Σε περιοδεία στους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας βρίσκεται από το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η υψηλή φορολογία, οι περικοπές στις συντάξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, ήταν μερικά μόνο από τα ζητήματα που έθεσαν οι πολίτες της Άρτας στον κ. Μητσοτάκη κατά τις συνομιλίες που είχαν μαζί του στην κεντρική αγορά της πόλης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την περιοδεία του από την λαϊκή αγορά της Άρτας και στη συνέχεια πέρασε από την κεντρική πλατεία και τα καταστήματα, όπου οι επιχειρηματίες του εξέθεσαν θα δικά τους προβλήματα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και ενημερώθηκε από τους αρχαιολόγους για την πορεία αναστήλωσης του μνημείου και τις εργασίες που βρίσκονται υπό εξέλιξη.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στη συνέχεια στο δημαρχείο της πόλης, όπου ο δήμαρχος και οι τοπικοί φορείς παρουσίασαν τον σχεδιασμό για την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Άραχθου, έργο που θα βοηθήσει στην άρδευση των κτημάτων όλου του κάμπου πέριξ του Αμβρακικού.
Η περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίστηκε με επίσκεψη σε επιχείρηση παραγωγής και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων που παρουσιάζει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ σταμάτησε και στο χωριό Φιλοθέη όπου συζήτησε με αγρότες της περιοχής.
Αμέσως μετά, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της αρχαίας Νικόπολης και περιόδευσε στην πόλη της Πρέβεζας όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη και μίλησε με πολίτες και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την περιοδεία του με επίσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Πρέβεζας και στην υπό κατασκευή μαρίνα «Κλεοπάτρα», ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άρτα και την Πρέβεζα
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Είμαστε στο πλαίσιο μιας ακόμη περιοδείας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Είχαμε πει ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δίνει πολύ μεγάλη σημασία στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και έχουμε εδώ άλλη μία απόδειξη. Σε κάθε περιοδεία θα προσπαθούμε να κάνουμε μία συνέντευξη Τύπου και για τοπικά θέματα, αλλά και για θέματα γενικού περιεχομένου. Είμαστε εδώ περίπου 15 δημοσιογράφοι από την Άρτα, την Πρέβεζα και όχι μόνο. Να δώσω το λόγο αρχικά στην ΕΡΤ και στον κ. Γιώργο Ευθυμίου.
Γ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ (ΕΡΤ): Καλό μεσημέρι κύριε Πρόεδρε. Φαίνεται ότι υπάρχει μια διεθνής ανησυχία για τις τράπεζες στην σκιά του πολέμου Ρώμης – Βρυξελλών, που βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνονται και παροτρύνσεις για να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια. Την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εξαιρετικά ασταθές και τα επιτόκια είναι απαγορευτικά. Θεωρείτε ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση, όπως λέτε εσείς σε κάθε ομιλία σας τελευταία ή μήπως η χώρα μας έχει μπει ξανά στο στόχαστρο διεθνών κερδοσκόπων των αγορών;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Ευθυμίου, όταν πρόκειται να τοποθετηθώ για τέτοιου είδους ζητήματα, γνωρίζετε ότι είμαι πάντα εξαιρετικά προσεκτικός. Επιτρέψτε μου μία μικρή σύντομη αναδρομή ως προς το ζήτημα των τραπεζών. Θέλω να σας θυμίσω ότι οι τράπεζες σε σχέση με το πού βρισκόντουσαν το 2014, έχουν απολέσει περίπου το 96% της αξίας της κεφαλοποίησής τους. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς τραγικών χειρισμών που ξεκίνησαν από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Ακολούθησε η παντελώς αχρείαστη 3η ανακεφαλαιοποίηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών να υποστούν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές -και στους παλιούς μετόχους των τραπεζών φυσικά συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό Δημόσιο, άρα ο Έλληνας φορολογούμενος.
Δυστυχώς η πορεία από τότε δεν ήταν η αναμενόμενη. Ήδη, σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, οι τράπεζες έχουν χάσει περίπου τη μισή τους κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες. Αυτό που θέλω να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, εδώ από την Άρτα, είναι το γεγονός ότι η χώρα ολοκλήρωσε, κύριε Ευθυμίου, το 3ο πρόγραμμα, χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές. Όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες πρόσβαση στις αγορές. Και φυσικά δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές ούτε και οι επιχειρήσεις ή αν έχουν πρόσβαση στις αγορές, έχουν πρόσβαση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού.
Έχω ασκήσει από την πρώτη στιγμή πολύ σκληρή κριτική για αυτήν την μεγάλη αποτυχία, την οποία τη χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, αλλά -κατά την άποψή μου- και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίζουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται όπως όλες οι άλλες κανονικές χώρες. Πληρώνουμε, λοιπόν, ένα πολύ ακριβό τίμημα, και σήμερα, από την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Και είναι ξεκάθαρο ότι, εκτός από το πρόβλημα των τραπεζών, το οποίο είναι δεδομένο, υπάρχει και ένα ευρύτερο πρόβλημα που αφορά το ίδιο το πολιτικό ρίσκο της χώρας.
Η χώρα σήμερα έχει το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμμένου. Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Καμμένο να επιστρέψει σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης. Διαβάζω ότι ο κ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Ασία για να πείσει επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα, λέγοντάς τους τι ακριβώς;
Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και κανένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πώς η χώρα θα επιστρέψει σε μία βιώσιμη πορεία ανάκαμψης. Και, για αυτό, επιμένουμε -και δεν θα κουραστώ να το λέω και εδώ από την Άρτα και από την Πρέβεζα που θα βρεθώ σε λίγο- ότι η πολιτική αλλαγή πια είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου η χώρα, αλλά και η οικονομία να κάνουν ένα ουσιαστικό restart. Μία πολιτική επανεκκίνηση, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να γυρίσει σε τροχιά κανονικότητας, γρήγορης ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, προσέλκυσης επενδύσεων. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητούμενα σήμερα. Και όσο η Κυβέρνηση αυτά δεν μπορεί να τα πετύχει, τόσο θα πληρώνουμε παράπλευρες απώλειες και στο κόστος δανεισμού της χώρας και στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες.
Μ. ΜΙΧΟΣ (ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να σας ρωτήσω για το Σκοπιανό. Παρακολουθούμε ότι στα Σκόπια η Αντιπολίτευση καλεί τον Ζάεφ σε εκλογές, ενώ εκείνος παράλληλα υποστηρίζει ότι μιλάει συχνά με τον κ. Τσίπρα και ότι υπάρχει η βούληση να κλείσουν τη συμφωνία το ταχύτερο. Θα ήθελα να μου απαντήσετε, κατ’ αρχήν, τι περιθώρια θεωρείτε ότι έχετε να ανατρέψετε την Συμφωνία των Πρεσπών, εάν γίνει η συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων; Ή, διαφορετικά, τι θεωρείτε ότι μπορείτε να κάνετε εσείς με τη Συμφωνία, αν δεν περάσει από τη σκοπιανή βουλή και ιδίως αν καθυστερήσει τόσο, ώστε να είστε εσείς Κυβέρνηση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω με ποιον μιλάει ο κ. Τσίπρας και αν μιλάει τακτικά με τον κ. Ζάεφ. Το βέβαιο είναι ότι δεν συνομιλεί με τον ελληνικό λαό για το ζήτημα αυτό. Εάν συνομιλούσε με τον ελληνικό λαό και είχε αφουγκραστεί τις ευαισθησίες του, τις ανησυχίες του, δε θα είχε προχωρήσει στο να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα είχε αντιληφθεί ότι το να εκχωρήσει η χώρα τη «μακεδονική» γλώσσα, τη «μακεδονική» εθνότητα στη γειτονική χώρα, συνιστά μια πολύ σημαντική εθνική οπισθοχώρηση. Μία εθνική οπισθοχώρηση, την οποία δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει καμία προηγούμενη Κυβέρνηση. Την έκανε ο κ. Τσίπρας.
