Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Τελικά, η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «γίναμε ένα απέραντο φρενοκομείο», είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ. Ο κόσμος μοιάζει πλέον με ένα απέραντο φρενοκομείο και το μόνο που υπάρχει ακόμη ως σταθερά του είναι ότι η Γη εξακολουθεί να γυρίζει.
Από τη μια οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, που ήρθαν να βάλουν τη σφραγίδα στον διχασμό που βιώνει χρόνια τώρα η υπερδύναμη, με αφορμή την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, και από την άλλη οι εξελίξεις στο μέγα ζήτημα του κορονοϊού έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δοκιμάζονται όσο ποτέ.
Στην Αμερική, που αποτελούσε και αποτελεί, εάν θέλετε, τον «φάρο» της δημοκρατίας του δυτικού κόσμου (με τα όποια λάθη πολιτικής), το φως πλέον τρεμοσβήνει και δεν αποτελεί λύση σωτηρίας για τους «ναυαγούς» του κόσμου. Το αμερικανικό όνειρο εξελίσσεται σε εφιάλτη, ανεξάρτητα ποιος είναι πρόεδρος, και όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθει στην προτεραία κατάστασή της. Θα μου πείτε, αυτή ήταν η μοίρα των αυτοκρατοριών στο διάβα των αιώνων. Το ότι εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, ψήφισαν έναν άνθρωπο σαν τον Τραμπ παραπέμπει στο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης». Όπου το θύμα ερωτεύεται τον απαγωγέα του και παραμένει σε απόλυτη εξάρτηση από εκείνον.
Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα διεθνώς και με την τρομοκρατία των εξτρεμιστών του Ισλάμ, που επιστρέφει, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει πλέον, αφού οι παράμετροι του χθες, με τις οποίες κάναμε προβολή στο σήμερα, δεν ισχύουν. Γι’ αυτό και να μου επιτρέψετε να επιχειρήσω να επικεντρωθώ στα δικά μας. Στη μικρά και έντιμη Ελλάς και στην κυβέρνησή της.
Μια κυβέρνηση η οποία με το «καλημέρα» αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζει προβλήματα και καταστάσεις που ούτε ψύλλος στον κόρφο της.
Το είπαμε και το ξαναείπαμε. Αλλά, πλέον, αυτό δεν αρκεί. Για αυτό και το Μαξίμου –όπως είχαμε προειδοποιήσει– θα κινδυνεύσει να πέσει θύμα της επιτυχία του. Διότι, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να απαξιώσουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά και της εθνικής κρίσης με την Τουρκία, τα πήγε κάτι παραπάνω από καλά.
Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, και αυτό που είναι το μέγα ζητούμενο για εκείνη είναι να χαράξει στρατηγική αντιμετώπισης, ώστε να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί και πάλι να βγει και να βγουν νικητές.
Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και θα εξελιχθεί σε ακόμη δυσκολότερη. Και αυτό, γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να ακούσουν τις δυσάρεστες ειδήσεις και «πυροβολούσαν» τον αγγελιοφόρο.
Γι’ αυτό και ίσως είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να δημιουργηθούν πλάνα στρατηγικής, με αρχή, μέση και τέλος, για αυτά που έρχονται τόσο στο θέμα του κορονοϊού όσο και στα ελληνοτουρκικά. Και κυρίως να ληφθούν ξεκάθαρες αποφάσεις για το τι θέλουμε και πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Ώστε οι πολίτες να προετοιμαστούν για τα δύσκολα. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι κρίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του να πέσουν θύματα της επιτυχίας τους…