Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια
στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ και στον Νίκο Χατζηνικολάου
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θα συνομιλήσουμε με τον Υπουργό Υγείας τον κύριο Βασίλη Κικίλια, πάμε να τον καλησπερίσουμε. Καλησπέρα κύριε Υπουργέ.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας κύριε Χατζηνικολάου και σε όλους τους τηλεθεατές σας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και καλό κουράγιο γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτές είναι πολύ δύσκολες ημέρες για όποιον κάθεται στην ηλεκτρική πλέον καρέκλα του Υπουργού Υγείας.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ που το λέτε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξεκινώ ρωτώντας, είμαστε πιο κοντά στο δραματικό, αρνητικό σενάριο της Ιταλίας ή πιο κοντά στο πολύ θετικό σενάριο της Νότιας Κορέας; Ποιες είναι οι προβλέψεις που διαμορφώνονται με βάση τους αριθμούς που βλέπετε μέχρι τώρα για την εξέλιξη του πράγματος; Πότε θα ξεμπλέξουμε από αυτή την ιστορία; Αυτό ρωτάει όλος ο κόσμος.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, τους τελευταίους δυόμισι μήνες έχοντας οργανώσει ένα σχέδιο με ειδικούς επιστήμονες, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, στατιστικολόγους και μαθηματικούς και με καθημερινή ανάλυση των δεδομένων, κάνουμε προσπάθειες έτσι ώστε με τα στοιχεία με τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εξέλιξη αυτής της παγκόσμιας κρίσης Δημόσιας Υγείας. Βλέπετε καταρρέουν ολόκληρες χώρες και συστήματα υγείας.
Να μπορέσουμε να προβλέψουμε… Ασφάλεια σε αυτό δεν μπορεί να υπάρχει για το μέλλον, γιατί όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, η πορεία της νόσου και του ιού και ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί στη χώρα μας έχει να κάνει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό με την κοινωνική ευθύνη, με τον τρόπο με τον οποίο θα πειθαρχήσουμε στα μέτρα αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπό μας και στις ευπαθείς ομάδες. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προστατεύσουμε μαζί με τους εαυτούς μας.
Άρα, λοιπόν, είναι δίκαιο να πει κανείς ότι μέχρι σήμερα οι καμπύλες της εξάπλωσης της νόσου σε σχέση με τη χώρα, το σύστημα υγείας και τα μέτρα είναι ελεγχόμενες. Όμως αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει εάν και εφόσον δεν επιδείξουμε την απαραίτητη και σωστή συμπεριφορά.
Τι θέλω να πω; Ούτε για την Ιταλία μπορεί να γίνει πρόβλεψη σε σχέση με την Ελλάδα, ούτε για μια άλλη χώρα της οποίας η κουλτούρα και τα δεδομένα ως προς τη δημοκρατική διαδικασία είναι πολύ διαφορετικά και άρα και τα μέτρα είναι ενδεχομένως πολύ πιο σκληρά.
Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέχρι σήμερα με βάση όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα έχει αντέξει αλλά δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι χώρες – κολοσσοί έχουν καταρρεύσει με πολύ πιο ισχυρά συστήματα υγείας. Άρα, λοιπόν, ο τρόπος που θα κινηθούμε τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος Μαρτίου- Απρίλιο και όσο διαρκέσει αυτή η ιστορία, έχουν να κάνουν πρωτίστως με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε ατομικά.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιο είναι το καλό σενάριο, κύριε Υπουργέ; Ποιο είναι το καλό σενάριο; Να ξεμπερδέψουμε πότε; Το Μάιο, τον Ιούνιο;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Νομίζω ότι επειδή είναι ένας καινούργιος ιός τον οποίο οι επιστήμονες και του ΕCDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επί μέρους των χωρών, αλλά και πρέπει να δώσω και ένα σημαντικό credit στους δικούς μας επιστήμονες. Έχουμε μια εξαιρετική ομάδα 28 κορυφαίων επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και φυσικά τον Σωτήρη Τσιόδρα που καθημερινά αναλύουν τα στοιχεία αλλά και άλλους πανεπιστημιακούς, καθηγητές και γιατρούς: Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία. Μιλάμε για έναν ιό που κάνει έναν κύκλο ενδεχομένως 6-8 εβδομάδων αλλά αυτό μπορεί να είναι και παραπάνω κατά συνθήκες.
