Μητσοτάκης: Δεν ήταν το όνομά μου διαβατήριο για να κερδίσω την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

 

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

στον Real fm και τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου

 

  1. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για το ραδιόφωνό μας και για την εκπομπή μας, καθώς ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μας έχει κάνει τη χαρά και την τιμή να εδώ μαζί μας στο κεντρικό στούντιο του σταθμού, για να συζητήσει, όχι κυρίως μαζί μου, αλλά μαζί σας. Περιμένουμε λοιπόν τα e-mail σας, τα μηνύματά σας, τα ερωτήματά σας. Κύριε Πρόεδρε, καλώς ορίσατε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, για ακόμα μια φορά σε αυτό το φιλόξενο στούντιο. Αυτή τη φορά σε μια ξεχωριστή συζήτηση, τρεις μόλις μέρες πριν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές.

 

  1. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στην τελική ευθεία. Θα ξεκινήσω, ρωτώντας εάν σας ανησυχεί το ενδεχόμενο της μεγάλης αποχής. Γιατί βλέπουμε και υψηλές θερμοκρασίες αυτές τις μέρες. Αν δηλαδή ανησυχεί τα πολιτικά κόμματα το ενδεχόμενο να έχουμε την Κυριακή περισσότερο κόσμο στις παραλίες παρά στα εκλογικά τμήματα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπορεί η συμμετοχή στην κάλπη – είναι υποχρέωση του πολίτη να συμμετέχει στη δημοκρατική διαδικασία της ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης-  να συνδυαστεί κάλλιστα με τις παραλίες. Θυμίζω ότι οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το βράδυ και κάνω και μέσα από τη δική σας συχνότητα, μία έκκληση για μαζική συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές. Έχουν την ιδιαιτερότητα ότι, για πρώτη φορά, γίνονται κατακαλόκαιρο με θερμοκρασίες, ελπίζω όχι τόσο υψηλές όσο αυτές που είχαμε τις τελευταίες μέρες. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι πάρα πολύ σημαντικό οι πολίτες να πάνε για να ψηφίσουν. Είναι μια ευκαιρία που τους δίνεται μία φορά κάθε 4 χρόνια. Οι εκλογές αυτές  είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Η απόφαση που θα πάρουμε είναι αν θα κλείσει οριστικά ένας δεκαετής κύκλος κρίσης και αν θα φύγουμε με όραμα, με ελπίδα, με αυτοπεποίθηση στο μέλλον ή αν θα συνεχίσουμε στην παρακμή, στη στασιμότητα, στην υπερφορολόγηση. Τα διλήμματα πια ξέρετε είναι αρκετά  ξεκάθαρα και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία για μένα ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από τότε που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τόσο εμείς θα μιλάμε λιγότερο και τόσο η ευθύνη περνάει στον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Από αύριο το βράδυ θα σιωπήσουμε τελείως. Οι πολίτες θα αναλογιστούν τα κρίσιμα διλήμματα αυτών των εκλογών και είμαι σίγουρος ότι την Κυριακή θα ψηφίσουν και με το μυαλό και με την καρδιά τους.

 

  1. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ο Πρωθυπουργός, ο πολιτικός σας αντίπαλος, ο κ. Τσίπρας έδωσε μία συνέντευξη την Τρίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ με την κυρία Κοσιώνη και τον κ. Παπαχελά.  Σας κατηγόρησε ότι αναγκάστηκε να κάνει debate μαζί τους γιατί εσείς δεν προσήλθατε σε debate μαζί του, και είπε πολλά. Θέλω να έχω ένα πρώτο σχόλιό σας και για αυτή του την κατηγορία, ότι δεν έχετε προσέλθει σε debate μαζί του, αλλά και για τη συνέντευξή του. Πως την είδατε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτον, το ζήτημα του debate. Σας θυμίζω κ. Χατζηνικολάου ότι το ζήτημα του debate είχε συμφωνηθεί για την 1η Ιουλίου. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας  μας είπε ότι δεν μπορούσε 1η Ιουλίου, διότι θα ήταν στις  Βρυξέλλες και θα γυρνούσε κουρασμένος. Που ήταν την 1η Ιουλίου το  βράδυ ο κ.Τσίπρας;      Σε  κομματική συγκέντρωση στο Ηράκλειο, στην οποία πήγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, παρατώντας τη Σύνοδο Κορυφής και εκχωρώντας το δικαίωμα της ψήφου της χώρας στον Ισπανό Πρωθυπουργό. Πρωτοφανές κατά τα άλλα, που όμως ακυρώνει το επιχείρημα του κ. Τσίπρα, ότι δεν θα μπορούσε να είναι στο debate το οποίο ήδη είχε προγραμματιστεί. Ο κ. Τσίπρας τορπίλισε  το debate για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν ήθελε να κάνει μια συζήτηση με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς ως οφείλαμε. Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να ακούσουν οι πολίτες από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ποιο ήταν το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα. Επέλεξε αντ’ αυτού να πάει στο ΣΚΑΪ. Καλώς έκανε κατά την άποψή μου και έσπασε αυτό το εμπάργκο. Δεν πιστεύω στα εμπάργκο κ. Χατζηνικολάου, πόσω μάλλον όταν είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής στοχοποίησης οποιουδήποτε μέσου. Δεν μπορεί οι πολιτικοί να στοχοποιούν ούτε μέσα, ούτε δημοσιογράφους,  ούτε ιδιοκτήτες.

 

  1. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς γιατί επιλέξατε να μη μιλήσετε οι δυο σας;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για τον απλούστατο λόγο κ. Χατζηνικολάου ότι έχουμε αντιπαρατεθεί 42 φορές στη Βουλή και ότι το σύστημά μας το πολιτικό, είναι  κοινοβουλευτικό και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ακούσουν όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν θεωρώ ότι σήμερα αντίπαλός μου είναι μόνο ο κ. Τσίπρας και θεωρώ επίσης ότι ιδίως μετά τις ευρωεκλογές, συνομιλώ πρωτίστως με την ελληνική κοινωνία και προσπαθώ να πείσω τους πολίτες για το δικό μου σχέδιο και γιατί αξίζω την εμπιστοσύνη τους. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Μιας και με ρωτήσατε για τη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. Θα σας πω τι μου έκανε εντύπωση. Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα να είχε πάρει κάποια μηνύματα τουλάχιστον από την κάλπη των ευρωεκλογών. Εμφανίστηκε εξίσου αμετανόητος και αδιόρθωτος. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας ψάχνει πάντα μια αρένα, ψάχνει ένα γήπεδο να τσακωθεί. Κι όταν του στερεί κανείς αυτή τη δυνατότητα να «πλακωθεί», να το πούμε πολύ απλά, να χρησιμοποιήσει έναν ακραίο πολωτικό λόγο, εκεί φαίνεται η απόλυτη γύμνια του. Δεν έχει πει απολύτως τίποτα για το μέλλον της χώρας. Τώρα, εγώ δεν θα σχολιάσω κάποια από τα αστεία πράγματα τα οποία ειπώθηκαν. Δηλαδή το πιο αστείο το οποίο άκουσα, το οποίο δεν το λέει ούτε παιδάκι της έκτης δημοτικού, κ. Χατζηνικολάου, είναι ότι προσγειώθηκε στη Ελλάδα εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης και δεν έκανε αυτό το οποίο κάνει ο κάθε πολίτης όταν βγαίνει από το αεροπλάνο, που είναι ν’ ανοίξει το κινητό του. Και μας είπε ότι έφτασε στο συντονιστικό με το κινητό κλειστό. Τώρα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αλλά να πω και κάτι ακόμα, διότι βλέπετε ότι ο άνθρωπος δείχνει τον πραγματικό του χαρακτήρα όταν είναι υπό πίεση. Και νομίζω ότι ο χαρακτήρας του ανθρώπου φαίνεται περισσότερο στην ήττα και λιγότερο στη νίκη. Άκουσα χθές από την Πάτρα τον, κατά τα άλλα υπέρμαχο του πολιτικού πολιτισμού, αυτόν που ήθελε να συζητήσει μαζί μου σε υψηλό επίπεδο για προγραμματικές δεσμεύσεις για το μέλλον, να απευθύνεται στους ψηφοφόρους του παλιού ΠΑΣΟΚ και να λέει την εξής απίστευτη φράση: «Μην ψηφίσετε το γιο του αποστάτη». Αυτό ειπώθηκε χθες στην Πάτρα από τον κ. Τσίπρα. Το 1965 δεν υπήρχα ούτε ως ιδέα στον οικογενειακό μας προγραμματισμό κ. Χατζηνικολάου. Γεννήθηκα το 1968 και όπως έχω πει πολλές φορές ήμουν και ένα ατύχημα. Δεν προβλεπόταν τέταρτο παιδί στην οικογένειά μας. Λοιπόν, όταν ο κ. Τσίπρας αναγκάζεται να γυρίσει στο 1965 και να μιλήσει, εν πάση περιπτώσει, για έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι πια στη ζωή, καταλαβαίνετε ότι αυτό δείχνει τελικά τον πραγματικό του χαρακτήρα, ο οποίος νομίζω ότι βγήκε, για άλλη μια φορά στη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. Και βέβαια, μου έκανε και εντύπωση η τελευταία του απάντηση, όταν ρωτήθηκε αν αυτός ζητάει συγγνώμη για οτιδήποτε. Η απάντηση του ήταν ότι απολαμβάνει της εκτίμησης και της αγάπης του κόσμου. Εν πάση περιπτώσει, κοντός ψαλμός αλληλούια. Την Κυριακή έχουμε εκλογές και νομίζω ότι τη Δευτέρα όλοι θα πρέπει να συμβιβαστούν με το αποτέλεσμα των εκλογών και η Δευτέρα θα είναι μια καινούργια ημέρα για την πατρίδα μας.

