Ο Μητσοτάκης άνοιξε παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα του μέλλοντος

 

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο δελτίο ειδήσεων του Star και τη δημοσιογράφο κ. Μάρα Ζαχαρέα

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Στο σημείο αυτό, θα καλησπερίσουμε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε πρόεδρε, καλωσήρθατε στο στούντιο του STAR.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα, κυρία Ζαχαρέα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Είναι τέτοια η επικαιρότητα, θα ξεκινήσουμε με τα εθνικά θέματα. Θέλω το δικό σας σχόλιο για την προκλητικότητα Ερντογάν. Ακούσαμε ότι σχεδιάζουν να αποικίσουν και τα Βαρώσια στην Αμμόχωστο. Αύριο, θα βρεθείτε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τι κινήσεις μπορούν να γίνουν εκεί;

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει από τις 7 Μαΐου, όταν είχα προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ευρώπη, συνολικά, πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Έχουμε μια τέτοια κλιμάκωση. Το ζήτημα είναι επίκαιρο. Είναι επιβεβλημένο να υπάρχει εθνική γραμμή  εντός της Ελλάδος, αλλά και σε απόλυτη συνεννόηση με τη Λευκωσία, έτσι ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί πια έμπρακτα ότι τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.  Το ζήτημα αφορά και την Ευρώπη. Δεν αφορά μόνο την Κύπρο, διότι όπως γνωρίζεται η Ευρώπη έχει μια κοινή ενεργειακή πολιτική, θέλει να επεκτείνει τη διείσδυση των ενεργειακών πηγών και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά συνέπεια το τι συμβαίνει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου την αφορά άμεσα, όπως προφανώς αφορά και εμάς. Αυτά τα ζητήματα θα τα θέσω αύριο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θα έχω και μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ, όπου θα συζητήσουμε, προφανώς, και τις εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα. Είναι επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή να υπάρχει και σιγουριά και αυτοπεποίθηση, αλλά και ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για το πώς θα κινηθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκμεταλλευόμενοι τις συμμαχίες που έχουμε οικοδομήσει ως χώρα πολλά χρόνια τώρα – δεν είναι πρόσφατες αυτές οι συμμαχίες- έτσι ώστε να μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι τέτοια προκλητικότητα δεν θα μείνει αναπάντητη.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ξέρετε, ο κόσμος ανησυχεί για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό το πρωί στη συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ να λέει ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που πάντοτε υπάρχει στο μυαλό ενός πρωθυπουργού. Προχθές, διέκοψε την περιοδεία του, έγινε ΚΥΣΕΑ. Βεβαίως, μιάμιση μέρα μετά, ο κ. Αποστολάκης μας είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Τελικά να ανησυχούμε ή να μην ανησυχούμε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Και βέβαια, μιας και αναφερθήκατε στο ζήτημα του ΚΥΣΕΑ, πρέπει να σας πω ότι προφανώς η κατάσταση έχει τη δική της σοβαρότητα, αλλά η υπερβολική δραματοποίηση μάλλον κάνει τους πολίτες να ανησυχούν περισσότερο. Δεν χρειάζεται να βγαίνει ο Πρωθυπουργός Κυριακή βράδυ να λέει στους πολίτες να μην ανησυχούν. Και προφανώς, κυρία Ζαχαρέα, εάν ο Πρωθυπουργός γνώριζε κάτι σημαντικό, αν είχε συμβεί κάποια εξέλιξη πέραν των όσων γνωρίζουμε από τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης, εικάζω ότι θα είχε ενημερώσει τους πολιτικούς Αρχηγούς. Εικάζω ότι θα με είχε πάρει ένα τηλέφωνο για να με ενημερώσει αν είχαμε εξελίξεις, οι οποίες δεν πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας. Δεν έλαβα κανένα τέτοιο τηλεφώνημα. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ έτσι όπως έγινε, την Κυριακή το βράδυ, ήταν μια υπερβολή, στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής διαχείρισης.    Αυτό δεν αναιρεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα. Αλλά καλό είναι -και νομίζω ότι όλοι οι πολίτες που μας ακούν το καταλαβαίνουν- δυόμιση εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές, ας αφήσουμε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έξω από την κομματική αντιπαράθεση και ας είμαστε τουλάχιστον απολύτως ευθυγραμμισμένοι στην εθνική γραμμή την οποία πρέπει να χαράξουμε, διότι οι εξελίξεις είναι σοβαρές.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Εσείς θα ζητήσετε ενημέρωση; Γιατί ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει ότι όποιος μου ζητήσει ενημέρωση, ευχαρίστως εγώ θα το πράξω.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν ο κ. Τσίπρας διαθέτει πληροφορίες τις οποίες ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να γνωρίζω, είναι στο δικό του χέρι να με ενημερώσει. Από τη στιγμή που δεν το έκανε, κρίνω ότι δεν γνωρίζει κάτι παραπάνω από αυτά τα οποία γνωρίζω.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα, θέλω να έρθουμε στα δικά σας ζητήματα. Ανακοινώσατε χθες τα ψηφοδέλτιά σας, επίκειται να μας πείτε το ψηφοδέλτιο Eπικρατείας. Δεν ξέρω αν μπορούμε να βγάλουμε κάποια είδηση απόψε, να μας πείτε κάτι γύρω από τα ονόματα και από το στίγμα που θέλετε να δώσετε.