Επίσης, υπάρχουν πολλά δεδομένα πάνω στο τραπέζι για το αν οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν ή όχι τελικά τον ιό αυτό και επίσης αν θα μεταλλαχθεί αυτός ο ιός ή όχι. Αν πραγματικά έχει να κάνει μόνο με τις ευπαθείς ομάδες και τις μεγάλες ηλικίες ή αν τελικά επηρεάζει και άλλα ηλιακά group.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς, τα περιστατικά που έχουμε ανάμεσα στους συμπολίτες μας που έχασαν την ζωή τους και τους διασωληνωμένους, υπάρχουν και νέοι άνθρωποι ή όχι; Ποια είναι η εικόνα που έχετε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο μέσος όρος είναι 64 έτη αυτών οι οποίοι έχουν τον ιό και 67 έτη αυτών οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι αυτή την στιγμή στις ΜΕΘ.
Υπάρχουν και πιο νέα περιστατικά τα οποία είναι ασυμπτωματικά κατά κύριο λόγο, βλέπουμε όμως σιγά- σιγά σε άλλες χώρες ότι παρουσιάζονται περιστατικά τέτοια τα οποία νοσούν.
Μας λένε οι ειδικοί ότι προκειμένου να νοσήσει μια μη ευπαθής ομάδα θα πρέπει να υπάρχει, να υποβόσκει κάποια άλλη νόσος στο συγκεκριμένο άτομο.
Όμως όλα αυτά, επαναλαμβάνω, παραδέχεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα και οι ειδικοί επιστήμονες, ότι μένουν να αποδειχθούν γιατί ο χρόνος τον οποίο έχουμε μέχρι σήμερα για να μελετήσουμε αυτόν τον ιό είναι πολύ περιορισμένος.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, οι αριθμοί που βλέπουμε των κρουσμάτων είναι μέσα στις προβλέψεις που είχε κάνει το υπουργείο σας για την εξέλιξη του πράγματος; Ή έχουμε ξεφύγει;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, είναι μέσα στις προβλέψεις τις οποίες έχουμε κάνει, για αυτό και βλέπετε, κύριε Χατζηνικολάου, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να θυμίσω ότι αυτούς τους δυόμισι μήνες βλέπουμε ότι με πρώτη και καλύτερη την Ιταλία εξαπλώνεται η νόσος στην Ευρώπη.
Έχει ξεφύγει σε αριθμούς, σε κρούσματα και σε νεκρούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει να το πω για μια ακόμα φορά, με τα μέτρα τα οποία εισηγήθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες βάσει του σχεδίου που έχουμε φτιάξει στο υπουργείο Υγείας και με τις αποφάσεις έχει πάρει πολύ νωρίς ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ανασχεθεί η ταχύτητα εξάπλωσης, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για ένα σύστημα υγείας.
Θέλω να εξηγήσω ότι κανένα σύστημα υγείας σε όλο τον κόσμο, και αποδείχθηκε αυτό, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια πανδημία. Όσο η καμπύλη, δηλαδή, έρχεται και είναι πιο μεγάλη σε σύντομο χρονικό διάστημα, βλέπετε ότι καταρρέουν τα συστήματα υγείας.
