Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς
Πηγή: kathimerini.gr
Το δίλημμα του κ. Τσίπρα δεν έπιασε. Παρά τις άλογες παροχές της τελευταίας στιγμής και τις συνεχείς αναφορές στους «δύο κόσμους που συγκρούονται», υπέστη μια συντριπτική ήττα. Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε πως το μεγαλύτερο ατού του είναι το γεγονός πως οι αντίπαλοί του τον υποτιμούν συνεχώς. Δεν διαθέτει το «μπαλκονάτο» χάρισμα του πρωθυπουργού, αλλά οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο τόπος χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Οχι πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαφανισθεί, κανείς δεν πρέπει να κάνει αυτή τη λανθασμένη εκτίμηση. Αλλωστε, παρά την αλαζονική στάση που κράτησε κατά την προεκλογική περίοδο, κάπου μέσα του γνώριζε ότι έπαιζε για τη μεθεπόμενη αναμέτρηση.
Το εκλογικό αποτέλεσμα εξέπληξε ορισμένους στα κέντρα αποφάσεων στο εξωτερικό. Θεωρούσαν ότι ο κ. Τσίπρας θα παρέμενε ανίκητος ή πως η διαφορά θα ήταν πολύ μικρή. Τώρα έγινε αντιληπτό στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον ότι διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα. Γεγονός που σίγουρα ζύγισε και ο πρωθυπουργός πριν πάρει τις αποφάσεις του. Οι απόστολοι της νεοελληνικής μυθολογίας διακινούσαν, εξάλλου, διάφορα σενάρια για το πώς οι ξένοι θα «καθάριζαν» για λογαριασμό της κυβέρνησης. Φάνηκε, όμως, ότι στις κάλπες πηγαίνουν Ελληνες πολίτες. Το δικό τους χέρι ρίχνει το ψηφοδέλτιο και όχι το μυθικό αόρατο χέρι οιουδήποτε. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι οι Πρέσπες έπαιξαν μεν ρόλο, αλλά όχι όσο καταλυτικό προέβλεπαν διάφοροι. Η απόρριψη ήταν συνολική.
Είναι πολύ θετικό ότι πάμε άμεσα σε εκλογές. Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα πάγωνε εντελώς την οικονομία και ίσως να οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομική εκτροπή. Η ζημία που θα μπορούσε να προκληθεί σε λίγους μήνες θα ήταν τεράστια. Η κατάσταση με την Τουρκία απαιτεί μια ισχυρή κυβέρνηση.
Είναι νωρίς για να μιλήσουμε για το τέλος της περιόδου του ακραίου λαϊκισμού. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε με ωριμότητα την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη δοκιμάζεται από τους θυελλώδεις ανέμους του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Το «φροντιστήριο» ήταν ακριβό, αλλά ίσως κάτι μάθαμε…