 

  1. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, μια που αναφερθήκατε στο Μάτι, εξ αφορμής της συνέντευξης του Πρωθυπουργού στο ΣΚΑΙ, να σας ρωτήσω τι θα κάνετε για το Μάτι την επόμενη ημέρα; Και σας ρωτώ γιατί οι άνθρωποι εκεί -είχαμε χθες ένα ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του ANT1- λένε ότι καλά είναι τα λόγια -όλοι συζητούν για εμάς- αλλά εμείς είμαστε εδώ στην ίδια κατάσταση, όπως ήμασταν την επομένη της πυρκαγιάς.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει στο Μάτι σχετικά με τα φιλόδοξα σχέδια να ξαναφτιαχτεί ο οικισμός, το πώς θα φτιαχτεί -στη θέση ενός οικισμού που καταστράφηκε ολοσχερώς- ένας σύγχρονος οικισμός. Και εκεί μπορούμε να κάνουμε και έχουμε σχέδια συγκεκριμένης παρέμβασης στο πλαίσιο, βέβαια, των δυνατοτήτων που έχουμε, για να ξαναπάρει ζωή και να επανέλθει η κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Το ζήτημα όμως εδώ, κ. Χατζηνικολάου, δεν είναι μόνο το Μάτι. Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο την επόμενη ημέρα για το πώς θα αναδιοργανώσουμε συνολικά την πολιτική προστασία και για το πώς θα αντιμετωπίζουμε προληπτικά, αλλά και την ώρα της κρίσης, μεγάλες συμφορές που γνωρίζουμε πια ότι εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής θα είναι πιο συχνές. Θα επιστρατεύσουμε και ανθρώπους από το εξωτερικό. Θα υπάρχουν στη Διοίκηση της Πολιτικής Προστασίας άνθρωποι εξαιρετικά έμπειροι, θα αλλάξουμε τη νομοθεσία περί Πολιτικής Προστασίας, θα υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος την ώρα της κρίσης θα αποφασίζει για να μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό το χάος των συναρμοδιοτήτων. Και βέβαια θα επενδύσουμε στην πρόληψη. Σαν το Μάτι, κ. Χατζηνικολάου, σήμερα, γιατί έχουμε κάνει μία χαρτογράφηση, υπάρχουν περίπου 50 οικισμοί στη χώρα. Οικισμοί δηλαδή οι οποίοι χτίστηκαν εντός δασωμένων εκτάσεων, κυρίως με πεύκα, και οι οποίοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι να αντιμετωπίσουν καταστάσεις αντίστοιχες με το Μάτι. Ούτε έχουν χαρτογραφηθεί, ούτε υπάρχουν σχέδια εκκένωσης, ειδικά γι’ αυτούς τους οικισμούς, ούτε έχουν ενημερωθεί οι Δήμαρχοι ώστε να βρίσκονται σε έναν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας. Ουσιαστικά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, δεν μάθαμε τίποτα από αυτή την καταστροφή και αντιμετωπίζουμε για άλλη μια φορά την αντιπυρική περίοδο προσευχόμενοι ότι δεν θα μας τύχει άλλη μια συμφορά. Προφανώς, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα αλλάξουμε αυτά από τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι η επόμενη αντιπυρική περίοδος το 2020, θα μας βρει σε ένα τελείως διαφορετικό στάδιο ετοιμότητας.

 

  1. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, κ. Πρόεδρε, αρχίζω να ομαδοποιώ τα ερωτήματα των ακροατών.  Πολλά ερωτήματα για το τι θα γίνει με τα επιδόματα. Εάν τα επιδόματα που έχουν δοθεί μέχρι τώρα θα κοπούν ή θα συνεχίσουν να δίδονται, τι θα γίνει με τη λεγόμενη, δεν είναι, τη λεγόμενη 13η σύνταξη, πώς θα αντιμετωπίσετε όλες αυτές τις παροχές του τελευταίου διαστήματος αν εκλεγείτε, αν είστε τη Δευτέρα Πρωθυπουργός.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι όσα επιδόματα δίνονται, θα εξακολουθούν να δίνονται. Και η αιχμή της κοινωνικής πολιτικής για την υποστήριξη των πιο αδύναμων, είναι αυτό το οποίο εμείς αποκαλούσαμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τώρα αποκαλείται κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης. Μια πολιτική που ξεκίνησε από τη Νέα Δημοκρατία, πολεμήθηκε τα πρώτα χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να την υιοθετήσει.  Ένα σωστό εργαλείο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, το οποίο όχι απλά θέλουμε να συνεχίσουμε, αλλά θέλουμε να προικοδοτήσουμε και με επιπλέον 200 εκατ. ώστε να φτάσει τελικά στο 1 δισ. ευρώ, χωρίς -το τονίζω- να αγγίξουμε τα υπόλοιπα επιδόματα όπως το οικογενειακό ή το επίδομα στέγης και σίτισης. Σημαντικά επιδόματα τα οποία σήμερα ανακουφίζουν τους πιο αδύναμους.  Θα έρθω στους συνταξιούχους μετά. Να σας πω, όμως, ότι δεν μπορεί μια χώρα και μια κοινωνία να στηρίζει όλη της την πολιτική κατά της φτώχειας μόνο στα επιδόματα. Διότι σήμερα η ακραία φτώχεια βρίσκεται κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους. Αυτοί είναι που ταλαιπωρούνται πιο πολύ, που υποφέρουν και που περιμένουν ως μάνα εξ ουρανού ένα επίδομα για να τα βγάλουν πέρα και να βγάλουν το μήνα τους. Αυτή δεν είναι μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη πολιτική αντιμετώπισης της φτώχειας. Για αυτό και επιμένω ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για αυτό και όλο μας το σχέδιο στηρίζεται στο πως θα φέρουμε στη χώρα μια ισχυρή ανάπτυξη με πολλές νέες επενδύσεις και με μια γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας που θα δώσει ανάσα ελπίδας σε ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται στην ανεργία εδώ και πολύ καιρό. Και ξέρετε, να σας πω και κάτι ακόμα, ο άνεργος δεν θέλει μόνο την οικονομική υποστήριξη. Η εργασία πέρα από το εισόδημα είναι και αξιοπρέπεια, είναι και αυτοπεποίθηση είναι και πολλά άλλα στοιχεία τα οποία δεν μπορεί κανένα επίδομα να υποκαταστήσει.

