Ο Θεοχαρόπουλος ζητάει από τον Τσίπρα… εξηγήσεις για τη συγκυβέρνηση με Καμμένο


 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις.
Το κείμενο της συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου:
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Από τις συνομιλίες που είχατε στη Βόρεια Μακεδονία καταλάβατε ότι είναι αποφασισμένη η ηγεσία της γειτονικής χώρας να εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών, από το erga omnes έως τη διαδικασία αλλαγής των σημάτων; Είστε πιο ήσυχος μετά τις συνομιλίες που είχατε;
Απ.: Ήταν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση. Με τον κ. Ζάεφ συζητήσαμε όχι μόνο όλα τα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας, αλλά επιπλέον καταθέσαμε και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ των χωρών μας. Τονίσαμε ότι από εδώ και στο εξής το κρίσιμο είναι η πιστή και επιτυχής εφαρμογή της Συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα, χωρίς πισωγυρίσματα. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προλαβαίνουμε και να επιλύουμε αβλεψίες, αστοχίες ή αδράνειες που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας, όπως συνέβη στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, όπου αντιμετωπίστηκε αμέσως. Ενημερωθήκαμε για τη μέχρι σήμερα πρόοδο σχετικά με εφαρμογή του erga omnes και την αλλαγή του ονόματος σε όλους τους θεσμούς και δημόσιους φορείς, στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, καθώς και για τη λειτουργία των επιτροπών που έχουν αναλάβει να επεξεργαστούν την αναθεώρηση των βιβλίων της ιστορίας και τη διευθέτηση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων. Ο κ. Ζάεφ είναι ένας προοδευτικός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, σαφώς αποφασισμένος να αλλάξει ριζικά τα πράγματα στη χώρα του, μακριά από εθνικισμούς και περιχαρακώσεις και είναι αυτές οι πολιτικές που χρειαζόμαστε εδώ στην «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» για να έχουμε ένα μέλλον ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης. Για αυτό, μετά τη συνάντηση, είμαι σαφώς πιο αισιόδοξος.
Ερ.: Πώς σχολιάζετε την, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βαρώτσου, επιλογή της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού να προτείνει την ανταλλαγή του Δρομέα με ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Απ.: Δεν γνωρίζω εάν υπήρξε μία τέτοια επιλογή στην οποία αναφέρεστε με δεδομένο ότι διαψεύστηκε, αλλά δεν αποκλείω να έγινε κάποια συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών, και το ζήτημα να ξέφυγε από κάθε μέτρο και κάθε λογική, όπως συμβαίνει δυστυχώς πλέον με το παραμικρό στη χώρα μας, μέσα σε αυτό το καταστροφικό κλίμα της πολωτικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε για άλλη μια φορά να αξιοποιήσει μικροπολιτικά το συγκεκριμένο θέμα. Τέτοια ζητήματα όμως, εάν υπάρχουν, διερευνώνται και επιλύονται στο πλαίσιο των επιτροπών που προβλέπει η Συμφωνία ή άλλων ad hoc επιτροπών. Εξάλλου και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έσπευσε να διευκρινίσει ότι ουδέποτε της τέθηκε τέτοιο ζήτημα και επιπλέον ότι έχει αναλάβει τη δέσμευση να τοποθετήσει πινακίδες σε μνημεία και αγάλματα που δεν θα κατεδαφιστούν, όπου θα αναγράφεται ότι δεν ανήκουν στη δική της αλλά στην ελληνική ιστορική παράδοση. Απαιτείται συνεπώς περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μην δημιουργούνται θέματα από το πουθενά.
