Γράφει ο Μανώλης Καψής
Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όλες δείχνουν τον πρωθυπουργό να χαμογελά πλατιά. Να χαριεντίζεται με τους διπλανούς του υπουργούς και γενικά να είναι εύχαρις και άνετος. Να μην έχει καταλάβει ακόμα ότι οι ψηφοφόροι τον αποδοκίμασαν; Να πιστεύει ακόμα τις δημοσκοπήσεις της Vox Pop και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη; Να ονειρεύεται τις επόμενες διακοπές του στο σκάφος; Όλα ειναι πιθανά. Αλλά το πιθανότερο είναι να σκηνοθέτησε την εμφάνισή του, ώστε να δώσει λίγες ελπίδες και να τονώσει το ηθικό των εναπομεινάντων οπαδών του. Μια απάτη δηλαδή.
Και η συνέχεια, όμως, μια απάτη ήταν. Αν πιστέψουμε τον επίσης εύχαρι Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη μονίμως εύχαρι Όλγα Γεροβασίλη (το οποίο απαιτεί ομολογουμένως μια ισχυρή δόση αφέλειας), η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το έργο της και ασκεί όλες της τις αρμοδιότητες. Κι ας την έχουν μαυρίσει, στην κυριολεξία, οι ψηφοφόροι στις κάλπες. Άρα, διορίζει και την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων. (Σίγουρα συνεχίζει να διορίζει μετακλητούς, όπως προκύπτει από τη Διαύγεια. Και θα συνεχίσει μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές, να είστε σίγουροι…)
Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, στις επιλογές για την ηγεσία του Αρείου Πάγου; Δεν είναι από μόνη της αυτή η πρωτοβουλία μια ομολογία ότι η κυβέρνηση είναι μειοψηφική στην κοινωνία; Και ότι για να αποκτήσουν δημοκρατική νομιμότητα οι επιλογές της, ζητά τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βγήκε πλειοψηφική στις κάλπες; Αυτό λέει η κοινή λογική. Προφανώς, λοιπόν, μας δουλεύουν και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Όλγα Γεροβασίλη. (Να τους αναγνωρίσουμε τουλάχιστον μια σταθερότητα στις επιδιώξεις τους.)
Να υποθέσουμε, εν πάση περιπτώσει, ότι η κυβέρνηση μετά το χαστούκι στις ευρωεκλογές είδε τα οφέλη της συναίνεσης; Μια απάτη φυσικά.
Το υπουργικό συμβούλιο, εν μέσω διαφωνιών, διαμαρτυριών και αποχωρήσεων από την ενεργό πολιτική -έτσι συμβαίνει συνήθως όταν τα κόμματα χάνουν την εξουσία- αποφάσισε να τοποθετήσει στο νευραλγικό πόστο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την κ. Δήμητρα Κοκοτίνη. Είναι η πρώην πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, που εκδίκασε την υπόθεση Κουφοντίνα. Και άνοιξε τον δρόμο για την άδεια του κατά συρροή δολοφόνου της 17Ν. Υποθέτω, όλοι αντιλαμβάνονται την πρεμούρα της κυβέρνησης για τον διορισμό της κ. Κοκοτίνη στο συγκεκριμένο πόστο. Ή όχι;
Και υποθέτω, όλοι επίσης αντιλαμβάνονται την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ή όχι; Συναίνεση, είπατε;
Στο μεταξύ, το συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε στο καλάθι των αχρήστων και τις προτάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων για το πόστο του Εισαγγελέα. Γιατί, αν δεν κάνω λάθος, η Διάσκεψη των Προέδρων πρότεινε στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά σειρά τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, την Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού και την αρεοπαγίτη Διονυσία Μπιτζούνη. Γιατί, άραγε, τους προσπέρασε όλους η κ. Κοκοτίνη; Που και στην ψηφοφορία για την Προεδρία του Αρείου Πάγου πήρε λιγότερες ψήφους και από την κ. Καλού και από την κ. Μπιτζούνη; Μυστήριο. Πάντως, προσπάθεια για συναίνεση δεν το λες. Κάτι σε απάτη μου μοιάζει.
Και πού καταλήγουμε; Στο ερώτημα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Θα μας οδηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε συνταγματική κρίση; Θα αρνηθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος την υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων;
Απάντηση σίγουρη δεν έχω, αλλά μπορώ να διηγηθώ την ιστορία.
Από επαγγελματική διαστροφή, άνοιξα χθες το μεσημέρι το mail του ΑΠΕ, με την προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Τελετή Έναρξης της 58ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Συναρπαστικό ε!
Στο τέλος του κειμένου ο συντάκτης είχε, από αμέλεια προφανώς, αφήσει μια άσχετη φράση. Έλεγε ότι “πηγές της Προεδρίας διαψεύδουν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αρνηθεί να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα”. Προφανώς, η φράση είχε μείνει από άλλο κείμενο που συνέτασσε ο ίδιος συντάκτης. Τέτοιο κείμενο πάντως δεν εστάλη ποτέ από το ΑΠΕ.
Λίγη ώρα μετά, η Αυγή, στην ηλεκτρονική της έκδοση, δημοσίευσε ακριβώς την ίδια φράση, σε ένα χθεσινό της κείμενο, με άλλον τίτλο. Η είδηση λίγη ώρα μετά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς… (Ευτυχώς υπάρχει το print screen).
Το απόγευμα, πηγές της Προεδρίας σημείωναν ότι το τι θα πράξει τελικά ο κ. Παυλόπουλος θα το μάθουμε όταν έρθει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, υπογεγραμμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει σοβαρές ενστάσεις με τη συνταγματικότητα της διαδικασίας και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υπογράψει τίποτα πριν από τις 30 Ιουνίου.
Γιατί εγώ νομίζω ότι κι εδώ έχει δημιουργηθεί, από τις διαρροές και τις “πηγές”, μια απατηλή εικόνα; Γιατί εγώ μόνο πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα προχωρούσε στην απόφαση για τις αλλαγές στον Άρειο Πάγο, αν δεν είχε τη δέσμευση-υπόσχεση από τον κ. Παυλόπουλο ότι θα υπογράψει τελικά τα Προεδρικά Διατάγματα;
Μήπως τελικά γι’ αυτό χαμογελούσε πονηρά ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο;