Ο Κικίλιας με τη σκέψη στις γενιές που έρχονται

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη.

 

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε τον κ.Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό της Υγείας. Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλημέρα σας κ. Ρογκάκο, καλημέρα σας κ. Στάθη. Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς ευχαριστούμε. Να ξεκινήσομε γρήγορα – γρήγορα κύριε Υπουργέ με το πρώτο ερώτημα. Τα ράντζα δεν έχουν τελειώσει από τα νοσοκομεία. Το ένα ερώτημα είναι αυτό.

Το δεύτερο βεβαίως είναι τι θα κάνετε για να τελειώνουμε με αυτήν την κατάσταση; Και το τρίτο είναι, τι μπορούμε να πούμε στους Έλληνες πολίτες κύριε Υπουργέ που βλέπουν ότι ενδεχομένως να υποβαθμιστεί το σύστημα υγείας.

Γιατί λένε πολλοί, ότι πάμε συνέχεια από υποβάθμιση σε υποβάθμιση. Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για να μην πάμε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Ρογκάκο, τα θέματα της υγείας και ειδικά τα θέματα της Δημόσιας Υγείας δεν προσφέρονται ούτε για επικοινωνιακά σόου, ούτε για κομματική εκμετάλλευση και δεν χρωματίζονται. Είμαι υποχρεωμένος όμως να πω ότι τα στοιχεία που μου έδωσαν οι Διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώραςπου διόρισε ο κ. Πολάκης με τον κ. Ξανθό, δείχνουν την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση αυτό. Γι’ αυτό όπως καταλαβαίνετε, ούτε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, ούτε οι πρώην Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανείς τόλμησε να πει κάτι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία μας και τα άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Θυμίζω ότι μίλησαν οι ίδιοι οι Διοικητές τους οποίους πράγματι αντικαταστήσαμε με χθεσινή μου απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη για την παρέμβαση. Κάποιοι είναι οι ίδιοι; Έμειναν κάποιοι ίδιοι Διοικητές ή έφυγαν όλοι;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η συντριπτική πλειοψηφία έχειαντικατασταθεί. Μιλούν λοιπόν, για ουσιαστικές και δομικές ελλείψεις στις χειρουργικές και παθολογικές κλινικές.

Για μη ασφάλεια στα ΤΕΠ και τις εφημερίες.

Για ραγδαία αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Η αντιμετώπιση της υγείας δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και δεν μπορεί να είναι εκ περιτροπής.

Οι υποχρεώσεις των νέων Διοικητών που διορίσαμε είναι οι εξής: Θα υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το ελληνικό Κράτος. Θα ελέγχονται κάθε τρεις μήνες με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Πώς συμπεριφέρονται στους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Αν συμμετέχουν, οργανώνουν και επιβλέπουν τις εφημερίες στα ΤΕΠ, όπου γίνεται μία πραγματική μάχη από τους ήρωες της υγείας που είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον Ευαγγελισμό τώρα, ας μην πούμε τι γίνεται.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, μισό λεπτό. Θα μου επιτρέψετε να πω δυο πράγματα για να παρουσιάσουμε την εικόνα. Γιατροί, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες, διοικητικό προσωπικό, τα χρόνια της κρίσης, τα 10 αυτά χρόνια των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, έδωσαν μια τεράστια μάχη, είναι ήρωες και το οργανωμένο Κράτος πρέπει να τους στηρίξει.

Συνοψίζω:

Οργάνωση των ΤΕΠ.

Ενημέρωση του κόσμου που έρχεται σε απόγνωση με τον άνθρωπό του που είναι άρρωστος και με τον ΕΚΑΒ, για το πού πρέπει να πάει και πώς θα εξυπηρετηθεί.

Όλοι οι άνθρωποι του νοσοκομείου επί ποδός για να εξυπηρετήσουν τις ευπαθείς ομάδες και αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν και δεν έχουν.

Στήριξη και οργάνωση του νοσοκομείου, ώστε να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και αξιολόγηση των Διοικητών για αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και προσλήψεις.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προσλήψεις έχουμε ήδη ανακοινώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. 2.500 προσλήψεις μονίμου προσωπικού που είναι και γιατροί και νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό για τα νοσοκομεία, αλλά όχι αποσπασματικά.

Έχουμε καταρτίσει έναν υγειονομικό χάρτη σε όλη τη χώρα που δείχνει πού υπάρχουν ελλείψεις, πούετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί κάποιος γιατρός έξι μήνες πριν.