Τι προσπάθεια κάνουμε; Κάνουμε προσπάθεια να σπρωχθεί αυτή η καμπύλη στο μέλλον, να απλώσει αυτή η καμπύλη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας, να τους φροντίσουμε, να υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έρθω στο σύστημα υγείας, έχω ερωτήματα να σας θέσω. Θέλω πριν, όμως, να σας ρωτήσω αν οι αριθμοί που ανακοινώνονται από τον εκπρόσωπο του υπουργείου για το θέμα, τον κύριο Τσιόδρα, είναι πραγματικοί.
Και σας ρωτώ γιατί είδα μια ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, του κυρίου Πολάκη, στο facebook, όπου αμφισβητεί τους αριθμούς.
Λέει, για παράδειγμα, ότι τα διασωληνωμένα περιστατικά, οι διασωληνωμένοι άνθρωποι είναι περισσότεροι από όσους εμφανίζονται από το υπουργείο και λέει επίσης ότι έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό νεκρών σε σχέση με τα κρούσματα και όσους νοσηλεύονται στις εντατικές.
Αν καταλαβαίνω καλά μιλάει για ένα ποσοστό πάνω από το 25%.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ακούστε, κύριε Χατζηνικολάου, εγώ από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης και νομίζω ότι το πετύχαμε αυτό γιατί αυτή η τραγική κατάσταση της πανδημίας είναι πέρα και πάνω όπως βλέπετε από κόμματα, παρατάξεις και πρέπει να υπάρχει μια εθνική και συλλογική συνείδηση.
Είναι προφανές ότι δεν έχει κανένα λόγο κάποιος να κρύψει το παραμικρό για αυτό και από την πρώτη μέρα κιόλας υπεύθυνα και καθημερινά ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας.
Και μάλιστα διαλέξαμε να γίνεται αυτό κατά περίσταση από τον Υπουργό Υγείας- όποτε εγώ το κρίνω- αλλά καθημερινά από έναν επιστήμονα ο οποίος είναι κορυφαίος, ο οποίος χαίρει εκτίμησης από όλη την ελληνική κοινωνία.
Να σας θυμίσω ότι μόλις εχθές ο κύριος Ξανθός, ο πρώην Υπουργός Υγείας, είπε δημοσίως ότι και εμείς αν ήμασταν στο Υπουργείο Υγείας, τον κύριο Τσιόδρα θα επιλέγαμε για να είναι εκπρόσωπος και να ενημερώνει κλπ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πράγματι αυτό δήλωσε.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οπότε θα ήθελα να πω το εξής. Η διαφάνεια, η καθαρότητα και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούνται τα καθημερινά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητη.
Δεν έχει κανένα λόγο κανένας μας να κρύψει το παραμικρό. Δεν ξέρουν, κύριε Χατζηνικολάου, οι πολίτες τη σοβαρότητα της κατάστασης; Δεν βλέπουν τι γίνεται στις γύρω χώρες; Δεν αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμη είναι η στιγμή για τη χώρα μας και για όλο τον κόσμο; Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, κύριε Υπουργέ, πείτε μου σας παρακαλώ, πόσα κρεβάτια Εντατικής παραλάβατε όταν γίνατε Υπουργός και πόσα έχουμε τώρα; Κάνατε προσπάθεια, είπατε πριν ότι έχουμε κερδίσει κάποιον χρόνο με τα μέτρα που πήραμε.
Κάνατε προσπάθεια να αυξηθούν τα κρεβάτια Εντατικής και σε ποιο βαθμό το πετύχατε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα σας πω ακριβώς τα στοιχεία. Εμείς παραλάβαμε 565 κλίνες ΜΕΘ από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, όμως πρέπει να πω ότι γνωρίζουμε τις πάγιες αδυναμίες του εθνικού συστήματος υγείας οι οποίες δεν προέρχονται μόνο από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, είναι διαχρονικές. Αλλά αυτά παραλάβαμε, 565.
Αυτή τη στιγμή δυο μήνες μετά έχουμε 685 κλίνες ΜΕΘ. Και όχι μόνο αυτό, είχα προλάβει και είχα πάρει 80 κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας από τον ιδιωτικό τομέα για την γρίπη..
