Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει περιθώριο για ίσες αποστάσεις


 
Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Όπως σας έχουμε προαναγγείλει από τις 06:00 το πρωί, είναι κοντά μας ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλώς ήρθατε κύριε Πρόεδρε.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλημέρα κύριε Πρόεδρε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από τις 06:00 το πρωί;
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Το έχουμε πει, είμαστε και πολύ πρωί.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς ξυπνάμε από τις 4:00, δεν ξυπνάω από τις 06:00.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Καλώς ήρθατε κύριε Μητσοτάκη. Καλημέρα σας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και χαίρομαι που προβάλατε το έργο της ΕΑΣ Νάξου την οποία είχα επισκεφτεί και εγώ σε μία πρόσφατη περιοδεία μου στη Νάξο.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κάνει σπουδαία δουλειά η ΕΑΣ στη Νάξο.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ένας πολύ σοβαρός και ιστορικός συνεταιρισμός που έχει καταφέρει να κάνει πράξη αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε για τον πρωτογενή τομέα. Ποιοτικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται σε καλές τιμές στο ράφι, όχι εξαρτημένοι μόνο από επιδοτήσεις.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και ευρέως γνωστά και έξω από την Ελλάδα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και με εξαγωγική δράση.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γυρίζουμε Περιστέρι κύριε Πρόεδρε.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, πως ήταν τελικά ένας Μητσοτάκης να μιλά στο γήπεδο “Ανδρέας Παπανδρέου;”.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι είχαμε  μια πολύ ωραία συγκέντρωση χθες. Πολύ μεγάλη, αλλά κυρίως πολύ ζεστή. Για μένα ήταν μια ευκαιρία να συναντήσω πολλούς παλιούς φίλους. Διότι σας θυμίζω, ότι από το 2003 πολιτεύομαι στη Β΄ Αθηνών. Έχω περπατήσει όλες τις συνοικίες της Δυτικής Αθήνας. Αισθανόμουνα και αισθάνομαι πάντα ότι έχω μία ιδιαίτερα στενή ψυχική σχέση με τους ανθρώπους της Δυτικής Αθήνας.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και θα είστε και υποψήφιος εκεί στις εθνικές;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στην κατατετμημένη πια Β΄ Αθηνών, αλλά στη Δυτική Αθήνα. Ήταν μία πολύ ωραία, μεγάλη, αλλά κυρίως ζεστή συγκέντρωση που μου επέτρεψε και σε μένα  να κάνω -γιατί είναι ωραία αυτά, ειδικά καθώς πλησιάζουμε και προς τις εκλογές- και έναν προσωπικό απολογισμό, μιας πορείας η οποία ξεκίνησε το 2004 και τώρα βρισκόμαστε στο 2019.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντως δώσατε βάρος στη Δυτική Αττική. Εγώ αυτό καταλαβαίνω. Γιατί είχατε κατηγορηθεί αρχικά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα, δεν είναι κάτι καινούριο για μένα. Έχω δώσει βάρος στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική από τότε που εκλέχθηκα πρώτη φορά βουλευτής Β΄ Αθηνών. Άρα, για μένα είναι η φυσική συνέχεια μιας διαχρονικής πορείας, να είμαι κοντά στους ανθρώπους αυτούς και κοντά στα προβλήματα τους. Και όταν μιλώ για δουλειές, για ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, για πρότυπο σχολείο στο Περιστέρι…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκεί θα ιδρύσετε είπατε και το 1ο Πρότυπο.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το 1ο  από τη νέα γενιά των πρότυπων σχολείων που οραματίζομαι για τη δημόσια παιδεία μας, θα ιδρυθεί  για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς στο Περιστέρι. Αλλά, η Δυτική Αθήνα εξακολουθεί να έχει μεγάλα προβλήματα ανεργίας. Άρα, το μήνυμά μας για περισσότερες και καλύτερες δουλειές ακούγεται πολύ καλά στη Δυτική Αθήνα η οποία έχει βέβαια και ακόμα βασικά προβλήματα υποδομών. Παραδείγματος χάρη, το Μετρό ακόμα δεν πηγαίνει στη μισή Δυτική Αθήνα. Όλη η περιοχή του Ιλίου, του Καματερού, των Αγίων Αναργύρων, της Πετρούπολης είναι έξω από το σχεδιασμό του Μετρό. Και έχει βέβαια και το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο αφορά όλο το λεκανοπέδιο.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό αφορά τους πάντες. Και πρόβλημα ανεργίας όπως είπατε  και προβλήματα ανομίας κύριε Πρόεδρε έχει και η Δυτική Αττική. Σημαντικά προβλήματα όπως και σε πολλές ακόμα περιοχές της Αττικής. Έχει αναδειχθεί τις τελευταίες μέρες σε μείζον θέμα. Πρέπει να το πούμε αυτό.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το ακούω ολοένα και περισσότερο. Δεν το ακούαμε πριν από κάποια χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε αυτήν την ένταση τουλάχιστον.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή είναι η αλήθεια. Ο κόσμος σήμερα αισθάνεται ανασφαλής. Σε μία από τις πρόσφατες βόλτες που πήγα στα Σεπόλια, μου περιέγραφαν οι μαγαζάτορες πως δεν υπάρχει μαγαζί στα Σεπόλια το οποίο να μην το έχουν σπάσει και να μην το έχουν διαρρήξει παραπάνω από μία φορά. Ο κόσμος ζει πια με ανασφάλεια. Φοβάται τους ληστές οι οποίοι θα μπουν το βράδυ. Φοβούνται οικογένειες να αφήσουν τα παιδιά τους να βγουν έξω στη γειτονιά, να κάνουν αυτά τα οποία πάντα έκαναν τα παιδιά μιας ελληνικής οικογένειας. Για αυτό και για μένα η ασφάλεια είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και το Ρουβίκωνα κύριε Πρόεδρε τις τελευταίες μέρες.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο Ρουβίκωνας είναι ένα ειδικό πρόβλημα, πάρα πολύ έντονο, για το οποίο έχω μιλήσει πολλές φορές. Δυστυχώς έχει πάρει πια διαστάσεις ανεξέλεγκτες, με τεράστια ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπατε ότι υπάρχει ανοχή της κυβέρνησης.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και υπάρχει ανοχή. Και δεν υπάρχει απλά ανοχή. Εδώ κινδυνεύουμε πια να είμαστε μία εκβιαζόμενη Δημοκρατία. Γιατί το λέω αυτό; Διότι οι τελευταίες δράσεις του Ρουβίκωνα έχουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο. Γίνονται ως ένδειξη υποστήριξης σε έναν αμετανόητο καταδικασμένο για 11 δολοφονίες, τρομοκράτη. Αυτό είναι το υπόβαθρο το οποίο υποτίθεται ότι δικαιολογεί όλες αυτές τις …
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Τι διαφορετικό θα έκανε η Νέα Δημοκρατία με τον Ρουβίκωνα κ. Μητσοτάκη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να φυλάσσεται αποτελεσματικά η Βουλή. Αδιανόητο αυτό το οποίο έχει γίνει και δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε. Ο Φρούραρχος της Βουλής έπρεπε ήδη να έχει αποπεμφθεί.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Πρόεδρος έχει ευθύνη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στο βαθμό που ο Πρόεδρος εποπτεύει τον Φρούραρχο, έχει και αυτός την ευθύνη που του αναλογεί. Αλλά να σας θυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν αυτός που στην πρώτη εισβολή του Ρουβίκωνα είχε μιλήσει για “παιδιά” τα οποία, εν πάση περιπτώσει, “κάνουν κάποιου είδους ακτιβισμό”.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι θα κάνετε εσείς κύριε Πρόεδρε εάν είστε ο επόμενος Πρωθυπουργός για τα ζητήματα αυτά της ανομίας, της παραβατικότητας, της μπαχαλοποίησης; Δεν είναι μόνο ο Ρουβίκωνας. Είναι και άλλα φαινόμενα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία. Τι θα κάνετε; Με τα Εξάρχεια; Βασικό θέμα. Και ξέρουμε ότι δεν είναι μιας μέρας θέματα αυτά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Και έχω μιλήσει και με πολύ ειλικρίνεια, παρουσιάζοντας το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα στα ζητήματα της ασφάλειας. Κατ’ αρχάς, είναι ή δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, πολιτικής προτεραιότητας για μία κυβέρνηση το ζήτημα της ασφάλειας; Για εμάς είναι. Για τη σημερινή κυβέρνηση δεν είναι.