Τα δε πρακτικά, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας -δεν θα τα σχολίαζα αλλιώς, αναφέρομαι στη Σύσκεψη Κορυφής που έγιναν στα Σκόπια- είναι εξόχως αποκαλυπτικά για τη βιασύνη της γειτονικής πλευράς να κλείσει τη συμφωνία με τον κ. Τσίπρα, διότι προφανώς είναι βολικός, είναι εύκολος στο να κλείσει μία συμφωνία, η οποία βόλευε τη γειτονική χώρα.
Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει σε πολλές ευκαιρίες: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία αυτή, εφόσον έρθει σε αυτήν τη Βουλή. Δεν θα την κυρώσει ούτε στην επόμενη Βουλή, εφόσον βρεθεί αντιμέτωπη με αυτήν τη Συμφωνία.
Εάν η Συμφωνία αυτή δεν επικυρωθεί συνταγματικά από τη γειτονική χώρα, αν δεν αλλάξει η γειτονική χώρα το Σύνταγμά της, τότε θεωρώ ότι ξεκινάμε, επί της ουσίας, από το σημείο μηδέν. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία, άρα θα ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση από την αρχή.
Αν, πάλι, η Συμφωνία κυρωθεί από τη γειτονική χώρα, η δική μας θέση δεν αλλάζει. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μία κακή Συμφωνία. Και η Νέα Δημοκρατία δεν θα την κυρώσει ούτε τώρα, ούτε αν έρθει το ζήτημα σε εμάς, στην επόμενη Βουλή. Από εκεί και πέρα, θέλω, όμως, να επαναλάβω και κάτι το οποίο το έχω ξαναπεί και θέλω να το τονίσω με απόλυτη ευκρίνεια και εδώ, στην Ήπειρο:
Η Συμφωνία παράγει ήδη μια σειρά από τετελεσμένα. Και όσο προχωρούν τα βήματα στην υλοποίηση της Συμφωνίας, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ανατροπή αυτών των τετελεσμένων, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Από εκεί και πέρα, όμως, η δική μας θέση, όπως σας είπα, είναι απολύτως ξεκάθαρη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας, για να αποτρέψουμε την υπογραφή της Συμφωνίας αυτής. Φτάσαμε να κάνουμε μέχρι και πρόταση δυσπιστίας για να θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους. Κυρίως τον κ. Καμμένο, ο οποίος με περισσή υποκρισία ισχυρίζεται ότι δεν του αρέσει αυτή η Συμφωνία και ότι θα ρίξει κάποια στιγμή στο μέλλον την κυβέρνηση. Αλλά, όταν είχε τη δυνατότητα να το κάνει, μη στηρίζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας την οποία καταθέσαμε, δεν το έκανε. Προτίμησε, για άλλη μια φορά, να κρατήσει την καρέκλα του, από το να ρισκάρει να διαταράξει αυτήν την ανίερη συμμαχία την οποία έχει υπογράψει με τον κ. Τσίπρα.
Γ. ΓΡΑΝΑΚΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ): Ο κ. Τζανακόπουλος σας κατηγόρησε, κατηγόρησε το κόμμα σας, ότι ασκείτε ακροδεξιά πολιτική. Ενδεχομένως να έχει πάρει και αφορμή από αυτά που τόνισε ο κ. Σαμαράς σε πρόσφατη ομιλία του. Όπου εκεί είπε ο κ. Σαμαράς: ξεπουλάμε το μακεδονικό, για μια μικρή καθυστέρηση της μείωσης των συντάξεων.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω την ανάγκη της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή, να προσπαθήσει να περιγράψει τη Νέα Δημοκρατία ως κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Επειδή πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε τα 44α γενέθλιά μας, θα το ξαναπώ για άλλη μία φορά: Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κεντροδεξιά, φιλελεύθερη, λαϊκή παράταξη αυτού του τόπου. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι αυτός ο οποίος κυβερνά με την ακροδεξιά του κυρίου Καμμένου και το να χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία ως ακροδεξιά και εμένα προσωπικά ως ακροδεξιό, είναι τουλάχιστον ανέκδοτο. Η Νέα Δημοκρατία είναι η δύναμη του διαλόγου, της μετριοπάθειας και της ενότητας. Ο κ. Τζανακόπουλος, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι η δύναμη της οπισθοδρόμησης και του διχασμού. Δεν είπαμε εμείς κουβέντες όπως «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες. Πιστεύουμε σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος πρέπει να είναι μετριοπαθής και κυρίως να απαντάει στα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων.
Όταν έκανα βόλτα σήμερα, όπως κάνω πάντα στις περιοδείες μου, στο κέντρο της Άρτας, αυτά για τα οποία μου μίλησαν οι πολίτες, είναι αυτά τα οποία ακούω σε όλη την Ελλάδα. Τι θα γίνει με την υπερφορολόγηση, με το διαθέσιμο εισόδημα, με τις δουλειές που δεν υπάρχουν. Ποια είναι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τι ζητήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες μας, τι θα γίνει με τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Αυτά τα προβλήματα δεν έχουν ταμπέλα. Δεν υπάρχει δεξιός, κεντρώος, ή αριστερός τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα πραγματικό πρόβλημα, όπως το να φτιάξεις ένα σοβαρό αρδευτικό δίκτυο για τον κάμπο της Άρτας. Εκτός αν πιστεύουν κάποιοι όπως πίστευαν, ότι «αλλιώς μαζεύουν τα σκουπίδια οι μνημονιακοί και αλλιώς οι αντιμνημονιακοί». Πράγματι, οι «μνημονιακοί» φαίνεται ότι τα μάζευαν και οι «αντιμνημονιακοί» δεν μπορούν καν να τα μαζέψουν.
Άρα το ζήτημα εδώ δεν είναι τόσο ένα ζήτημα ιδεολογικής ταυτότητας ή ιδεολογικής καθαρότητας. Διότι σε εποχές, όπως η σημερινή, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλα διακυβεύματα ιστορικού χαρακτήρα, οι ιδεολογικές διαφορές εκ των πραγμάτων αμβλύνονται. Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε. Και θα επιμένω, από τώρα μέχρι τις εκλογές, να καταθέτω πολιτικό λόγο ο οποίος θα έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα είναι μετριοπαθής, θα μιλάει για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, θα δίνει ελπίδα σε μία κοινωνία η οποία είναι απογοητευμένη και αντιμετωπίζει όλους τους πολιτικούς με καχυποψία. Και θα αφήσω στους πολιτικούς μου αντιπάλους την αναζήτηση κατηγοριοποίησης της Νέας Δημοκρατίας ή ταξινόμησης της σε πολιτικούς χώρους με τους οποίους δεν έχει καμία απολύτως σχέση.
Α. ΣΚΑΡΩΝΗ (ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ): Αναθεώρηση Συντάγματος, διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας. Τον Απρίλιο του 2017, σε από κοινού δηλώσεις σας με τον κ. Ιερώνυμο και τον προσφάτως, βέβαια, τοποθετημένο διοικητή στο Άγιο Όρος, τον κ. Δήμτσα, είπατε ότι όσον αφορά στις σχέσεις εκκλησίας – κράτους, εν όψει βεβαίως και της συνταγματικής αναθεώρησης, για τη Νέα Δημοκρατία δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους και ότι μία ενδεχόμενη κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος δεν θα επέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα βέβαια και η πρότασή σας στον κ. Τσίπρα, να ψηφίσει εκείνος τα άρθρα που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία και η Νέα Δημοκρατία αυτά που θα θεωρεί αναθεωρητέα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω, βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, εάν μέσα στα άρθρα που θα προτείνει ο κ. Τσίπρας είναι και το άρθρο 3 για το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους που εσείς είστε κάθετος ότι δεν πρέπει να γίνει.