 

  1. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, για να καταλάβετε την ένταση που υπάρχει για το θέμα αυτό, η Ελένη ας πούμε μου γράφει εδώ: «ρωτήστε παρακαλώ γεννάω τον Αύγουστο, θα προλάβω να πάρω  το επίδομα των 2000 ευρώ; Να ψηφίσω Νέα Δημοκρατία;» Επειδή έχετε πει ότι θα ενισχύσετε τις γεννήσεις.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η απάντηση στην Ελένη, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, είναι ότι το επίδομα γέννησης θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020.  Ελένη, στο επόμενο παιδί, δεν ξέρω αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο. Σου εύχομαι η ώρα η καλή. Αλλά γιατί το λέω αυτό, διότι μας γίνεται συχνά αυτή η ερώτηση, από πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι πολιτικές μας.  Και είναι ένα εύλογο ερώτημα αυτό.

 

  1. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βασικό θέμα σήμερα κύριε Πρόεδρε, είναι να μας δώσετε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πώς θα εφαρμοστούν όσα εξαγγέλλει η Νέα Δημοκρατία.  Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τις τελευταίες μέρες ότι αυτά που υπόσχεστε είναι σε ορίζοντα 4ετίας και ότι επομένως “ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι”.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λέει αυτά και λέει ταυτόχρονα και τα ανάποδα. Λέει ότι θα έρθουμε να εφαρμόσουμε 7ημερη εργασία, ότι έχουμε κάποιο κρυφό σχέδιο να διαλύσουμε το κοινωνικό κράτος, ότι θέλουμε να διαλύσουμε το ασφαλιστικό.  Ας αποφασίσει λοιπόν μέσα στον πανικό του ο ΣΥΡΙΖΑ πως ακριβώς θέλει να μας ασκήσει κριτική. Και ας ακούσει επιτέλους αυτά τα οποία λέω, αντί να συνεχίζει να επιμένει να βάζει στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει ποτέ. Πάμε λοιπόν να τα πάρουμε με τη σειρά. Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός τα πρώτα νομοσχέδια της Κυβέρνησης θα ψηφιστούν εντός του Καλοκαιριού. Ξεκινάμε με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αφορά την αναδιοργάνωση του κράτους στον τρόπο με τον θα λειτουργήσουμε, παρεμβάσεις που αφορούν τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας -τη θεωρώ κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση- έτσι ώστε να μην είναι ο κάθε κ. Παπαγγελόπουλος, αναπληρωτής Υπουργός υποτίθεται κατά της διαφθοράς, ελεγκτής και ελεγχόμενος ταυτόχρονα. Δεν το έχω ξανακούσει αυτό σε άλλη χώρα. Η εκτελεστική εξουσία πρέπει να ελέγχεται και αυτή από μια ανεξάρτητη Αρχή. Αμέσως μετά, το καινούργιο μας φορολογικό νομοσχέδιο μαζί με μια σειρά από άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ψήφο των ομογενών, το νέο εκλογικό νόμο, παρεμβάσεις στην εκπαίδευση. Τον Οκτώβριο ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού με άμεση εφαρμογή από 1/1/2020 των πρώτων φοροαπαλλαγών για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί. Δηλαδή, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις. Το 2020 όλες οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μικρότερο φόρο προφανώς για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019. Πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ, άρα το 2020 οι πολίτες θα δούνε μειωμένα εκκαθαριστικά στον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε πει ότι θα το κάνουμε σε δύο δόσεις και αν έχουμε τη δυνατότητα, που πιστεύω ότι θα την έχουμε, άμεση εναρμόνιση του Φ.Π.Α. στην εστίαση από 1η Σεπτεμβρίου του 2019, έτσι ώστε όλα τα προϊόντα και όχι μόνο τα μισά, να επανέλθουν στο συντελεστή του 13%. Γιατί εκτιμώ ότι αυτό δεν θα μας δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα; Διότι το δοκιμάσαμε και πάλι στο παρελθόν. Είδαμε βελτίωση στη φορολογική συμμόρφωση. Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία όταν μειώνεται το Φ.Π.Α. να μην κόβουν κάποιοι αποδείξεις. Θα είμαστε διπλά αυστηροί τώρα στις αποδείξεις, οι οποίες κόβονται κυρίως στον τομέα της εστίασης. Νομίζω έχουμε και περισσότερα εργαλεία πια για να μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Αυτό λοιπόν είναι το χρονοδιάγραμμα για το 2020. Για το ’19, -γιατί θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής- δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Τσίπρας πήρε το επίδομα που δινόταν   πάντα στο τέλος του χρόνου και το έδωσε τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Αυτό έκανε. Δεν είδα να τον ωφέλησε  πολύ εκλογικά, αλλά οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το οποίο θα έπαιρναν στο τέλος του χρόνου, και το οποίο θέλουμε και θα δίνουμε κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής, το πήραν τον Μάιο.  Άρα, δεν μπορούν να προσβλέπουν ότι θα το ξαναπάρουν το Δεκέμβριο, γιατί πολύ απλά, για αυτό δεν υπάρχουν χρήματα. Άρα, βλέπετε ότι είμαι απολύτως σαφής στον τρόπο με τον οποίο προδιαγράφω τις πολιτικές μας για τους επόμενους 18 μήνες. Γιατί οι  πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τι μπορούν να περιμένουν από τη Νέα Δημοκρατία και ποια είναι η αλληλουχία των πολιτικών μας πρωτοβουλιών, εφόσον μας εμπιστευτούν την Κυριακή στις  εκλογές.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεκάδες μηνύματα από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το αν θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις στο μέλλον που θα τους ανακουφίσουν. Να πάρουν ανάσα από τα χρέη.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε πει ότι θέλουμε να ξαναδούμε το πλαίσιο των 120 δόσεων. Να το κάνουμε συνολικά πιο απλό. Να εντάξουμε επιχειρήσεις. Αυτό έγινε όπως θυμάστε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δηλαδή, όταν τα λέγαμε εμείς στη Βουλή, κάποιος δεν άκουγε. Και  έρχονται τώρα με πρόχειρο τρόπο να το κάνουν. Προφανώς εμείς θα το συστηματοποιήσουμε. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πάρουν ανάσα και να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι βασικό να το απλοποιήσετε,κύριε Πρόεδρε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι πάρα πολύ περίπλοκο το πλαίσιο…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όπως και στον εξωδικαστικό για τις  μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι τόσο περίπλοκο που είναι σταυρόλεξο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για αυτό και ένα μεγάλο ζήτημα αφορά την  απλοποίηση. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μικρών οφειλών στο Δημόσιο. Ξέρετε, υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας που χρωστάνε…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για 400 ευρώ ή για 200.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Που χρωστάνε ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που χρωστάνε μικρά ποσά. Απλές ρυθμίσεις, ελάχιστη δόση, ειδικά για τα μικρά ποσά, 20 ευρώ, έτσι ώστε να αρχίσει ο κόσμος να πληρώνει. Και όταν μπαίνει σε μια δόση -το γνωρίζετε καλά και νομίζω ότι όσοι μας ακούνε το γνωρίζουν-  το πρόβλημα είναι ότι μπαίνεις στη ρύθμιση και μετά από 3 μήνες καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς τελικά να ανταποκριθείς, ξαναβγαίνεις και αρχίζει ο εφιάλτης αυτός  από την αρχή. Νομίζω ότι έχουμε να κερδίσουμε συνολικά από μία τέτοια ρύθμιση. Θα δώσουμε μία μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις και βέβαια οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να προσβλέπουν και στην μείωση της φορολογίας στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή που απο το 22%, θα πάει στο 9%. Και βέβαια οι επιχειρηματίες από τη μείωση του φόρου από το 28% στο 24% και από τη μείωση το φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Είναι σημαντικά τα μερίσματα όπως ξέρετε για πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πληρώνονται με αυτόν τον τρόπο. Αλλά, γιατί το λέω αυτό; Ξέρετε, θα μου πει κάποιος: «Ωραία ακούγονται όλα αυτά, τα λες γιατί είναι ευχάριστα σε αυτούς τους οποίους απευθύνεσαι». Η απάντηση είναι: όχι, τα λέω γιατί είναι σωστά. Γιατί είναι η σωστή πολιτική, διότι η πολιτική της υπερφορολόγησης διέλυσε τη μεσαία τάξη. Γιατί μας έφερε σε μια αναπτυξιακή παγίδα, όπου η οικονομία στην ουσία πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Και να σας πω κάτι κ. Χατζηνικολάου; Εάν αυτά τα οποία λέγαμε ήταν λαϊκισμός, οι πρώτοι οι οποίοι θα  βαρούσαν καμπανάκια, θα ήταν οι αγορές. Διότι ξέρετε ότι οι αγορές είναι πολύ πιο αυστηροί κριτές, είναι πιο αυστηροί κριτές  και από την όποια ευρωπαϊκή επιτήρηση.    