Πού δε μπορεί κάποιος γιατρός να πάρει την καλοκαιρινή του άδεια. Γιατί και αυτοί είναι άνθρωποι και πρέπει το καλοκαίρι να πάρουν την άδεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας διακόπτω για ένα λόγο. Το καλοκαίρι εδώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, ήταν προς τιμήν του όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, μα θα το πω, αλλά αυτό δεν είναι δουλειά του Υπουργού. Το καλοκαίρι λοιπόν με δική σας παρέμβαση τηλεφωνήσατε στη Σάμο αν θυμάμαι καλά, Σάμο ήτανε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που βγάλαμε το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που βγάλαμε το θέμα γιατί έπαιρνε ο ένας παιδίατρος και δεν είχε παιδίατρο το νησί.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι έτσι όπως το λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι εγώ θεωρώ ντροπή, και αλλού. Ντροπιαστικό για το ελληνικό Κράτος να χρειάζεται να τηλεφωνήσει ο ίδιος ο Υπουργός για να έχει παιδίατρο ένα νησί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Και πρόσεξε τώρα όμως ποια είναι η ένσταση εδώ. Πάει ο Υπουργός για τη Σάμο θα πω και ανακοινώνει ότι ιδιώτες γιατροί θα κάνουν μία σύμβαση μέχρι να γίνουν προσλήψεις. Και λέει, ξεπουλάτε… Ξέρετε τι ακούσαμε εδώ κύριε Υπουργέ από συνδικαλιστές; Γιατί λέει; Όχι, να μην πάει γιατρός. Να γίνουμε όλοι με τις προσλήψεις και λέγαμε εμείς, ρε παιδιά, μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις, να μην έχει γιατρό το νοσοκομείο; 

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μισό λεπτό. Είμαστε υπέρμαχοι του δημοσίου χαρακτήρα του ΕΣΥ και της δωρεάν δημόσιας περίθαλψης και υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι μας.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θέσεις προκηρύσσονται κατ’ επανάληψη. Κάποιοι γιατροί αποδέχονται να πάνε στην άγονη γραμμή και κάποιοι όχι. Θέλω να ανακοινώσω από την εκπομπή σας ότι σε συνεργασία και συμφωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη, έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα περαιτέρω στήριξης το οποίο θα ανακοινώσουμε μέσα στις επόμενες μέρες, και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση επίσης.

Μιλώ για σίτιση, για στέγαση, για τη δυνατότητα αυτά τα λίγα τα οποία παίρνει ένας γιατρός, ο οποίοςπρέπει να πάει στην άγονη γραμμή με την οικογένειά του για να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, να μπορεί να είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί αυτός ο άνθρωπος να παραμείνει εκεί.

Τι γινόταν επί δεκαετίες; Περιμένουμε 18 μήνες να διοριστεί ένας γιατρός μόνιμος σε μία άγονη γραμμή. Πάει εκεί και κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους δεν αντέχουν, παραιτούνται και φεύγουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, δεν μπορούν.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρώτον, εμείς εξαλείψαμε την γραφειοκρατία. Η διαδικασία για το διορισμό ενός γιατρού θα διαρκεί μόνο 5 μήνες. Δεύτερον, είναι δίκαιο και σωστό και ευχαριστώ πάρα πολύ και τους Δήμους και τις Περιφέρειες και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη στήριξη των γιατρών που πάνε στα νησιά, είναι ένα bonus πρόσληψης, παιδιά.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εμείς δεν είμαστε Γερμανία ή Γαλλία ή Ολλανδία, έχουμε τόσα νησιά. Και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος και στην πιο απομακρυσμένη γωνία της Ελλάδας να υπάρχει γιατρός, να υπάρχει νοσηλευτής, να υπάρχει ασθενοφόρο.

Άρα, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να λύσουμε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που κάθε καλοκαίρι, και σωστά το λέτε από την εκπομπή σας αναδείχθηκε φέτος το καλοκαίρι αυτό, κάπου, σε κάποιο νησί μας δημιουργείται πρόβλημα.

Άρα τι κάνουμε; Προλαμβάνουμε. Μέσα στο χειμώνα οργανωνόμαστε, φτιάχνουμε έναν υγειονομικό χάρτη με τις ελλείψεις και τον τρόπο με τον οποίο θα καλύπτονται. Όχι πρόσκαιρα, αλλά μονίμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας γιατρός που πάει εκεί, κύριε Υπουργέ, μεσοσταθμικά τι μισθό έχει καθαρό, ας πούμε, ο άνθρωπος για να μπορέσει να ζήσει;