Επίσης προσθέσατε ότι θα πλατύνουμε, είπατε, όλες τις συνέργειες μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας που μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα μας.
Ερωτώ, κ. Πρόεδρε, με ποιον τρόπο σκοπεύετε να αποκαταστήσετε όλα αυτά τα νέα πρότυπα που προσπαθούν να μας επιβληθούν, όπως την αλλοίωση του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, τον εκφυλισμό των ηθών μας. Όλοι έχουμε δει στο διαδίκτυο σκηνές που εκτυλίχθηκαν σε εκδήλωση στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, βεβήλωση ουσιαστικά των συμβόλων της πατρίδας μας. Διότι δικαίωμα στη διαφορετικότητα έχουν όλοι αλλά μέχρι το σημείο βεβαίως που προσβάλλονται τα ήθη και οι αξίες της πλειοψηφίας. Τη διάλυση της ελληνικής οικογένειας, την ασέβεια που δείχνουν κρατικοί φορείς στα ιερά σύμβολα της ορθοδοξίας μας, τον κίνδυνο ισλαμοποίησης με όλες αυτές τις ορδές προσφύγων που καταφτάνουν καθημερινά, οι οποίες βέβαια κατασκηνώνουν και σε κεντρικές πλατείες μεγαλουπόλεων, χαρακτηριστικό παράδειγμα της Πλατείας Αριστοτέλους.
Εικόνες πρωτοφανείς, βεβαίως, για τα ελληνικά δεδομένα και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλότητα των κοινωνιών. Αν καταγράψουμε και τα κρούσματα οποιασδήποτε μορφής βίας, που έχουμε ήδη καταγεγραμμένα στον ελλαδικό χώρο, συν αυτά που δεν βλέπουν και το φως της δημοσιότητας. Οι οποίες βέβαια ορδές προσφύγων είναι πλέον ανεξέλεγκτες και ουδείς γνωρίζει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους, η ταυτότητά τους, ενώ την ίδια ώρα οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης θωρακίζονται η μία μετά την άλλη. Οπότε το πρόβλημα για τη δική μας χώρα διογκώνεται μιας και είμαστε πύλη εισόδου. Θα τα υπερασπιστείτε όλα αυτά κύριε Πρόεδρε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέσατε πολλά θέματα. Καταλαβαίνω ότι στον πυρήνα του ερωτήματός σας βρίσκεται το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Από την πρώτη συνάντηση που είχα με τον κ. Τσίπρα, τον Φεβρουάριο του 2016, μόλις είχα εκλεγεί Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, του έθεσα το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ως μία ευκαιρία για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συναίνεσης και αντιμετώπισης ουσιαστικών ζητημάτων που έχουμε σήμερα ως προς τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Τότε φυσικά δεν είχα πάρει καμία απολύτως απάντηση από τον κ. Τσίπρα. Διότι ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται και την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους απόλυτης εργαλειοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση αυτή φαίνεται να ξεκινά λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, ενώ θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει εύκολα πριν από δύο ή τρία χρόνια, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο.
Η δική μου πρόταση είναι μία πρόταση τολμηρή: Για να την εξηγήσω με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τον κ. Τσίπρα να κρίνουμε αναθεωρητέα έναν μεγάλο αριθμό άρθρων και στη συνέχεια, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί όποιος κερδίσει τις εκλογές, να διαμορφώσει τον καταστατικό χάρτη της χώρες, όπως ο ίδιος κρίνει, έχοντας φυσικά θέσει τις προτάσεις του στην κρίση του ελληνικού λαού. Αυτό θα σήμαινε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα ήταν οι εθνικές εκλογές που θα αφορούσαν και το ίδιο το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης. Απάντηση δεν πήρα ποτέ στην πρόταση αυτή και δεν αναμένω ότι θα πάρω, διότι θεωρώ ότι και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, έτσι όπως θα ξεκινήσει από τον κ. Τσίπρα, δεν θα έχει τα εχέγγυα της ποιότητας και της αντικειμενικότητας που απαιτείται προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση για τα ζητήματα αυτά.
Tο άρθρο 3 έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν κρίνω ότι πρέπει να αλλάξει. Άρα και το άρθρο 3 να χαρακτηριστεί αναθεωρητέο από αυτή τη Βουλή, αν περνάει από το δικό μας χέρι, από το χέρι της επόμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν χρειάζεται να αλλάξει. Διότι το ζήτημα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας δεν έχει κατ’ ανάγκη να κάνει με το συνταγματικό περίγραμμα, έτσι όπως αυτό τίθεται στο άρθρο 3 το Συντάγματος. Έχω μιλήσει για μία ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους και εκκλησίας, με απόλυτη εντιμότητα, αναγνωρίζοντας τον ιστορικό και θρησκευτικό ρόλο της εκκλησίας, αλλά και την πολύ μεγάλη συμμετοχή που έχει σήμερα η εκκλησία στην αντιμετώπιση οξύτατων κοινωνικών ζητημάτων.
Θέλω μία εκκλησία η οποία, πέραν του θρησκευτικού της έργου, να είναι και αρωγός της πολιτείας στη στήριξη και στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η ακραία φτώχεια. Και έχω κάνει πολύ ειλικρινείς και ανοιχτές συζητήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο, για το πώς μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού, πολιτεία και εκκλησία, στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Αλλά αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει με έναν «τεχνητό διαχωρισμό» κράτους και εκκλησίας, που κατά την άποψή μου αυτό ικανοποιεί μόνο κάποιες αριστερόστροφες ιδεολογικές τάσεις, μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Να τελειώσω λέγοντας ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση, εάν δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν εμβληματικά άρθρα, όπως το άρθρο 16. Δεν νοείται, για εμάς, συνταγματική αναθεώρηση, η οποία δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Δεν γίνεται η χώρα μας να είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας νοοτροπίας την οποία έχουν αφήσει πίσω τους ακόμη και χώρες, όπως η Βόρεια Κορέα. Μέχρι και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικό Πανεπιστήμιο και η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει. Άρα, εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα απολύτως προφανή, ότι υπάρχουν άρθρα τα οποία έχει έρθει η ώρα πια να αναθεωρηθούν -και σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού- αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτά, καταλαβαίνετε ότι όλη αυτή η διαδικασία όπως τη δρομολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Για το προσφυγικό έχω μιλήσει εκτενέστατα, σε πολλές ευκαιρίες και σε πρόσφατη επίσκεψη την οποία έκανα στη Σάμο.