Έχω εδώ το γράφημα.  Αυτή είναι η πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας για το δεκαετές ομόλογο. Από το 4,2% που ήταν περίπου στις  ευρωεκλογές, έχουμε πέσει στο 2,09% χωρίς ακόμα να έχουμε κερδίσει τις εκλογές.   Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αγορές, κ. Χατζηνικολάου, που είναι ο τελικός κριτής -μην κοροϊδευόμαστε- όχι απλά προεξοφλούν τη νίκη μας, αλλά θεωρούν ότι αυτά τα οποία λέμε, είναι λογικά και εφαρμόσιμα. Διότι εάν θεωρούσαν ότι δεν είναι εφαρμόσιμα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα είχαμε αυτήν την αντιμετώπιση.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, να ρωτήσω κάτι; Δικό μου ερώτημα και θα έρθω πάλι στους ακροατές αμέσως μετά. Πιστεύετε ότι θα έχετε περίοδο χάριτος, εάν κερδίσετε τις εκλογές; Και ποιοι θα είναι οι χρόνοι με τους οποίους θα κινηθείτε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ζητώ περίοδο χάριτος γιατί ξέρω πολύ καλά ότι δεν θα την έχουμε.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα έχετε. Και ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος από την κρίση των δέκα ετών.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να μην ζητήσω κάτι το οποίο δεν έχω δικαίωμα να το ζητήσω γιατί ξέρω ότι η κάθε μέρα μετράει. Κοιτάξτε, κ. Χατζηνικολάου, έχουμε κάνει μια μεγάλη δουλειά να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα. Το κάναμε σιωπηλά, το κάναμε χωρίς αλαζονεία. Ξέρετε ότι είναι πολύ δύσκολο να με κατηγορήσει κάποιος για αλαζονεία, αλλά είναι υποχρέωσή μου να είμαι έτοιμος για την επόμενη ημέρα, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Δεν έχω καμία δικαιολογία μετά να πω ότι εκείνη τη στιγμή σκέφτομαι το τι θέλω να κάνω. Κατά συνέπεια, ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου για το επόμενο εξάμηνο είναι πρακτικά έτοιμος. Προφανώς και οι Υπουργοί θα βάλουν τις τελευταίες πινελιές.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν και νομοσχέδια έτοιμα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως, εννοείται. Υπάρχουν νομοσχέδια τα οποία είναι γραμμένα εδώ και καιρό. Οι Υπουργοί θα τα πάρουν, θα βάλουν τις τελικές πινελιές. Υπάρχει ένα πολύ αναλυτικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης ποιος κάνει τι και πού έχουμε καθυστερήσεις.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα υπάρξει βαθμολόγιο Υπουργών δηλαδή;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπήρξε βαθμολόγιο βουλευτών. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός αξιολόγησης των Υπουργών και πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία πρέπει να τηρηθούν.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα υπάρξει κάποιο συντονιστικό όργανο το οποίο θα επιβλέπει το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία θα επιβλέπεται από αρμόδιο Υφυπουργό που θα αναφέρεται κατευθείαν σε εμένα. Προφανώς και θα βρίσκεται στο Μαξίμου. Θα είναι το νευραλγικό κέντρο  της κυβέρνησης και πρέπει κάποια στιγμή ν’ αντιληφθούμε ότι δεν γίνεται να πηγαίνουμε στα τυφλά.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας άκουσα να λέτε ότι δεν θα έχετε αναπληρωτές Υπουργούς.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με εξαίρεση έναν.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έναν.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όταν τον δείτε, θα καταλάβετε γιατί πρέπει να υπάρχει.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατάλαβα. Πώς την σκέφτεστε την κυβέρνηση; Δεν ρωτώ για τα πρόσωπα. Δεν μπορεί αυτά να αποκαλυφθούν προεκλογικά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα είναι μια κυβέρνηση -δεν στέκομαι τόσο στο μέγεθος, αλλά στην οργάνωση και στη φιλοσοφία της- η οποία θα έχει Υπουργούς και Υφυπουργούς για τον απλούστατο λόγο ότι ο αναπληρωτής είναι ένα παράξενο μόρφωμα. Διότι γνωρίζετε καλά ότι ο αναπληρωτής τυπικά δεν αναφέρεται στον Υπουργό αλλά στον Πρωθυπουργό, πράγμα το οποίο δημιουργεί πολλές στρεβλώσεις εντός των Υπουργείων.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και τριβές, και τριβές.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα είναι μία κυβέρνηση με Υπουργούς και Υφυπουργούς. Θα είναι μία κυβέρνηση με αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς. Οι περισσότεροι θα έλεγα σε επίπεδο Υφυπουργών, και από την αγορά και από τις Βρυξέλλες και από πεδία όπου απαιτείται εξειδικευμένη γνώση. Και ξέρετε δεν είναι εύκολο για έναν άνθρωπο ο οποίος παίρνει ένα καλό μισθό να παρατήσει το μισθό αυτό και να πει ότι «Εγώ θέλω να προσφέρω στην Πατρίδα μου». Και προφανώς έχουν γίνει αυτές οι συνομιλίες διότι δεν αφήνει κάποιος την καριέρα του την τελευταία στιγμή.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είπατε τη λέξη «Βρυξέλλες». Και θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η άποψή σας για τα νέα πρόσωπα που τοποθετούνται σε θέσεις κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο στήριξε η Νέα Δημοκρατία και το Λαϊκό Κόμμα για την προεδρία της Κομισιόν μένει εκτός νυμφώνος. Αυτό αλλάζει το σχεδιασμό σας για επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων με τους εταίρους;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα που στήριξε την υποψηφιότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την κυρία Βαντελάινεν, διότι ομόφωνα επιλέχτηκε για Πρόεδρος της Επιτροπής. Ίσως εάν ήταν εκεί και δεν είχε σηκωθεί να φύγει να εκχωρήσει την ψήφο του, να είχε το περιθώριο να το παίξει πιο αντιδραστικός. Αλλά επί τοις ουσίας η Ελλάδα συμφώνησε, άρα ο κ. Τσίπρας με την επιλογή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τον ευχαριστώ γι’ αυτό, για να μην είμαστε πάλι, ας το πούμε, οι μόνοι οι οποίοι διαφοροποιούμαστε. Κοιτάξτε, το σημαντικό είναι ότι η προεδρία της Επιτροπής έμεινε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Με την καινούργια Πρόεδρο της Επιτροπής έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Της μίλησα στο τηλέφωνο ήδη εχθές, τη συνεχάρην. Σας θυμίζω ότι είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από τρεις μήνες σε ανύποπτο χρόνο, όταν κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ήταν υποψήφια. Μίλησε πολύ θετικά για τη Νέα Δημοκρατία και για εμένα προσωπικά. Θα έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Και αυτό το οποίο μας ενδιέφερε πάντα ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν να έχουμε εμείς την προεδρία της Επιτροπής. Δεν τελεσφόρησε τελικά η υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ, διότι υπήρξε μία μειοψηφία η οποία όμως ήταν αρκετή για να μπλοκάρει τη δική του υποψηφιότητα. Κρατώ το γεγονός ότι έχουμε μια πολύ σοβαρή γυναίκα με την οποία έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Έχω μια πολύ καλή σχέση και με την κυρία Λαγκάρντ, τη γνωρίζω προσωπικά, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως, μένει η μείωση των πλεονασμάτων στην ατζέντα σας για διαπραγμάτευση την επόμενη ημέρα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι μη συζητήσιμη η θέση μας για μείωση των πλεονασμάτων. Εδώ έφτασε στο σημείο να την υποστηρίζει και ο κ. Τσίπρας. Έχουμε δει πράγματα και θάματα. Μέχρι και πριν από 6 μήνες μας έλεγε ο κ. Τσίπρας: “Τι είναι αυτά που λέτε;” και τώρα λέει: “Εγώ την έχω εφαρμόσει γιατί έχω βάλει κάποια λεφτά στην άκρη”. Κάτι ακαταλαβίστικα πράγματα που κανείς δεν αντιλαμβάνεται ακριβώς τι θέλει να πει.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε έχω πολλά μηνύματα από Έλληνες του εξωτερικού. Από απόδημους Έλληνες, για το θέμα της ψήφου τους και ζητούν από εσάς μία δέσμευση συγκεκριμένη, για το πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα στον επόμενο εκλογικό νόμο. Και θεωρούν -πρέπει να σας πω- κοροϊδία το να εκλέγουν έναν ή δύο ή τρεις βουλευτές συνολικά οι απόδημοι Έλληνες.   Θεωρούν ότι πρέπει να μετέχουν κανονικά όπως όλοι οι Έλληνες ψηφοφόροι στις  εκλογές.