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να ξεκινήσω με μια γενική παρατήρηση, πριν έρθω στο ειδικό σας ερώτημα. Πριν από τρεισήμισι χρόνια, έλαβα μια εντολή για μια ισχυρή ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία. Αυτή την εντολή βήμα-βήμα την κάνω πράξη, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της Παράταξης και με απόλυτη όμως επίγνωση της ανάγκης των καιρών να ενταχθούν στην πολιτική νέα πρόσωπα. Και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος γιατί μέσα από αυτή την επώδυνη -επώδυνη διότι όπως καταλαβαίνετε είχαμε πολύ περισσότερα αιτήματα από όσα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε- επτά στους δέκα υποψήφιους, εάν εξαιρέσω τους εν ενεργεία βουλευτές που αυτοδίκαια είναι υποψήφιοι, είναι άνθρωποι που πολιτεύονται για πρώτη φορά. 42 προέρχονται από το μητρώο στελεχών. Μια προσωπική καινοτομία, με την οποία ανοίξαμε τις πόρτες της Νέας Δημοκρατίας και είπαμε στους συμπολίτες μας που δεν είχαν άκρες, δεν είχαν τα μέσα, ελάτε να αξιολογηθείτε έτσι ώστε να μπορείτε να διεκδικήσετε κι εσείς το δικαίωμα της συμμετοχής στα κοινά. Έχουμε ψηφοδέλτια τα οποία είναι πολύ ανανεωμένα. Ταυτόχρονα έχουν και αρκετά έμπειρα στελέχη και πιστεύω ότι σηματοδοτούν τη Νέα Δημοκρατία του μέλλοντος έτσι όπως τουλάχιστον την οραματίζομαι.  Τώρα βέβαια η «ευθύνη» περνάει στους συμπολίτες μας, διότι η ανανέωση μέσα από τη διαδικασία του σταυρού αφορά και τους ίδιους.  Εκτιμώ όμως ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι σήμερα. Άρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι θα κατέλθουν για πρώτη φορά στη διαδικασία του σταυρού θα εκλεγούν τελικά στη Βουλή και αυτό είναι καλό για το Κοινοβούλιό μας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Για το Επικρατείας έχετε να μας πείτε κάτι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορώ να σας πω για το Επικρατείας ποιος θα είναι ο επικεφαλής.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ποιος θα είναι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και μπορώ να σας πω και ποιος θα είναι ο τελευταίος. Επικεφαλής του Επικρατείας θα είναι ο Παναγιώτης Πικραμένος, ένας άνθρωπος για τον οποίο έχω πάρα πολύ μεγάλη εκτίμηση ο οποίος ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, τέως Πρωθυπουργός, με το κύρος του έχει να προσθέσει πολλά στη Βουλή. Και θεωρώ ότι συμβολίζει η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας πολλά. Θα ήθελα να μιλήσω και για τον άνθρωπο που επιλέξαμε από κοινού να βρίσκεται στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Είναι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Κατά την άποψή μου ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της γενιάς του.  Ένας άνθρωπος που δεν ανήκει πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά είναι  εξαιρετικά πολιτικοποιημένος. Και με τη συμμετοχή του πιστεύω ότι συμβολίζει αυτή την ευρεία διεύρυνση και αυτή την ανάγκη να εκφράσει σήμερα η Νέα Δημοκρατία  το σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων που θέλουν επιτέλους η χώρα να προχωρήσει με αισιοδοξία στο μέλλον. Για τα υπόλοιπα ονόματα θα περιμένετε ακόμα δυο μέρες.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ωραία. Με δεδομένη τώρα τη διαφορά των ευρωεκλογών και τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν έκτοτε, που δίνουν ένα προβάδισμα με μεγάλη διαφορά στη Νέα Δημοκρατία, πολλοί προεξοφλούν ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία η επόμενη Κυβέρνηση και ακούγονται πολλά για τον τρόπο που θα κυβερνήσετε. Ακούμε για παράδειγμα ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι ένα υπερκέντρο που θα ελέγχει τη δουλειά του Υπουργικού Συμβουλίου, ακούμε ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις υπουργείων και ότι θα μπουν και πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Τι από όλα αυτά ισχύει και τι όχι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας θέλω να σας πω ότι σε καμιά περίπτωση δεν προεξοφλώ το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν είμαι αλαζών, γνωρίζω πολύ καλά ότι η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια σημαντική εκλογική επιτυχία την 26η Μαΐου αλλά και στις 2 Ιουνίου -εκλέγοντας στην ουσία 12 στους 13 περιφερειάρχες- και είμαι υπερήφανος που είχα την τιμή να ηγηθώ της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή διπλή νικηφόρα πορεία. Όμως στην 7η Ιουλίου -και εκεί είναι από τα ελάχιστα πράγματα που θα συμφωνήσω με τον κ. Τσίπρα- η κάλπη είναι πράγματι άδεια.  Δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, πρέπει να ξαναγεμίσει. Για αυτό και κάνω και μέσα από το δελτίο σας ένα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.  Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και σίγουρα καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος.

Πιστεύω, είμαι σίγουρος μέσα μου ότι ο λαός θα μας δώσει μια ισχυρή εντολή αλλά αυτό απομένει να επιβεβαιωθεί τελικά και στην κάλπη. Και επειδή νομίζω ότι οι πολίτες το τελευταίο το οποίο θέλουν είναι να ζήσουν και άλλα φαινόμενα αλαζονείας της εξουσίας, οφείλω να προσεγγίσω αυτή την εκλογική αναμέτρηση με τη σεμνότητα που πιστεύω ότι με διακρίνει ως άνθρωπο και να ζητήσω και από τους συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές να δουν το πρόγραμμά μας, θα παρουσιάσουμε την Παρασκευή σε μια ειδική εκδήλωση και θα έχουμε ένα συνοπτικό φυλλάδιο, συνολικά το πρόγραμμά μας σε όλες τις ενότητες. Είναι πράγματα τα οποία προφανώς έχουμε ξαναπεί, αλλά θα είναι μια ευκαιρία οι πολίτες να τα δουν συνολικά και να μας αξιολογήσουν για αυτό το οποίο είμαστε, για αυτό το οποίο πρεσβεύουμε και για το πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα. Για το ποιος θα μπορέσει να φέρει στη χώρα πολλές και καλύτερες δουλειές, για το τι σημαίνει τελικά ισχυρή ανάπτυξη, για το τι σημαίνει μείωση φόρων, τι σημαίνει ασφάλεια.