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το είχατε αναδείξει και στη Βουλή πολύ νωρίς και σας είχαν πει ότι είναι ανεπίκαιρο.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το έχω αναδείξει εδώ και δύο χρόνια με προ ημερησίας διάταξης συζήτηση  και δυστυχώς δικαιώθηκα απόλυτα στις προβλέψεις μου. Ενίσχυση επιχειρησιακή της αστυνομίας. Έχω μιλήσει συγκεκριμένα, όχι μόνο για την ανάγκη να γίνουν νέες προσλήψεις, αλλά κυρίως να ενισχυθεί η ομάδα ΔΙΑΣ και να επανασυσταθεί η Ομάδα ΔΕΛΤΑ.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Πότε, κ. Μητσοτάκη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άμεσα.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Από τη στιγμή που θ’ αναλάβετε, αμέσως;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ μπορεί να γίνει εντός τριών μηνών και η ενίσχυση της Ομάδας ΔΙΑΣ δεν θα χρειαστεί πολύ περισσότερο. Χρειαζόμαστε -και επιμένω σ’ αυτό-, καινούργια περιπολικά. Γιατί το λέω αυτό; Μιλάω συχνά με αστυνομικούς και βλέπω κάτι σαράβαλα, τα οποία πρέπει να κάνουν καταδιώξεις και κινδυνεύουν περισσότερο οι ίδιοι οι αστυνομικοί που τα οδηγούν από αυτούς που καταδιώκουν τελικά. Δεν είναι δύσκολο και υπάρχουν τα επιχειρησιακά σχέδια. Ενδεχομένως και μέσα -αν χρειάζεται- από διακρατικές συμφωνίες να αποκτήσουμε 1.000 καινούργια περιπολικά με μακροχρόνια συμβόλαια συντήρησης από τον προμηθευτή.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το κάνετε άμεσα επομένως.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άμεσα. Καινούργια αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ξέρετε ότι τα γιλέκα των αστυνομικών έχουν λήξει;
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουν λήξει, βεβαίως.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δαπάνη 5.000.000 ευρώ. Και αν χρειαστεί ενδεχομένως ν’ αποταθούμε και να τ’ αποκτήσουμε και με μία ιδιωτική δωρεά. Γιατί και αυτό μπορεί να γίνει. Υπάρχουν ιδρύματα τα οποία…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θέλουν να προσφέρουν.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και μπορούν να το κάνουν πολύ γρήγορα. Παραδείγματος χάριν, το Ίδρυμα Νιάρχος προσέφερε τα μισά από τα καινούργια ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Θα το κάνουμε και έτσι, αν χρειαστεί.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εξάρχεια.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στα Εξάρχεια.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε ένα σχεδιασμό στα Εξάρχεια και μιας ευρύτερης ανάπλασης της περιοχής. Αυτά τα θέματα συνδυάζονται;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να πω, επίσης, ότι καταργούμε άμεσα το άσυλο. Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν λέτε άμεσα; Πόσο άμεσα;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αμέσως.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή απ’ τα πρώτα σας νομοσχέδια θα είναι η κατάργηση του ασύλου;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αμέσως. Μέσα στα πρώτα τρία νομοσχέδια, ακριβώς επειδή είναι κατεπείγον, θα ενταχθεί και η πλήρης κατάργηση του ασύλου. Για να το εξηγήσω: Το Πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίζεται όπως οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος χώρος.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα η αστυνομία θα μπορεί να μπαίνει μέσα, κ. Μητσοτάκη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, χωρίς ν’ απαιτείται καμία άδεια. Είδατε τι έγινε πάλι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το είδαμε, το είδαμε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή το πανεπιστημιακό άσυλο είναι άσυλο παραβατικότητας, ανομίας. Πρέπει να σας πω ότι στις ομιλίες που κάνω και στις επαφές που έχω με τους πολίτες έχω πάντα μια πολύ καλή αίσθηση του τι ενδιαφέρει πραγματικά την κοινωνία και τι την ενδιαφέρει λιγότερο. Το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου και της κατάστασης των Πανεπιστημίων ενδιαφέρει πάρα πολύ την κοινωνία, ενδιαφέρει τους γονείς, ενδιαφέρει τους μαθητές. Οι μαθητές αυτή τη στιγμή θα δώσουν εξετάσεις. Δεν θέλουν να πάνε σε ένα Πανεπιστήμιο μπάχαλο και να βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόρους ναρκωτικών. Οι καθηγητές οι οποίοι διδάσκουν -και έχουμε πολύ καλούς, εξαιρετικούς καθηγητές που προσπαθούν σ’ αυτές τις συνθήκες να μορφώσουν τα παιδιά μας-  έχουν καμία όρεξη να γίνονται οι ίδιοι τροχονόμοι παραβατικότητας;
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα ξεκινάμε απ’ αυτό λοιπόν.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Και για το ζήτημα των Εξαρχείων -και χαίρομαι που με ρωτήσατε γι’ αυτό διότι το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας δεν είναι μόνο πρόβλημα καταστολής- έχω ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ούτε είναι τωρινό, κύριε Πρόεδρε. Δεν ανακαλύψαμε τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα των Εξαρχείων.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, αλλά δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα, τουλάχιστον σε σχέση με το 2013 – 2014.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το συνδυάζετε λοιπόν με την ευρύτερη ανάπλαση.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το συνδυάζω με ένα εμβληματικό έργο εθνικής εμβέλειας που είναι αυτό το οποίο ονομάζω «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο», το οποίο θα είναι στον ίδιο χώρο, αλλά με μία σημαντική, με μία μεγάλη επέκταση, με μία υπογειοποίηση, με μία καινούργια είσοδο, ενδεχομένως, εμβληματική.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και το Πολυτεχνείο ενταγμένο σ’ αυτό; Ως χώρος μουσειακός πια.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και το Πολυτεχνείο ενταγμένο. Όχι κατ’ ανάγκη. Θα μπορούσα να συζητήσω να παραμείνει η Αρχιτεκτονική Σχολή στο χώρο αυτό, ενδεχομένως, σε ένα καινούργιο κτήριο. Δεν είμαι κάθετος ότι πρέπει ντε και καλά να φύγει διότι το να φύγει συνιστά και μία υποχώρηση.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, ναι, βέβαια.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από τη στιγμή που θα καταργηθεί το άσυλο συνολικά.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θα υπάρχει θέμα, λέτε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει το πρόβλημα σε αυτή την έκταση.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχουν μελέτες γι’ αυτό το σχεδιασμό; Γιατί ακούγεται ωραίος, αλλά τι χρονοδιάγραμμα έχει αυτό;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα έργο μακροπρόθεσμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι ένα έργο το οποίο όμως, ενδεχομένως, να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και αυτό εμβληματικά από μεγάλα ιδρύματα. Και είναι ένα έργο το οποίο θέλω να το συνδυάσω με μία συνολική προσπάθεια οικονομικής αναζωογόνησης του κέντρου της Αθήνας συμπεριλαμβανόμενων και των Εξαρχείων. Θα το συζητήσουμε με τη νέα Δημοτική Αρχή, θα το συζητήσουμε με την Περιφέρεια, αλλά σίγουρα το ζήτημα του Αρχαιολογικού Μουσείου και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν πέριξ της Πατησίων είναι έργο εθνικής εμβέλειας. Είναι έργο προτεραιότητας για εμένα προσωπικά, ένα προσωπικό μου στοίχημα για το κέντρο της Αθήνας. Είναι αδιανόητο το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο έχει αυτή την καταπληκτική, μία απ’ τις πέντε – δέκα σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο, να δέχεται μόλις 500.000 επισκέπτες το χρόνο.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λόγω της θέσης που βρίσκεται.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι και λόγω του ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, είναι ένα σχετικά παραμελημένο μουσείο. Χρειαζόμαστε άλλα μοντέλα διοίκησης για τα μουσεία μας. Δεν γίνεται τα πέντε σημαντικά μουσεία να μην διοικούνται από managers διεθνούς εμβέλειας που θα προσλαμβάνονται με διεθνείς προκηρύξεις. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα, αν θέλουμε πραγματικά να συνδέσουμε τον πολιτισμό της Αθήνας με τον τουρισμό.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σ’ αυτό το σχεδιασμό περιλαμβάνονται και τα Εξάρχεια.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Πιστεύω ότι το μετρό στα Εξάρχεια, το οποίο δρομολογείται, θα βοηθήσει στο ν’ αλλάξει η εικόνα.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ακούγεται όνειρο θερινής νυκτός προς το παρόν, κ. Μητσοτάκη.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Δεν ξέρω πως ακούγεται. Ξέρω πως είναι αντικείμενο συστηματικού σχεδιασμού. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα των καταλήψεων. Και αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας να το κάνει με πολύ συγκεκριμένο…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Είπατε για τις προσλήψεις, είπατε για όλο αυτό το πακέτο. Μου λένε φίλοι αστυνομικοί, μπορούν να περιμένουν και κάτι καλύτερο από σας στους μισθούς τους; Έχουν πληγεί και αυτοί.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τα νυχτερινά τους. Θα τα δούμε, θα τα αξιολογήσουμε στο πλαίσιο…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, το βλέπετε θετικά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το αξιολογήσουμε στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου. Ξέρω ότι υπάρχουν και εκεί στρεβλώσεις και αδικίες. Δεν είμαι αυτή τη στιγμή έτοιμος να πω και δεν θέλω να πω κάτι συγκεκριμένο. Το αντιμετωπίζω με απόλυτη κατανόηση, το ξέρω.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τα ζητήματα της ασφάλειας γιατί δεν θέλει να πάει την συζήτηση στα θέματα της οικονομίας και να πει ή να τάξετε, ενδεχομένως, κάτι πολύ συγκεκριμένο. Πάμε, λοιπόν, να τα πάρουμε με τη σειρά. 13η σύνταξη, επίδομα, όπως θέλουμε τέλος πάντων μπορούμε να το πούμε. Με  κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα ξαναπάρουν οι συνταξιούχοι;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, γιατί “η οικονομία είναι το ατού της κυβέρνησης”, έτσι δεν είναι;
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι έχει πει ο κ. Τσίπρας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε, δεν με ενδιαφέρουν γενικά οι μετρήσεις και οι δημοσκοπήσεις. Σίγουρα όχι ως προς την πρόθεση ψήφου. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Όμως, γιατί κάνω αυτή την εισαγωγή; Διότι αν κάτι φαίνεται σε όλες τις μετρήσεις είναι η απόλυτη, καθολική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την οικονομική ατζέντα. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί το πακέτο το οποίο προτείνουμε εμείς -μείωση φόρων, αποτελεσματικό κράτος, προσέλκυση επενδύσεων, νέες δουλειές- είναι  μια πρόταση την οποία την καταλαβαίνει η ελληνική κοινωνία.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να το εξηγήσουμε, όμως, κ. Πρόεδρε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το εξηγήσουμε πολύ πιο αναλυτικά.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συγκεκριμένα. Γιατί ο κ. Τσίπρας λέει ότι δίνω επίδομα. Κατευθείαν. Στο χέρι.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάμε στο επίδομα, λοιπόν. Κατ’ αρχάς δεν είναι 13η σύνταξη. Νομίζω ότι αυτό το έχουν καταλάβει όλοι. Διότι αν ήταν 13η σύνταξη θα δινόταν τα Χριστούγεννα και θα ήταν ύψους 2,2 δις και όχι 800.000.000.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπε και ο ίδιος, η λεγόμενη. Δεν το είπε ακριβώς. Η λεγόμενη.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εδώ και δύο, τρεις εβδομάδες μας πιπιλούν το μυαλό με τη 13η σύνταξη. Οι συνταξιούχοι ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι 13η σύνταξη.
 
Κα ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Την οποία ψηφίσατε, βέβαια, κύριε Πρόεδρε.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Χθες, κ. Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε…
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να έρθω στο ζήτημα του χρόνου, όμως. Γιατί έχει μια…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, γιατί χθες το βράδυ είπε κάτι σημαντικό ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα γράφει 13η σύνταξη και οικονομικά μέτρα. Και στο ψηφοδέλτιο του Μητσοτάκη θα γράφει κατάργηση όλων αυτών.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τον έχω προλάβει τον κ. Τσίπρα διότι έχω πει, εδώ και δέκα μέρες, ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε μαζί με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει και τη 13η σύνταξη εκείνη τη στιγμή, σε μετρητά, θα το έκανε. Αυτό έχει κάνει ουσιαστικά. Είναι μια ξεδιάντροπη προσπάθεια εξαγοράς ψήφων. Πιστεύω ότι την επόμενη μέρα πρέπει να νομοθετήσουμε συνολικά ως Βουλή να μην μπορεί να δοθεί κανένα τέτοιο επίδομα και καμία τέτοια παρέμβαση τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα το προτείνετε αυτό;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το προτείνω, βεβαίως. Θα το προτείνω και με την ασφάλεια κάποιου που πιστεύει ότι θα βγει κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Διότι θεωρώ απολύτως ξεδιάντροπο αυτό το οποίο γίνεται. Προσέξτε, κάνω πάντα την αυτοκριτική μας. Είχαν γίνει και στο παρελθόν αυτά. Ποτέ όμως πέντε μέρες πριν από τις εκλογές. Ποτέ.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς, όμως, θα το κρατήσετε το επίδομα;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάμε, λοιπόν, τώρα στο τι θα κρατήσω.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί λέει ο συνταξιούχος, αν έρθει ο Μητσοτάκης μήπως μου το κόψει αυτό;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των πιο αδύναμων συνταξιούχων, ο οποίος θα προκύψει, όμως, μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι μέσα από μια οικονομία η οποία υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη. Με ρυθμό ανάπτυξης 4% βεβαίως και μπορούμε να κρατήσουμε ένα τέτοιο μηχανισμό στήριξης. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να δίνεται κατ’ ανάγκην τον Απρίλιο, έτυχε να δοθεί τον Απρίλιο γιατί είχαμε εκλογές. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Λοιπόν, να συμφωνήσουμε στο πότε θα δίνεται αλλά βεβαίως είναι ένας…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντως θα δίνεται.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα δίνεται.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό έχει σημασία.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως θα δίνεται, αλλά από το αναπτυξιακό πλεόνασμα, όχι από το υστέρημα της κοινωνίας. Και βέβαια, πριν φτάσουμε να μιλήσουμε για τη 13η σύνταξη, να μιλήσουμε λίγο για την 12η;
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έχουμε ανοίξει το φάκελο «Οικονομία». Έχουμε πολλά να συζητήσουμε, κ. Πρόεδρε. Είχαμε μείνει στα του ΕΝΦΙΑ που σας ρωτούσαμε και βλέπω ότι ρωτούν και πάρα πολλοί φίλοι όση ώρα συζητάμε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μείωση 30% κατά μέσο όρο για κάθε ελληνικό νοικοκυριό που πληρώνει ΕΝΦΙΑ.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε δύο χρόνια.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εντός δύο ετών, ναι.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μιλάτε για όλα τα βαλάντια;
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Για όλες τις περιουσίες;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για όλα, όλα.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από τη χαμηλή μέχρι την υψηλή περιουσία.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από τη χαμηλή μέχρι την υψηλή. Όλα.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με το συμπληρωματικό φόρο που ρωτάνε πολλοί, τι θα κάνετε; Το λένε οι συνδικαλιστές αυτού του χώρου πολύ εδώ. Το λέει και ο κόσμος βέβαια.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχα ακούσει και απόψεις «Καταργείστε μόνο το συμπληρωματικό φόρο», ο οποίος πράγματι ενέχει ένα στοιχείο αδικίας. Δεν γίνεται αυτό.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν γίνεται να καταργηθεί μόνο ο συμπληρωματικός φόρος διότι δεν θα μπορούσα να μειώσω καθόλου τον ΕΝΦΙΑ στις άλλες κατηγορίες και αυτό δεν πρόκειται να γίνει.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα πάμε 30% οριζοντίως.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σταθμισμένα.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από τη μικρή μέχρι τη μεγάλη περιουσία.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από τη μικρή μέχρι τη μεγάλη. Και αυτός που πληρώνει πολύ ΕΝΦΙΑ.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν βάζετε πρόσημο ταξικό εσείς.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν βάζω κανένα ταξικό πρόσημο. Γιατί το λέω; Θέλω συνολικά να εισπράττω από τον ΕΝΦΙΑ γύρω στα 2 δις, αντί τα 2.800 που εισπράττουμε σήμερα. Έχουμε τον αλγόριθμο ήδη για το πώς θα γίνει αυτή η μείωση. Κατά μέσο όρο, όμως, θα είναι 30% μείωση για όλους. Καταλαβαίνω, επαναλαμβάνω, καταλαβαίνω αυτό το οποίο λένε αυτοί που πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι άδικο γιατί είναι σε χαμηλό όριο. Για τα 250 είναι μικρό όριο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί είναι διπλός φόρος.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διπλός φόρος.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί είναι διπλός φόρος. Όμως επειδή δεν έχω ατελείωτο χώρο, εάν καταργούσα το συμπληρωματικό φόρο, όπως κάποιοι μου εισηγούνται, θα σήμαινε ότι δεν θα μπορούσα να μειώσω καθόλου τον ΕΝΦΙΑ και αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για όλους.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε δύο χρόνια είπατε, ε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε δύο χρόνια.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξεκινάτε από το 2020; 2020 – 2021;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξεκινάμε απ’ το 2020, βεβαίως.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το 2020 δηλαδή θα πληρώσουμε 15% κάτω.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξεκινάμε από το 2020. Ενδεχομένως και παραπάνω από 15%, εάν έχουμε το δημοσιονομικό χώρο τον πρώτο χρόνο.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα. Σαφές.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ένα απ’ τα στιγμιότυπα που ξεχωρίσαμε χθες από την ομιλία σας στο Περιστέρι είναι η στιγμή που προσφέρετε μία ανθοδέσμη στην κόρη σας. Δεν ξέρω, κ. Πρόεδρε, αν αυτό δείχνει και αδυναμία στην κόρη σας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η κόρη μου, η μικρή κόρη…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είδαμε ότι σας στήριξε και η ίδια. Ήταν εκεί, σας κράταγε το χέρι κάποιες στιγμές.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Για να τη δούμε την εικόνα μαζί. Να τη δούμε λίγο μαζί τώρα.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, ναι.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Θα δούμε και τη στιγμή που είστε εσείς επάνω στη σκηνή, μιλάτε, σας προσφέρουν λουλούδια και στη συνέχεια την καλείτε στη σκηνή και εκείνη σηκώνεται για να πάρει την ανθοδέσμη. Θα το δούμε σε πάρα πολύ λίγο. Της έχετε αδυναμία;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα δύο μεγάλα μου παιδιά σπουδάζουν, λείπουν απ’ το σπίτι. Άρα έχουμε μείνει μόνοι μας με την κόρη μας, η οποία είναι 16 και πρέπει να σας πω ότι είναι πάρα πολύ υποστηρικτική της όλης προσπάθειας. Και είναι πολύ γλυκό εκ μέρους της, διότι είναι το παιδί το οποίο σε σχέση με τα μεγάλα μου βίωσε πολύ πιο έντονα αυτά τα τρία χρόνια μέσα στην εφηβεία της. Άρα έκανε τις περισσότερες θυσίες, αλλά είναι πολύ γλυκιά…
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σας λέει, μπαμπά, εκεί έκανες λάθος;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και το λέει και μερικές φορές διεκδικεί, όπως όλα τα παιδιά, περισσότερο χρόνο από τον μπαμπά.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μήπως ενδιαφέρεται για την πολιτική; Πως το βλέπετε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι κοινωνικά πολύ δραστήρια. Δεν θέλω να μιλήσει για αυτά τα οποία κάνει. Έχει αναπτύξει διάφορες δράσεις που πραγματικά με εκπλήσσουν. Βλέπω παιδιά  15 – 16 χρονών τα οποία κάνουν καταπληκτικά πράγματα και έχουν μια πολύ έντονη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης και αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο.  Γιατί μιλάμε για τα νέα παιδιά και την πολιτική και βεβαίως η συμμετοχή σε εκλογές είναι απαραίτητη. Αλλά έχω δει παιδιά σε αυτές τις ηλικίες που κάνουν καταπληκτικά πράγματα.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι θα κάνουν οι νέοι σε αυτές τις εκλογές, κ. Πρόεδρε; Όλοι ερίζουν για να πάρουν τους νέους κοντά τους. Τι θα κάνει η γενιά των νέων; Θα σας ψηφίσει; Θα προτιμήσει Τσίπρα; Είναι και πιο επαναστατικοί οι νέοι.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το ζήτημα δεν είναι ούτε η ψευτομαγκιά του ακραίου εθνικισμού ούτε ο ψεύτικος αντικομφορισμός. Και δεν νομίζω ότι οι νέοι είναι εκεί σήμερα. Νομίζω ότι είναι μια πολύ ψαγμένη γενιά, μια πολύ προβληματισμένη γενιά. Καταλαβαίνω απόλυτα τα παιδιά που είναι 17-18 ετών. Έχουν ζήσει μόνο την κρίση. Δεν θυμούνται τίποτα άλλο.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, βέβαια.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θυμούνται μια Ελλάδα σε κρίση. Πιστεύω θα ψηφίσουν περισσότερο με το μυαλό και αυτό είναι καλό. Πιστεύω ότι έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν καλύτερη Παιδεία, καλύτερα δημόσια Πανεπιστήμια και καλές δουλειές την επόμενη μέρα. Και καλή ποιότητα ζωής. Στέκομαι στην ποιότητα ζωής διότι…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα σας ψηφίσουν, όμως; Τι βλέπετε; Τι εικόνα έχετε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, συναντώ πολλούς νέους και τους μιλάω πάντα. Τους ρωτάω πάντα πόσο χρονών είναι και πιάνω πάντα κουβέντα μαζί τους. Πιστεύω ότι έχουμε και έχω πολλά πράγματα να τους πω επειδή έχω παιδιά σε αυτή την ηλικία.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρετε και τα προβλήματα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν δυσκολεύομαι ιδιαίτερα να επικοινωνήσω μαζί τους. Πιστεύω ότι οι νέοι θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τη Νέα Δημοκρατία.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μόνο οι νέοι ή και γενικότερα; Διανύουμε τα τελευταία μέτρα της προεκλογικής περιόδου, κ. Πρόεδρε. Κυριακή κοντή γιορτή. Τελείωσαν τα ψέματα για όλους τώρα. Βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις που δίνουν διαφορές, όπως σήμερα, για παράδειγμα, έχουμε δυο. Η μια δείχνει 3,5% η άλλη δείχνει 7,2%. Τι θα καταλάβουμε; Εσείς που την βλέπετε τη διαφορά;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα υπάρχει μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά, όπως το είπατε, Κυριακή κοντή γιορτή, δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω καμία πρόβλεψη.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η διαφορά έχει σημασία, κ. Πρόεδρε; Γιατί έχουν ακουστεί πάρα πολλά και τα συζητάμε από το πρωί μέχρι το βράδυ.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βρίσκω κατ’ αρχάς ενδιαφέρον ότι όλοι προεξοφλούν ποιος θα είναι ο νικητής. Και αυτό είναι ενδιαφέρον. Δεν το θυμάμαι σε άλλες εκλογές. Το σημειώνω.