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, τα χαιρετίσματά μου στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Θα έχω τη χαρά αύριο να ολοκληρώσω αυτήν την μακρά προεκλογική περίοδο πάλι στη Μακεδονία, πηγαίνοντας στην Πιερία, στην Ημαθία, στην Πέλλα και καταλήγοντας στη Θεσσαλονίκη, την οποία την έχω και ως γούρι, για να τελειώνω πάντα τις εκστρατείες μου εκεί. Έρχομαι λοιπόν στο ζήτημά σας. Η Νέα Δημοκρατία θα φέρει άμεσα έτοιμο νομοσχέδιο. Το έχουμε ήδη καταθέσει. Για να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Όχι για δύο και τρεις βουλευτές, όπως επιχείρησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρατηγώντας με βάναυσο τρόπο το σύνταγμα, αλλά να ψηφίζουν κανονικά.  Θα ψηφίζουν λοιπόν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος και η ψήφος τους θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έχουν βρει το δρόμο τους στις κάλπες εντός της Ελλάδος. Και θα σας παρακαλούσα κ. Χατζηνικολάου -ακούω ότι μπορεί να βρεθείτε πάλι με τον κ. Τσίπρα σε κάποια συνέντευξη την τελευταία μέρα- να τον ρωτήσετε τι προτίθεται να κάνει όταν εμείς θα φέρουμε το νομοσχέδιο. Διότι, βάσει του Συντάγματος, το νομοσχέδιο αυτό για να γίνει νόμος του κράτους, θέλει 200 ψήφους. Εμείς λοιπόν θα το νομοθετήσουμε τους πρώτους τρεις μήνες και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τους 200 Βουλευτές. Αλλά, καλό είναι να έχουμε και τη δέσμευση του κ. Τσιπρα προεκλογικά, εφόσον βρεθεί στην αντιπολίτευση, όπως εκτιμώ ότι θα γίνει, τι θα κάνει στην περίπτωση αυτή και να το ακούσουν αυτό οι Έλληνες του εξωτερικού, ώστε να θυμούνται μετά αν είναι ή αν δεν είναι συνεπής με τη δέσμευσή του.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, μιας που μιλάμε για τη ψήφο των αποδήμων -και είναι σαφής η δέσμευσή σας- θέλω να ρωτήσω τι εκλογικό νόμο θα φέρετε στην επόμενη Βουλή. Θα είναι ένας εκλογικός νόμος σαν αυτόν που  ισχύει σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ή θα είναι ένας εκλογικός νόμος σαν αυτό που ζητά, για παράδειγμα, το Κίνημα Αλλαγής, που θέλει να είναι λίγο αναλογικότερος απ’ ό,τι ο σημερινός, να έχει πιο μικρό bonus για το πρώτο κόμμα;

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο σκοπός μας είναι, όπως έχω πει, να πετύχουμε ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις σε μια σειρά από ζητήματα συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού νόμου. Θέλουμε όμως ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε κυβερνησιμότητα και σταθερότητα και γι’ αυτό και επιμένω ότι σ’ αυτές τις εκλογές το βασικό διακύβευμα είναι αν θα έχουμε σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα. Και αυτό περνάει μόνο μέσα από μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί το λέω αυτό, κ. Χατζηνικολάου; Επειδή πρέπει να είμαστε σαφείς εδώ που είμαστε ποια είναι τα κόμματα με τα οποία μπορεί κάποιος να κάνει μία συνεργασία την επόμενη ημέρα, εφόσον δεν είναι αυτοδύναμος. Πρέπει να σας πω ότι σχεδόν όλα αποκλείονται. Δεν πρόκειται η Νέα Δημοκρατία να συμπράξει με Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση που ελπίζω να μην είναι καν στη Βουλή. Προφανώς δεν θα συμπράξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον κ. Βαρουφάκη δεν ξέρω εάν θα είναι στη Βουλή. Ένα κόμμα μένει ουσιαστικά με το οποίο θα μπορούσαμε εν δυνάμει να συμπράξουμε και αυτό είναι το Κίνημα Αλλαγής. Όμως το Κίνημα Αλλαγής λέει τόσο διαφορετικά πράγματα. Έχω ακούσει ό,τι μπορείτε να φανταστείτε από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Ότι θα δώσουν ψήφο ανοχής, ότι θα πάρουν την τρίτη εντολή, ότι θέλουν να κάνουμε -μας είπε ο κ. Παπανδρέου- κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ένας αχταρμάς απόλυτος. Λοιπόν, δεν νομιμοποιούμαι σήμερα να ζητήσω από ψηφοφόρους και του ΚΙΝΑΛ -έχει αξία η ψήφος τους- πως εάν θέλουν σταθερή κυβέρνηση, να δώσουν τη μόνη λύση που μπορεί σήμερα να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα που είναι ψήφος στη Νέα Δημοκρατία; Έρχομαι τώρα στο ερώτημα το οποίο μου θέσατε. Θέλουμε έναν εκλογικό νόμο ο οποίος να δίνει ένα προβάδισμα στο πρώτο κόμμα ώστε να μπορεί να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης, όχι τόσο απόλυτο όσο το bonus των 50 εδρών που δίνεται ανεξαρτήτως ποσοστών.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένας υποψήφιος βουλευτής σας, ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος, μίλησε για πιστοληπτική γραμμή. Είπε ότι τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία του κράτους θα μπορούσαν να δοθούν στο τραπεζικό σύστημα για την επόμενη ανακεφαλαιοποίηση. Γενικά μύρισε Δ.Ν.Τ., μύρισε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σας κατηγορεί εξ αφορμής και αυτής της δήλωσης για κρυφή ατζέντα.