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι ο μισθός του ιατρού του ΕΣΥ. Δεν αλλάζει πουθενά σε όλη τη χώρα. Απλά εξηγώ ότι είναι άλλο να μένεις στο σπίτι το οποίο ήδη έχεις, στην πόλη που γεννήθηκες και ζεις και άλλο να αναγκάζεσαι να μετακομίσεις στην παραμεθόριο και να πρέπει να επωμιστείς όλα τα βάρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα στέγαση, σίτιση. Εγώ θα το έλεγα σε εισαγωγικά ένα “bonus” παραμεθόριων περιοχών για τους γιατρούς. Αυτό θα έβαζα εγώ σαν τίτλο.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας είπα ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε μερικές ημέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σημαντικό όμως αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ πρέπει να σας πω ότι έχουμε πολλά ερωτήματα, από όλη τη χώρα.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα απαντήσω σε ό,τι θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή στο Αγρίνιο, ας πούμε, «Έχουμε προβλήματα. Πείτε στον Υπουργό εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Ρογκάκο, ακούστε. Επαναλαμβάνω, υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς τα πράγματα. Ο πρώτος τρόπος είναι να κάνει μπαλώματα. Και από αυτά τα οποία κληρονομήσαμε φέτος το καλοκαίρι, μια διαλυμένη κατάσταση στο ΕΣΥκαι στην υγεία, αναγκαστήκαμε Υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς να παίρνουμε οι ίδιοι τηλέφωνο τους ιατρικούς συλλόγους στα νησιά μας και στην παραμεθόριο, να βρούμε γιατρούς και με μπλοκάκια αν χρειαστεί.

Ακούστε, σέβομαι και τον συνδικαλισμό, σέβομαι και τους συνδικαλιστές, σέβομαι και τα δικαιώματά τους και όλα. Ξεκρέμαστο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας,όπου και εάν βρίσκεται στη χώρα, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει.

Αν δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός ή δεν υπάρχει επικουρικός γιατρός, τότε και με μπλοκάκι και ιδιώτη και όποιον πρέπει, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά και να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Λέμε όμως ότι άλλο είναι το πάω αποσπασματικά και μπαλώνω τρύπες και άλλο φτιάχνω έναν υγειονομικό χάρτη για όλη τη χώρα, που βλέπω πραγματικά ποιες είναι οι ελλείψεις, ποιοι πάνε προς συνταξιοδότηση, πού υπάρχει, ας πούμε, ένας αναισθησιολόγος ή δύο παιδίατροι και δεν καλύπτονται το καλοκαίρι με τις άδειές τους και το οργανώνω από το χειμώνα για το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει σοβαρή, οργανωμένη και δομημένη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει Κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αυτή την απάντηση θα πάμε σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα και θα επιστρέψουμε στα υπόλοιπα θέματά μας. Θα σας ρωτήσουμε βεβαίως, δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε πολιτικά θέματα, προσφυγικό και τα λοιπά. Το 1142, αντικαπνιστικός και τα λοιπά. Φάρμακα, ελλείψεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδατε, εδώ δεν καπνίζουμε και λέμε και ψέματα ότι δεν καπνίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρώτη ερώτηση βεβαίως που πρέπει να κάνουμε.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μπορείτε να καπνίζετε έξω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρώτη ερώτηση είναι αν έχουμε ελλείψεις σε αντιγριπικά και αν περιμένουμε εμβόλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είμαστε. Επιστρέψαμε. Η ώρα είναι 09:01.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Χαμός σε μηνύματα, παιδιά, για τον Υπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Κικίλιας, παραμένει μαζί μας για να απαντήσει στα ερωτήματά μας. Υπάρχει έλλειψη για τα εμβόλια για την γρίπη, κύριε Υπουργέ;

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, δεν υπάρχει έλλειψη. Ίσα–ίσα που από την περσινή χρονιά στη φετινή έχουν παραγγελθεί και 600.000 παραπάνω. Και χαίρομαι που ο κόσμος έχει ανταποκριθεί στην καμπάνια και στην παρότρυνση, την οποία και εσείς μεταδώσατε, να εμβολιαστεί.

Ακούστε, είναι πάρα πολύ σημαντικό το κομμάτι της περίθαλψης των νοσοκομείων και της λειτουργίας τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα, αλλά τα σύγχρονα συστήματα υγείας στις προηγμένες χώρες υπηρετούν πρώτα από όλα τη Δημόσια Υγεία.

Δημόσια Υγεία είναι πώς προστατεύεται η μέση ελληνική οικογένεια, οι πολίτες μας από τους κινδύνους και τις απειλές για την υγεία που έχει η εποχή μας.

Η μείωση του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ, ειδικά σε έφηβους και νέους που απαγορεύεται κανονικά, το gaming, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και πώς αυτά “τρώνε” όλο και παραπάνω χρόνο από τη ζωή των νέων παιδιών και δεν αθλούνται, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο παιδικός διαβήτης, το screening και οι μαστογραφίες οριζόντια δωρεάν σε όλες τις γυναίκες από την ηλικία των 30, το PSA για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες.