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αναπνευστήρες έχουμε; Κύριε Υπουργέ, συγνώμη για τη διακοπή, αλλά μου λένε πολλοί φίλοι γιατροί ότι ένα θέμα είναι τα κρεβάτια ΜΕΘ, μονάδων εντατικής θεραπείας, και ένα άλλο θέμα είναι να έχουμε αναπνευστήρες.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα σας απαντήσω, έχουμε και αναπνευστήρες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και αυτοί κυρίως μας χρειάζονται σε σχέση με τον κορονοϊό.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μισό λεπτό. Άρα, λοιπόν, 685 κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ συν 39 ΜΑΦ που έγιναν ΜΕΘ, συν 107 έξτρα κλίνες με αναπνευστήρες κανονικά από τον ιδιωτικό τομέα συν 38 κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και προχωράμε, κύριε Χατζηνικολάου.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους αναπνευστήρες και όλα τα είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ατομικής ανάγκης και αναλώσιμα τα οποία χρειάζονται για αυτή τη μάχη: Προφανώς υπάρχουν παγκόσμιες ελλείψεις και το έχουμε δει αυτό, το έχουμε διαβάσει και το έχουν υποστεί όλες οι χώρες.
Έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και μέσω του δημοσίου και μέσω του ιδιωτικού τομέα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δωρητές. Έχουν ήδη ξεκινήσει και έρχονται και νέοι αναπνευστήρες.
Ούτως ή άλλως, προσέξτε, και τους αναπνευστήρες οι οποίοι υπάρχουν και υπήρχαν σε άλλες κλινικές των νοσοκομείων μας, θα τους χρησιμοποιήσουμε. Και τους φορητές αναπνευστήρες θα χρησιμοποιήσουμε και ήδη έχουν έρθει κάποιοι από το εξωτερικό και σε 10, 15, 20, 25, 30 ημέρες έρχονται συνεχόμενα παραγγελίες.
Θέλω να πω ότι είναι ευτυχές μέσα στην παγκόσμια έλλειψη, τον «παγκόσμιο πόλεμο» των προμηθειών που γίνεται αυτή τη στιγμή, ότι επειδή έχει ύφεση πλέον η Κίνα, αυτός ο τεράστιος γίγαντας, μπορεί να παράξει και μάσκες και ειδικές μάσκες και στολές και αναπνευστήρες να δώσει.
Και μας δίνει μια δυνατότητα με ειδικά cargo jets και επιβατικά τροποποιημένα τα οποία έχουμε ναυλώσει και εμείς και ιδιώτες να μπορούμε να φέρνουμε συνεχώς τέτοια νέα υλικά, μάσκες και αναπνευστήρες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαντάζομαι, κύριε Υπουργέ, ότι χρειάζεστε και υλικά για την προστασία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Είδαμε ήδη ότι αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές νόσησαν από τον κορονοϊό. Και φαντάζομαι δεν είναι ώρα για τέτοιες απώλειες. Τους χρειαζόμαστε εδώ στη μάχη.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, πάνω από 300 έχουν μπει σε καραντίνα και κάποιοι έχουν νοσήσει και δυστυχώς όλα τα συστήματα υγείας σε αυτή τη μάχη έχουν υποστεί και απώλειες τέτοιες αλλά προφανώς προτεραιότητα άμεση και πρώτη είναι να έχουν επάρκεια μέτρων ατομικής προστασίας οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, το προσωπικό αυτό έτσι ώστε να μπορεί να κάνε τη δουλειά του.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι προσλήψεις προχωρούν;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πάμε, λοιπόν, τώρα στις προσλήψεις. Θέλω να πω ότι ήδη έχουμε προσλάβει 176 γιατρούς και 733 νοσηλευτές και άλλες λοιπές ειδικότητες και έχουμε εγκρίνει και θα προσλάβουμε εντός των επόμενων 10 ημερών 431 γιατρούς και 1.714 νοσηλευτές και λοιπές ειδικότητες. Άρα, ήδη άλλες 2.145 προσλήψεις μέχρι τώρα.