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα και με μια ψήφο είναι νίκη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το σημειώνω. Εγώ θέλω καθαρή νίκη.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι όπως το λέτε είναι σαν να λέτε ότι δεν έχει σημασία η διαφορά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ κάνω μια διαπίστωση ότι όλη η συζήτηση γίνεται γύρω από τη διαφορά, όχι γύρω από το ποιος θα είναι ο νικητής.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν λέτε καθαρή, κ. Πρόεδρε, εννοείτε μια νίκη που να σας επιτρέπει να πάτε να μιλήσετε για την επόμενη μέρα; Γιατί το βράδυ της Κυριακής θα μιλήσετε και εσείς θα μιλήσει και ο κ. Τσίπρας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι πολύ καθαρός σε αυτό. Θέλω το βράδυ της 26ης Μαΐου να είναι ξεκάθαρο στον κάθε πολίτη ότι το πρώτο βήμα για την μεγάλη πολιτική αλλαγή έχει ήδη γίνει. Η χώρα θα οδηγηθεί ούτως ή αλλιώς σε εθνικές εκλογές το αργότερο στις 20 Οκτωβρίου. Και πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλό να αποφύγουμε -το λέω από τώρα αυτό- ένα τετράμηνο όπου μια κυβέρνηση απονομιμοποιημένη θα προσπαθεί απλά να κρατηθεί στην εξουσία.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ζητήσετε άμεσα εκλογές αν είναι σημαντική η διαφορά;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα δω τι θα κάνουμε το βράδυ.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί ο κ. Τσίπρας το είχε κάνει την προηγούμενη φορά. Με 3,5 μονάδες είχε πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αφήστε να κρατήσουμε και καμία έκπληξη. Αλλά να σας πω κάτι; Κατ’ αρχάς δεν με ενδιαφέρει καθόλου να μιλάω για τον κ. Τσίπρα. Θέλω να μιλάω μόνο γι’ αυτά τα οποία θέλω να κάνω.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας λέω το ζητούν οι τηλεθεατές μας. Ζητούν να μας πείτε το πρόγραμμα σας γι’ αυτό επιμένουμε εμείς και δεν πάμε στο παρελθόν.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και αυτό κάνω. Δεν έχω μιλήσει καθόλου για το παρελθόν. Θεωρώ ότι οι Έλληνες πολίτες ξέρουν πολύ καλά τι έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Δεν χρειάζεται να τους το υπενθυμίσω. Περιμένουν από μένα να τους μιλήσω για το μέλλον. Και αυτό έχω κάνει με πάρα πολύ μεγάλη συστηματικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Και γι’ αυτό θα συνεχίσω να μιλάω…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ζητήσετε, λοιπόν, εκλογές το βράδυ των εκλογών αν έχετε καθαρή νίκη; Με αυτή την προϋπόθεση μιλάω.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, θα δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το τι θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η καθαρή νίκη προϋποθέτει συγκεκριμένη διαφορά, κ. Μητσοτάκη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ό,τι και να προσπαθήσετε να εκμαιεύσετε για το ύψος της διαφοράς δεν πρόκειται να σας…
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει πήχης για σας;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το βράδυ των εκλογών -θα είστε και εσείς, φαντάζομαι, σε κάποιο από τα τηλεοπτικά παράθυρα- θα καταλάβετε τι θα σημαίνει καθαρή νίκη.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, εγώ καταλαβαίνω από αυτά που λέτε περί καθαρής νίκης ότι το επόμενο βήμα είναι αυτό. Δηλαδή, να πάτε το βράδυ στο γραφείο σας, στο Ζάππειο, όχι στην Ρηγίλλης, στην Πειραιώς και να πείτε, ζητώ από τον κ. Τσίπρα άμεσα πολιτικές εξελίξεις. Και ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να απαντήσει εκείνο το βράδυ, αν έχει μια καθαρή διαφορά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εξάλλου, έχει ήδη ειπωθεί ότι οι εκλογές αυτές είναι ψήφος εμπιστοσύνης.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το είπε και ο ίδιος.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μπορεί να είναι και ψήφος εμπιστοσύνης, αυτό εκτιμώ εγώ, στη Νέα Δημοκρατία. Άρα, και ψήφος απόρριψης στην κυβέρνηση. Το μήνυμα τα οποίο θέλω να περάσω, είναι ότι αυτή η ανάγκη για πολιτική αλλαγή, που την αισθάνομαι πολύ έντονα, πρέπει να εκφραστεί πολιτικά με στήριξη στη Νέα Δημοκρατία.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μόνο μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία μπορεί να κάνει πράξη.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, από ποιους το ζητάτε αυτό;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από όλους το ζητώ. Αλλά το ζητώ κυρίως και από τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να τοποθετούνται σε κόμματα τα οποία βρίσκονται μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι στο ΚΙΝΑΛ.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Στο ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, είδατε, όλοι ΠΑΣΟΚ το λέμε.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΑΣΟΚ, τι ΚΙΝΑΛ τώρα κ. Πρόεδρε; Μη κοροϊδευόμαστε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είτε είναι το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, είτε  είναι το ΠΟΤΑΜΙ, είτε είναι η Ένωση Κεντρώων.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και από τη Χρυσή Αυγή; Γιατί διαβάζουμε από τις δημοσκοπήσεις ότι έχετε ροή και από τη Χρυσή Αυγή. Από κάποιους που είχαν παραπλανηθεί ενδεχομένως παλαιότερους ψηφοφόρους, που για άλλους λόγους έκαναν κάποιες επιλογές, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ακραίοι.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όσο πιο αδύναμη είναι η Χρυσή Αυγή, θα συμφωνήσουμε όλοι, τόσο καλύτερα για το πολιτικό σύστημα. Είμαστε κατά των άκρων και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Εμένα όμως η στόχευσή μου είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη: Λέω  ότι η ισχυρή Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Άρα, βεβαίως, συμπολίτες μας που ψήφισαν άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, τους καλώ σε μία…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και από εκεί έχετε ροή.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, τους καλώ σε μία μεγάλη συμπόρευση. Και το έχω ξαναπεί, το λέω και σε εσάς. Δεν συμφωνούμε σε όλα. Στα βασικά συμφωνούμε όμως. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο σε αυτήν την κάλπη και ξεπερνάει τις παραδοσιακές διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές. Το διακύβευμα είναι μέχρι και πόσο καλά λειτουργεί η Δημοκρατία μας. Διότι και αυτά τα ζητήματα μπαίνουν στο τραπέζι.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Θα τα πούμε και αυτά και για τα θεσμικά ζητήματα που είναι κρίσιμα κ. Πρόεδρε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι σημαντικά. Έχουμε συνταγματική αναθεώρηση την επόμενη μέρα.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν πήγε και τόσο καλά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν πήγε τόσο καλά, όχι με ευθύνη δική μας.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Να το πούμε κ. Πρόεδρε, όμως μη φύγουμε από αυτό. Το ότι επιλέξατε η κεντρική σας ομιλία να είναι στο Ανδρέας Παπανδρέου” στο Περιστέρι, είναι ένα μήνυμα ξεκάθαρο και προς τον ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ λοιπόν; Και προς τον ψηφοφόρο του Ποταμιού;