Άρα, η πρόβλεψη και η πρόληψη που είναι μακράνανώτερη της θεραπείας θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας.

Το λέω αυτό γιατί έχει γίνει πολύ κουβέντα στις μέρες, και χαίρομαι ιδιαιτέρως για αυτό, για τον αντικαπνιστικό νόμο. Βλέπετε ήδη την ανταπόκριση της κοινωνίας. Συντριπτικά ποσοστά μη καπνιστών και καπνιστών, όλοι μαζί συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος και να μειωθεί το κάπνισμα.

Και θέλω επίσης να εξάρω και τη στάση της πλειοψηφίας των κομμάτων της Αντιπολίτευσης που σύσσωμοι ψήφισαν στη Βουλή το νόμο για τον περιορισμό του καπνίσματος.

Και βλέπετε πόσο το ζητάει ο κόσμος. Οι ίδιοι είπατε νωρίτερα για το 1142 το τετραψήφιο νούμερο όπου γίνεται ένας χαμός, να το πω έτσι απλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε και λίγες πλάκες μέσα, καλό είναι αυτό να ξέρετε. Κυρίως οι νέοι άνθρωποι κάνουν και λίγο πλάκα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να σας πω μερικά στοιχεία τώρα για το 1142 που ενδιαφέρει πολύ. Κάτω από το 30% των κλήσεων αφορούν αναφορές και καταγγελίες, που και αυτές πρέπει να γίνονται, γιατί πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί και ένας κατασταλτικός μηχανισμός.

Σας ενημερώνω ότι χθες βράδυ ενημερώθηκα από τον κ. Μπίνη, τον επικεφαλής της ανεξάρτητης ΕθνικήςΑρχής Διαφάνειας ότι έλεγχοι έγιναν και σε κέντρα διασκέδασης και παντού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντοπίστηκαν παραβάτες σας είπε ο κ. Μπίνης;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα το ανακοινώσει πάλι, όπως κάνει σωστά και τυπικά τη δουλειά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε νυχτερινά κέντρα, στα μπουζούκια θα πηγαίνουν; Γιατί τώρα..

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας είπα ότι και εχθές πήγαν..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε τι λέει ο κόσμος κύριε Υπουργέ;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η μάχη να μειωθεί το κάπνισμα, όταν 20.000 συνάνθρωποί μας το χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους από αυτό, είναι πρώτη προτεραιότητα της Δημόσιας Υγείας.

Όταν 700.000 ώρες νοσηλείας το χρόνο για συνανθρώπους μας στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. λόγω καπνίσματος και όταν κοστίζει στο κράτος 1 δις το χρόνο, δηλαδή χάνονται ανθρώπινες ζωές και κάποιοι καπνιστές και παθητικοί καπνιστές χάνουν τη ζωή τους εμείς τι κάνουμε; Καπνίζουμε και φυσάμε τον καπνό στο πρόσωπο των παιδιών μας;

Προσέξτε, ο αέρας και το νερό είναι τα πιο πολύτιμα αγαθά. Δεν μπορούμε να μολύνουμε τον αέρα στον οποίο ζούμε και τον οποίο αναπνέουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα παιδιά που είπατε κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω. Γιατί κάτω των 12 ετών κύριε Υπουργέ; Αυτό μπορούσε να αλλάξει. Γιατί όχι κάτω των 17 ετών, κάτω των 18 ετών; Δεν είναι παιδιά 15 χρόνων, γιατί;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, ακούω αυτό το οποίο το λέτε αλλά ξέρετε κάτι; Υπάρχουν στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο κατά του καπνίσματος διάφοροι δείκτες, ποιοτικοί και ποσοτικοί, που ανά εβδομάδα η Γραμματεία Δημόσιας Υγείας θα ελέγχει μαζί με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην οποία προΐσταται ο κ.Μπεχράκης. Ό,τι κρίνεται έτσι από τους ειδικούς, θα αναθεωρείται. Είναι κάτι ζωντανό και δυναμικό.

Όμως η ουσία παραμένει η ίδια. Ως Υπουργός Υγείας είμαι υπεύθυνος για τη Δημόσια Υγεία και την προάσπισή της. Και η πρόληψη είναι πολύ σημαντικότερη της θεραπείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να ατονήσει ποτέ αυτό; Δηλαδή θα συνεχίσουν οι έλεγχοι; Υπάρχει περίπτωση να ατονήσει αυτό το πράγμα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εξήγησα, οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου χωρίς “παραθυράκια”. Όχι μόνο δεν θα ατονήσει, θα ενισχυθεί.