Έρχομαι όμως τώρα στο ερώτημά σας.  Ναι, θα υπάρχει στο πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε η οργάνωση της Κυβέρνησης, ο τρόπος με τον οποίο θα διοικείται η Κυβέρνηση, ο ρόλος του στρατηγείου της Κυβέρνησης, της γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Θα απαιτήσω -εφόσον με εμπιστευθούν οι πολίτες- από τους υπουργούς μου λογοδοσία, διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένας πολύ σφικτός συντονισμός, προγραμματισμένα Υπουργικά Συμβούλια μια φορά το μήνα, καθορισμένη νομοθετική διαδικασία και βέβαια ένα σφικτό πρόγραμμα νομοθετικού έργου το οποίο θα μας αναγκάσει προφανώς να κρατήσουμε τη Βουλή ανοιχτή το καλοκαίρι. Δεν θα πάμε σε θερινά τμήματα και η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού διότι έχουμε πολλά επείγοντα νομοσχέδια τα οποία πρέπει να νομοθετήσουμε, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Συγχωνεύσεις Υπουργείων, εξωκοινοβουλευτικοί Υπουργοί που διαβάζω;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα γίνουν λελογισμένες παρεμβάσεις στην οργάνωση της κυβέρνησης με μεγάλη έμφαση σε μία σημαντική καινοτομία την οποία έχω ήδη εξαγγείλει, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής γίνεται Υπουργείο παρά τω Πρωθυπουργώ και ενσωματώνεται στο Υπουργείο αυτό όλη η πολιτική απλοποίησης των διαδικασιών του δημοσίου. Δεν αρκεί να προσθέτουμε ψηφιακή γραφειοκρατία. Πρέπει να μπορούμε ν’ απλοποιούμε και διαδικασίες.  Γι’ αυτό και στην ουσία αυτό το οποίο είναι μία μετεξέλιξη του παλιού Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο, υπό την αυστηρή δική μου εποπτεία, για να περάσουμε επιτέλους γρήγορα στη νέα ψηφιακή εποχή και να διευκολύνουμε τους πολίτες.

Το αίτημα το οποίο έχει γίνει λίγο σλόγκαν και το ακούω στις συγκεντρώσεις μου -το φώναξε μια φορά ένας συμπολίτης μας νομίζω στο Άργος και από τότε το ακούω συνέχεια- είναι «Κυριάκο, φτιάξε κράτος». Το «φτιάξε κράτος» σημαίνει πολλά πράγματα αλλά πάνω απ’ όλα σημαίνει ότι οι πολίτες δεν μπορεί να ταλαιπωρούνται. Την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να μπορούν και από το κινητό τους και από τον υπολογιστή τους να διεκπεραιώσουν μια σειρά από συναλλαγές και υποθέσεις που έχουν με το ελληνικό δημόσιο. Αυτό είναι ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα. Θα πρέπει να εκφραστεί μέσα από μια καινούργια υπουργική δομή και αυτό θα κάνουμε. Θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικοί Υπουργοί και Υφυπουργοί εκεί που κρίνω ότι χρειαζόμαστε εξειδικευμένη γνώση για να μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα ζητήματα τα οποία έχω αναδείξει σε πολιτικές προτεραιότητες.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα θέλω να περάσουμε στα της οικονομίας γιατί είναι ο χώρος που ενδιαφέρει πάρα πολύ τους πολίτες. Πήγατε εχθές στον ΣΕΒ. Είπατε ότι «εγώ θα μειώσω τη φορολογία και εσείς από την πλευρά σας θα πρέπει να επενδύσετε στην Ελλάδα και να προστατεύσετε τους εργαζόμενους». Πώς το ξέρετε όμως ότι αυτό θα το κάνουν; Ποιος είναι ο τρόπος που θα τους ελέγξετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που μεταφέρω αυτό το μήνυμα στον ΣΕΒ και στον κόσμο των ελληνικών επιχειρήσεων. Καταρχάς, κυρία Ζαχαρέα, πιστεύω και πιστεύουμε ως Νέα Δημοκρατία στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Και ο πλούτος σε μία χώρα δημιουργείται πρωτίστως από την ιδιωτική οικονομία και οι θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από ιδιωτικές επενδύσεις.

Ίσως κάποιοι φαντάζονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας χωρίς επιχειρήσεις. Δεν ξέρω πώς το αντιλαμβάνονται. Αλλά ίσως και η απουσία του κυρίου Τσίπρα από τον ΣΕΒ εχθές αυτό να σηματοδοτεί, μία άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη την οποία εγώ προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι. Πλούτος και θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Όμως οι επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις. Ποια είναι η συμφωνία αλήθειας η οποία προτείνω στις επιχειρήσεις; Είναι πολύ απλή. Θα μειώσω τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, όλων των επιχειρήσεων, διότι έχω κουραστεί ν’ ακούω ότι «Όλα αυτά που κάνουμε είναι», λέει, «για τους λίγους». Μα αν μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις απ’ το 28% στο 24% και τελικά στο 20% σε μία διετία, αυτό δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφορά κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Και εάν μειώσουμε το φόρο στα μερίσματα από το 10% στο 5%, να πω σε αυτούς οι οποίοι μάλλον δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί η αγορά ότι πάρα πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους, πληρώνονται από μερίσματα των επιχειρήσεων. Άρα αυτή η πολιτική αφορά συνολικά την επιχειρηματικότητα. Μειώνουμε φόρους, απλοποιούμε το κανονιστικό πλαίσιο, μειώνουμε τα διοικητικά βάρη, βοηθάμε τις επιχειρήσεις με τη ρευστότητά τους. Θα έρθουμε μετά στο ζήτημα της μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας.

Τι περιμένω με τη σειρά μου από τις επιχειρήσεις; Πρώτον, να επενδύουν στη χώρα, να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση η οποία γνωρίζουμε ότι είναι ολίγον χαλαρή και βέβαια -και σ’ αυτό επιμένω πάρα πολύ- ο πλούτος και η ευημερία της επιχείρησης να μοιράζεται με τους εργαζόμενους. Καλή επιχείρηση είναι αυτή που πληρώνει καλούς μισθούς και που έχει τους εργαζόμενους ικανοποιημένους. Θα δώσω φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να δώσουν bonus στους εργαζόμενους στο τέλος του χρόνου, θα δώσω φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν στους εργαζόμενους συμπληρωματικά ασφαλιστήρια συμβόλαια ή που θέλουν να τους παρέχουν παροχές, όπως δωρεάν μεταφορά ή κουπόνια σίτισης. Πρέπει οι εργαζόμενοι να αισθάνονται συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία.

Και βέβαια, είπα και στον ΣΕΒ, και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο απευθύνεται στις μεγάλες πρωτίστως επιχειρήσεις, πρέπει να επιστρέψουν καταθέσεις αμέσως πίσω στην Ελλάδα. Το τραπεζικό σύστημα μπορεί να έχει τα ζητήματά του αλλά δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος χώρας σήμερα. Αυτό τουλάχιστον μας λένε οι αγορές. Έχω λοιπόν την απαίτηση από τις μεγάλες επιχειρήσεις να επιστρέψουν άμεσα ένα σημαντικό ποσοστό των εταιρικών τους καταθέσεων πίσω στις ελληνικές τράπεζες. Άρα, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η υγιής επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να ζητά μόνο, πρέπει και να δίνει πίσω στην κοινωνία. Και πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία αλήθειας μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και εργαζόμενων είναι μια πολύ δίκαιη συμφωνία και είμαι σίγουρος ότι η υγιής επιχειρηματικότητα θα ανταποκριθεί.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα, μιλάτε για ανάπτυξη, μιλάτε για δουλειές στους νέους, όμως η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που κάποιος την διατάσσει και γίνεται. Πώς θα την πετύχετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ανάπτυξη χρειάζεται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι πολιτική σταθερότητα και πίστη στις προοπτικές της χώρας. Γι’ αυτό και επιμένω ότι θέλουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή εντολή δίνει μεγαλύτερη σιγουριά στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, είτε είναι Έλληνες είτε είναι ξένοι.  Και είναι η πρώτη φορά, κυρία Ζαχαρέα, που οι εκλογές αντιμετωπίζονται τόσο θετικά από τις αγορές. Συνήθως, θυμάστε τι γινόταν, κάθε φορά που συζητούσαμε το ενδεχόμενο των εκλογών, υπήρχε ένας πανικός στις αγορές, στους επενδυτές, να μην μιλήσουμε μόνο για τις αγορές. Τώρα, συμβαίνει το ανάποδο. Έχουμε μια εντυπωσιακή μείωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ξέρω ότι οι αγορές είναι ευμετάβλητες και κρατάω πάντα μικρό καλάθι, αλλά δεν μπορώ να μην είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι μετά από μία εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας και πριν ακόμα οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, το κόστος δανεισμού έχει πέσει σχεδόν κάτω από το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Αυτό μας δίνει μεγάλους βαθμούς ευελιξίας. Μας δίνει παραπάνω ρευστότητα. Άρα, η γενικότερη εικόνα σταθερότητας στη χώρα, η δυνατότητα να δανειζόμαστε πιο φθηνά είναι σημαντικός παράγοντας.  Από εκεί και πέρα, μείωση της φορολογίας, δραστική απλοποίηση του διοικητικού περιβάλλοντος, επιμένω πολύ σε αυτό. Ξέρετε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας που υπάρχουν σήμερα, όχι μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρές. Το έχω πει, το ξαναλέω -κάποιοι επιμένουν να το παρεξηγούν- θα σαρώσουμε τα εμπόδια, τα περιττά εμπόδια, διότι ο διοικητικός και ελεγκτικός ρόλος του κράτους πάντα υπάρχει, αλλά τα περιττά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα πρέπει να σαρωθούν την επόμενη μέρα. Πρέπει η Ελλάδα να γίνει γρήγορα ένας φιλικός προορισμός για επενδύσεις και έχει τέτοιες δυνατότητες. Ήδη, αυτή τη στιγμή, συναντούμε με το επιτελείο μου πάρα πολλές επιχειρήσεις, μικρές, μεγάλες, μεσαίες, από το εξωτερικό, από την Ελλάδα, που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Πιστεύω ότι είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επενδυτική άνοιξη της ελληνικής οικονομίας και νομίζω ότι θα είμαστε η πολύ ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι σε ζητήματα που αφορούν στην τσέπη του πολίτη. Παράδειγμα. Είστε υπέρ της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ μέσα στην επόμενη διετία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του Α.Ε.Π. Άρα, θα δίνουμε αναλογικά περισσότερο πλούτο, θα επιστρέφουμε περισσότερο πλούτο στους χαμηλόμισθους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο, εάν η οικονομία αυξηθεί με 4%, ο κατώτατος μισθός μπορεί να αυξηθεί κατά 8% και να πάει ήδη στα 700 ευρώ. Αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος και αν ακολουθήσουμε την πορεία αυτή, θα μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα εντός μιας διετίας. Αλλά δεν μπορεί να συζητάμε για τον κατώτατο μισθό εν κενώ. Θα πρέπει να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού μια αντανάκλαση της καλής πορείας της οικονομίας. Όπως είμαι και ένθερμος οπαδός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, είτε είναι επιχειρησιακές είτε είναι κλαδικές. Έχουμε εξαιρετικές κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ εργαζομένων και κλαδικών φορέων, οι οποίες προφανώς για να υπογράφονται από τους εργαζόμενους και από τους εργοδότες, θεωρούν και τα δύο μέρη ότι είναι καλές. Και πράγματι, έχουμε τέτοια παραδείγματα  καλών κλαδικών  συμβάσεων. Γιατί πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος όταν οι ίδιοι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι τα βρίσκουν και θεωρούν ότι αυτές οι συμφωνίες είναι προς όφελος και των δύο μερών;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα, θέλω να μας πείτε αν θα διατηρήσετε τα επιδόματα για τις οικογένειες που έχουν ένα ή δύο παιδιά, αν θα επαναφέρετε τα πολυτεκνικά ή τριτεκνικά επιδόματα.

Μ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και θα τα διατηρήσουμε. Και σκοπός μας είναι, εφόσον έχουμε δημοσιονομική άνεση -και πιστεύω ότι θα την έχουμε αν πετύχουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης- να επαναφέρουμε και τα πολυτεκνικά επιδόματα εκεί που ήταν το 2010, 2008. Αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος, κυρία Ζαχαρέα. Το έχω πει και έχω προδιαγράψει απόλυτα και το χρονοδιάγραμμα των μέτρων που θα λάβουμε. Η νέα κυβέρνηση, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, τον Σεπτέμβριο θα ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα καταθέσει Προϋπολογισμό και οι μειώσεις φόρου θα αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό του 2020.  Άρα, η πρώτη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου στα μερίσματα, η πρώτη δόση της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων θα αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό του 2020. Ταυτόχρονα, όμως, θα έχουμε καταθέσει και το 4ετές σχέδιο για την ελληνική οικονομία στο οποίο θα αποτυπώσουμε όλες τις πολιτικές μας σε βάθος τετραετίας. Και τη μείωση του Φ.Π.Α. ώστε να καταλήξουμε σε δυο συντελεστές Φ.Π.Α. στο 22% και στο 11% και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αργότερα της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα από την πρώτη μέρα. Είμαι πολύ ειλικρινής με τους πολίτες και τους λέω πότε θα κάνω συγκεκριμένα μέτρα και τι μπορούν να περιμένουν από την επόμενη κυβέρνηση. Τους λέω επίσης ότι για να μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική  θα κάνουμε κάτι για το οποίο εξάλλου είχε δεσμευτεί και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα: Μια αξιολόγηση δαπανών του Δημοσίου. Στα αγγλικά λέγεται spending review. Αυτό είναι κάτι το οποίο όλοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να γίνει. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα αντίθετα επέμεινε στο να ξεχειλώσει το Δημόσιο. Εμείς θέλουμε να κάνουμε στοχευμένες προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη και ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Μακάρι να μπορούμε να ξεφύγουμε και από πιο αυστηρούς περιορισμούς και να προσλαμβάνουμε περισσότερους συμπολίτες μας εφόσον μας το επιτρέπει ο Προϋπολογισμός. Αλλά θα κάνουμε προσλήψεις εκεί που έχουμε ανάγκη, κυρία Ζαχαρέα, ξεκινώντας από νοσηλευτικό προσωπικό, προσλήψεις στην Παιδεία, πρώτα από όλα η ειδική αγωγή, και 1.500 προσλήψεις αστυνομικών που τις κρίνουμε απολύτως απαραίτητες για να μπορεί η ελληνική κοινωνία και πάλι να αισθανθεί ασφαλής. Δεν θα είναι αστυνομικοί για τα γραφεία. Θα είναι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν την ομάδα “ΔΙΑΣ” θα βγουν έξω στις γειτονιές με μηχανές, θα είναι αστυνομικοί που θα επανεστελεχώσουν την ομάδα “ΔΕΛΤΑ” ώστε οι πολίτες να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και η αστυνομία να έχει τακτική παρουσία στις γειτονιές μας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μιας που θέσατε μόνος σας το θέμα των δαπανών, θέλω να μείνουμε λίγο σε αυτό.  Ο Πρωθυπουργός σας κατηγόρησε και στην περίοδο των ευρωεκλογών για το περίφημο 7ημερο, αλλά και σήμερα το πρωί στο OPEN ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ξεκαθαρίσει τι εννοεί όταν μιλάει για περικοπές δαπανών, αν μιλάει για μισθούς, για συντάξεις, για επιδόματα. Πρέπει να δοθεί μια απάντηση: Από πού θα βγει αυτή η περικοπή των δαπανών;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε προσδιορίσει τα πεδία μείωσης των δαπανών. Έχουμε εξηγήσει πως οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να μειώσουν το κόστος παροχής υπηρεσιών προσφέροντας καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών για τους πολίτες. Έχουμε εξηγήσει πως θέλουμε μέσα από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών να περιορίσουμε το εύρος της φοροδιαφυγής. Έχουμε ένα πολύ αναλυτικό σχέδιο, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς ο οποίος να αμφιβάλλει ότι το ελληνικό κράτος,  το ελληνικό Δημόσιο έχει ακόμα περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών.  Ότι υπάρχει και σήμερα ακόμα σπατάλη. Πιστεύετε ότι σήμερα ο τρόπος με τον οποίο διοικούνται τα νοσοκομεία είναι υπόδειγμα χρηστής διαχείρισης όταν ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί πληροφοριακά συστήματα, όταν οι διοικητές επιλέγονται με κομματικά κριτήρια; Πιστεύετε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα; Όταν ακόμα δεν έχουμε κεντρικά συστήματα προμηθειών και κάνουν τα νοσοκομεία τις προμήθειες για τις τρέχουσες ανάγκες τους, αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να προμηθεύεται το κράτος τα αναλώσιμα υλικά και τα φάρμακα; Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων για να μειώσουμε το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης;  Να ξαναδούμε το claw back έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και το οποίο τσακίζει εν πολλοίς την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία; Σας δίνω λίγα παραδείγματα μόνο παρεμβάσεων. Αλλά ένα πράγμα το οποίο δεν θα ανεχτώ είναι οι άσκοπες προσλήψεις. Ούτε θα ανεχτώ προσλήψεις συμβασιούχων χωρίς αντικείμενο.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Μας το εξηγείτε λίγο παραπάνω αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Η αλήθεια είναι, κυρία Ζαχαρέα, ότι το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου μέσα σε μια τετραετία αυξήθηκε κατά 2 δις.  15,5 δις το παρέδωσα, 17,5 δις είναι σήμερα. Από εκεί και πέρα μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.  Τονίζω, δεν θα απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος. Θα το ξαναπώ, το είχα πει, με είχατε ρωτήσει και την προηγούμενη φορά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσλαμβάνουμε περισσότερους από όσους χρειαζόμαστε. Ούτε να προσλαμβάνουμε μετακλητούς σωρηδόν σε ένα κρεσέντο ρουσφετιών όπως αυτό το οποίο είδαμε μέχρι και την τελευταία εβδομάδα από την κυβέρνηση.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Υπάρχουν όμως και συμβασιούχοι που δουλεύουν με αυτό το καθεστώς για 10 χρόνια, για 15 χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι όμηροι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, να αναφέρω δύο ενδεικτικά.  Οι αναπληρωτές καθηγητές. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ομηρία των αναπληρωτών καθηγητών και θα σχεδιάσουμε -σε συνέχεια και πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση- προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην Παιδεία με προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές. Υπάρχουν προγράμματα όπως το “Βοήθεια στο Σπίτι” που δουλεύουν άνθρωποι 10, 15 χρόνια. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις όπου το Δημόσιο προσλαμβάνει τακτικό προσωπικό εκεί που δεν πρέπει να προσλαμβάνει. Εκεί μπορεί να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί να κάνουμε και τα δύο. Ή θα προσλαμβάνουμε τακτικό προσωπικό εκεί που έχουμε ουσιαστική ανάγκη ή θα προσλαμβάνουμε τακτικό προσωπικό για να εξυπηρετούμε κομματικά κριτήρια. Όποιος προσελήφθη, προσελήφθη. Αυτό δεν αλλάζει. Αλλά κοιτάζοντας μπροστά ας αλλάξουμε λίγο τις προτεραιότητές μας. Υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ μόλις το 10% των προσλήψεων που έγιναν το 2017 και το 2018 αφορούν πτυχιούχους Πανεπιστημίου; Τι προσλαμβάνουμε τελικά; Θέλουμε ή δεν θέλουμε εξειδικευμένο προσωπικό στο Δημόσιο;