Και θέλω να επαναλάβω την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι θα προσλάβουμε όσο προσωπικό και αν χρειαστεί συνεχώς, αδιαλείπτως για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια και παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, τι γίνεται σε σχέση με ορισμένες κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίοι αναγκαστικά βρίσκονται σε χώρους όπου ζουν όλοι μαζί.
Παράδειγμα, στρατόπεδα. Τι γίνεται με τα φανταράκια μας εκεί; Έχουν ληφθεί μέτρα; Τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί; Τι κίνδυνοι υπάρχουν; Έχουμε περιστατικά;
Φυλακές. Και εκεί φαντάζομαι είναι ένας χώρος μεγάλης επικινδυνότητας. Τι γίνεται στις δομές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες; Υπάρχουν περιστατικά;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τώρα, κύριε Χατζηνικολάου, πρέπει να πω μία καλή κουβέντα γιατί την αξίζουν αυτά τα νέα παιδιά, οι ειδικοί επιστήμονες και όλοι οι διοικητικοί και λοιποί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι θυμάστε ότι ήταν το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, πολύ δυσφημισμένο περί δικαίων και αδίκων.
Αυτά τα νέα παιδιά, αυτοί οι νέοι επιστήμονες μαζί με το Υπουργείο Υγείας μπόρεσαν αυτούς τους 2,5 μήνες να δώσουν εμπεριστατωμένες επιστημονικές τεκμηριωμένες οδηγίες σε όλο τον ιδιωτικό δημόσιο τομέα και στους πολίτες.
Άρα για κάθε Υπουργείο και για κάθε δομή ξεχωριστά υπάρχουν ειδικές επιστημονικές οδηγίες. Άλλες για τα στρατόπεδα, άλλες για τις φυλακές, άλλες για τα ΚΥΤ.
Η τελευταία απόφαση η οποία ελήφθη με βάση τις οδηγίες αυτές, δυστυχώς το καταλαβαίνω είναι ένα θέμα αυτό για τους φαντάρους μας, ήταν η απαγόρευση των επισκεπτηρίων και των εξόδων.
Είναι όμως επιβεβλημένο. Το έχουν πάρει και άλλες χώρες αυτό το μέτρο, όπως το Ισραήλ. Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το στρατό μας.
Μην ξεχνάτε ότι έχουμε δύο κρίσεις, κύριε Χατζηνικολάου. Έχουμε μία κρίση Δημόσιας Υγείας και μην ξεχνάμε ποτέ και τον Έβρο, τη μάχη την οποία δίνουν αυτά τα παιδιά. Δεν τους ξεχνάμε ποτέ και άρα πρέπει να τους προστατεύσουμε.
Οπότε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δίνει ειδικές οδηγίες σε κάθε Υπουργείο ξεχωριστά. Όταν χρειάζονται ΠΝΠ και Υπουργικές Αποφάσεις, αυτές παίρνονται με μέριμνα και με προσοχή αλλά πάνω από όλα, πάνω από την οποιαδήποτε επιβολή προς χάρη του καλού, του κοινού καλού, είναι η κοινωνική ευθύνη κύριε Χατζηνικολάου. Είναι η αίσθηση που έχουμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον και ότι όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε αυτή την κρίση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, ένα ερώτημα που θέτουν και ορισμένοι γιατροί, κύριε Υπουργέ, είναι αν θα έπρεπε να γίνεται το τεστ ακόμη και σε ελαφρύτερα περιστατικά ώστε να έχουμε πλήρως χαρτογραφημένη την εικόνα της εξάπλωσης του κορονοϊού για να τον αντιμετωπίσουμε.
