Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς
Πηγή: kathimerini.gr
Αυτή η χώρα υποφέρει από την ανικανότητα και την αδράνεια ανθρώπων που αναλαμβάνουν δημόσιες θέσεις χωρίς προσόντα, όρεξη ή στοιχειώδη διαχειριστική επάρκεια. Εβλεπα χθες, για παράδειγμα, ένα πλάνο από την Αλεξανδρούπολη. Ο επικεφαλής του οργανισμού του λιμανιού της πόλης έκανε δηλώσεις μαζί με τον Αμερικανό γενικό πρόξενο από τη Θεσσαλονίκη. Το θέμα; Η επιχείρηση ανέλκυσης της βυθοκόρου «Ολγα», η οποία βυθίστηκε πριν από εννέα χρόνια. Οι Αμερικανοί θέλουν να χρησιμοποιούν συχνά την Αλεξανδρούπολη ως διαμετακομιστικό σταθμό για πολεμικό υλικό που χρειάζονται σε διάφορες ασκήσεις στα Βαλκάνια. Ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσαν όμως να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες του λιμανιού επειδή το «Ολγα» ήταν βυθισμένο δίπλα στην προβλήτα, κομμάτι της οποίας είχε καταρρεύσει. Ο Ελληνας αξιωματούχος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στην επιχείρηση καθαρισμού και προφανώς ήταν ευτυχής που επί των ημερών του λύθηκε ένα πρόβλημα. Αναρωτιέται όμως κανείς, πώς μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν εννέα χρόνια και να μεσολαβήσει μια υπερδύναμη –για τους δικούς της λόγους– ώστε να γίνει κάτι τόσο απλό; Πόση ανικανότητα και έλλειψη πρωτοβουλίας δείχνει αυτό το γεγονός για τη χώρα μας; Οταν μάλιστα μιλάμε για ένα λιμάνι ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα. Και βέβαια, πόσα μεροκάματα μπορεί να χάθηκαν από φορτία που δεν ξεφορτώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια;
Δεν είναι μόνο αυτή η ιστορία που σε βγάζει από τα ρούχα σου. Η παράνομη χωματερή της Ανδρου, που κατέρρευσε το 2011, δυσφημεί ακόμη την Ελλάδα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των σχολίων διάσημων επισκεπτών. Οπως συχνά συμβαίνει στο ελληνικό «βασίλειο των σκουπιδιών», οι τοπικοί άρχοντες δεν έκαναν τίποτα για να λύσουν το πρόβλημα. Οταν συνέβη το μοιραίο και η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, και πάλι αδράνησαν με τη δικαιολογία ότι το σημείο της κατάρρευσης ήταν προσβάσιμο «μόνο από τη θάλασσα».
Αυτές οι μικρές αλλά πολύ σημαντικές ιστορίες δείχνουν ποιο είναι το πρόβλημα της χώρας. Γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, μεγάλες υπερδυνάμεις και όποιος άλλος να θέλουν να λύσουν ένα πρόβλημα, αλλά στο τέλος της ημέρας χρειάζεται κάποιος να κόψει χιλιάδες «γόρδιους δεσμούς» προκειμένου η χώρα να πάει λίγο παρακάτω.