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και από τις ίσες αποστάσεις. Γιατί ακούμε τους άλλους Αρχηγούς να λένε, ακούμε την κ. Γεννηματά για παράδειγμα όπου σταθεί και όπου βρεθεί να λέει: Ίδιο πράγμα Τσίπρας, ίδιο Μητσοτάκης. Είναι έτσι;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ε, δεν είναι ίδιο πράγμα και το τόνισα πολύ ξεκάθαρα χθες και στο Ανδρέας Παπανδρέου” που μίλησα. Ήταν μία ενδιαφέρουσα συγκυρία της προεκλογικής περιόδου.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αισθανθήκατε λίγο άβολα;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καθόλου.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Το ότι ένας Μητσοτάκης μιλούσε στο “Ανδρέας Παπανδρέου;”.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καθόλου.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αν σας το λέγαμε πριν πέντε χρόνια, θα το πιστεύατε ότι θα συμβεί;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας θυμίσω ότι  ανδρώθηκα πολιτικά με τις μεγάλες κόντρες στη Βουλή τότε. Γιατί υπήρχε λιγότερη τηλεόραση και φυσικά καθόλου  μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πήγαινα στη Βουλή και έβλεπα τις μεγάλες κόντρες Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα έχετε βιώσει.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ τα έχω ζήσει αυτά. Αυτό το οποίο ξέρω όμως είναι ότι όταν καλούμαστε να διαλέξουμε μεταξύ της Δημοκρατίας και της μεταδημοκρατίας ή ενός ιδιότυπου αυταρχισμού -γιατί τέτοια πράγματα έχουμε όταν καλούμαστε να διαλέξουμε μεταξύ της Ευρώπης και του Μαδούρο, όταν καλούμαστε να διαλέξουμε μεταξύ μιας οικονομίας η οποία στηρίζεται στη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή σε κάτι το οποίο παραπέμπει στον κρατισμό άλλων εποχών- δεν υπάρχει ίση απόσταση. Είσαι ή με τη μία ή με την άλλη. Αυτό λοιπόν με προβληματίζει και μου προκαλεί και ένα ερωτηματικό σε όλη αυτήν…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, θεμιτό είναι όμως για τους πολιτικούς αρχηγούς. Προσπαθούν και αυτοί να ανεβάσουν τα ποσοστά τους πολιτικά. Εσείς όμως τι θα κάνετε την επόμενη μέρα; Εσείς, είτε είστε αυτοδύναμος, είτε  όχι, θα ζητήσετε συνεργασίες;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και αυτοί που μιλούν για ίσες αποστάσεις, μέσα τους δεν τα πολυπιστεύουν.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, άλλο. Ναι, εντάξει.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά, εγώ θα ζητήσω…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς θα ζητήσετε, λοιπόν, συνεργασίες και με ποιους;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, μη ξεχνιόμαστε. Η πρώτη κάλπη είναι η κάλπη των ευρωεκλογών και για άλλη μια φορά…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει, έχουμε τρέξει τώρα. Έχουμε πάει λίγο παρακάτω.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, με πήγατε λίγο παρακάτω. Αλλά, πριν πάμε στην εθνική κάλπη, να πούμε και δυο κουβέντες για την Ευρώπη, για το ευρωψηφοδέλτιο μας, το οποίο δεν θα κουραστώ να λέω ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο το οποίο συμβολίζει την ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία. Διότι έχουμε πολλά νέα πρόσωπα- τα έχετε  φιλοξενήσει και εσείς εδώ- με εξαιρετικά βιογραφικά. Και ζητώ από τους πολίτες να σκεφτούν πολύ προσεκτικά που θα δώσουν, αυτοί που θα μας στηρίξουν, που θα δώσουν τους 4 σταυρούς.  Γιατί έχει σημασία η εκπροσώπηση την επόμενη μέρα. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που γίνεται για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -είχα δει και τον κ. Αβραμόπουλο που μίλησε για τα ζητήματα αυτά- είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη και ανήκουμε σε αυτήν την πολιτική οικογένεια. Καλό είναι για τη χώρα.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ψαλιδισμένο όμως απ’ ότι φαίνεται.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στην Ελλάδα όχι. Στην Ελλάδα είναι ενισχυμένο. Αυτό ενισχύει και τη δική μας θέση. Και όταν μιλάμε για μείωση των πλεονασμάτων, που είναι ο κεντρικός μας στόχος την επόμενη ημέρα, καλό είναι να έχουμε…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μ’ αυτούς θα μιλήσετε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μ’ αυτούς θα μιλήσουμε. Δεν θα μιλήσουμε μ’ άλλους. Δεν θα μιλήσουμε με την GUE και τους αριστερούς.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μιας και το είπατε, κ. Πρόεδρε, εσείς βάζετε αυτό το στόχο που είναι πολύ κρίσιμος και σημαντικός και νομίζω όλοι το θέλουμε αυτό. Αυτό πώς θα το πετύχετε; Με τι τρόπο θα το πετύχετε; Και σε τι χρόνο υπολογίζετε να το πετύχετε; Μην μας πείτε στο τέλος της τετραετίας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, βέβαια. Στο τέλος της τετραετίας γίνεται ήδη από μόνο του.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο σκοπός είναι να το πετύχω πιο γρήγορα. Αλλά έχω ξαναπεί ότι στην Ευρώπη δίνεις και παίρνεις. Δεν πας με διεκδικήσεις και με μία λογική συγκρουσιακή. Την πληρώσαμε πολύ ακριβά εξάλλου. Αλλά εμείς τι βάζουμε στο τραπέζι;
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπατε ανάπτυξη, είπατε επενδύσεις, κ. Πρόεδρε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είπα μεταρρυθμίσεις, αλλαγές.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είστε έτοιμος γι’ αυτό; Γι’ αυτό εγώ σας είπα πριν αν είστε έτοιμος να κυβερνήσετε, αν έχετε έτοιμα τα νομοσχέδια, αν έχετε μια αντίληψη πώς θα προχωρήσετε στην Ελλάδα, στο κράτος; Τι θα κάνετε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε έτοιμα τουλάχιστον δέκα νομοσχέδια.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε έτοιμα δέκα νομοσχέδια.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Γι’ αυτά θα μιλήσουμε όμως στην προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών. Δεν θα τα πούμε όλα τώρα. Αλλά αυτό το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες είναι ότι ζητούσα και ζητάω εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να ζητώ εκλογές και να μην είμαι έτοιμος για την επόμενη ημέρα εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα γι’ αυτό σας ρωτάω γιατί μπορεί να σας αιφνιδιάσει ο Τσίπρας και να πει «Πάμε τον Ιούνιο για εθνικές εκλογές να ξεκαθαρίσουμε». Εσείς έχετε στο μυαλό σας τη βασική ομάδα που θα κυβερνήσετε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φυσικά.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φυσικά και όλα αυτά είναι έτοιμα.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Έχετε ήδη τοποθετήσει πρόσωπα σε Υπουργεία;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Να πούμε και τίποτα στην επόμενη προεκλογική περίοδο;
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ε, καλά, ό,τι μπορούμε να ρωτήσουμε, το ρωτάμε.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να προλάβουμε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μακάρι ο κ. Τσίπρας, δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν, λευκή πετσέτα θα πετάξει, εάν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν χάσει. Θα δούμε. Δεν έχει μιλήσει ο λαός ακόμα. Θα περιμένουμε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχει μια διαφορά.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς μιλάμε τώρα με σενάρια.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και γι’ αυτό και βλέπετε ότι στέκομαι με πολύ μεγάλο σεβασμό απέναντι στην εκλογική διαδικασία. Είναι πολύ όμορφο πράγμα η Δημοκρατία. Καθόμουνα χθες αργά το βράδυ και έβλεπα και τα μικρότερα κόμματα που έχουν…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τις συγκεντρώσεις τους, λέτε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, τη θέση τους. Αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας.  Την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και θα τη σεβαστούμε. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι κυρίαρχη. Σας λέω προσεγγίζω αυτή την εκλογή με πολύ μεγάλη σιγουριά, αλλά και με πολύ μεγάλο σεβασμό στην ετυμηγορία των πολιτών.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε πριν από λίγο ότι ως παιδί παρακολουθούσατε τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της εποχής. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω τώρα που πλησιάσαμε πια στις εκλογές αν αισθανθήκατε ή εάν κοιτάξατε στον καθρέφτη και είπατε «Κυριάκο, εδώ ξέφυγες. Ξεπέρασες τα όρια στην πολιτική αντιπαράθεση».