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα. Ήταν μία προσωπική άποψη. Προσωπικά δεν την αντιλαμβάνομαι κιόλας διότι με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων για την οποία σας μίλησα πριν, τα πράγματα και για τις τράπεζες γίνονται πιο εύκολα. Κανένα απολύτως ζήτημα προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν υφίσταται γιατί πολύ απλά δεν τη χρειαζόμαστε εδώ που είμαστε και δεν θα τη χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα. Διότι έχω ένα στόχο, κ. Χατζηνικολάου: Να φτάσει η Ελλάδα πάρα πολύ γρήγορα στη λεγόμενη «επενδυτική βαθμίδα». Και με την πορεία αυτή του κόστους δανεισμού μπορούμε να το πετύχουμε πάρα πολύ γρήγορα. Άρα να μπορούμε να μπούμε και στη νέα ποσοτική χαλάρωση την οποία σχεδιάζει αυτή τη στιγμή ο κ. Ντράγκι και φαντάζομαι ότι και η διάδοχός του, η κυρία Λαγκάρντ, θα θελήσει να συνεχίσει. Δεν υφίσταται, λοιπόν, για να είμαι τελείως ξεκάθαρος, κανένα τέτοιο ζήτημα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εδώ ένας φίλος μου γράφει: «Νίκο, ΕΝΦΙΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΝΦΙΑ». Τρεις φορές τη λέξη ΕΝΦΙΑ. «Να μας πει ο Πρόεδρος τι θα κάνε με τον ΕΝΦΙΑ. Θα το μειώσει; Πόσο θα το μειώσει; Πότε θα το μειώσει;».

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί μεσοσταθμικά σε δύο δόσεις συνολικά κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια. Η πρώτη δόση ελπίζουμε να είναι της τάξης του 20% μεσοσταθμικά. Θα δούν όλοι οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας μειωμένο ΕΝΦΙΑ το 2020.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, έχει ξεσπάσει πάλι κόντρα για το Ελληνικό. Η εταιρία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με μια τελευταία απόφασή της, αντί να διευκολύνει, βάζει προσκόμματα στην επένδυση. Σας έχω ακούσει να λέτε στις συνεντεύξεις σας ότι η επανεκκίνηση της επένδυσης του Ελληνικού θα είναι άμεση και ταχύτατη. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Κοινή Υπουργική Απόφαση -που εκδόθηκε ακατανόητα ή μάλλον μπορώ να δω το λόγο, θα σας εξηγήσω μετά ίσως γιατί έγινε αυτό λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές- θα ανακληθεί αμέσως. Θα εκδοθούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες μένουν, οι οποίες είναι συμβατές, για να το τονίσω αυτό κ. Χατζηνικολάου, με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με τον επενδυτή. Έχουν συμφωνήσει σε ορισμένα πράγματα, ώστε η επένδυση αυτή να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν. Μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας στο Ελληνικό και για τη δυνατότητα να γίνει ένα έργο αναπτυξιακό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, το οποίο θα αλλάξει την όψη της Αθήνας. Ο λόγος για τον οποίο εκτιμώ εκδόθηκε αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση τώρα είναι πολύ απλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε ποτέ αυτό το έργο. Νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα κάνει δύσκολη τη ζωή μας την επόμενη μέρα. Τους λέω λοιπόν να μην χάνουν το χρόνο τους. Αυτή η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα ανακληθεί την επόμενη της ημέρας που θα μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Και το έργο αυτό θα γίνει, θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, εδώ ο φίλος ο Γιώργος -θα διαβάσω ολόκληρο το μήνυμά του-λέει: “Είμαστε μια μικρή επιχείρηση που μέσα στην κρίση έχει καταφέρει να επιβιώσει. Δυστυχώς μας έχουν πνίξει οι φόροι και οι εισφορές. Πληρώνουμε κάθε χρόνο 27% του εισοδήματός μας σε εισφορές. Είμαστε από τις εταιρίες δυστυχώς που δηλώνουμε 40.000 ευρώ κέρδη και πληρώνουμε 11.000 ευρώ εισφορές το χρόνο οι οποίες και δεν εκπίπτουν από το εισόδημα για την επόμενη χρονιά πράγμα που είναι τελείως αντισυνταγματικό” λέει ο Γιώργος.  Η Νέα Δημοκρατία, ποια θέση έχει πάνω σε αυτή την αδικία;  Θα την καταργήσει ή θα συνεχίσει να την εφαρμόζει επειδή εξυπηρετεί τα δημόσια ταμεία;

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς να πω στο φίλο μας ότι έχω μεγάλο θαυμασμό για όλους τους επιχειρηματίες-κυρίως τους μικρομεσαίους- που κατάφεραν και άντεξαν τα χρόνια της κρίσης και μπόρεσαν και κράτησαν όρθιες τις επιχειρήσεις τους. Ήταν συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.  Μιλάμε πολύ για τις 120 δόσεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι συνεπείς φορολογούμενοι χρειάζονται κάποια στιγμή κάποιου είδους επιβράβευση. Το λευκό μητρώο για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους εισφορές, θα μειώσει την ασφαλιστική επιβάρυνση για αυτούς οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Όμως από ένα σημείο και πέρα αν δεν μειωθεί συνολικά το άθροισμα φορολογίας και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, δεν πρόκειται τέτοιες επιχειρήσεις να πάρουν ανάσα και θα αισθάνεται πάντα ο επιχειρηματίας ότι δουλεύει για το κράτος και όχι για τον εαυτό του. Τι σημαίνει αυτό, κ. Χατζηνικολάου, για να είμαστε ρεαλιστές; Ή θα δουλεύει λιγότερο διότι θα καταλήγει ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να δουλεύει και να βγάζει περισσότερα κέρδη ή πολύ απλά θα βρίσκει τρόπους να μην δηλώνει τα κέρδη του, οπότε ο πρώτος ζημιωμένος θα είναι το ελληνικό Δημόσιο. Δεν πάμε πουθενά με αυτή την πολιτική της δραματικής υπερφορολόγησης της υγιούς επιχειρηματικότητας. Για αυτό και λέμε σε όλους τους τόνους, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι θα μειώσουμε φόρους και εισφορές. Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εισφορές και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ μεγάλη επιβάρυνση. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε και σήμερα ο απερχόμενος Πρωθυπουργός να παρουσιάσει τις ασφαλιστικές μας προτάσεις ως κάτι που δεν είναι, όλοι αναγνωρίζουμε ότι αυτή η μείωση της επιβάρυνσης είναι απαραίτητη για να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ κύριε Πρόεδρε ότι θα παραδώσετε τις επικουρικές συντάξεις στους ιδιώτες, τι απαντάτε;

