Ν. Ελευθερόγλου: Οι παρέες και οι εκλεκτοί μιας… περίεργης ελίτ στο Φόρουμ των Δελφών


 
Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”
 
Για το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δεν έχω πολλά να πω. Διότι και εκεί, όπως και αλλού, αν δεν έχεις το χρίσμα των παρεών και δεν ανήκεις στους εκλεκτούς μιας περίεργης ελίτ που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται όχι μόνο για το σημείο που φτάσαμε αλλά κυρίως για το πού πάμε, δεν είσαι επιθυμητός.
Ή, για να ακριβολογώ, δεν χωράς στα πάνελ των ομιλητών, αυτών που τα σχεδιάζουν και τα δρομολογούν, καθώς ενδέχεται να τους χαλάσεις τη σούπα. Αλλά να είναι καλά οι άνθρωποι για τις επιλογές που κάνουν και τους χαρακτηρίζουν και που σε τίποτε δεν μειώνουν το φόρουμ, τουλάχιστον από πλευράς προθέσεων.
Το μόνο που θα ήθελα είναι να εξετάσουμε με τους υπευθύνους του φόρουμ τα βιογραφικά των εκλεκτών τους και την πορεία τους στον χώρο των ΜΜΕ για να δούμε τελικά πώς βρίσκουν τους… αρίστους και από ποια δεξαμενή. Ποια είναι τα κριτήρια των διοργανωτών που ευαγγελίζονται να συνδιαμορφώσουν το αύριο της χώρας μας και του δυτικού πολιτισμού. Αλλά ας είναι, πολλές φορές οι επιλογές χαρακτηρίζουν πρωτίστως εκείνους που τις κάνουν.
Δεν θα σταθώ όμως άλλο σε αυτό, μια και υπάρχουν και θετικά σε αυτό το αντάμωμα. Θα σταθώ σε ένα από αυτά, που κατά την εκτίμησή μου θα έπρεπε να αποτελεί τον πυρήνα του στρατηγικού σχεδιασμού τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και οικονομίας. Και δεν είναι άλλο από αυτό που έλεγε και ο Ελληνας φιλόσοφος Πρωταγόρας, «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», θεμελιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θεωρία του ανθρωποκεντρισμού. Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους ομιλητές επικεντρώθηκαν στις τοποθετήσεις τους όχι σε αυτό, αλλά στο «πάντων ανθρώπων μέτρον χρήμα».
Δηλαδή ασπάστηκαν τις απόψεις που βάζουν πάνω από τους ανθρώπους τους αριθμούς, πιστεύοντας ότι οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν είναι εκείνες της Σχολής του Σικάγου, κάτι που δεν προμηνύει αισιόδοξο μέλλον. Απόψεις που κάνουν τους πολλούς φτωχότερους και μια οικονομική και πολιτική ελίτ πλουσιότερη.
Από τις παρεμβάσεις λοιπόν να μου επιτρέψετε να κρατήσω μια, την οποία θεωρώ αρκετά κοντινή σε αυτά που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μια παρέμβαση αρκετά κοντινή σε όσα κατά καιρούς έχει επισημάνει δημόσια αλλά και ιδιωτικά και στους Ευρωπαίους εταίρους μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ηταν η εισήγηση της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, η οποία διανύοντας το 92ο έτος της ηλικίας της απεδείχθη αρκετά νεότερη πολλών ομιλητών.
Τι είπε η κυρία Αρβελέρ; Διαβάστε, κρατήστε τα στη μνήμη σας και ανακαλέστε τα όταν οι σειρήνες της κάλπης αρχίσουν να ηχούν στα αυτιά σας καλώντας σας να επιλέξετε το μέλλον του τόπου και των παιδιών σας: «Τα παιδιά που έρχονται θα ζήσουν σε μια εποχή που το άγνωστο πρέπει να γίνει γνωστό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν επίσης το μέτρο, την τάξη και την αρμονία. «Μόνο η ομαδικότητα μάς προχωρά μπροστά. Πρέπει να μάθουμε όλοι και να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν πια μονήρεις ευφυΐες, μόνο η ομαδική έρευνα και η δουλειά μπορούν να μας κάνουν να προχωρήσουμε περισσότερο από το στάδιο που βρισκόμαστε κάθε φορά. Ομαδική δουλειά, συνεχής επιμόρφωση, ευελιξία και προσαρμογή στα καινούργια πράγματα. Να ασκούν την αρετή χωρίς θεατές και ακροατές… Καιρός να μάθουμε στα παιδιά μας», κατέληξε η κυρία Αρβελέρ, «πάνω από όλα την ανθρωπιά, γιατί είναι το μόνο δημιούργημα του ανθρώπου που δεν σκοτώνει και οδηγεί προς την αρετή». Κρατήστε τα…

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς μας

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Κωστής Χατζηδάκης: Δεν συζητάμε πια για τις εκκρεμείς συντάξεις, επειδή το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε...

Μητσοτάκης: Δεν θέλουμε ανισότητες

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκου Μητσοτάκη...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Σοφία Βαγενά: Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή μας στον εργασιακό μεσαίωνα

Στη δυναμική διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων των γυναικών...

Be a dragon… Το Twitter θα έχει πάντα τη δική του βασίλισσα (του “Game of Thrones”)

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Τέτοια μέρα, πριν από πέντε χρόνια... Τα λόγια...

Λευτέρης Κουσούλης: Η χώρα οπισθοδρομεί με ταχύτητα

Για την εθνική οπισθοδρόμηση, που είναι ορατή σε κάθε...

Δημήτρης Μιχαλέλης: Το… περίεργο τόξο Άγκυρας-Σκοπίων-Τιράνων

Στο.. αόρατο νήμα που ενώνει την Τουρκία με τη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να διευκολύνει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αποχωρώντας από την ηγεσία του

Οι εκτιμήσεις για μοιραία χαμηλή πτήση του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, έχουν διαμορφώσει σκηνικό αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη και εκκίνησης των...

Σοφία Βαγενά: Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή μας στον εργασιακό μεσαίωνα

Στη δυναμική διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων των γυναικών και ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας στάθηκε η Σοφία Βαγενά, με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της...

Be a dragon… Το Twitter θα έχει πάντα τη δική του βασίλισσα (του “Game of Thrones”)

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Τέτοια μέρα, πριν από πέντε χρόνια... Τα λόγια της Olenna Tyrell στη Daenerys Targaryen θα στοιχειώνουν... για πάντα τους φανατικούς οπαδούς του "Game...