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτοκριτική κάνουμε πάντα όλοι μας και κανείς δεν είναι τέλειος. Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να διορθωνόμαστε. Αυτό το οποίο εισέπραξα και εισπράττω -και το έκανα πράξη, αν όχι στο 100%, στο 90%- είναι την ανάγκη, ο κόσμος ν’ ακούσει το θετικό μας μήνυμα. Αυτό το άκουσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μερικές φορές, σε σκληρές αντιπαραθέσεις, δεν πρέπει να λέγονται πράγματα διότι, δυστυχώς ή ευτυχώς, η φύση της Βουλής…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξεκινάμε απ’ τη Βουλή, απ’ τη συζήτηση εκείνη.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά…
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αισθανθήκατε ότι παρασυρθήκατε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, καθόλου δεν αισθάνθηκα ότι παρασύρθηκα. Αισθάνθηκα ότι τοποθετήθηκα με ευθύνη και έθεσα πολιτικά ζητήματα, όπως το έχω κάνει πάντα. Δεν παρασύρομαι εύκολα. Δεν θέλω, επιμένω, να μιλήσω καθόλου για το τι κάνουν άλλοι. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω όμως είναι ότι η έμφασή μας ήταν, είναι και θα είναι, καθώς πηγαίνουμε στην εθνική κάλπη, στο να εξηγήσουμε στους Έλληνες πολίτες γιατί αξίζουμε να μας εμπιστευτούν, γιατί αξίζω εγώ προσωπικά μία πρώτη ευκαιρία.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Το 1-0 θα γίνει 0-1, κ. Μητσοτάκη την Κυριακή;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μητσοτάκης – Τσίπρας 1-0.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ε, πείτε το σωστά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μητσοτάκης – Τσίπρας 1-0. Να πω όμως κάτι; Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Γιατί προφανώς ο ηγέτης, ο αρχηγός έχει τη σημασία του. Αυτό όμως το οποίο κρατώ εγώ, ως το πιο σημαντικό κομμάτι αυτής της αντιπαράθεσης, είναι ν’ αφήσουμε πίσω μας αυτό το διχασμό, διότι και το “πολλοί – λίγοι” είναι βαθιά διχαστικό. Ποιοι είναι οι πολλοί και ποιοι είναι οι λίγοι τελικά;
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό, κ. Πρόεδρε, το είπατε και χθες και ένα λεπτό να το εξηγήσουμε. Είπατε χθες ότι η ελίτ και οι πολλοί είναι ένα σύνθημα της ακροδεξιάς και της Λε Πεν.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Τσίπρας αυτό το χρησιμοποιεί κατά κόρον.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ότι εμείς είμαστε με τους πολλούς και οι λίγοι θα υποτάσσονται στους πολλούς είπε προχθές.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε καμία Δημοκρατία δεν υποτάσσεται κανείς σε κανένα. Όλοι υποτασσόμαστε στους νόμους. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Γιατί εδώ χρειάζονται και κάποια βασικά μαθήματα Δημοκρατίας. Και, βέβαια, η Δημοκρατία υπάρχει για να προστατεύει τα δικαιώματα των μειοψηφιών. Αλλά, όταν οι λίγοι ξεφεύγουν ή όταν οι πολλοί ξεφεύγουν, όλοι είναι υπόλογοι απέναντι στο νόμο. Και, εν πάση περιπτώσει, αν θέλουν οι κυβερνώντες να ασχοληθούν με τους λίγους, ας ασχοληθούν λίγο με τους μπαχαλάκηδες, γιατί λίγοι είναι όλοι αυτοί.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς αισθάνεστε ότι ανήκετε στην ελίτ, κ. Πρόεδρε; Γιατί είπε χθες ο κ. Τσίπρας από τη συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη ότι όλοι αυτοί, λέει, πηγαίνουν στα ακριβά εστιατόρια και τα χρήματα αυτά που δώσαμε εμείς στους συνταξιούχους τα δίνουν για πουρμπουάρ στα γκαρσόνια. Αυτή την έκφραση χρησιμοποίησε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άμα δείτε, λοιπόν, τη ρητορική που χρησιμοποιεί η Ακροδεξιά στην Ευρώπη, θα δείτε ότι λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος -είμαι πολύ τυχερός και πολύ υπερήφανος για την οικογένεια στην οποία μεγάλωσα- που σίγουρα είχα πρόσβαση σε μια ποιοτική Παιδεία. Μου δόθηκαν ευκαιρίες. Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ που είμαι. Όταν μπήκα στην πολιτική σίγουρα είχα το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είχατε ένσημα πριν την πολιτική;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχα 10 χρόνια ένσημα, όμως.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί πολλοί συνάδελφοί σας είναι του σωλήνα, κ. Πρόεδρε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχα 10 χρόνια ένσημα. Επέλεξα να δουλέψω πριν την πολιτική. Δεν ήμουν καθόλου σίγουρος στα 23 μου ότι ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική. Καθόλου σίγουρος. Μπορώ να σας πω ότι μάλλον τότε έλεγα ότι δεν θα ασχοληθώ ποτέ με την πολιτική, γι’ αυτό και δούλεψα 10 χρόνια.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Το όνομα σας έβαλε εμπόδια, όμως, κ. Μητσοτάκη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το όνομα ήταν ένα πλεονέκτημα στην αρχή και στη συνέχεια ήταν μια αφορμή να με αντιμετωπίζει ο κόσμος, ενδεχομένως συχνά, με κάποια καχυποψία. Και το καταλαβαίνω γιατί κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η λεγόμενη οικογενειοκρατία. Γίνεται αυτό στην Ελλάδα.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά σήμερα, είμαι περήφανος γιατί ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα. Και αυτό κάτι λέει. Είμαι 15 χρόνια στην πολιτική πια. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά ο κόσμος ξέρει ότι σήμερα κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δικαιώθηκε μετά θάνατον ο Μητσοτάκης και αυτό είναι κάτι σημαντικό νομίζω. Εν πάση περιπτώσει, ο κόσμος και τον έχει δικαιώσει για πολλές επιλογές, που δυστυχώς δεν μπόρεσε να κάνει τότε για άλλους λόγους. Τώρα, όμως, να πούμε δυο λόγια για δυο μεγάλα ζητήματα που θέτει και ο κόσμος. Ένα είναι η υγεία και τι θα κάνετε εκεί με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Αλλά να πούμε και για την παιδεία, που έχουν γίνει απίστευτα πράγματα στο χώρο αυτό κ. Πρόεδρε. Ξεκινάμε με την υγεία, λοιπόν. Τι σχεδιασμό έχετε για τα νοσοκομεία;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς η υγεία δεν είναι μόνο νοσοκομεία.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, σωστά.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να το πούμε αυτό διότι άμα δείτε το πρόγραμμά μας για την  υγεία δίνει -για πρώτη φορά- μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης, το οποίο το έχουμε ξεχάσει εντελώς. Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, για εκείνες τις ασθένειες που ξέρουμε ότι μπορούν να εντοπιστούν με προληπτικό έλεγχο. Καρκίνο του μαστού, καρκίνο του εντέρου. Και βέβαια μια έμφαση στην καλή ζωή, στην άθληση, στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τον εφαρμόσετε αυτόν τον νόμο καμιά φορά; Θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα αυτός ο νόμος ποτέ;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χωρίς συζήτηση. Και είναι μια δοκιμασία για όλη την κοινωνία. Διότι και οι καπνιστές που μας ακούν ξέρουν πολύ καλά και θέλουν να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εδώ έγινε στη  Βουλή χαμός, κ. Πρόεδρε. Καπνίζουν όλοι στη Βουλή.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το γνωρίζουν ήδη όλοι, γιατί περνάω και τους βλέπω να καπνίζουν και τους λέω: “Απολαύστε το γιατί εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός δεν κρατήσει για πολύ”. Ποιο είναι το πρόβλημα με τα νοσοκομεία; Ότι, δυστυχώς, ελλείψει καλής πρωτοβάθμιας φτάνει πάρα πολύς κόσμος στα νοσοκομεία.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά ακούσατε τι είπε ο Τσίπρας χθες; Το 14, το 15, λέει, όταν αναλάβαμε πέθαινε κόσμος αβοήθητος στα νοσοκομεία. Και αλλάξαμε, λέει, όλη αυτή την εικόνα. Είναι έτσι τα πράγματα; Πέθαινε κόσμος αβοήθητος στα νοσοκομεία το 14;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ας το κρίνουν οι πολίτες ποια είναι η κατάσταση σήμερα και ποια ήταν. Δεν ήταν όλα τέλεια. Αλλά θυμάμαι την ιστορία για το περιβόητο πεντάευρω.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το θυμόμαστε. Καταργήθηκε άμεσα αυτό.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταργήθηκε και πόσα πήρε από τους συνταξιούχους υπέρ υγείας; 800.000.000.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ένα λεπτό, κ. Πρόεδρε. Σκέφτεστε να καταργήσετε, λοιπόν, την εισφορά υπέρ υγείας και να επαναφέρετε το πεντάευρω;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι θα κάνετε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να δεσμευτώ είναι ότι τα νοσοκομεία μας θα διοικούνται με πολύ πιο αντικειμενικό τρόπο και από ανθρώπους οι οποίοι έχουν εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θα βάλετε αποτυχημένους βουλευτές;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι προσωπική μου δέσμευση. Έχω πει εδώ και τρία χρόνια ότι αποτυχημένοι βουλευτές δεν πρόκειται να βρίσκουν θέση στα δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε ως προς τον έλεγχο των προμηθειών…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σύμπραξη με ιδιώτες; Το είπατε αυτό. Το έχετε πει.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όπου χρειάζεται.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις κ.λ.π., θα το κάνετε αυτό;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προς όφελος του ασθενή, γιατί σήμερα…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί σας κατηγόρησαν ότι κι εδώ βάζετε τον ιδιώτη από το παράθυρο.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν μου λέτε, τι συμβαίνει σήμερα; Πόσοι είναι οι ιδιώτες; Για πηγαίνετε στο Αττικό Νοσοκομείο το οποίο δεν έχει σήμερα μαγνητικό τομογράφο και πηγαίνουν δίπλα, στα ιδιωτικά.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι γίνεται παντού.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο λέω είναι ότι αν πρόκειται να το κάνουμε, να το κάνουμε θεσμοθετημένα, εντός του νοσοκομείου, χωρίς κανένα κόστος για τον ασφαλισμένο.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τον ασφαλισμένο δεν θα έχει κόστος;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κανένα κόστος, προφανώς.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η πενθήμερη και οκταήμερη…