Δυστυχώς, το προσφυγικό συνδυάζει την ιδεοληψία, την ανικανότητα, την αδιαφάνεια και τον κυνισμό αυτής της ετερόκλητης παρέας που μας κυβερνά σήμερα. Ιδεοληψία, διότι κάποιοι ήθελαν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα. Όλοι μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στη χώρα και η χώρα να τους καλοδέχεται με ανοιχτές αγκάλες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου, οι οποίες δεν εκδικάζονται και δεν τελεσιδικούν ποτέ. Ανικανότητα, για αυτά τα οποία είδα και στη Σάμο και στη Μόρια. Αδιαφάνεια, για το γεγονός ότι έχουμε διαχειριστεί παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρωπαϊκά χρήματα και οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε συνθήκες άθλιες, όχι απλά τριτοκοσμικές. Άθλιες, απαράδεκτες, θλιβερές. Δε βρίσκω λόγια για να εκφράσω αυτό το οποίο έχω δει και στη Μόρια και στη Σάμο. Και βέβαια, κυνισμός, διότι κάποιοι ισχυρίζονταν ότι έχουν περισσότερες ευαισθησίες από κάποιους άλλους, ότι η Αριστερά υποτίθεται νοιάζεται για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Και τους έχει στοιβαγμένους -και χρησιμοποιώ συνειδητά αυτήν τη λέξη, διότι αυτή περιγράφει ακριβώς αυτό το οποίο είδα στη Σάμο και έχω δει και στη Μόρια- σε συνθήκες άθλιες, κλείνοντας τα μάτια σε μία πραγματικότητα, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Β. ΣΚΟΥΛΙΚΑ (ΗΠΕΙΡΟΣ POST) : Κύριε Πρόεδρε, να αλλάξουμε λιγάκι κλίμα. Εκτός απροόπτου -και το απρόοπτο μπορεί να είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες- η μεγάλη εκλογική μάχη που είναι μπροστά σας είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Επικεντρώνομαι, λοιπόν, στις Περιφέρειες. Ποιος είναι ο στόχος που θέτει η Νέα Δημοκρατία; Και πότε θα ανακοινώσετε τους υποψηφίους που θα στηρίξετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αποδίδω μεγάλη σημασία στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου και πρώτου βαθμού, διότι πιστεύω στην ουσιαστική αποκέντρωση. Και πέραν των προσώπων, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η αυτοδιοίκηση να μπορεί να έχει τους πόρους και τα εργαλεία, προκειμένου να μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της. Και γι’ αυτό και επιμένω σε σημαντικότατες θεσμικές τομές, όπως η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ, το 2021, όταν θα είμαστε έτοιμοι, στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ίδιους τους Δήμους να μπορούν να καθορίζουν το ύψος του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Γι’ αυτό και επιμένω σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε να καθορίσουμε με σαφήνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των αυτοδιοικήσεων πρώτου βαθμού. Γιατί, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σήμερα επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες, ταλαιπωρούν τους επιχειρηματίες, καθιστούν δύσκολη την αδειοδότηση. Και δίνουν, γενικά, μία εικόνα σύγχυσης. Αλλά, δίνω πολύ μεγάλη σημασία στη θεσμική αποκέντρωση. Γι’ αυτό, μας ενδιαφέρουν, προφανώς και τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν και τις Περιφέρειες, αλλά και τους Δήμους.
Λέμε, όμως, επίσης ξεκάθαρα, ότι δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε και δεν νομιμοποιούμαστε να παρεμβαίνουμε σε υπερβολικό βαθμό στο πώς κάθε τοπική κοινωνία θα επιλέξει να αυτοδιοικηθεί, να επιλέξει, δηλαδή, τον καλύτερο ή την καλύτερη, για να προΐσταται των Δήμων. Το ίδιο δεν ισχύει για τις Περιφέρειες. Στις Περιφέρειες έχουμε πει -επειδή οι Περιφέρειες είναι εργαλεία, τα οποία υλοποιούν αναπτυξιακή πολιτική- ότι θα παρέχουμε ξεκάθαρη πολιτική στήριξη και θα διεκδικήσουμε να κερδίσουμε, με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας, όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες γίνεται.
Λοιπόν, θα ανακοινώσουμε εντός των επόμενων 10 ημερών τις οριστικές μας επιλογές για τις Περιφέρειες. Αλλά, μιας και βρίσκομαι εδώ, στην Ήπειρο, μπορώ να σας πω ότι έχω εξαιρετική γνώμη για τον Αλέκο Καχριμάνη. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ επιτυχημένος Περιφερειάρχης. Θα τον στηρίξουμε και πάλι. Όπως θα στηρίξουμε και όλους τους εν ενεργεία Περιφερειάρχες, οι οποίοι έχουν εκλεγεί με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές.
Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ TV – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ) : Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Να επεκτείνω λίγο και το ερώτημα της συναδέλφου αλλά και την απάντηση τη δική σας, μιας και αναφερθήκατε προσωπικά στον κ. Καχριμάνη. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, προφανώς είστε ενήμερος ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η ίδρυση μίας παράταξης, αλλά υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία έχουν συνυπογράψει μία ιδρυτική διακήρυξη μιας υπό ίδρυση παράταξης. Και υπήρξε και μία διαδικασία σε κομματικό επίπεδο, εσωτερικό, εσωκομματικό επίπεδο. Θέτει η Νέα Δημοκρατία θέμα κομματικής πειθαρχίας αυτών των στελεχών που έχουν υπογράψει υπέρ μίας άλλης υποψηφιότητας από αυτή που ανακοινώσατε μόλις πριν ότι στηρίζει το κόμμα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, κομματική πειθαρχία είναι βαριά λέξη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για περιφερειακές, αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία κάνει την επιλογή της. Προφανώς ο καθένας είναι ελεύθερος να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών του και οποιαδήποτε παράταξη ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργηθεί, να κατέβει στις εκλογές και να πείσει ή να μην πείσει τους πολίτες να τη στηρίξουν. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν στελέχη τα οποία είναι εκλεγμένα, είναι σε θέσεις κομματικές με τη Νέα Δημοκρατία, καταλαβαίνετε ότι έχω -και είναι νομίζω λογικό – μία λογική απαίτηση, τα στελέχη τα οποία έχουν συγκεκριμένο κομματικό αξίωμα να συντάσσονται επί της αρχής με τις κεντρικές επιλογές του κόμματος.
Ν. ΣΤΑΜΟΣ (ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ) : Έχετε απόφαση να δώσετε τον ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Μόλις τώρα είπατε ότι δεν θέλετε να παρεμβείτε σε υπερθετικό βαθμό ποιοι θα είναι οι δήμαρχοι που μπορεί να στηρίξετε ή όχι. Με την ευκαιρία αυτή να ρωτήσω για στηρίξεις, όχι για χρίσματα: Θα δώσετε στήριξη τουλάχιστον σε πρωτεύουσες νομών και σε μεγάλες πόλεις; Και για να το εξειδικεύσω: επειδή περάσατε και από το Δημαρχείο, να ρωτήσω για το Χρήστο Τσιρογιάννη. Θα έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι διότι οι ερωτήσεις σας είναι προσανατολισμένες να βγουν και συγκεκριμένες ειδήσεις. Και αυτό είναι καλό, κάνετε καλά τη δουλειά σας. Κοιτάξτε, πρέπει να είμαι συνεπής σε αυτό το οποίο είπα. Άλλος ο βαθμός πολιτικής εμπλοκής στις Περιφέρειες και άλλος ο βαθμός εμπλοκής στους δήμους. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι ο Δήμαρχος φαίνεται να κάνει μία πολύ καλή δουλειά. Και από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι είναι μία επιλογή την οποία οι δημότες της Άρτας και των όμορων χωριών θα την αξιολογήσουν με βάση το έργο του. Αλλά εγώ είδα ένα Δήμαρχο ο οποίος έχει άποψη για το μέλλον της πόλης και μία πόλη η οποία φαίνεται καλά τακτοποιημένη.
