Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Τα στοιχεία που περιέχει η νέα μηνιαία έκθεση «Ατλας» του υπουργείου Εργασίας για τον συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τον ρυθμό της ικανοποίησης των αιτημάτων και, βεβαίως, για το ετήσιο κόστος που συνεπάγεται για τον Προϋπολογισμό η δαπάνη τους είναι συγκλονιστικά υπό την εξής έννοια:
Ποτέ στο παρελθόν τόσες χιλιάδες Ελληνες δεν περίμεναν τόσο πολύ για την εκπλήρωση ενός αυτονόητου δικαιώματός τους, ενώ το ποσό επιβάρυνσης του Προϋπολογισμού είναι τόσο «χαμηλό»: 619.882.796 ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση «Ατλας» που συνετάγη με τη συμβολή του προέδρου του ΕΦΚΑ Ιωάννη Χάλαρη. Και μπορεί ο αριθμός των εγκρίσεων να αυξήθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2019 κατά περίπου 20.000 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019, ωστόσο οι ρυθμοί αυτοί λόγω του μικρού αριθμού υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που ασχολούνται με την απονομή τους παραμένουν εξαιρετικώς βραδείς. Και αυτό συνιστά πολιτικό πρόβλημα για τη Ν.Δ., παρά τις προσπάθειες του υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση, ο οποίος πασχίζει να αυξήσει τον ρυθμό ικανοποίησης των αιτημάτων.
Η δικαιολογία ότι φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αχτσιόγλου έστεκε και είχε απήχηση πριν από τις εκλογές. Τότε γεννήθηκε το πρόβλημα, τότε απεκρύβη συστηματικώς ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών συντάξεων, τότε όλα. Όχι πια όμως. Το πρόβλημα παραμένει παρά τις υποσχέσεις επίλυσης και αποτελεί πλέον μία από τις τρεις ωρολογιακές βόμβες (οι άλλες δύο είναι η κατάσταση στην εκπαίδευση και τη μετανάστευση), η οποία μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή στα χέρια της κυβέρνησης του Μαξίμου και των συναρμόδιων υπουργών. Είναι τέτοια δε η κατάσταση που επικρατεί στις απαρχαιωμένες δομές του υπουργείου Εργασίας αλλά και στο εσωτερικό του νεοϊδρυθέντος από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΦΚΑ, ώστε η κυβέρνηση μελετά την πιθανότητα -δεν έχει ληφθεί απόφαση- να αφαιρέσει την αρμοδιότητα απονομής των συντάξεων από το υπουργείο Εργασίας και να την αναθέσει (μαζί με το Κτηματολόγιο) στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Πρόκειται για εισήγηση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, η οποία εξετάζεται. Είτε συμβεί αυτό, όμως, είτε όχι, άπαντες συμφωνούν ότι οι αιτήσεις των ασφαλισμένων, μεταξύ αυτών και χιλιάδων παραδοσιακών ψηφοφόρων της Ν.Δ., είναι τόσο πολλές, ώστε ανά πάσα στιγμή μπορεί να πνίξουν πολιτικά την κυβέρνηση. Πεθαίνουν άνθρωποι χωρίς να προλάβουν να πάρουν τη σύνταξη τους. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί:
Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων φθάνει σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση, τις 164.224, ενώ τον Ιούλιο του 2019, μήνα εκλογικής επικράτησης της Ν.Δ., έφθαναν τις 137.086. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 27.138. Οι νέες αιτήσεις κύριας σύνταξης έφθασαν το 2019 τις 164.230 και το 2020 τις 116.508. Ήτοι 280.738! Και ναι μεν διπλασιάστηκε ο μηνιαίος αριθμός περαίωσης των εκκρεμών συντάξεων σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019 (τότε 9.756, φέτος τον ίδιο μήνα 19.632 αιτήσεις), ωστόσο το βουνό παραμένει βουνό. Και παράγει πολιτική φθορά. Και το κυριότερο: Οι συντάξεις δεν καθυστερούν για να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο ταμείο. Όσα ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρένκλινγκ ότι οι εκκρεμείς συντάξεις αποτελούν το κρυφό χρέος της Ελλάδος δεν στέκουν. Το ποσό της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε ετήσια βάση (619.000.000 ευρώ) είναι μάλλον χαμηλό σε σύγκριση με την πολιτική ζημιά που παράγεται. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στη δομή και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας. Στη γραφειοκρατία. Στην απροθυμία υπαλλήλων να αναλάβουν έργο στην πρώτη γραμμή του «γκισέ». Και δικαιολογίες επ’ αυτού δεν υπάρχουν. Πρέπει να νικηθεί η γραφειοκρατία για να μην ηττηθεί η Ν.Δ. Οι εκκρεμείς συντάξεις δεν είναι πρώτο θέμα στα κανάλια κάθε μέρα, αλλά είναι πρώτο θέμα στις ζωές χιλιάδες Ελλήνων.