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τώρα είμαστε σοβαροί;
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:  Η πενθήμερη και οκτάωρη εργασία θα παραμείνει ως έχει με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μητσοτάκη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα είμαστε σοβαροί; Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας ο οποίος να μην καταλαβαίνει ότι μέσα στον πανικό των fake news υπήρξε απόλυτη διαστρέβλωση των όσων είπα. Υπάρχει κανείς ο οποίος να αμφισβητήσει σήμερα, σε ελληνικό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το πενθήμερο; Εγώ μίλησα για επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων. Εσείς πόσες μέρες λειτουργείτε; Πενθήμερο λειτουργείτε;
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: 7 μέρες λειτουργούμε. 365.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ας είμαστε σοβαροί. Αντιθέτως, αυτά τα οποία δεν είδα να αναδεικνύονται είναι τα ζητήματα που αφορούν γυναίκες εργαζόμενες. Πως θα μπορούν να δουλεύουν ενδεχομένως περισσότερο από το σπίτι. Μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Προγράμματα κατάρτισης για μητέρες οι οποίες μετά από 10 χρόνια που μεγάλωσαν τα παιδιά τους, θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στο Δημόσιο, τι θα κάνετε κ. Πρόεδρε; Είναι ένας τομέας που έχετε κατηγορηθεί πάρα πολύ. Σας λέει η κυβέρνηση ότι είστε ο άνθρωπος που αύριο, αν έρθετε, θα κάνει απολύσεις. Δεν θα τηρήσετε το 1 προς 1. Θα πάτε και στο παλιό 1 προς 5. Έρχεται το Δ.Ν.Τ. πάλι λέει ο κ. Τσίπρας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να γίνει καμία. Δεν θα μιλήσω για τον κ. Τσίπρα. Θα σας πω τι θα κάνουμε εμείς. Θα υπάρχει μια στοχευμένη πολιτική προσλήψεων, όπως ήδη είχε σχεδιαστεί από τότε που ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκεί που έχουμε ανάγκες. Που έχουμε πραγματικές ανάγκες; Νοσηλευτές, στην εκπαίδευση, κυρίως στην ειδική αγωγή. Στοχευμένες προσλήψεις αστυνομικών. Άρα κεντρικός προγραμματισμός και οι προσλήψεις οι οποίες θα γίνονται, θα είναι πραγματικά προσλήψεις όπου το Δημόσιο έχει ανάγκη. Θα υπάρχει αξιολόγηση παντού. Νομίζω ότι αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απολύσεις θα έχουμε, κ. Πρόεδρε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Απολύσεις δεν θα έχουμε και η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, έχει βελτιωτικό χαρακτήρα. Και πιο πολύ με ενδιαφέρει, μέσα από την αξιολόγηση, να επιβραβεύσω τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους -οι οποίοι σήμερα κάνουν εξαιρετική δουλειά και κανείς δεν τους ανταμείβει- παρά να συνετίσω αυτούς οι οποίοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπατε πριν κ.  Πρόεδρε για τις γυναίκες. Οι γυναίκες όμως, οι νέες γυναίκες θέλουν βοήθεια κ. Πρόεδρε. Θα μας πείτε δύο λόγια για το πρόγραμμά σας; Πως θα βοηθήστε τη νέα οικογένεια; Και τι θα κάνετε με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που είναι μεγάλο πρόβλημα εκεί;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα δουλέψουμε, όχι μόνο με τους  δημόσιους ή δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά  και με τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με ένα κουπόνι, όπου χρειάζεται αυτό.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τους επιδοτήσετε επομένως.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Κάθε παιδί θα έχει πρόσβαση σε παιδικό σταθμό.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα μείνει παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. Και αν χρειαστεί το πρόβλημα αυτό θα το λύσει ενδεχομένως η αγορά με περισσότερους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επιδοτούμενους όμως.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιδοτούμενους όμως από το κράτος με ένα κουπόνι 180 ευρώ για 11 μήνες.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νέες οικογένειες. Είπατε για 2.000 για το παιδί;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δύο χιλιάδες ευρώ για κάθε γέννηση.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με κριτήρια φανταζόμαστε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα υπάρχουν προφανώς κάποια εισοδηματικά κριτήρια, αλλά είναι κάτι το οποίο θα αφορά τους πολλούς. Εδώ πραγματικά θα αφορά τους πολλούς.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ότι δεν θα είναι για την ελίτ εδώ.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα αφορά τη μεσαία τάξη.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το Casa De Papel το τελειώσατε ή όχι ακόμα;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι ακόμα.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι ακόμα, γιατί μαθαίνω ότι το βλέπετε στις περιοδείες σας.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παλεύω. Είμαι στον 2ο κύκλο, στο 2ο επεισόδιο. Αλλά, κάποια στιγμή πρέπει να κοιμηθούμε και λίγο. Και επειδή παρότι δουλεύουμε πολύ σκληρά, καταφέρνουμε και…
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είστε ενεργός και στα social media έχουμε δει. Δηλαδή κάνετε και μόνος σας αναρτήσεις;
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Στο instagram, τα stories που βλέπουμε, γιατί σας ακολουθούμε για να δείχνουμε και τις εικόνες σας από τις περιοδείες σας, εσείς τις ανεβάζετε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα stories δεν είναι δικά μου, αλλά πολλές φωτογραφίες είναι δικές μου.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή με την κόρη σας που έχετε ανεβάσει, την ανεβάσατε εσείς;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτήν την ανέβασα εγώ. Ναι, γιατί μου άρεσε πολύ. Την είδα σήμερα το πρωί και την ανέβασα.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να είστε καλά. Καλή επιτυχία ευχόμαστε.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλή συνέχεια στο δύσκολο αγώνα, γιατί έχετε και εσείς μεγάλο αγώνα μπροστά σας, ούτως ή άλλως, όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα 36 ώρες. Φεύγω τώρα πηγαίνω στη Μακεδονία, στην Έδεσσα, στη Φλώρινα, αύριο όλη μέρα στη Θεσσαλονίκη.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έδεσσα, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τελική συγκέντρωση Θεσσαλονίκη.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Που στη Θεσσαλονίκη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στο Λιμάνι.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κανονικά, στο ανοιχτό εννοείτε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε όλο το Λιμάνι, όχι σε μία στοά εκεί. Λοιπόν, σε όλο το λιμάνι ανοιχτή συγκέντρωση αύριο στις 20:00 η ώρα. Καλώ τους φίλους μας Θεσσαλονικείς να έρθουν. Θα είναι μια μεγάλη γιορτή Δημοκρατίας.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα πείτε, έχετε να βγάλετε είδηση εκεί ή μας τα έχετε πει όλα; Να περιμένουμε κάτι καινούριο από εκεί;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κάντε λίγη υπομονή.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κάτι για τη διαφορά των εκλογών, περιμέναμε να μας πείτε, αλλά τέλος πάντων.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί δεν προλάβαμε να πούμε ούτε για τα εθνικά θέματα κ. Πρόεδρε. Πρέπει να πούμε για τη Μακεδονία.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα μιλήσουμε.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τα Ελληνοτουρκικά δεν προλάβαμε να πούμε, που βρίσκονται σε έξαλλη κατάσταση οι Τούρκοι.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι στη Βόρειο Ελλάδα θα μιλήσουμε και για τα εθνικά θέματα.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τα βάλετε, λοιπόν, τα θέματα.
 
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ.
 
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλή επιτυχία κ. Πρόεδρε. Ευχαριστούμε πολύ.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή συνέχεια.

Best Of

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε με μια ομιλία του πόσο διαφορετικός παραμένει. Σε σύγκριση με ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production