Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”
Σαν σήμερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Μια παράταξη (και όχι απλώς ένα κόμμα) που όχι μόνο άντεξε στον χρόνο, αλλά έβαλε τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχτηκε το οικοδόμημα της Μεταπολίτευσης στη χώρα μας. Η ίδρυση της Ν.Δ. έκλεισε έναν σκοτεινό κύκλο αναταράξεων που βασάνισε τον τόπο, τα κόμματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία για δεκαετίες.
Τα φετινά «γενέθλια» της Ν.Δ. συμπίπτουν με κρίσιμες αποφάσεις που οφείλει να λάβει η ηγεσία της, στρίβοντας εγκαίρως το καράβι προς τη σωστή κατεύθυνση και όχι προς τις ιδεολογικές ξέρες που την οδηγούν περιβάλλοντα και πρόσωπα τα οποία δεν πίστεψαν ποτέ στις αρχές και τις αξίες της παράταξης. Αντίθετα, τις πολέμησαν.
Καλό θα ήταν τα στελέχη της, που σήμερα θα συγκεντρωθούν στο Μουσείο Μπενάκη, πέρα από τους πανηγυρικούς και τα «κλικ» της στιγμής, να αναρωτηθούν γιατί και για ποιους ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε αυτήν την παράταξη. Εμείς, απλώς, τους θυμίζουμε μερικά σημεία της ιδρυτικής διακήρυξης της Ν.Δ.: «Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος -που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας- και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος. Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της τη συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Και υπόσχεται:
• Οτι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.
• Οτι θα θεωρεί πάντα όλους τους Ελληνες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων, αλλά και με ίσα δικαιώματα απέναντι των βιωτικών ευκαιριών και των δυνατοτήτων που διανοίγει ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός βίος.
• Οτι η ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει η Νέα Δημοκρατία δεν ημπορεί να αποκλείσει τη διεύρυνση του οικονομικού τομέως τον οποίο ελέγχει το κράτος. Και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει τη δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρυτέρων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος. Κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας και να αισθάνεται ήσυχος για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του.
• Οτι θα επενδύσει όχι μόνον από το περίσσευμα αλλά και από το υστέρημα του εθνικού πλούτου στην παιδεία, την επιμόρφωση και την επιστημονική έρευνα, γιατί πιστεύει ότι οι πνευματικές και πολιτιστικές αξίες είναι αυτές που προσδιορίζουν μονιμότερα τη μοίρα του Ελληνικού Εθνους».
Ας τα διαβάσουν τα στελέχη της Ν.Δ. και ας κρίνουν αν είναι στραβός ο γιαλός ή αν κάποιοι στραβά αρμενίζουν.