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο απαντώ είναι ότι αυτό το οποίο περιγράφουμε ως ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες. Και είναι απορίας άξιο  γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται ότι ειδικά οι νέοι ασφαλισμένοι για την επικουρική τους σύνταξη θέλουν και πρέπει να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στη διαχείριση των δικών τους εισφορών. Και προφανώς υπάρχουν, κ. Χατζηνικολάου, μεταβατικές διατάξεις. Αυτό το οποίο περιγράφει ο κ. Τσίπρας ως πρόβλημα το αντιμετώπισαν όλα τα ασφαλιστικά συστήματα τα οποία πέρασαν από ένα σύστημα αναδιανεμητικό σε ένα σύστημα κεφαλαιοποιητικό. Δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Γίνεται με απόλυτο σεβασμό και με απόλυτη προστασία στις υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις. Δεν ανακαλύπτουμε τώρα τον τροχό εδώ.  Λοιπόν, ο κ. Τσίπρας ή είναι άσχετος ή είναι συκοφάντης. Μπορεί να είναι και τα δύο. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό το οποίο περιγράφουμε -το οποίο δίνει περισσότερα κίνητρα κυρίως στο νέο εργαζόμενο να είναι ασφαλισμένος και να ξέρει ότι έχει κάποια στιγμή στη διάθεσή του έναν ιδιωτικό κουμπαρά συμπληρωματικής ασφάλισης ο οποίος θα του δώσει τη δυνατότητα να έχει μια αξιοπρεπή επικουρική σύνταξη μετά από 35 ή 40 χρόνια- είναι κάτι το οποίο γίνεται σε όλα τα σοβαρά ασφαλιστικά συστήματα του κόσμου.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λοιπόν, η φίλη μας εδώ που υπογράφει Σιμόν, -είναι ακροατής στην Ουαλία, μάλιστα-  λέει: “Θα ήθελα ο κ. Μητσοτάκης να σχολιάσει το εξής. Μετά το 2015 και τα μνημόνια τι σημασία έχουν οι εκλογές για μια νέα Κυβέρνηση στην Ελλάδα όταν οι τελικές αποφάσεις παίρνονται στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες;  Τι έννοια  έχουν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στη μεταμνημονιακή εποχή, όταν οι πολιτικοί στην Ελλάδα είναι απλοί διαχειριστές; Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο”.

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εύλογο το ερώτημα και το ακούω πολλές φορές. Θα πω λοιπόν στη φίλη Σιμόν, ότι αυτό το οποίο περιγράφει, απλά δεν είναι αλήθεια. Για τον απλούστατο λόγο ότι πάρα πολλές αποφάσεις εξαρτώνται από εμάς και δεν παίρνονται στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο. Παραδείγματος χάρη, το δικαίωμα να μπορεί η Σιμόν να ψηφίζει από το μόνιμο τόπο διαμονής της. Αυτό δεν εμπίπτει σε κανένα πλαίσιο μεταμνημονιακού ελέγχου. Ένα δεύτερο παράδειγμα, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ένα τρίτο παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μια τολμηρή μεταρρύθμιση στην Παιδεία και τη δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε Περιφερειακή ενότητα της χώρας. Και πάρα πολλά  άλλα στοιχεία του προγράμματός μας, τα οποία δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις. Για ένα κομμάτι όμως  η Σιμόν έχει ένα δίκιο, διότι ακόμα πρέπει να είμαστε σε μια συνεννόηση με τους πιστωτές  μας. Γιατί; Διότι μας φορτώθηκε ένα αχρείαστο μνημόνιο και διότι στην ουσία είμαστε ακόμα σε ένα καθεστώς επιτήρησης. Το τι θα γίνει την Κυριακή έχει μεγάλη σημασία. Διότι ποιος θα μπορεί να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη αξιοπιστία την επόμενη μέρα για λογαριασμό της χώρας τη μείωση των πλεονασμάτων; Κάποιος ο οποίος κατ’ αρχάς, ανήκει στην πολιτική οικογένεια η οποία σήμερα έχει τον πάνω λόγο στην Κομισιόν -γιατί τον έχει τον πάνω λόγο στην Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- κάποιος ο οποίος είναι αξιόπιστος, κάποιος τον οποίο εμπιστεύονται οι αγορές ή κάποιος ο οποίος τέτοιες  μέρες, κ. Χατζηνικολάου είμαστε 4 Ιουλίου- στις 5 Ιουλίου του 2015 -δεν χρειάζεται να σας θυμίσω- είναι ημερομηνία του δημοψηφίσματος, των capital controls, του κλεισίματος των τραπεζών. Ξέρετε  πόσοι επιχειρηματίες σαν το φίλο μας το Γιώργο, δεν επεβίωσαν; Δεν επεβίωσαν, καταστράφηκαν από αυτήν την ιστορία. Αφήνω στην άκρη όλα τα μέτρα τα οποία μας φορτώθηκαν. Και είδα μία προκλητική αδιαφορία από πλευράς του απερχόμενου Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε: “Εντάξει, είχαμε και αυταπάτες”.Σήμερα πληρώνουμε ακόμα τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών και, όσο και αν κάποιοι θέλουν να τα ξεχάσουν, και εντός Ελλάδος και εκτός Ελλάδος- δεν τα έχουν ξεχάσει. Η απάντηση λοιπόν στη φίλη μας, είναι ότι για πάρα πολλές αποφάσεις είμαστε κυρίαρχοι της δικής μας τύχης και της δικής μας μοίρας. Δεν χρειαζόμαστε καμία απολύτως έγκριση  για να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, για να προχωρήσουμε το Ελληνικό, ούτε από τις Βρυξέλλες ούτε από το Βερολίνο. Αλλά και για αυτά για τα οποία πρέπει να συμφωνήσω με τους πιστωτές μας, μια ισχυρή εντολή θα μου δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτώ με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ένα βασικό επιχείρημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι ξαναέρχεται στην εξουσία, τον άκουσα να το λέει στον Γιώργο Παπαδάκη σήμερα, το κόμμα που χρεοκόπησε την Ελλάδα. Και λέει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε κανενός είδους αυτοκριτική για όσα συνέβησαν την περίοδο μέχρι την ανάληψη της εξουσίας  από τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.  Την περίοδο Καραμανλή δηλαδή.

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή έχει αναφερθεί πάρα πολλές φορές ο κ. Τσίπρας στα παλιά κόμματα τα οποία χρεοκόπησαν την Ελλάδα και στα οποία προφανώς συμπεριλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν ρωτάει την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον κ. Ραγκούση και διάφορους άλλους οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο τώρα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν και οι δυο γραμματείς του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή που δήθεν το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε την Ελλάδα αλλά τώρα τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες. Αυτά για το ΠΑΣΟΚ.  Για εμάς θα πω το εξής:

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πριν πείτε για εσάς, μια ακόμη κριτική που δέχεστε σε αυτήν όλη τη συζήτηση είναι τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια.

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα τα κουβεντιάσουμε και τα δύο.  Λοιπόν, πρώτον, εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και ήταν πολλές φορές σκληρή και για το τι κάναμε καλά και για το τι δεν κάναμε καλά. Αλλά νομίζω ότι αυτή η συζήτηση για το τι έγινε το 2009 δεν πολυενδιαφέρει τους πολίτες. Είμαστε στο 2019. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά, ας αφήσουμε τους ιστορικούς, τους οικονομολόγους να συζητήσουν γιατί η χώρα χρεοκόπησε.  Νομίζω ότι όλοι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η ίδια Νέα Δημοκρατία με αυτή την οποία παρέλαβα πριν από 3,5 χρόνια. Σας θυμίζω ότι με εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και μου έδωσαν μια ισχυρή εντολή ως outsider τότε, το θυμάστε, το κουβεντιάζαμε.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:Έτσι είναι, αλήθεια είναι.