Β. ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ) : Σύμφωνα και με κάποια πρόσφατα, πολύ πρόσφατα, στοιχεία της εφημερίδας «Ταχυδρόμος», φαίνεται ότι αυξάνονται οι εγγραφές των επιτυχόντων σπουδαστών στα 8 τμήματα πρώην Τ.Ε.Ι. -και από την 1η Οκτωβρίου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-, μετά βέβαια την απόφαση της ενοποίησης των δύο ιδρυμάτων στην δημιουργία ενός ενιαίου μεγάλου πανεπιστημίου. Αυξητική είναι η τάση και των εγκαταστάσεων σπουδαστών που είχαν πετύχει στα αντίστοιχα τμήματα στο παρελθόν και έρχονται πλέον να παρακολουθήσουν. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε στηρίξει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Προτίθεστε και να το καταργήσετε αν και εφόσον αύριο βρεθείτε στη θέση ευθύνης της χώρας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις μου για την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε τόσο σημαντικές παρεμβάσεις. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Θα χρειαζόταν πολύ πιο λεπτομερή επεξεργασία για να προχωρήσει κανείς σε μία τέτοια κίνηση. Η ευθεία απάντηση είναι ότι δεν θα αντιστρέψουμε αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, διότι δεν πιστεύω στη λογική του ράβε ξήλωνε. Και, εν πάση περιπτώσει, τα παιδιά, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι στα Τ.Ε.Ι. -ενοποιημένα πια τώρα με την ιδιότητα ενός Πανεπιστημίου Ηπείρου- δεν φταίνε σε τίποτα και δεν μπορεί κάθε Κυβέρνηση να αλλάζει πράγματα τα οποία έγιναν από την προηγούμενη, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή την πραγματικότητα. (…)
Ζ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ (ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ) : Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε καλύτερα από όλους μας ότι το 75% περίπου των Ηπειρωτών ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αυτοί οι δύο κλάδοι -και όχι μόνο αυτοί- τα τελευταία 3 χρόνια, δοκιμάζονται στην κυριολεξία. Περνούν, αν θέλετε, δύσκολη ζωή. Και θέλω να ρωτήσω τώρα και να σας φέρω και ένα παράδειγμα για να δικαιολογήσω το «δύσκολη ζωή»: οι τιμές των προϊόντων. Είναι, αν θέλετε ακόμα, η λαθραία είσοδος, η παράνομη εισαγωγή γάλακτος στην περιοχή μας και αμφιβόλου ποιότητος. Θέλω να σας ρωτήσω, ποια είναι τα σχέδια για να βγουν αυτοί οι δύο κλάδοι από τα αδιέξοδα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω μιλήσει πολύ εκτενώς για το όραμά μου για τον πρωτογενή τομέα. Και για τη γεωργία και για την κτηνοτροφία. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξαναπούμε εδώ στην Ήπειρο, στην Άρτα, πόσο μεγάλη σημασία αποδίδουμε σε ένα ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα. Ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας δεν είναι ένας τομέας ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά σε μία πολιτική επιδοτήσεων. Ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας είναι ένας τομέας ο οποίος επιβοηθείται για να μπορέσει να βρει τη θέση του στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά με προϊόντα τυποποιημένα, όπου γίνεται, με ονομασία προέλευσης, που να συνδέουν τον πρωτογενή τομέα την παραγωγή και με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως ο τουρισμός.
Για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο θίξατε, έχω μιλήσει επανειλημμένα. Θα το ξαναπώ. Θα τσακίσουμε τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης γάλακτος, τα οποία σήμερα κρατούν τεχνητά χαμηλά τις τιμές του γάλακτος. Και βέβαια, οδηγούν και σε προϊόντα, τα οποία εκ των πραγμάτων πωλούνται ως κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο είναι στην πραγματικότητα. Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για φέτα, η οποία να μην έχει στην σύνθεσή της, να μην παρασκευάζεται με το μείγμα γάλακτος το οποίο οι ίδιες οι προδιαγραφές της φέτας καθορίζουν. Αλλιώς δεν είναι φέτα, είναι κάτι διαφορετικό. Και νομίζω ότι δεν είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Διότι είναι λίγο-πολύ γνωστό ποιοι στηρίζονται σε τέτοια κυκλώματα και ποιοι ωφελούνται από αυτά τα κυκλώματα. Δεν είναι, κατά κανόνα, οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αγωνίζονται για να κρατήσουν το ζωικό κεφάλαιο και να μπορέσουν να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Θέλω να τονίσω ότι προφανώς υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες είναι απολύτως τυπικές και αγοράζουν το εγχώριο γάλα σε τιμές που πρέπει και δεν συμβιβάζονται με το να εισάγουν γάλα και να πουλάνε φθηνότερα προϊόντα. Θέλω, επίσης, να πω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος αφορά την ίδια την αυτορρύθμιση του κλάδου. Γι’ αυτό και πιστεύω τόσο πολύ στη Διεπαγγελματική της Φέτας, την οποία έχω στηρίξει από την πρώτη στιγμή. Και η οποία, ακόμα και τώρα, λόγω μιας ανεξήγητης ανεπάρκειας του Υπουργείου, δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί, έτσι ώστε ο ίδιος ο κλάδος, από τον κτηνοτρόφο, μέχρι τον παραγωγό, να μπορεί να ρυθμίσει τα του οίκου του. Διότι, αν εμείς οι ίδιοι δεν προστατεύσουμε τα προϊόντα μας και αν αρχίσουμε να τα νοθεύουμε, να μην έχουμε πολλές απαιτήσεις αν την επόμενη μέρα δεν έχουμε τις τιμές που θέλουμε ή δεν βρίσκουμε τη θέση που μας αρμόζει στη διεθνή αγορά. Στα ζητήματα αυτά, επειδή τυγχάνει να έχω μία προσωπική άποψη και να έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές με κτηνοτρόφους -και στη Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία και εδώ, στην Ήπειρο- είναι απολύτως ξεκάθαρο το τι πρέπει να γίνει.
Β. ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (ART TV): Καλησπέρα σας, κ. Πρόεδρε. Αναφερθήκατε λίγο πριν στο ζωικό κεφάλαιο. Ωστόσο, ο άλλος μεγάλος πυλώνας είναι το φυτικό κεφάλαιο. Εδώ, στην Ήπειρο, είπατε ότι σήμερα, κατά τον περίπατό σας στον πεζόδρομο, πολλοί άνθρωποι σας πλησίασαν και σας είπαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το φυτικό κεφάλαιο, λοιπόν, έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πέρα από αυτό, όμως, επειδή μιλάμε για εξωστρέφεια και δεδομένου ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μεγάλοι οδικοί άξονες, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία είναι βαλτωμένα. Επίσης, τι γίνεται και με το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θίξατε δύο πολύ ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ειδικά εδώ, στην Άρτα. Έχετε έναν τόπο εξαιρετικά εύφορο. Με πολύ νερό, το οποίο δυστυχώς δεν το διαχειριζόμαστε καλά. Μία πραγματικότητα, η οποία δυστυχώς δεν αφορά μόνο τη δική σας περιοχή. Έχουμε το δικό μας Περιφερειακό, Αναπτυξιακό Σχέδιο. Θα ήμουν ανεύθυνος αν ερχόμουν εδώ και σας έλεγα ότι όλα τα έργα τα οποία κατά καιρούς μπορεί να ζητούνται από την πολιτική ηγεσία, είτε από το κεντρικό κράτος, είτε από την Περιφέρεια, μπορούν να υλοποιηθούν. Έχουμε μια υποχρέωση να τα ιεραρχούμε. Και όταν τα ιεραρχούμε μπορώ να σας πω ότι τα εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν τον κάμπο της Άρτας είναι στην πρώτη προτεραιότητά μας. Διότι είναι ένας τόπος πλούσιος και εύφορος και πρέπει να μπορούμε το νερό, το οποίο έχουμε, να το διαχειριζόμαστε πολύ καλύτερα. Διότι δεν πρέπει να θεωρούμε ούτε το νερό δεδομένο. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι μία πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουμε. Πρέπει να σεβόμαστε τους φυσικούς πόρους και κυρίως να σεβόμαστε το νερό.
