Συνέντευξη του Αναπληρωτή Γραμματέα Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Δημάρχου Μελισσίων κ. Μανώλη Γραφάκου
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα βγαίνει από τα δύσκολα, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για το αντίθετο. Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα;
Νομίζω σε τέτοια ερωτήματα πρέπει να αφήσουμε την πραγματικότητα να απαντήσει. Ρωτήστε τον περίγυρό σας αν η καθημερινότητά του έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2014. Τα εισοδήματα σταθερά μειώνονται, οι φόροι έχουν αυξηθεί σημαντικά όπως τα χρέη και τα κόκκινα δάνεια, οι επενδύσεις έχουν βαλτώσει, οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, μία διάχυτη αίσθηση ανασφάλειας κυριαρχεί. Η χώρα προσπαθεί αγκομαχώντας να επιστρέψει στα δεδομένα του 2014 με την καθημερινότητα να έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Νομίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς και οι πολίτες πληρώσουν τον λογαριασμό της αποτυχίας της.
Την ίδια στιγμή όμως,η κυβέρνηση κάνει λόγο για έξοδο από τα μνημόνια που το παλιό πολιτικό σύστημα μας έβαλε.
Η έξοδος από το «μνημόνιο», αφορά τους δανειστές. Σηματοδοτεί το τέλος των υποχρεώσεών τους να χορηγούν στη χώρα μας φθηνά δάνεια, όμως οι υποχρεώσεις της Ελλάδος που συμφώνησε η Κυβέρνηση, φτάνουν μέχρι το 2060. Η Ελλάδα ουσιαστικά βγαίνει από ένα μνημόνιο με χρηματοδότηση και μπαίνει σε ένα μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Η χώρα παραμένει εκτός αγορών, οι τράπεζες είναι εκτός αγορών και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εκτός τραπεζικού συστήματος. Χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς ρευστότητα και επενδύσεις, υπονομεύεται κάθε αναπτυξιακή προοπτική με τη χώρα να σέρνεται σε ένα διαρκές τέλμα επιδοτούμενης φτώχειας. Δεν μας αξίζει αυτό που ζούμε. Σε σχέση τώρα με τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος να σημειώσω τούτο: όλες οι πολιτικές και οι πρακτικές που μας έφτασαν εδώ έχουν μετακομίσει στην κυβερνητική πλειοψηφία, ψέμα, δημαγωγία, λαϊκισμός, κρατισμός.
Το Μαξίμου κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για το τραπεζικό κραχ στο χρηματιστήριο και ότι στην ουσία αντιτίθεται στην άρση της μείωσης των συντάξεων. Τι απαντάτε;
Οι τράπεζες έχουν χάσει το 96% της αξίας τους από τις αρχές του 2015, οι Έλληνες φορολογούμενοι που στήριξαν το τραπεζικό σύστημα έχουν χάσει πάνω από 40 δισ ευρώ καθώς η αξία των τραπεζικών μετοχών έχει εξαϋλωθεί. Αυτό έγινε γιατί η οικονομία κατέρρευσε στο εφιαλτικό πρώτο εξάμηνο του 2015 και από τότε δεν έχει πάρει μπρος. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Δυστυχώς δεν έχει μάθει από τα λάθη της και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο του κρατισμού. Η πολιτική της στέλνει αντιφατικά μηνύματα στο εξωτερικό και γεννά αστάθεια στο εσωτερικό. Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στους δανειστές που δεν υλοποιεί, κλείνει το μάτι στους πολίτες με υποσχέσεις και παροχές ενώ την ίδια στιγμή στραγγίζει τη μεσαία τάξη με εξοντωτικούς φόρους και εισφορές μη ανταποδοτικού χαρακτήρα. Αφήνει ανέπαφο την κύρια αιτία του κακού που δεν είναι άλλη από το σπάταλο και αντιπαραγωγικό κράτος. Τιμωρεί στην ουσία την παραγωγική Ελλάδα, για να δημιουργήσει ένα πελατειακό δίκτυο με τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, υπονομεύοντας μακροπρόθεσμα την βιωσιμότητα της χώρας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η πολιτική της με τις συντάξεις. Αφού υποσχέθηκε την 13η και 14η σύνταξη αφαίρεσε την δωδέκατη και την ενδέκατη με εικοσιένα διαφορετικές περικοπές, με τον νόμο Κατρούγκαλου να μειώνει σημαντικά τις συντάξεις. Μειώσεις που η ίδια ψήφισε με την ΝΔ να καταψηφίζει. Και σήμερα αρνείται να κοιτάξει την ουσία του προβλήματος που είναι το αδιέξοδο του αναδιανεμητικού συστήματος καθώς δεν υπάρχουν δημόσιοι πόροι, δυναμικός ιδιωτικός τομέας και τα δημογραφικά δεδομένα για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες του. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη μετάβαση σε ένα δίκαιο σύστημα τριών πυλώνων. Ενός πυλώνα εθνικής σύνταξης με αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά και δύο πυλώνων επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικής ασφάλισης με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, προτείνουμε ένα σύστημα που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια με εμάς δημογραφικά προβλήματα.