Θα ήταν κάτι τέτοιο πρακτικά εφικτό; Και μήπως στην πολιτική του να γίνονται τεστ μόνο όταν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα μας οδηγούν σε ελλείψεις αντιδραστηρίων;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρώτα από όλα κύριε Χατζηνικολάου δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλες οι χώρες βρίσκονται σε έλλειψη. Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη και στα αντιδραστήρια αυτά τα οποία παίρνονται με επίχρισμα και αναλύονται από τα εργαστήρια.
Προφανώς τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα μπορέσουν να πιστοποιηθούν και πιο γρήγορα τεστ, rapid τεστ με αίμα, με σάλιο κλπ.
Όμως εγώ τήρησα ευλαβικά και θα συνεχίσω να τηρώ και να τηρούμε τις οδηγίες τις οποίες μας δίνουν οι ειδικοί επιστήμονες.
Εγώ είμαι γιατρός, κύριε Χατζηνικολάου, αλλά ορθοπεδικός χειρουργός, δεν είμαι λοιμωξιολόγος, δεν είμαι επιδημιολόγος, δεν είμαι ειδικός. Και σέβομαι αυτή τη μεγάλη οικογένεια των Ελλήνων επιστημόνων που συνεδριάζουν κάθε μέρα με βάση επιστημονικά στοιχεία και παίρνουν τις αποφάσεις τους και αυτές ακολουθούμε κατά γράμμα όπως βλέπετε μέχρι σήμερα.
Προφανώς είναι προτεραιότητα οι γιατροί μας και οι νοσηλευτές να τεστάρονται, οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία, αυτοί οι οποίοι κινδυνεύουν.
Και γίνονται προσπάθειες να διευρυνθεί αυτός ο κύκλος. Δεν είναι ψέμα ότι υπάρχουν τεστ και σε ιδιωτικά εργαστήρια στη χώρα μας. Όταν, και αυτό νομίζω ότι δεν απέχει πολύ, αποφασίσουν οι ειδικοί επιστήμονες ότι αυτά τα τεστ είναι τόσο έγκυρα ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σωστά και να παράξουν επιστημονικά αποτελέσματα αμέσως θα προχωρήσουμε και σε αυτό το βήμα.
Μην ξεχνάτε ότι με ταχείς ρυθμούς και διαδικασίες ζήτησα να εγκριθεί ένα μεγάλο κομμάτι του ΕΣΠΑ – και εγκρίθηκε- για αυτή τη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο για τώρα, για αυτή την κρίση της Δημόσιας Υγείας, είναι επαναλαμβανόμενη και για τον Σεπτέμβρη και για τον Οκτώβρη που ενδεχομένως θα έχουμε ξανά πρόβλημα.
Δηλαδή, ιδιωτικά αυτοκίνητα, οδηγοί, γιατροί, τεστ που μπορεί να λαμβάνουν από το σπίτι και προσμέτρηση αυτών σε ότι έχει να κάνει με το συνολικό αποτέλεσμα.
Όμως πρέπει να πω ότι συμπίπτουν αυτή τη στιγμή οι επιδημιολογικές μελέτες, οι λοιμωξιολογικές μελέτες και τα μαθηματικά μοντέλα και τα τεστ τα οποία κάνουμε κάθε μέρα με αυτούς οι οποίοι βρίσκονται νοσηλευόμενοι μέσα στα νοσοκομεία μας είτε σε απλά κρεβάτια είτε σε ΜΕΘ.
Αν είχε πέσει έξω, να το πω έτσι, η επιστημονική κοινότητα, θα είχαμε πολύ παραπάνω περιστατικά όπως καταλαβαίνετε.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουμε δει σε άλλες χώρες, έχουμε δει για παράδειγμα στην Ελβετία που ξεκινήσαμε την ίδια περίοδο από την ίδια αφετηρία και εκεί έχουν ήδη πάνω από 80 νεκρούς.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έτσι είναι και υπερπολλαπλάσια κρούσματα. Και θέλω να επιστήσω την προσοχή όλων κύριε Χατζηνικολάου. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό δεν θα συμβεί, ή δεν μπορεί να συμβεί εδώ.