Αυτό σημαίνει -κι αυτό με φέρνει στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας- ότι ο ίδιος ο ΕΛΓΑ πρέπει να αναμορφωθεί, έτσι ώστε να μπορεί να αποζημιώνει πια αγρότες για φυσικές καταστροφές που είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Δεν γίνεται να πορευόμαστε με έναν κανονισμό, ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50. Βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με διαφορετικού είδους καιρικά φαινόμενα, πιο έντονα, πιο συχνά. Θα έχουμε, δυστυχώς, πιο συχνές φυσικές καταστροφές. Ενδεχομένως πιο εστιασμένες, αλλά πιο συχνά και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Και πρέπει ο ΕΛΓΑ, επιτέλους, να έρθει στον 21ο αιώνα. Άρα, η ουσιαστική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και η επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίον χορηγεί αποζημιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, είναι μία πρώτη προτεραιότητα για εμάς για τον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες πληρώνουν χρήματα στον ΕΛΓΑ και έχουν την απαίτηση ο οργανισμός να σταθεί δίπλα τους όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιου είδους φυσική καταστροφή. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να είμαστε απροετοίμαστοι.
ΑΘ. ΜΠΑΜΠΑΚΗ (ΗΠΕΙΡΟΣ TV): Η Ήπειρος, λόγω της γειτνίασης με την Αλβανία, είναι πύλη εισόδου του διασυνοριακού εγκλήματος. Την ίδια ώρα όμως υπάρχει έλλειψη της αστυνόμευσης στην παραμεθόριο. Δεν υπάρχει ούτε καν ο κατάλληλος εξοπλισμός. Πώς προτίθεστε να θωρακίσετε τα σύνορα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με αφορμή το ερώτημά σας να επανέλθω σε μία προηγούμενη απάντηση στο ερώτημα αν η Νέα Δημοκρατία κάνει κάποια «ακροδεξιά» στροφή και να σας πω ότι η ασφάλεια του πολίτη δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα, ούτε αριστερή πολιτική. Είναι αυτονόητη υποχρέωση ενός οργανωμένου κράτους απέναντι στους πολίτες. Η πρώτη υποχρέωση θα έλεγα. Η προσωπική ασφάλεια, η ασφάλεια της ζωής, αλλά και της περιουσίας των πολιτών είναι η πρώτη βασική υποχρέωση κάθε οργανωμένης πολιτείας. Όταν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ασφάλειας μέσα από αυτή την οπτική γωνία, θα μπορέσουμε να το ιεραρχήσουμε και πολιτικά στη θέση που του αξίζει, που του αρμόζει. Η σημερινή Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρακτικά δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα και ότι όλα βαίνουν καλώς. Αυτό αφορά και τις μεγάλες πόλεις, και την Αθήνα όπου δείχνει η σημερινή Κυβέρνηση μία ανεξήγητη -ενδεχομένως και εξηγήσιμη κατά άλλους- ανοχή στους κάθε είδους Ρουβίκωνες, στους μπαχαλάκηδες οι οποίοι τα σπάνε, καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους και κινούνται χωρίς ποτέ να υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφορά όμως και την Περιφέρεια, αφορά την παραμεθόριο, αφορά τα χωριά μας, αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν να ζήσουν ακόμα στην ελληνική ύπαιθρο και οι οποίοι σήμερα αισθάνονται ανασφαλείς.
Έχοντας μιλήσει με πολλούς συμπολίτες σας, ειδικά από τα Γιάννενα και από τη Θεσπρωτία που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα, αυτή η ανασφάλεια είναι πάρα πολύ έντονη. Το πρώτο, λοιπόν, το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να πούμε ότι ναι, υπάρχει πρόβλημα στη χώρα και δεν αφορά μόνο τις μεγάλες πόλεις, δεν αφορά μόνο τα ζητήματα που μονοπωλούν συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά αφορά και την ελληνική Περιφέρεια. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι έχουμε και την εμπειρία και την ικανότητα, διοικητικά και οργανωτικά, να κάνουμε την Αστυνομία να δουλέψει πολύ καλύτερα από ό,τι δουλεύει σήμερα. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία, έχω εμπιστοσύνη και στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που συχνά, σε αντίξοες συνθήκες, με ελλιπή εξοπλισμό, επιτελούν το καθήκον τους, με αφοσίωση και με αυταπάρνηση. Να τους αφήσουμε, λοιπόν, ελεύθερους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, να τους βοηθήσουμε να βγουν από τα γραφεία τους. Να απλοποιήσουμε τις διοικητικές διαδικασίες που κρατούν πάρα πολλούς αστυνομικούς μέσα στα γραφεία, αντί να είναι έξω στους δρόμους, στις πόλεις, στα χωριά μας για να αισθάνεται ο πολίτης πραγματικά πιο ασφαλής. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για τα ζητήματα της ασφάλειας και του τρόπου αντιμετώπισης της ασφάλειας και δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση.
Π. ΜΠΡΟΥΧΑΣ (ΒΗΜΑ TV ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ): Ήθελα να επιστρέψω στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να ρωτήσω, μιας και είπατε για την Άρτα ότι έχει ένα καλό Δήμαρχο, αν το ίδιο θα μπορούσατε να πείτε για υποψηφίους παλιούς ή πρώην δημάρχους που στήριξε στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι θέλουν να είναι υποψήφιοι, για παράδειγμα, στα Γιάννενα; Υπάρχει ένα θέμα με τις υποψηφιότητες του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές και μιας και μιλάμε για τον ένα από τους δέκα μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας και εκφραστήκατε θετικά για το Δήμαρχο Αρτέων, τι θα κάνετε με δήμους όπως για παράδειγμα ο Δήμος Ιωαννιτών;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι νωρίς να σας το πω αυτό. Όπως σας είπα, μίλησα για την Άρτα όχι στη λογική ότι είμαι εδώ να δώσω κάποιο χρίσμα. Σας είπα, ότι θέλουμε να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στις εκλογές πρώτου βαθμού, ελεύθερες να αποφασίσουν τι είναι καλό για τις ίδιες. Μίλησα για το Δήμο επειδή σχημάτισα μια προσωπική άποψη, έχοντας περάσει κάποιες ώρες στην πόλη της Άρτας. Δεν θα πω τίποτα για το Δήμο Ιωαννιτών και όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε για τα ζητήματα αυτά.
Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία αυτή, να κάνω μία ακόμα παρατήρηση όσον αφορά τα αυτοδιοικητικά ζητήματα. Θέλω και εδώ από την Άρτα, από την Ήπειρο, να εκφράσω τον εντονότατο προβληματισμό μου για το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο προωθεί η Κυβέρνηση για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι ένα σύστημα το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα τους Δήμους σε καθεστώς ακυβερνησίας. Είναι ένα εκλογικό σύστημα το οποίο εμείς προτιθέμεθα, την επόμενη μέρα, να αλλάξουμε, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και αναλογικότητα, αλλά και κυβερνησιμότητα. Αλλά, να εξασφαλίζουμε ότι ένας Δήμαρχος ο οποίος κερδίζει εκλογές, έχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα μπορεί να υλοποιεί πολιτικές και το οποίο δεν θα στηρίζεται πάντα σε ευκαιριακές συμμαχίες ή συμπράξεις, όπως είναι πολύ πιθανό να γίνει με το εκλογικό σύστημα το οποίο έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αν υπάρχει ένας ακόμα πρόσθετος λόγος για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία ζητά επιτακτικά εκλογές το συντομότερο δυνατόν, δεν είναι μόνο γιατί η κατάσταση στη χώρα δεν πάει άλλο. Είναι και για να μπορέσει να μας δοθεί η δυνατότητα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές να αλλάξουμε και πάλι τον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης. Θα επαναφέρουμε -εφόσον γίνουν εθνικές εκλογές και μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός- την αυτοδιοίκηση στο προηγούμενο καθεστώς της. Άρα αυτός ο εκλογικός νόμος, αυτό το οποίο ονομάζουμε Κλεισθένη, ο οποίος ψηφίστηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση, θα ακυρωθεί. Ελπίζω να ακυρωθεί πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, για να μην περάσουμε μία παρατεταμένη περίοδο απόλυτης ακυβερνησίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Μ. ΤΖΟΡΑ (ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ): Εγώ θα σας θέσω ένα ζήτημα διαχρονικό εδώ στην Ήπειρο. Είναι το ζήτημα της χαμένης Ελλάδας θα λέγαμε και εννοώ τα ορεινά χωριά, τα απομονωμένα χωριά εδώ στην Άρτα, την ορεινή Άρτα, αλλά και τα ακριτικά ορεινά χωρία στη Θεσπρωτία και στα Γιάννενα. Είναι έρημα. Κάποια φυτοζωούν με λιγοστούς ακρίτες ηλικιωμένους και το πάγιο ζητούμενο είναι να ξαναζωντανέψουν αυτά τα χωριά. Επεξεργάζεστε κάποιο πρόγραμμα που θα δώσει κάποια κίνητρα στους νέους να μείνουν στον τόπο τους; Κίνητρα οικονομικά, αναπτυξιακά; Όπως για παράδειγμα φοροελαφρύνσεις, να ανοίξει κάποια βιοτεχνία ή να γίνουν κάποια βιοτεχνικά πάρκα; Η ζωή εκεί είναι ακριβή θα λέγαμε. Δεν υπάρχουν οι δημόσιες υπηρεσίες είναι συρρικνωμένες. Δεν υπάρχουν σχολεία. Καταλάβατε τι εννοώ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Απόλυτα. Και χαίρομαι που μου θέσατε αυτό το ζήτημα, διότι είμαι ένας άνθρωπος που αγαπώ πάρα πολύ τα βουνά. Περπατάω πολύ στα βουνά όλης της Ελλάδος, όχι μόνο της Κρήτης, και αισθάνομαι ότι έχω μία ιδιαίτερη ψυχική επαφή με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στα ορεινά χωριά της χώρας, όχι μόνο εδώ στην Ήπειρο, αλλά σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όμως, εδώ στην Ήπειρο είστε προικισμένοι με καταπληκτικά βουνά και με θαυμάσια χωριά. Όχι μόνο εδώ στην Άρτα, στα Τζουμέρκα, αλλά και σε όλο τον ορεινό όγκο της Ηπείρου υπάρχουν χωριά τα οποία είναι πραγματικά στολίδια και τα οποία σε μεγάλο βαθμό, όπως το περιγράψατε, σήμερα φυτοζωούν. Για να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει στα χωριά πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα στα χωριά αυτά. Και οικονομική δραστηριότητα μπορεί να είναι ο πρωτογενής τομέας, η ορεινή κτηνοτροφία ή ο τουρισμός και οι δράσεις γύρω από τον τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Και έχουμε περιπτώσεις χωριών ορεινών και συγκροτημάτων χωριών που έχουν καταφέρει να αναδείξουν την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα, να προσελκύσουν επισκέπτες, να αναβιώσουν τα χωριά και να γίνουν και πολλές μικρές και μεσαίες επενδύσεις, ώστε τα χωριά να ξαναζωντανέψουν. Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Δεν βλέπω το λόγο, γιατί το ίδιο πράγμα δεν θα μπορούσε να γίνει και στους υπόλοιπους ορεινούς όγκους. Ή γιατί το ίδιο πράγμα δεν θα μπορούσε να γίνει -έχει ήδη αρχίσει να γίνεται- εδώ, στα Τζουμέρκα.
Για να γίνει, όμως, αυτό, χρειάζεται ένα πλαίσιο ορεινής πολιτικής, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ορεινής Ελλάδος, μέσα από μία ενιαία οπτική. Όπως χρειαζόμαστε μια νησιωτική πολιτική, κυρίως για τα μικρά μας νησιά, έτσι χρειαζόμαστε και μία αντίστοιχη ορεινή πολιτική, για τα απομονωμένα ορεινά χωριά, τα οποία έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Είμαι σε επαφή με το δίκτυο των ορεινών Δήμων. Είναι Δήμοι, κυρίως, μικροί, ορεινοί, απομονωμένοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αρκετά παρεμφερή προβλήματα. Και δουλεύουμε από κοινού ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των μικρών, ορεινών Δήμων και των χωριών στα ελληνικά βουνά. Είναι πλούτος τα χωριά αυτά για τον τόπο μας. Είναι εστίες οικονομικής δραστηριότητας, είναι εστίες ενός διαχρονικού πολιτισμού. Και για να μπορέσουν να αναβιώσουν, θα πρέπει να βρούμε ένα καινούριο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην οικονομική ζωή στην Περιφέρεια, που πάλι θα βάζει σε πρώτη γραμμή την τυποποίηση, την ποιότητα των προϊόντων της ορεινής γης. Είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα, είτε μιλάμε για αγροτικά προϊόντα, είτε μιλάμε κυρίως για κτηνοτροφικά προϊόντα.
Θα είμαστε έτοιμοι σύντομα, μαζί με τις πρωτοβουλίες μας για τη νησιωτική Ελλάδα, να ανακοινώσουμε και ένα αντίστοιχο πλέγμα πρωτοβουλιών, που αφορούν τους ορεινούς Δήμους, έτσι ώστε να μην βρισκόμαστε μπροστά στη δυσάρεστη κατάσταση να βλέπουμε χωριά τα οποία κατάφεραν και επιβίωσαν στο βάθος των αιώνων, να ερημώνουν γιατί κανείς απλά δεν μπορεί ή δε θέλει να ζήσει σε αυτά. Θα δώσω ένα παράδειγμα μόνο, μικρό. Το πρόγραμμα το οποίο έχουμε εξαγγείλει για την ενεργειακή αναβάθμιση, την επισκευή του κτηριακού αποθέματος της χώρας, μπορεί να ωφελήσει κάλλιστα και τα ορεινά χωριά. Διότι είναι ένα πρόγραμμα με γενναίες φορολογικές εκπτώσεις, προκειμένου παλιά κτήρια να αναβαθμιστούν και να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Ζητήματα που αφορούν τα όρια των παραδοσιακών οικισμών, που αφορούν δεύτερη κατοικία. Γιατί να πάμε να χτίζουμε από το μηδέν καινούργια συγκροτήματα κατοικιών, για δεύτερη κατοικία, είτε για Έλληνες, είτε για ξένους, όταν έχουμε τόσα πολλά χωριά, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να αναβιώσουν και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν -το οποίο να είναι και διαφορετικό, αλλά και μας δίνει ένα σχετικό πλεονέκτημα- για ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να έρθουν και να ζήσουν ή να περνάνε ένα μέρος του χρόνου τους στην Ελλάδα.
Δεν έχουμε αντιληφθεί, δυστυχώς, συνολικά ως χώρα, πόσο μεγάλος πλούτος είναι τα βουνά μας για τον τόπο μας. Και ως ένας άνθρωπος που αγαπάει το βουνό, θέλω να θέσω τις πολιτικές μας για τους ορεινούς όγκους πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και στις δικές μου προσωπικές προτεραιότητες. Διότι μας δίνουν τη δυνατότητα το βουνό και οι ορεινοί όγκοι να μπορούμε να χτίσουμε κι ένα τουριστικό προϊόν, το οποίο απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους, 12 μήνες τον χρόνο. Και αυτή είναι η μεγάλη ομορφιά του τουριστικού προϊόντος του βουνού. Ότι το βουνό είναι όμορφο και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και τον χειμώνα και την άνοιξη. Και οι περιοχές της Ελλάδας που κατάφεραν και το πέτυχαν, βλέπουν πλούτο, βλέπουν επενδύσεις, βλέπουν δουλειές και αναπτύσσουν τη δική τους δυναμική. Δεν υπάρχει κανείς λόγος, να μη γίνει πολύ περισσότερο, πολύ πιο έντονο αυτό στην Ήπειρο.
