Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς
Η ΔΕΘ αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό που όμως έχει έλθει η ώρα να αλλάξει. Από φεστιβάλ τριτοκοσμικού κρατισμού είναι καιρός να γίνει μια σύγχρονη έκθεση που θα προβάλλει ό,τι πιο δυναμικό και εξωστρεφές διαθέτει η χώρα μας. Δεν είναι αυτονόητο, για παράδειγμα, γιατί σε μια διεθνή έκθεση πρέπει να υπάρχει περίπτερο του Στρατού ή της Πυροσβεστικής. Ούτε γιατί πρέπει κάθε χρόνο σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός και τα παρελκόμενά του να ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, να συνωστίζονται σε διαδρόμους ξενοδοχείων και να προσπαθούν να καθίσουν στις πρώτες σειρές στην ομιλία του πρωθυπουργού για να φανούν στην τηλεόραση. Οταν ένα κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, μαζεύονται τα κομματικά «κοράκια» που ονειρεύονται μια θέση σε κάποιο δημόσιο φορέα, και μετά το πανηγυρίζουν αναλόγως.
Η Θεσσαλονίκη έκανε πολλά και σημαντικά βήματα εξωστρέφειας τα τελευταία χρόνια. Ανοίχτηκε στον υπόλοιπο κόσμο και απέκτησε μια νέα αυτοπεποίθηση, ανάλογη με εκείνην που είχε πριν από πολλές δεκαετίες. Η ΔΕΘ μπορεί και πρέπει να γίνει η «βιτρίνα» της Ελλάδας. Εξαγωγικές επιχειρήσεις, startups, ερευνητικά κέντρα, τα νέα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά αξίζει να προβάλλονται σε μια γιορτή που θα εμπνέει τους Θεσσαλονικείς, αλλά θα απευθύνεται και σε επισκέπτες από βαλκανικές, ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες.
Κάθε χρόνο ακούγεται η ίδια μουρμούρα από όσους επισκέπτονται τη ΔΕΘ. Ολοι θέλουν να αλλάξουν τον χαρακτήρα της και να την απογαλακτίσουν από το σόου του κρατισμού και των κομματικών δικτύων. Φοβούνται όμως ή απλά το ξεχνούν. Εχουν ασφαλώς γίνει πολλά βήματα, όπως για παράδειγμα στην περυσινή έκθεση, γύρω από την οποία στήθηκαν πολλές εκδηλώσεις προώθησης της επιχειρηματικότητας, που άφησαν σημαντικό αποτύπωμα. Δεν είναι όμως ανάγκη να περιμένουμε μόνο τους Αμερικανούς ή του χρόνου τους Γερμανούς για να φέρουμε τη ΔΕΘ εκεί που της αξίζει. Είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να το πράξει. Η οποία θα μπορούσε να αφήσει τους αχρείαστους παρατρεχάμενους στην Αθήνα τον επόμενο Σεπτέμβριο, έτσι για αρχή.