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα, όλα αυτά που συζητάμε είναι βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσκοπήσεις θα επιβεβαιωθούν και η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση. Μ’ αυτή την αίρεση συζητάμε. Και θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω για το σχέδιό σας για την περαιτέρω  μείωση του Φ.Π.Α., αν αυτό είναι κάτι που εσείς το βλέπετε ότι μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, για παράδειγμα από την Πρωτοχρονιά; Το βλέπετε γι’ αργότερα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν μπορούμε να μειώσουμε το Φ.Π.Α. άμεσα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να μειώσουμε άμεσα το Φ.Π.Α. στην εστίαση, όπως έχουμε δεσμευτεί. Συνολικά στην εστίαση διότι μειώθηκε, όπως ξέρετε, κουτσουρεμένα. Άρα να πάει στο μειωμένο συντελεστή, στο 13%. Και θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας μεταφέροντας στο χαμηλό συντελεστή περισσότερες πρώτες ύλες που έχουν να κάνουν με τον Πρωτογενή Τομέα. Αλλά η τελική μείωση του Φ.Π.Α. σε δύο συντελεστές -στο 22% και στο 11%- αφορά το δεύτερο ήμισυ της τετραετίας μας, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Βλέπετε ότι έχω μία υποχρέωση να εξηγώ το χρονοδιάγραμμά μας διότι σε καμία περίπτωση δεν έχω δικαίωμα να καλλιεργήσω μεγαλύτερες προσδοκίες απ’ αυτές που δικαιούνται να έχουν οι πολίτες. Έχουν κάθε λόγο οι πολίτες να είναι αισιόδοξοι και να μας εμπιστεύονται, αλλά θα πρέπει ν’ ακούν από εμάς την αλήθεια και, εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει ν’ ακούν από εμάς το ουσιαστικό μας πρόγραμμα και το σχέδιό μας. Δεν δέχομαι άλλο, κυρία Ζαχαρέα, αυτή τη φάμπρικα των fake news. Και είναι απαράδεκτο ότι αυτό το πράγμα εξακολουθεί να γίνεται σήμερα συστηματικά από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εξακολουθεί να μου αποδίδει πράγματα  τα οποία δεν έχω πει ποτέ. Να αντιπαρατεθούμε προγραμματικά, αλλά γι’ αυτά τα οποία έχουμε πει. Και εάν υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι δεν θέλουν να μας ψηφίσουν, -και προφανώς θα υπάρχουν αρκετοί- να μην μας ψηφίσουν γιατί διαφωνούν μ’ αυτά που λέμε, όχι γι’ αυτά τα οποία κάποιοι θέλουν ή φαντάζονται ότι λέμε. Καταλαβαίνω απόλυτα όλη αυτή την εμμονή με το επταήμερο και αυτές τις σαχλαμάρες γιατί “χαλάμε τη σούπα”. Η Νέα Δημοκρατία έχει κοινωνικό πρόσημο σήμερα. Και όταν εμείς μιλάμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν μιλάμε για τη δημόσια Παιδεία, για πρότυπα σχολεία στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής και τη στήριξη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όλα αυτά αφορούν τους πιο αδύναμους. Και όταν μιλάμε για δουλειές, είναι η καλύτερη πολιτική που μπορούμε να προσφέρουμε στους πιο αδύναμους, στους μακροχρόνια άνεργους. Αυτό ενοχλεί κάποιους. Είχαν χτίσει μια πολύ βολική για τους ίδιους εικόνα της Νέας Δημοκρατίας ότι είμαστε με τους λίγους και κάποιοι άλλοι είναι με τους πολλούς. Αλλά φαίνεται δεν έμαθαν ότι το δίλλημα λίγοι και πολλοί τους οδήγησε σε μία ήττα σχεδόν 10 μονάδες στις ευρωεκλογές. Άρα ας κρατήσουμε το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου μέχρι τις εκλογές και ας αντιπαρατεθούμε προγραμματικά. Ας σταματήσουμε επιτέλους αυτή την τακτική να λένε πράγματα τα οποία ουδέποτε έχω πει και να  υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια -από κάτω, στο διαδίκτυο- διαστρέβλωσης των όσων λέμε εγώ και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Μ.  ΖΑΧΑΡΕΑ: Στους συνταξιούχους τι θα είχατε να πείτε; Σας το ρωτώ γιατί εδώ, από το δικό μας το δελτίο την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας είχε εξαγγείλει αύξηση της εθνικής σύνταξης.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα υπάρχει καμία περαιτέρω μείωση και ότι το επίδομα, η έκτακτη στήριξη που δόθηκε φέτος πρόθεσή μας είναι να το διατηρήσουμε και του χρόνου και να είναι μια τακτική έκτακτη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Από εκεί και πέρα, έχω μιλήσει αναλυτικά για το πώς αντιλαμβάνομαι το νέο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο σχεδιάζουμε, για τα τεράστια προβλήματα του νόμου Κατρούγκαλου και το πώς τιμωρεί ουσιαστικά την εργασία και αυτούς οι οποίοι έχουν δουλέψει πολλά χρόνια. Και αυτό είναι αντικίνητρο για την εργασία και τεράστιο κίνητρο για την εισφοροδιαφυγή, καθώς για πολλούς το άθροισμα φορολογίας και εισφορών ξεπερνάει κατά πολύ το όριο που θέτω εγώ του 50% που είναι ένα αποδεκτό όριο μιας συνολικής επιβάρυνσης φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών. Και να πω και κάτι άλλο στους συνταξιούχους. Όσο σημαντική είναι η στήριξη του εισοδήματός τους -βέβαια οι συνταξιούχοι θα είναι και αυτοί ωφελημένοι απ’ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, απ’ τη μείωση των έμμεσων φόρων- θα είναι ωφελημένοι και από κάτι ακόμα. Αν κάνουμε πράξη αυτή την έκρηξη δουλειών και επενδύσεων στη χώρα, ο συνταξιούχος ο οποίος δίνει σήμερα 200 και 300 ευρώ  στο άνεργο παιδί του και στο άνεργο εγγόνι του θα τα κρατήσει για τον εαυτό του αυτά. Γιατί σήμερα -μην κοροϊδευόμαστε- για πολλούς η σύνταξη είναι ουσιαστικά σαν ένα οικογενειακό επίδομα. Δεν γίνεται να υπάρχουν νοικοκυριά στα οποία δεν δουλεύει ούτε ένας εργαζόμενος και να είναι εξαρτημένα από μια σύνταξη. Όσο και να πάει η σύνταξη, δεν μπορεί να υποστηρίζεται ένα νοικοκυριό έτσι. Γι’ αυτό και η πρώτη μου προτεραιότητα είναι δουλειές. Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Και όπως σας εξήγησα, οι δουλειές θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και όσο ο ιδιωτικός τομέας πηγαίνει καλύτερα, θα έχουμε και αύξηση μισθών.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Βλέπουμε δημοσκοπήσεις που μιλούν για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ξέρετε, η αυτοδυναμία έχει να κάνει και με το πόσα κόμματα μένουν έξω. Εξετάζετε εσείς μια στρατηγική ώστε να ψαλιδίσετε, να μου επιτρέψετε αυτόν τον όρο, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, του κόμματος του κυρίου Βελόπουλου, ακόμα και του κόμματος του κυρίου Λεβέντη;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω ισχυρή εντολή. Προφανώς η ισχυρή εντολή, μην κοροϊδευόμαστε, σημαίνει αυτοδυναμία. Γιατί μόνο έτσι είμαστε σίγουροι την επόμενη μέρα ότι δεν θα μπούμε σε περιπέτειες. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, η χώρα οδηγείται και πάλι σε εκλογές, με απλή αναλογική. Και οι εκλογές με απλή αναλογική οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε ακυβερνησία, και βέβαια ξαναφέρνουν τον κ. Τσίπρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι η απλή πραγματικότητα του εκλογικού συστήματος έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Ο σκοπός μου είναι να έχω όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή. Αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία υποδέχεται συμπολίτες μας από τα δεξιά μας, από τα αριστερά μας, από το κέντρο.