Ερ.: Πώς βλέπετε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους προοδευτικούς πολίτες ενόψει των ευρωεκλογών;
Απ. Το ζητούμενο είναι η ανάδειξη και η υλοποίηση μιας πραγματικά προοδευτικής ατζέντας με προγραμματικούς και όχι συγκυριακούς όρους. Και αυτό είναι απαραίτητο δεδομένου ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς και προόδου-συντήρησης είναι απολύτως υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις. Από αυτή την άποψη η πρόσκληση είναι ενδιαφέρουσα και μπορεί να συνεισφέρει στο να ανατραπεί η επέλαση του εθνικολαϊκισμού, της ακροδεξιάς και των συντηρητικών δυνάμεων, μία στόχευση που οφείλει να είναι η προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Οι προοδευτικοί πολίτες θα περίμεναν βέβαια να ακούσουν και μια πειστική εξήγηση για την παρατεταμένη περίοδο συγκυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο και το σκληρό δεξιό και ακραία συντηρητικό κόμμα των ΑΝΕΛ. Τώρα το εάν μία ευρύτερη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και της πολιτικής Οικολογίας μπορεί να επιτευχθεί προεκλογικά ή μετεκλογικά, εξαρτάται από τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα με το στοίχημα να είναι το πώς, ποιες δυνάμεις και με ποια συμμαχία θα εκφρασθεί η πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου. Σε κάθε περίπτωση όμως οι επιλογές πρέπει να διασφαλίζουν τον πολιτικό πλουραλισμό με όρους σεβασμού στην πολιτική αυτονομία και το προγραμματικό περιεχόμενο.
Ερ.: Θα συμμετάσχετε στη συνδιάσκεψη που διοργανώνεται από το ΣΥΡΙΖΑ με τις Γέφυρες;
Απ.: Δεν γνωρίζω το πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, σε κάθε περίπτωση όμως ελπίζω να συνεισφέρει στον αναγκαίο προγραμματικό διάλογο. Όσον αφορά το δικό μας κόμμα, την ΔΗΜΑΡ, είμαστε ένα αριστερό κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει ως σταθερό στόχο την ανασυγκρότηση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης και την προώθηση προοδευτικών λύσεων στα προβλήματα της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ποτέ δεν έχουμε φοβηθεί το διάλογο με κανέναν, πόσο μάλλον με τα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Σε κάθε περίπτωση ενόψει των ευρωεκλογών είναι αναγκαίος ο διάλογος και οι συγκλίσεις ευρύτερων προοδευτικών δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εθνικολαϊκισμού και της Ακροδεξιάς. Ένας τέτοιος διάλογος είναι φυσικό να διεξάγεται τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και μεταξύ των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου σε κάθε κράτος. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι μας ενδιαφέρει η προγραμματική πολιτική και όχι οι ευκαιριακές συμπράξεις για να μπορεί να θεμελιωθεί και να εκκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για συγκεκριμένες προοδευτικές πολιτικές με συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Ερ.: Πριν λίγους μήνες είχατε πει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να εκφράσει τη Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα καθώς επίσης ότι η σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία γίνεται με όρους τακτικισμού. Πριν λίγες ημέρες σας είδαμε μαζί στην εκδήλωση του Ούντο Μπούλμαν με το ίδιο διακύβευμα. Τι άλλαξε κ. Θεοχαρόπουλε;
Απ.: Μα, ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν είπε ότι θέλει να εκφράσει τη σοσιαλδημοκρατία στην χώρα μας και, μάλιστα στην συγκεκριμένη εκδήλωση στην οποία αναφέρεστε, ο ίδιος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς και όχι της Σοσιαλδημοκρατίας ή Κεντροαριστεράς. ‘Αλλο ο διάλογος και οι πιθανές συγκλίσεις και άλλο η φιλολογία περί έκφρασης της Σοσιαλδημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης έχω τονίσει επανειλημμένως ότι η σχέση με την σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά δεν μπορεί να γίνεται με όρους τακτικισμού, για αυτό επιμένω ότι απαιτούνται προγραμματικές συγκλίσεις και όχι ευκαιριακές συμπράξεις. Και στο πλαίσιο αυτό εάν τελικά συμβεί θα είναι θετική εξέλιξη η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για προγραμματική στροφή σε μία προοδευτική συμμαχία με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Τώρα όσον αφορά την εκδήλωση στην οποία αναφέρεστε, αυτή ήταν της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με το επιστημονικό ινστιτούτο Friedrich Ebert του SPD και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής. Σε αυτή την πολιτική οικογένεια ανήκει και η ΔΗΜΑΡ -για αυτό με είδατε μαζί με τον κ. Μπούλμαν στην εκδήλωση που μίλησε και ο κ. Τσίπρας με τη θεσμική του ιδιότητα ως πρωθυπουργός. Επιπλέον, κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για τις προοδευτικής μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και επ’ αυτού κληθήκαμε να τοποθετηθούμε. Αυτό είναι προγραμματικός διάλογος. Και εμείς είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα, ανοιχτό στον διάλογο, δημοσίως και προγραμματικά με όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Δεν είμαστε περιχαρακωμένο κόμμα, συμμετέχουμε ευρύτερα στο διάλογο, αλλά αν αυτός καταλήγει κάπου δεν εξαρτάται μόνο από μας.