Γιατί είναι μια μεταρρύθμιση που δεν πάει κόντρα σε αυτό το οποίο θέλει η ελληνική κοινωνία, πάει μαζί της. Πολλοί καπνιστές ζητούν βοήθεια να το κόψουν, τηλεφωνούν στο 1142 και λένε “μόνος μου δεν κατάφερα να κόψω το κάπνισμα δώστε μου βοήθεια στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, σε ποια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται να πάω να βοηθηθώ.

Αυτά είναι τα θέματα Δημόσιας Υγείας τα οποία προέχουν και πρέπει να είναι πρώτα στην ατζέντα ενός Υπουργού Υγείας. Με αυτό τον τρόπο θα καλυτερεύσει η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, θα μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα βελτιωθεί και θα προασπιστεί η υγεία τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι επ΄ αυτού; Τους κακεντρεχείς που θα παίρνουν να καταγγέλλουν τον ανταγωνιστή τους, αυτούς που θέλουν να κάνουν πλάκα γιατί υπάρχουν και αυτά τα φαινόμενα πως θα αντιμετωπίζονται;

Και γιατί πληρώνουν λέει, στη γραμμή 1142 υπάρχει ένα μικρό αντίτιμο. Και λέει ο κόσμος γιατί να πληρώνουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν ισχύει Υπουργέ ότι υπάρχει και μια συγκεκριμένη εταιρία στη γραμμή από πίσω η οποία προφανώς πιστώνεται και το κέρδος.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι εύστοχα και τα τρία ερωτήματά σας και να απαντήσω ευθέως. Πρώτον, στην όποια αναμονή υπάρχει, δεν πληρώνει κανείς. Δεύτερον, όταν απαντάται το τηλεφώνημα υπάρχει μια συμβολική χρέωση αν δεν κάνω λάθος 0,13 λεπτά και αυτό συμβαίνει για να αποφευχθούν και οι φάρσες και αυτοί οι οποίοι θα παίρνουν επίτηδες και θα πέσει το σύστημα. Τρίτον, οι καταγγελίες γίνονται επώνυμα για να αποφευχθεί αυτό που λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είναι επώνυμα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Επιστημονικά τεκμηριωμένα και από τους εμπειρογνώμονές μας, βάλαμε τους όρους με τους οποίους θα λειτουργεί αυτή η συμβουλευτική γραμμή και σας εξηγώ, δεν χρεώνεται τίποτα στην αναμονή. Είναι υποτυπώδης η χρέωση όταν απαντούν το τηλέφωνο και πρέπει να υπάρχει αυτό για να μη βάλουμε οι ίδιοι φωτιά στη γραμμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην το υπονομεύσουνε.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ακριβώς. Γιατί η γραμμή είναι σημαντική. Είναι και συμβουλευτική, είναι και ενημερωτική και έχει δικαίωμα ο πολίτης να ενημερώνεται και να συμβουλεύεται τους ειδικούς.

Είμαι πεπεισμένος ότι η κοινωνία μας είναι ώριμη,για πρώτη φορά βλέπω σύγκλιση όλων των πολιτικών κομμάτων, και είναι σημαντικό αυτό, σε κάτι το οποίο προάγει τη Δημόσια Υγεία. Όλες οι σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει τον αντικαπνιστικόνόμο. Μέχρι και η Τουρκία τον εφήρμοσε, που ενδεχομένως να είχε άλλη κουλτούρα και άλλη νοοτροπία ως προς τα καπνικά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πουθενά.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το οφείλουμε στη νέα γενιά. Αν οι γονείς μας δεν ήξεραν όταν ξεκίναγαν να καπνίζουν, ενδεχομένως και από μόδα, τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τώρα τις ξέρουμε και τις γνωρίζουμε επιστημονικά, τεκμηριωμένα και πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς οι οποίοι καπνίζουν, αν το θελήσουν, να κόψουν το κάπνισμα. Και αυτούς οι οποίοι δεν καπνίζουν, να μη γίνουν παθητικοί καπνιστές. Έχουν δικαιώματα και οι καπνιστές και οι μη καπνιστές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στα φάρμακα; Μειώνετε τις τιμές; Θα έχει φθηνότερα φάρμακα ο κόσμος;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Ρογκάκο και κύριε Στάθη, την προηγούμενη εβδομάδα φέραμε και ψηφίστηκε στη Βουλή νόμος που άλλαξε την νομοθετική πρόβλεψη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία έλεγε, ότι για το 2020 μπορεί να υπάρχουν αυξήσεις στα φάρμακα μέχρι του 10%.