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμένα μου λένε ότι είμαι γόνος πολιτικής οικογένειας και είμαι όντως. Και είμαι υπερήφανος για το όνομά μου, δεν μου χαρίστηκε τίποτα κ. Χατζηνικολάου. Δεν ήταν το όνομά μου διαβατήριο για να κερδίσω τη Νέα Δημοκρατία. Σας θυμίζω ότι κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσα να κερδίσω, την κέρδισα επειδή πάλεψα πάρα πολύ, αγωνίστηκα πολύ και έδωσα μια δέσμευση σε όλους τους πολίτες -και κυρίως στους Νεοδημοκράτες- ότι θα ξανακάνω τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη παράταξη. Θα την αλλάξω, θα κρατήσω τις αξίες μας, τα σύμβολά μας αλλά θα την ανανεώσω και θα την ξανακάνω μεγάλη παράταξη. Και είμαι υπερήφανος γιατί αυτή τη δέσμευση που τήρησα. Αλλά από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι και ενωμένη αλλά και ανανεωμένη και διαφορετική απ’ αυτό το οποίο ήταν από τότε που την παρέλαβα, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών της, τα οποία έχουν εξυγιανθεί, σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε εξυγιάνει τις συλλογικές μας δαπάνες, είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι, μπορούμε να καλύψουμε τις δαπάνες μας χωρίς ουσιαστικά να εξαρτόμαστε από την κρατική επιχορήγηση, η οποία πηγαίνει εξ ολοκλήρου στην αποπληρωμή των δανείων μας. Είναι το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δύο λέξεις για να κλείσουμε, δύο θέματα που τα συναντώ σε πάρα πολλές ερωτήσεις ακροατών. Δυστυχώς, δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμη. Μπαίνουμε στα τελευταία λεπτά. Ασφάλεια είναι η μία λέξη και μεταναστευτικό είναι η άλλη λέξη. Δεκάδες μηνύματα ακροατών που ζητούν να μάθουν τι θα κάνετε την επόμενη ημέρα για να βελτιωθεί η ασφάλεια στις γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων και τι θα κάνετε με το μεγάλο αγκάθι που λέγεται μεταναστευτικό και που είναι ένα θέμα σε μεγάλη ένταση τα τελευταία χρόνια.

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, απαντώ συγκεκριμένα. Πρώτον, η ασφάλεια για εμάς είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Δεν ήταν ποτέ για το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούσε ότι είναι πολυτέλεια η ασφάλεια. Θεωρούσε ότι ενδεχομένως να μην ταιριάζει με τις ιδεολογικές του καταβολές. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Ακόμη και σε πολλά χωριά που πηγαίνω, ακούω το ίδιο πράγμα: «Θέλουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια». Από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μέχρι όλη την επιχειρησιακή πυραμίδα, τον αρχηγό της Αστυνομίας, θα τοποθετούνται άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα αυτά. Η αστυνομία θα ενισχυθεί πολιτικά και ηθικά θα αφεθεί να κάνει τη δουλειά της. Θα προσλάβουμε άμεσα 1.500 αστυνομικούς, τους οποίους όλους θα τους βγάλουμε στο δρόμο επανασυστήνοντας την ομάδα ΔΕΛΤΑ και ενισχύοντας την ομάδα ΔΙΑΣ. Θα φροντίσω να προμηθευτούν καινούργια αλεξίσφαιρα γιλέκα γιατί τα πιο πολλά έχουν λήξει για να αισθάνονται  ασφαλείς οι αστυνομικοί μας. Θα προμηθευτούμε καινούργια περιπολικά με διακρατικές συμφωνίες, έτσι ώστε να μπορούμε να κυνηγάμε τους εγκληματίες και να μην θεωρούν οι αστυνομικοί ότι διακινδυνεύουν τη ζωή τους οδηγώντας σαράβαλα. Θα κάνουμε αναδιάταξη δυνάμεων. Θα στηρίξουμε τα αστυνομικά τμήματα στις πιο δύσκολες περιοχές. Δεν γίνεται στο Μενίδι το Αστυνομικό Τμήμα να έχει 50% πληρότητα. Θα επιβραβεύουμε τους αστυνομικούς που πηγαίνουν σε εκείνα τα αστυνομικά τμήματα τα οποία είναι πιο δύσκολα επιχειρησιακά, αντί να επιβραβεύουμε αυτούς οι οποίοι τοποθετούνται στα γραφεία και κάνουν την πιο, ας το πούμε, ασφαλή καριέρα. Και βέβαια, θα περάσουμε και ένα μήνυμα μέσω της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ότι θα σταματήσουν τα πανεπιστήμιά μας να είναι άνδρα ανομίας, παρανομίας και κατασκευής μολότοφ, καθώς και καταφύγια για τους διάφορους μπαχαλάκηδες, οι οποίοι όποτε θέλουν, βγαίνουν, τα σπάνε και μετά ξαναμπαίνουν στο Πολυτεχνείο σαν να μην τρέχει τίποτα. Μεταναστευτικό: Ήμουν στη Σάμο για ακόμη μια φορά. Είναι άκρως προβληματική η κατάσταση. Βασική αιτία του προβλήματος είναι ότι οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου είναι εξαιρετικά περίπλοκες στην Ελλάδα. Θα αλλάξουμε άμεσα το καθεστώς για να τις επιταχύνουμε. Και όταν τελεσιδικεί μία αίτηση ασύλου και ο μετανάστης δεν απολαμβάνει της προστασίας που δικαιούται βάσει του διεθνούς δικαίου, θα επιστρέφει στην Τουρκία. Η αποσυμφόρηση στην ουσία δεν μπορεί να γίνεται στέλνοντας μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θα πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία, γιατί δεν έχουμε σήμερα επιστροφές στην Τουρκία. Θα αξιοποιήσουμε καλύτερα ευρωπαϊκούς πόρους με μεγαλύτερη διαφάνεια και θα εμπλέξω ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Διότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι κάτι το οποίο ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Αλλά όλα αυτά χρειάζονται έναν Πρωθυπουργό ο οποίος να πιστεύει ότι η θάλασσα έχει σύνορα και όχι ότι δεν έχει. Διότι όλη αυτή τη συζήτηση, για το πώς η Ευρώπη θα αποκτήσει μία συνεκτική πολιτική, για το πώς θα αποκτήσουμε 10.000 ευρωπαίους συνοριοφύλακες, δεν έχω ακούσει τον κ. Τσίπρα ποτέ να λέει ούτε μία λέξη. Να, ένας άλλος λόγος λοιπόν γιατί η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι ισχυρή το βράδυ των εκλογών. Γιατί αυτά είναι δύσκολα ζητήματα τα οποία πρέπει να διαπραγματευτούμε στις Βρυξέλλες με τη μέγιστη δυνατή πολιτική αξιοπιστία.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά που ήσασταν μαζί μας σήμερα εδώ στον Real FM. Να έχετε καλή επιτυχία την Κυριακή. Και ελπίζω και εύχομαι -και η ευχή αφορά συνολικά τον δημοσιογραφικό κλάδο- να έχουμε τη δυνατότητα και μετά να σας ανακρίνουμε κατά καιρούς και να απαντάτε στα ερωτήματα των πολιτών, όπως σήμερα.

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ να σας ευχαριστήσω. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε. Θέλω πάντα όταν έρχομαι εδώ να απαντώ στα ερωτήματα των πολιτών. Είναι κάτι το οποίο το έχω κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Είδατε ότι δεν επέλεξα τις κλασικές μεγάλες συγκεντρώσεις. Έβλεπα χθες την εικόνα του κ. Τσίπρα που διάβαζε ολίγον βαριεστημένος έναν λόγο που κάποιοι του έγραψαν. Προτιμώ να απαντώ σε ερωτήματα. Το έκανα πολύ έντονα και σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο. Είναι εξαιρετικά γόνιμο. Συγγνώμη για τους ακροατές μας που έστειλαν μηνύματα που δεν έφτασε ο χρόνος να απαντήσω.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι εκατοντάδες τα μηνύματα.

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στόχος μου είναι την επόμενη ημέρα, εφόσον με εμπιστευτούν οι πολίτες, αυτού του είδους τη διαβούλευση με τους πολίτες, όσο μπορώ και όσο μου επιτρέπουν τα καθήκοντά μου, να τη διατηρήσω. Ξέρετε και εσείς, είστε πάρα πολύ έμπειρος, ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο απ’ το να κλειστεί κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου και ν’ ακούει μόνο αυτά που του λένε οι σύμβουλοί του.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Πρόεδρε.

 

Κ.  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Εγώ ευχαριστώ.

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση Top Employer 2025, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους εργοδότες στην Ελλάδα, για τρίτη διαδοχική χρονιά,...