Ερ.: Συνεχίζει να αποτελεί στόχο σας η αυτόνομη κάθοδος στις ευρωεκλογές στην οποία αναφερθήκατε στην εκδήλωση της Νέας Αρχής;
Απ.: Η Δημοκρατική Αριστερά, ως κοινοβουλευτικό κόμμα, είναι αυτονόητο ότι προετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές με την πολιτική της αυτονομία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συζητά και με άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου με στόχο την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση. Στη ΔΗΜΑΡ, με τις πολιτικές αποσκευές του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς, επιλέγουμε να μείνουμε σταθεροί στο δρόμο της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης. Είμαστε υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού δυνάμεων, όχι υπέρ της αφαίρεσης και διαίρεσής τους. Για αυτό, μετά την αποχώρησή μας από το ΚΙΝΑΛ, κινηθήκαμε άμεσα για τη συσπείρωση, σε πρώτη φάση, του ευρύτερου χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς και ανταποκριθήκαμε και στο κάλεσμα για διάλογο πρωτοβουλίας πολιτών για μία Νέα Αρχή. Στόχος είναι η κινητικότητα να σχηματοποιηθεί με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και να μεταφέρει στην ελληνική κοινωνία τις θέσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς. Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τη διακήρυξή μας για τις ευρωεκλογές. Οι παράμετροι είναι πολλές και οι αποφάσεις θα εξεταστούν και θα ληφθούν εντός του Απριλίου από τα συλλογικά όργανα του κόμματός μας.
Ερ.: Συμφωνείτε με τις αλλαγές που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στον ποινικό κώδικα;
Απ.: Συμφωνώ με την ανάγκη αναθεώρησης του ποινικού μας κώδικα, αφού χρονολογείται από το 1950 και πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η καταδίκη του βιασμού να στηρίζεται στην έννοια του εξαναγκασμού και όχι γενικότερα στην έννοια της απουσίας συναίνεσης για την πράξη, όπως προτείνει η Διεθνής Αμνηστία. Να μην αντιμετωπίζονται με επιείκεια ζητήματα όπως η σύσταση και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ούτε η παράνομη κατοχή και πολύ περισσότερο η χρήση εκρηκτικών μηχανισμών. Η αλλαγή του ποινικού κώδικα πρέπει να διασφαλίζει την επιβολή και έκτιση των ποινών για τα παραπάνω αδικήματα. Ταυτοχρόνως θα πρέπει να ξαναδούμε τον ορισμό της εγκληματικής οργάνωσης ώστε να υπάρχει διάκριση για να καταστεί δυνατόν να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τις πραγματικά επικίνδυνες οργανώσεις που κατηγορούνται ως εγκληματικές όπως είναι η Χρυσή Αυγή αλλά και τις τρομοκρατικές. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που προτείνει το νέο ποινικό κώδικα δεν είναι κομματική αλλά αποτελείται από εξαίρετους επιστήμονες.
Είναι θετικό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου τόλμησε και άνοιξε τον διάλογο σε αυτό το θέμα για την αναγκαία αναθεώρηση του ποινικού κώδικα τόσο με την κοινωνία όσο και με τα κόμματα και δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε σχέση με την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για όσα ζητήματα έχει εγερθεί ανησυχία. Ο χρόνος της διαβούλευσης βέβαια θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερος. Τα κόμματα χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και με συναίνεση θα πρέπει να κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα προς όφελος της κοινωνίας. Να μην θυσιαστεί ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα στην αρένα της προεκλογικής πόλωσης.

Best Of

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε με μια ομιλία του πόσο διαφορετικός παραμένει. Σε σύγκριση με ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production