Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Τελικά, η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. μόνο με τέτοια δεν μοιάζει.
Χωρίς να είμαστε μεμψίμοιροι και γκρινιάρηδες, ούτε μικρή είναι ούτε ευέλικτη. Και, κυρίως, δεν είναι μονοκομματική. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη διεύρυνση της Ν.Δ. χωρίς να υποβάλει πρόσωπα στη βάσανον της καθόδου στον λαό, διεκδικώντας από αυτόν την έγκρισή του. Ούτε φυσικά ήταν έτοιμη, όπως εδώ και καιρό διαφημιζόταν.
Υπάρχουν σε αυτήν και απουσίες αλλά και επιλογές τοξικές, που αποτελούν κόκκινο πανί.
Υπάρχουν μέγα πλήθος (το πάθος θα το δούμε στην πορεία), αρκετοί τεχνοκράτες, αρκετοί συμβιβασμοί, σημαντικές δόσεις κυβέρνησης Σαμαρά, πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί, αλλά και έντονο άρωμα εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, με πρόσωπα που είχαν ταυτιστεί με τον κ. Σημίτη.
Τώρα, εάν αυτή η κυβέρνηση «σαλάτα», που δημιούργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδειχτεί και γευστική, θα το δείξει ο χρόνος.
Διότι το να ανακατεύεις διαφορετικά υλικά, δεν σου διασφαλίζει απαραίτητα και νόστιμο φαγητό, εκτός αν ο μάγειρας μπορεί να «δέσει» το μείγμα.
Αν, λοιπόν, δούμε την ανθρωπογεωγραφία, θα διαπιστώσουμε ότι το άρωμα που εκπέμπει είναι και νεοφιλελεύθερο και με αναφορές στους θεσμούς.
Μήνυμα, που προφανώς θέλει να στείλει ο νέος πρωθυπουργός. Ανθρωποι που είναι γνώριμοι στους δανειστές επανήλθαν στις υπουργικές καρέκλες μετά την παρένθεση των τεσσάρων ετών και άνθρωποι που συμφωνούν με τα βασικά ζητούμενα των Βρυξελλών κατέλαβαν θέσεις.
Οσον αφορά, λοιπόν, το οικονομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο ποντάρει ο κ. Μητσοτάκης, τα πρόσωπα δείχνουν ξεκάθαρα το μήνυμα που θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός. Η ομάδα αυτή θα κριθεί από το αν θα πετύχει στόχο ανάπτυξης 4% και αν θα βάλει μπροστά την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.
Το δεύτερο κεντρικό ζητούμενο, κομβικό και αυτό για τον κ. Μητσοτάκη, είναι η ασφάλεια, που είναι το νούμερο ένα ζητούμενο στην κοινωνία. Η επιλογή Χρυσοχοΐδη, ενός ανθρώπου που είχε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα έχει αρκετό ενδιαφέρον από την άποψη ότι η Ν.Δ. έχει δεσμευθεί ότι θα καθαρίσει το άβατο των Εξαρχείων και ότι θα καταργήσει το άσυλο.
Κανένα από τα δύο ζητήματα δεν είναι εύκολα.
Η κυβέρνηση αυτή επί της ουσίας θα κριθεί από το εάν λειτουργήσει το «διευθυντήριο» που θα ετοιμάσει ο κ. Μητσοτάκης, εάν, δηλαδή, λειτουργήσει στην πράξη η μικρή κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί για να ελέγχει τη μεγάλη, και η οποία θα στελεχωθεί με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει στους υπουργούς και τους υφυπουργούς του φακέλους με δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος της στοχοθεσίας.
Το περιβόητο μπλοκάκι του κ. Σημίτη επιστρέφει, μόνο που θα το κρατάει ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί αυτό το μοντέλο το καταλληλότερο για να ελέγχει τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του. Αν θα αποδειχθεί αυτό το μοντέλο λειτουργικό, θα φανεί πολύ σύντομα.
Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να πιάσουν δουλειά από… χθες. Η κυβέρνηση αυτή είναι τυχερή γιατί θα πάρει περίοδο χάριτος, παρά όσα λέει.
Το καλοκαίρι είναι το… δώρο της. Το θέμα είναι να μην πετάξει τον χρόνο στις ξαπλώστρες και στα αντηλιακά…
*Διευθυντής του site: www.newsbreak.gr