Θυμάμαι πολύ καλά, να σας πω και ένα προσωπικό βίωμα, όταν περπάτησα τα βουνά της Ηπείρου πρώτη φορά στα 14 μου, όταν με την ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης συμμετείχα σε μία εκδρομή με σκηνές, η οποία σε δύο εβδομάδες διέτρεξε όλα τα βουνά της Ηπείρου, από το Βίκο, μέχρι το Σμόλικα. Και από τότε, απέκτησα μία πολύ ιδιαίτερη και βιωματική σχέση με αυτόν τον τόπο. Και εκτιμώ ιδιαίτερα τη μοναδική, φυσική του ομορφιά. Και πραγματικά, δεν αξίζει στην Ήπειρο να είναι η φτωχότερη Περιφέρεια της χώρας. Έχω εδώ τα στατιστικά στοιχεία. Είναι ένας προικισμένος τόπος, στον οποίο συμπυκνώνονται πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας: Τουρισμός 12 μήνες το χρόνο, ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας, πύλη εισόδου για προϊόντα τουλάχιστον προς τη Δύση, υποδομές οι οποίες -με καθυστέρηση έστω- έχουν σημαντικά βελτιωθεί. Γενίκευσα λίγο την απάντησή μου, αλλά έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για την Ήπειρο. Και πιστεύω ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τους κατά τόπους δήμους, μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα για την Ήπειρο.
Β. ΠΑΠΠΑΣ (ΕΡΑ): Καλώς ήρθατε στην Άρτα. Είπατε προηγουμένως ότι σε δέκα ημέρες θα ανακοινώσετε τους υποψηφίους που θα στηρίξετε για τις Περιφέρειες. Ταυτόχρονα, όμως, ετοιμάζεστε και για τις εθνικές εκλογές και υπάρχουν έντονες συζητήσεις, ιδιαίτερα σε κλειστές κοινωνίες, όπως είναι της Άρτας, της Πρέβεζας, των Ιωαννίνων κλπ, όσον αφορά τους υποψηφίους βουλευτές. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης των ονομάτων που θα δώσετε το χρίσμα; Και θα ήθελα, αν μπορείτε, να μου κάνετε μία εκτίμηση για το χρόνο των εθνικών εκλογών.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκτίμηση για το χρόνο των εθνικών εκλογών δεν είμαι σε θέση να κάνω. Σας εξέφρασα πριν την επιθυμία μου, η οποία είναι νομίζω και η επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων, να έχουμε εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Να το ξαναπώ: Η χώρα δεν αντέχει αυτή την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας η οποία έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην ίδια την οικονομική δραστηριότητα. Πρέπει, επιτέλους, να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την Κυβέρνηση η οποία ζημίωσε τον τόπο και οι Έλληνες πολίτες να επιλέξουν ποιος πρέπει να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Το συντομότερο, λοιπόν, δυνατόν να γίνουν εκλογές για πολλούς και διαφόρους λόγους τους οποίους είχα την ευκαιρία να σας αναλύσω. Εκτιμώ, όμως, ότι σε καμία περίπτωση μιας και με ρωτάτε, εθνικές εκλογές, δεν μπορεί να γίνουν αργότερα από την 26η Μαΐου που είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των περιφερειακών, αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών. Άρα θεωρώ ότι στην ουσία έχουμε μπει στην τελευταία στροφή. Μέρα που περνά δεν ξαναπερνά όπως λέγαμε και στο στρατό και οι εκλογές, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο είναι υπόθεση κάποιων μηνών.
Τώρα, χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Ενδιαφέρον από ανθρώπους οι οποίοι έχουν υπηρετήσει την παράταξη, αλλά μεγάλο ενδιαφέρον και από νέους ανθρώπους οι οποίοι, για πρώτη φορά, εκφράζουν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με τα κοινά και αποτελεί μία προσωπική μου δέσμευση να υπάρχει σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ έμπειρων στελεχών και νέων στελεχών που για πρώτη φορά θα πολιτευτούν στις εθνικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Όπως ξέρετε έχω δώσει πάρα πολύ μεγάλη έμφαση σε καινούριες διαδικασίες, όπως το μητρώο στελεχών, που είναι μία ανοιχτή διαδικασία στην οποία προσκαλέσαμε συμπολίτες μας να έρθουν να αξιολογηθούν από τη Νέα Δημοκρατία και να μας πουν πώς και πού θέλουν να βοηθήσουν το κόμμα. Ενδεχομένως μπορεί να είναι κάποιοι υποψήφιοι σε εθνικές εκλογές, άλλοι μπορεί να είναι υποψήφιοι σε δημοτικές εκλογές, σε περιφερειακές εκλογές ή μπορεί να είναι τεχνοκρατικά στελέχη που θα υποστηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία από τώρα μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά τις εκλογές.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι περάσαμε χιλιάδες στελέχη από μία αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης και δημιουργούμε μία μεγάλη βάση δεδομένων με στελέχη τα οποία τα έχουμε αξιολογήσει και ξέρουμε πού μπορούν να μας βοηθήσουν και πού δεν μπορούν να μας βοηθήσουν. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση των υποψηφίων βουλευτών. Δουλειά δική μου, αλλά και των αρμοδίων του κόμματος, είναι και να αξιολογούμε τους ενδιαφερόμενους για την πολιτική τους δράση από τώρα μέχρι τις εκλογές. Διότι υπάρχουν κανόνες, διαδικασίες και συμπεριφορές οι οποίες πρέπει να τηρούνται. Όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές μας αυτοδικαίως είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές, εκτός αν κάποιος, για δικούς του λόγους, δεν επιθυμεί να είναι. Από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι κρίνονται και όλοι έχουν το δικαίωμα να θέλουν να λένε και να διεκδικούν μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Και θα έλεγα ότι, όσο περισσότερο «ανταγωνισμό» έχουμε για τα ψηφοδέλτιά μας, τόσο καλύτερο είναι αυτό για το κόμμα. Υπό την προϋπόθεση – το τονίζω αυτό – ότι ο ανταγωνισμός αυτός είναι κόσμιος, ότι δεν υπάρχουν χτυπήματα κάτω από τη μέση και ότι δεν ξεπερνά τα όρια της καλώς εννοούμενης πολιτικής άμιλλας. Και μην ανησυχείτε, είμαστε αρκετά ενήμεροι για το τι γίνεται, για να μπορούμε να κρίνουμε και να αξιολογούμε και τις συμπεριφορές, από τώρα, μέχρι που να έρθει η ώρα να ανακοινώσουμε τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα στερήσω από κανέναν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να λέει «θέλω να είμαι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας». Αλλά, όταν κάποιος λέει ότι «είμαι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και έχω εξασφαλίσει το “οκ” του κόμματος», αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία και μάλλον προσμετράται στα αρνητικά και όχι στα θετικά.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Δεχθήκαμε δεκατέσσερις ερωτήσεις, στο πλαίσιο της περιοδείας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Άρτα και στην Πρέβεζα. Ήταν μια συνέντευξη που εξελίχθηκε σε εφ’ όλης της ύλης, θα έλεγα, συνέντευξη τύπου με τα Μέσα Ενημέρωσης Ηπείρου. Να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους συναδέλφους.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κι εγώ να πω πόσο πολύ χαίρομαι που βλέπω ότι στην Ήπειρο υπάρχει δραστήριος περιφερειακός Τύπος και πολλά ηλεκτρονικά μέσα. Ο Περιφερειακός Τύπος και τα περιφερειακά Μέσα είναι οξυγόνο για την τοπική δημοκρατία. Και χαίρομαι πάρα πολύ που μας δίνεται – και θέλω να γνωρίζετε ότι το κάνω παντού, όπου πηγαίνω, σε κάθε Περιφέρεια – η ευκαιρία για μία ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου με τα περιφερειακά Μέσα, ώστε η επαφή μου μαζί σας να μην περιορίζεται μόνο σε κάποιες ερωτήσεις που γίνονται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνήθως στο τέλος της καθιερωμένης συνέντευξης.