Ν. Ελευθερόγλου: Είναι κρίμα να γκρεμιστεί η σχέση εμπιστοσύνης που χτίστηκε

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Όπως είχαμε αποκαλύψει από το προηγούμενο Σάββατο, η 4η Μαΐου θα ήταν η… ημέρα ανεξαρτησίας των πολιτών για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Μια επιστροφή που να μας επιτραπεί να ονομάσουμε σήμερα με την «κωδική ονομασία» Ζορό, μια και, εκτός από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, θα υπάρχει και μια σειρά από ποινές για όσους παραβιάζουν τα μέτρα. Η μάσκα, λοιπόν, μπήκε στη ζωή μας και, όπως είπε ένας υπουργός, θα πρέπει να την συνηθίσουμε, όπως ακριβώς τη ζώνη στο αυτοκίνητο, αν αυτό σας λέει κάτι.

Αυτό που δημιουργεί ερωτηματικά, βέβαια, είναι ότι τόσο καιρό επιχειρούσαν να μας πείσουν ότι η μάσκα είναι ούτε λίγο ούτε πολύ «παγίδα», μια και μας δίνει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Αλλά από τη στιγμή που το αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή και το ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οφείλουμε να το τηρήσουμε.

Βέβαια από τη στιγμή που έγινε η χρήση της υποχρεωτική, θα όφειλε η κυβέρνηση να υποχρεώσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία να τις γράφουν, όπως και τα αντισηπτικά, για να μην πληρώνουν οι πολίτες τον κούκο αηδόνι. Διότι δεν μπορεί να κρίνεις υποχρεωτικό ένα μέσο για την προστασία πολιτών και της κοινωνίας και να μην επιβαρύνεται ένα ποσοστό και ο ασφαλιστικός φορέας, μια και η χρήση μασκών θα κρατήσει για καιρό. Και όταν η τιμή της απλής, δηλαδή μια χρήση και πέταμα, έχει ξεπεράσει το ένα ευρώ, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο κοστίζει σε ανθρώπους που θα κληθούν να ζήσουν με μισθούς 500 ευρώ!

Ελπίζουμε να ακουστεί από τους αρμοδίους η πρότασή μας και να υπάρξει μια ρύθμιση (τουλάχιστον για τους οικονομικά αδύναμους σε πρώτη φάση) και τα ασφαλιστικά ταμεία να καλύψουν τα έξοδα για μάσκες και αντισηπτικά.

Όσο για τα πρόστιμα, είναι αρκετά τσουχτερά για τους παραβάτες, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους καταστηματάρχες. Αλλά το γράφουμε ακόμη μία φορά. Ο… Ζορό, που είναι η Πολιτεία, πρέπει να ελέγξει και όλους αυτούς που βγάζουν λεφτά από αυτήν την κρίση.

Επιχειρηματίες που έχουν βγάλει τους εργαζομένους σε αναστολή και γλυτώνουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές και οι άνθρωποι δουλεύουν τσάμπα, μια και οι εργοδότες τούς απειλούν με απόλυση εάν δεν δουλέψουν τσάμπα. Ας το ψάξει ο κ. Βρούτσης και θα εκπλαγεί από τι έχουν σκαρφιστεί διάφοροι, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που ζητούν το κεφάλι του επί πίνακι και ας κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εκμεταλλευόμενοι την κρίση, μια και λειτουργούν κανονικότατα με την ευγενική… χορηγία της Πολιτείας.

Το στοίχημα των επόμενων 60 ημερών για να μείνουμε ασφαλείς είναι μεγάλο. Όπως μεγάλο είναι και το στοίχημα για την κυβέρνηση που αφορά την οικονομία, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις. Και θα είναι κρίμα να γκρεμιστεί η σχέση εμπιστοσύνης που έχτισαν η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολίτες, γιατί κάποιοι μικροί, βουλημικοί και αχόρταγοι σε όλα θέλουν και επιδιώκουν να ερμηνεύσουν την οικονομία με τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Για να νιώθουν παράγοντες της πολιτικής, της οικονομίας, των media και της κοινωνίας

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα Τέμπη είναι ένα οριακό σημείο για την ελληνική κοινωνία

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος Πηγή: imerodromos.gr   Ηταν θέμα χρόνου να το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο Γεννηματά ως τον θεμελιωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πόσο επίκαιρο, ειδικά στην εποχή της πανδημίας...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα περίμενε κανείς, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ισορροπία δύναμης ανάμεσα στον Τζο...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στο προσκήνιο, λόγω ρευματοκλοπών, «προειδοποιεί»-αναγγέλλειι το αρμόδιο Υπουργείο από τον Μάιο. Ρευματοκλοπές από...