Η Νέα Δημοκρατία έκλεισε τα 44 της χρόνια σε μια περίοδο όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών στα κόμματα και τους πολιτικούς έχει φθάσει στο ναδίρ. Μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών και να βγάλει τη χώρα από την κρίση;
Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Σε όλη την διαδρομή της βρέθηκε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Ταυτίστηκε με τις αξίες της φιλελεύθερης αστικής δημοκρατίας και της Ευρώπης και διαμόρφωσε με τις επιλογές της την φυσιογνωμία της πατρίδας μας. Παρά τα λάθη του παρελθόντος, δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα αποτελεί την κύρια σταθερά του πολιτικού μας συστήματος και το βασικό ανάχωμα στο λαϊκισμό, στο ψέμα και στον κρατισμό. Αν μελετήσετε όλα τα κράτη που ευημερούν σήμερα, θα δείτε ότι έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά: ανεξάρτητους θεσμούς, κράτος δικαίου και υψηλούς δείκτες οικονομικής ελευθερίας. Αυτοί οι τρεις τομείς είναι που βάλλονται στην χώρα μας από την σημερινή κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπηρετήσει αυτές τις αξίες, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Δεν μας αξίζει η σημερινή παρακμή.
Και μία προσωπική ερώτηση. Ποια είναι η θέση του Μανώλη Γραφάκου στη Νέα Δημοκρατία της επόμενης ημέρας;
Ασχολούμαι με τα κοινά από μικρός, κυρίως μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρετώ συνεχώς τα τελευταία 25 χρόνια. Έχω βρεθεί με τη στήριξη των συμπολιτών μου σε διάφορες θέσεις ευθύνης και στην τιμητική θέση του Δημάρχου Μελισσίων, όπου μέσα σε 4 χρόνια έκανα με τους συνεργάτες μου ένα τεράστιο έργο. Επίσης δουλεύω 25 χρόνια και έχω “γράψει πολλά χιλιόμετρα” στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα, από τη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα Προγράμματος, συμβάλλω με τις ακαδημαϊκές γνώσεις μου και με τις εμπειρίες μου στη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος ΝΔ. Η προστιθέμενη αξία της παρουσίας μου στα κοινά έχει να κάνει με την βαθιά μου πεποίθηση ότι μόνο αν αντιμετωπίσουμε το σαράκι του κρατισμού και αυξήσουμε τους βαθμούς οικονομικής ελευθερίας, τότε μπορούμε να παράξουμε πλούτο, να χρηματοδοτήσουμε ένα μικρό και αποτελεσματικό κράτος και να δώσουμε ευκαιρίες στους πολλούς να βελτιώσουν την ζωή τους. Αυτός είναι και ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας που συμβολίζει στην ουσία την ελπίδα του απλού ανθρώπου για μία καλύτερη ζωή. Δέκα χρόνια κρίσης είναι αρκετά.