Και η υπουργική απόφαση που υπέγραψα και ακολουθεί το νόμο, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Για το 2020 καμία, μηδέν αυξήσεις στα φάρμακα και μειώσεις μέχρι 7%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η συμμετοχή του Έλληνα ασφαλισμένου, δεν αυξάνεται σε κανένα φάρμακο για το 2020

Για τη δυσκολία που διαβιεί η μέση ελληνική οικογένεια, και οι συνταξιούχοι, που ένα μεγάλο κομμάτι της σύνταξης πάει στα φάρμακα, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα ευρείας κατανάλωσης φάρμακα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για όλα τα φάρμακα απαγορεύεται η αύξηση το 2020. Μηδέν αυξήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μείωση ως πού;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα φτάσουν μέχρι 7%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ευρείας κυκλοφορίας τα φάρμακα που έρχονται οι μειώσεις;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως. Αυτή την πράξη κάνει αυτή τη στιγμή ο ΕΟΦ μετά από εντολή που του έχουμε δώσει και μέχρι το τέλος του χρόνου θα βγει και το δελτίο της ανατιμολόγησης των φαρμάκων και όλοι θα ξέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θα φανεί.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κοιτάξτε, στον προηγούμενο νόμο, είχε υπολογίσει ο κύριος Ξανθός ότι θα αυξάνονταν 1.650 περίπου φάρμακα και θα μειώνονταν 5.000.

Τώρα δε θα αυξηθεί η τιμή σε κανένα φάρμακο και θα μειωθεί σε πολλά μέχρι 7%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε προηγουμένως για τους Διοικητές των νοσοκομείων. Θα γίνεται τρίμηνη αξιολόγηση. Αν αξιολογηθούν κάτω από τη βάση,φεύγουν;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αν οι δείκτες είναι τέτοιοι που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον έτσι όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε επιστημονικά, βεβαίως, θα αντικατασταθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοδικαίως είναι αυτό; Προβλέπεται σε ρήτρα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως και χωρίς αποζημίωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, σε τρεις μήνες αξιολογούνται οι διοικητές, αν είναι κάτω από τη βάση που βάζετε, ανά τρίμηνο, αυτοδικαίως λύνεται η σύμβαση και χωρίς αποζημίωση.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρέπει να αισθάνονται και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και το παραϊατρικό προσωπικό, κυρίως όμως οι ασθενείς, οι ευάλωτες ομάδες, οι οικογένειες που τρέχουν στις εφημερίες και στα ΤΕΠ και στα νοσοκομεία, ότι το Κράτος το οργανωμένο είναι εκεί και συμπάσχει, νοιάζεται και δίνει λύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εξού και τα ράντζα που σας ρώτησα πριν, που έχουμε ράντζα, που στις εφημερίες γίνεται χαμός και τα λοιπά. Γιατί, ξέρετε, εδώ και 20 χρόνια ακούω «Θα φύγουν τα ράντζα» έλεγε η κυβέρνηση αυτή, «Θα φύγουν του χρόνου τα ράντζα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ελλείψεις σε εργαστήρια, κύριε Υπουργέ, και αδυναμία να βγούνε εξετάσεις.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι εντυπωσιακό το πώς τα τελευταία 4,5 χρόνια δυστυχώς έχουν γίνει σημαντικά βήματα πίσω στο θέμα της υγείας, της περίθαλψης και της αντιμετώπισης, οργανωμένα και δομημένα, των προβλημάτων μετά από τις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές και την κρίση που μείωσε τους πόρους στην υγεία. Χωρίς να έχουν εφαρμοστεί διαρθρωτικά μέτρα, χωρίς να υπάρχουν σωστά ιατρικά πρωτόκολλα, χωρίς να έχουν εφαρμοστεί αυτά τα οποία πρέπει, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες και να εξορθολογήσουν τους πόρους και να πάνε πραγματικά στον ασθενή.

Για τα ράντζα και γενικά για τη λειτουργία των νοσοκομείων, δεν έχει σημασία τι λέει ένας πολιτικός, αλλά τι κάνει. Δομούμε ένα σύστημα οργανωμένο,τέτοιο που να μπορεί να απορροφά και να στηρίζει τα μεγάλα νοσοκομεία που εφημερεύουν με άλλα νοσοκομεία δορυφόρους δίπλα τους, έτσι ώστε με σωστό καταμερισμό των κλήσεων από το ΕΚΑΒ, να ισορροπήσει.

Μπορώ να μιλώ μόνο με αποδείξεις. Με ρωτάτε: «Έχετε κάνει, κύριε Κικίλια, κάτι 4 μήνες για την υγεία;».

Ναι.

Όταν οι ογκολογικοί ασθενείς περίμεναν στις ουρές της ντροπής των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα ογκολογικά τους φάρμακα και να πάνε να κάνουν τη θεραπεία τους, κάποιοι έλεγαν ότι «αυτό δεν θα μπορέσετε να το καταργήσετε ποτέ». Το καταργήσαμε και τα φάρμακα πηγαίνουν σε ιδιωτικέςκλινικές και οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια κάνουν τη θεραπεία τους.