Αλλά κάνατε μια ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή και στο κόμμα του κυρίου Βελόπουλου. Θα ήταν καλό για τη δημοκρατία μας και τα δύο αυτά κόμματα να μείνουν εκτός Βουλής. Για τη Χρυσή Αυγή δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το εξηγήσω περαιτέρω. Ένα μόρφωμα το οποίο προσβάλλει τη δημοκρατική συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών, γεννήθηκε μέσα στην κρίση, ένα μόρφωμα της οργής. Αλλά και για το κόμμα του κυρίου Βελόπουλου. Ας είμαστε λίγο σοβαροί και ας δούμε τη διαδρομή του καθενός και ας σκεφτούμε λίγο αν αυτές οι διαδρομές είναι διαδρομές που αξίζουν πραγματικά να εκπροσωπηθούν στη Βουλή την επόμενη μέρα. Προφανώς, γνωρίζω πολύ καλά την αριθμητική και όσο λιγότερα κόμματα είναι στη Βουλή, τόσο πιο εύκολη είναι η αυτοδυναμία. Αλλά ο δικός μου σκοπός δεν είναι να στοχεύσω κάποιο κόμμα συγκεκριμένα. Εγώ κάνω ένα πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης σε όλους τους συμπολίτες μας. Είναι ένα κάλεσμα πατριωτικό, ενωτικό και αισιόδοξο. Σήμερα βρέθηκα στην Πετρούπολη, στη Δυτική Αθήνα. Θα είμαι υποψήφιος και στη Δυτική Αθήνα και πηγαίνω πολύ συχνά, είναι και μια περιοχή την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ 15 χρόνια τώρα, γνωρίζω τους ανθρώπους, τους αγαπώ και με αγαπούν. Και εκεί ακούω συχνά το ίδιο μήνυμα: «θα ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά». Μας το λένε άνθρωποι που μπορεί να ψήφισαν κόμματα στα δεξιά μας, κόμματα στα αριστερά μας, το ΚΙΝΑΛ, τον κ. Λεβέντη, ΣΥΡΙΖΑ, οποιονδήποτε. Αυτό μου δίνει μεγάλη δύναμη. Δεν σημαίνει ότι ταυτίζονται με τις απόψεις μας. Δεν σημαίνει ότι γίνονται κατ’ ανάγκη Νέα Δημοκρατία. Αλλά συμφωνούμε στα μεγάλα. Στην ανάγκη να τελειώνει επιτέλους αυτή η περίοδος της τοξικότητας και του διχασμού. Και είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία, να οδηγήσουμε εμείς τη χώρα μπροστά, ενώνοντας τους Έλληνες και όχι διχάζοντάς τους.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να κλείσουμε με λίγο χιούμορ. Είπε ο κύριος Τσίπρας το πρωί ότι μπορεί να γίνει ανατροπή, όπως έγινε στον αγώνα Μπαρτσελόνα-Λίβερπουλ. Να υποθέσω ότι είστε με την Μπαρτσελόνα σε αυτόν τον αγώνα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Λίβερπουλ είμαι εγώ, θα ήθελα να πω στον κ. Τσίπρα, και χάρηκα πολύ για τη συγκεκριμένη ανατροπή. Αλλά εδώ δεν είναι ποδόσφαιρο και τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Η εκτίμησή μου είναι ότι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 7ης Ιουλίου θα έχει μια ισχυρή εντολή να αλλάξει την Ελλάδα και έχω απόλυτη αίσθηση του βάρους της ευθύνης που μου αναλογεί. Δεν είναι μια ατομική προσπάθεια, είναι μια συλλογική προσπάθεια αυτή η οποία πρέπει να γίνει και θα αγωνιστώ μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσω και τον τελευταίο καχύποπτο σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη ότι αξίζουμε και ότι αξίζω την εμπιστοσύνη του, ή τουλάχιστον τη δυνατότητα να μου δώσει μία ευκαιρία να μπορέσω να υλοποιήσω αυτά τα οποία οραματίζομαι για τη χώρα μας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, κυρία Ζαχαρέα.

Best Of

Υπερασπιστές της Σακελλαροπούλου οι… σιτιζόμενοι ακροκεντρώοι

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Τα… ζιζάνια φυσικά που αποτρέπουν...

Η πισώπλατη «μαχαιριά» του Κασσελάκη στη Δούρου

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Η Ρένα Δούρου ήταν ένα...

Οι «σαμαρικοί»… δεν ξεχνούν όσα έγιναν το 2016 για να κερδίσει ο Μητσοτάκης τον Μεϊμαράκη

Πηγή: εφημερίδα One Voice Ο Αντώνης Σαμαράς, οι στενοί συνεργάτες...

Για τον Σαμαρά “δικαιούται δια να ομιλεί” (μόνο) η Ντόρα…

Παρακολουθώντας κανείς την έκρηξη... τεστοστερόνης κατά του Αντώνη Σαμαρά,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Υπερασπιστές της Σακελλαροπούλου οι… σιτιζόμενοι ακροκεντρώοι

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Τα… ζιζάνια φυσικά που αποτρέπουν...

Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΕΔΟΕΑΠ

Η Εφορευτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της...

Η Αμερική «θυσιάζει» τον (αναλώσιμο) Ζελένσκι

  Τα αμερικανικά ΜΜΕ πολλαπλασιάζουν τα αρνητικά δημοσιεύματα για τον...

Η πισώπλατη «μαχαιριά» του Κασσελάκη στη Δούρου

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Η Ρένα Δούρου ήταν ένα...

Οι «σαμαρικοί»… δεν ξεχνούν όσα έγιναν το 2016 για να κερδίσει ο Μητσοτάκης τον Μεϊμαράκη

Πηγή: εφημερίδα One Voice Ο Αντώνης Σαμαράς, οι στενοί συνεργάτες...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Υπερασπιστές της Σακελλαροπούλου οι… σιτιζόμενοι ακροκεντρώοι

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Τα… ζιζάνια φυσικά που αποτρέπουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την επιλογή της αξιοπρεπούς παραίτησης, αφορούν τους λεγόμενους ακροκεντρώους, πολλοί εκ...

Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΕΔΟΕΑΠ

Η Εφορευτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 21ης, 22ας,  23ης, 24ης και 25ης Νοεμβρίου 2024 για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού...

Η Αμερική «θυσιάζει» τον (αναλώσιμο) Ζελένσκι

  Τα αμερικανικά ΜΜΕ πολλαπλασιάζουν τα αρνητικά δημοσιεύματα για τον Ουκρανό Πρόεδρο, με φόντο τη συζήτηση για συνθηκολόγηση με τη Ρωσία Στη σκιά της συζήτησης που...