.
Επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να δημιουργηθεί ένα λαϊκό κίνημα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για το κλίμα».
https://www.youtube.com/watch?v=cVvn53t43nc&feature=youtu.be