Από 1/1/2020 συμφωνήσαμε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, είναι προς τιμήν τους και τους ευχαριστώ, δωρεάν για ένα χρόνο τα φάρμακα στο φαρμακείο της γειτονιάς στους περιπατητικούς ασθενείς,για τις ευπαθείς ομάδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνο,.

Μου είπαν για τα παράγωγα αίματος. Φτιάξαμε πλατφόρμα. Είχαμε ελλείψεις στη γ-σφαιρίνη. 40 σοβαρές ασθένειες. Τα φάρμακα αυτά δίνονται μέσα από τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας σε αυτούς τους ανθρώπους χωρίς ταλαιπωρία.

Ήμουν προχθές στη συνέντευξη Τύπου των συνανθρώπων με κυστική ίνωση. Είναι ο κ. Κοντοπίδης εκεί. Ένα παράδειγμα και πρότυπο για την κοινωνία. Αγωνιστής της ζωής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κάνετε με αυτό, κύριε Υπουργέ;

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έδωσα εντολή στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ, ζητάμε από την εταιρία να έρθει να διαπραγματευτεί την τιμή του φαρμάκου νωρίτερα, μιαςκαι έχει πάρει άδεια από τον FDA και όπως προβλέπεται και από άλλες χώρες για τους ασθενείς που κινδυνεύουν,να δοθεί άμεσα το φάρμακο δωρεάν μέχρι να σταθμιστεί η τιμή και να έρθει στην αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σημαντικό.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι τα λόγια συμβαδίζουν με τα έργα. Οι ευπαθείς ομάδες, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Οι ασθενείς είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Πρώτη προτεραιότητα αυτοί, μετά οι εργαζόμενοι στο Ε.Σ.Υ. τους οποίους στηρίζουμε ανεπιφύλακτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σκληρές συνθήκες, εργάζονται σε σκληρές συνθήκες.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι σύγχρονοι ήρωες, το έχω πει πολλές φορές. Και τέλος, μαζί με την καθημερινότητα που είναι πολύ δύσκολη στο Υπουργείο Υγείας και απαιτεί μάχη, κόπο, προσπάθεια, οργάνωση και σχέδιο μεσοπρόθεσμων σημαντικών τομών και αλλαγών που θα δώσουν ανάσα στη μέση ελληνική οικογένεια ως προς την υγεία. Και προαναγγέλω …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι εσείς παραλάβατε μία καλύτερη εικόνα από ότι ήταν το 2015 τα δημόσια νοσοκομεία. Θέλω να πω ότι έγιναν περίπου 24.000 προσλήψεις, αν δεν κάνω λάθος.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είπα λίγο νωρίτερα, ότι δυστυχώς και με βάση τις δηλώσεις των Διοικητών των νοσοκομείων που διόρισε ο κ. Ξανθός και ο κ.Πολάκης, τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ πήραν σύνταξη 8.600 στελέχη της υγείας από το Ε.Σ.Υ για να προσληφθούν κάτι λιγότερο από 7.500. Άρα, λοιπόν, ούτε το 1 προς 1 δεν κρατήθηκε.

Αντίθετα τι έκανε ο κ. Πολάκης με τον κ.Ξανθό; Χρέωσαν τα νοσοκομεία της χώρας, παίρνοντας επικουρικό προσωπικό αντί για μόνιμους για να καλύψουν αυτές τις ελλείψεις και έχουν φτάσει τα νοσοκομεία στο κόκκινο και είμαστε υποχρεωμένοι να αναμορφώνουμε τους προϋπολογισμούς και να δίνουμεσυνέχεια παραπάνω ποσά στα νοσοκομεία για να βγει η χρονιά.

Δεσμευτήκαμε όμως ότι δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία μας έτσι και αυτό.

Δηλώνω και από την εκπομπή σας, ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εντός του έτους, το Υπουργείο Υγείας φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο–τομή για τη Δημόσια Υγεία, που έχει να κατατεθεί τέτοιο από το 2005, που ρυθμίζει με σύγχρονο τρόπο τα θέματα της προάσπισης της υγείας της μέσης ελληνικής οικογένειας οριζοντίως και με γνώμονα ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες και την προστασία και την πρόληψη της υγείας τους.

Θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι κομβικής σημασίας γιατί εξήγησα η δημόσια υγεία, η ενημέρωση του κόσμου για το τι και ποιες είναι βλαβερές συνήθειες,πώς πρέπει να κάνεις screening υγείας και προληπτικές εξετάσεις και πώς θα βοηθήσουμε να στηριχθεί αυτό δημοσίως και δωρεάν, θεωρώ ότι είναι κομβικό για το σήμερα και το αύριο της υγείας..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα κριθούμε όλοι κύριε Υπουργέ, επειδή είπατε πριν για την τρίμηνη αξιολόγηση των Διοικητών, και οι Υπουργοί κρίνονται από τον Πρωθυπουργό αλλά πολύ περισσότερο από τον κόσμο κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι Υπουργοί κρίνονται κάθε μέρα, κύριε Ρογκάκο, έχετε απόλυτο δίκιο. Και στην πολιτική της καθημερινότητας που είναι η μάχη να βοηθήσεις τους συμπολίτες σου, εκεί δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε επικοινωνία. Μόνο η ουσία και αυτή φαίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή ο χρόνος μας τελειώνει θέλουμε μια κουβέντα για το προσφυγικό και την αντιμετώπισή του. Δηλαδή εάν βρισκόμαστε σε ένα σωστό μονοπάτι για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και βεβαίως για όλο αυτό τον κόσμο ο οποίος ταλαιπωρείται όλο αυτό τον καιρό μέσα στη Μόρια και μέσα σε αυτά τα..

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα πλέον, οι πρόσφυγες είναι ισχνή μειοψηφία και κρίνονται από την Επιτροπή Ασύλου που εμείς επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Είναι οικονομικοί μετανάστες, παράτυποι μετανάστες αυτοί οι οποίοι έρχονται και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τους νόμους δεν μπορούν να μπουν ούτε στη χώρα μας, ούτε στην Ευρώπη κανονικά.

Είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρώπη με αλληλεγγύη. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν μόνο δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Το τόνισε μετ’επιφάσεως και πολύ εύστοχα ο πρωθυπουργός πρόσφατα στην Κροατία..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά έτσι; Περί πανευρωπαϊκού ζητήματος. Δεν ξέρω αν είχατε στηρίξει τότε.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Από τη μια λοιπόν, ισχύει ότι το θέμα είναι εθνικό εσωτερικά και πρέπει να το εντοπίσουμε. Όμως αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρεςγιατί τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά σύνορα και γιατί είναι αναχρονιστική η νομοθετική διάταξη που ισχύει σε ό,τι έχει να κάνει με το Δουβλίνο. Και πρέπει να αναθεωρηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως όλες οι πολιτικές ηγεσίες και ο προηγούμενος Πρωθυπουργός και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο κ. Μουζάλας, ο κ. Βίτσας και όσοι διατέλεσαν και ο κ. Μητσοτάκης ορθώς και λογικά πάει στην Ευρώπη και λέει παιδιά χρειάζεται αλληλεγγύη.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά όμως. Είχα την τιμή να είμαι Υπουργός Προστασίας του Πολίτη με την ευθύνη του προσφυγικού-μεταναστευτικού μέχρι το 2014. Ούτε αυτή την κατάσταση είχαμε στα νησιά μας, κανένα πρόβλημα δεν είχαμε στα νησιά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία σχέση οι ροές τότε πριν την κρίση.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ μαινόταν από το 2008-2009. Γιατί δεν συνέβαινε αυτό; Μα πολύ απλά γιατί είχαμε φράξει τον Έβρο και δεν πέρναγε τίποτα από εκεί και γιατί φυλάσσαμε και τα θαλάσσια σύνορά μας και γιατί είχαμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους παράνομους μετανάστες και σίτιση, στέγαση, φροντίδα ιατρική και προστασία για πρόσφυγες και μετανάστες.

Επίσης, στους σύγχρονους λαθρέμπορους είχε σταλεί το μήνυμα ότι από εδώ δεν μπορούν να υπάρχουν παράνομες ροές. Επαναλαμβάνω, η πολιτική μας ήταν και αυτό ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και επιστροφές για τους παράνομους μετανάστες, στήριξη, σίτιση, στέγαση, αλληλεγγύη και φροντίδα.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις περί ίσου καταμερισμού, περί των κοινωνιών που ασφυκτιούν στα νησιά μας του βορειοανατολικού Αιγαίου, περί κλειστών δομών και ισορροπίας, μόνο στο 1% όπου αποφασιστεί η μεταστέγαση, και ενημέρωσης, είναι προφανές ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι θα δώσουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Όμως δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες, η χώρα ούτε μπορεί να δέχεται κάθε μέρα εκατοντάδες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως στη Σάμο κύριε Υπουργέ υπάρχει το πιο σοβαρό πρόβλημα, πρέπει να το ξαναδεί η Κυβέρνηση. Δίνει 5000 συν 2000, 7000, και είναι 21.000 κόσμος. Εκεί πρέπει να το ξαναδεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξερονήσια κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση τα στηρίζει; Τα ξερονήσια; Το είπε βουλευτής σας για αυτό εγώ το λέω.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε πολύ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...