Ποια είναι η προσπάθεια που κάνει η οργανωμένη πολιτεία; Να πάρει μέτρα έτσι ώστε αυτή η καμπύλη να είναι όχι τόσο υψηλή και σε όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Γιατί επαναλαμβάνω, κοιτάξτε δεξιά και αριστερά σας, ποιο σύστημα υγείας σε όλο τον κόσμο έχει αντέξει αυτή τη λαίλαπα; Κανένα σύστημα υγείας δεν το έχει αντέξει.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπορεί να πάμε, κύριε Κικίλια, κύριε Υπουργέ και σε πιο αυστηρά μέτρα το επόμενο διάστημα; Υπάρχει και τέτοιο πλάνο αν χρειαστεί;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κοιτάξτε, η Κυβέρνηση αποφάσισε και από σήμερα το βράδυ κλείνει τις πτήσεις για Αγγλία, κλείνει και τις πτήσεις για Τουρκία. Που σημαίνει ότι κάθε μέρα βλέπετε γίνεται μια επαναξιολόγηση και παίρνονται μέτρα.
Τα μέτρα αυτά, καταλαβαίνετε, είναι πρωτόγνωρα για όλη την Μεταπολίτευση.
Αλλά βλέπετε, ότι είναι αναγκαία. Όποιον ειδικό ρωτάμε, είτε είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είτε το ECDC είτε είναι οι χώρες που έχουν ήδη αντιμετωπίσει το πρόβλημα νωρίτερα από εμάς, μας λένε ότι τα κατάλληλα μέτρα, νωρίς στον χρόνο, είναι αυτά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν πολύ μια χώρα να μπορέσει να ανταπεξέλθει.
Και αυτό έκανε η Κυβέρνηση, αυτό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βλέπετε ότι τα μέτρα αυτά τα οποία μας εισηγήθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες τα πήραμε νωρίς.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτοί που επαναπατρίστηκαν, οι συμπατριώτες μας από άλλες χώρες, από την Ιταλία, από την Ισπανία, από την Αγγλία, έχουν μπει εθελοντικά σε καραντίνα ή έχουν μπει υποχρεωτικά και παρακολουθείτε που βρίσκονται, τι κάνουν και τα λοιπά. Και σας ρωτώ γιατί είχαμε αυτό το περιστατικό χτες, με έναν επαναπατρισθέντα αλβανικής καταγωγής, ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος και χαλαρός και ωραίος, και έκανε και ζημιές, ενώ θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η Πολιτική Προστασία έχει αναλάβει πλέον αυτόν τον ρόλο και θεωρώ ότι κάνει μια πολύ καλή δουλειά, παράλληλα και συνεργαζόμενη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Άρα υπάρχει και ιχνηλάτηση, και μέριμνα, και παρακολούθηση και υποχρεωτική είναι πλέον η καραντίνα και νομίζω ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί αυτό να αποδειχθεί.
Λόγω προσωπικών δεδομένων δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω, αρκεί να πω ότι υπάρχει Κράτος, λειτουργεί και νομίζω ότι μέσα σε όλη αυτή την κρίση και να το βάλουμε στα θετικά είναι ότι οι πολίτες δεν λένε αυτή την φορά «πού είναι το Κράτος και τί κάνει» αλλά το βλέπουν το Κράτος στην καθημερινότητα να παίρνει αποφάσεις και ειδικά το υπουργείο Υγείας, για την μέριμνα, τη φροντίδα για την υγεία των πολιτών.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να μας ενημερώσετε, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ, και για τους τρόπους αντιμετώπισης του ιού. Τι γίνεται, δηλαδή, με φάρμακα, γιατί ακούμε διάφορα.
Έρχονται ειδήσεις από την Γαλλία, έρχονται ειδήσεις από την Κίνα και επίσης ποια είναι η επίσημη ενημέρωση που έχει το υπουργείο σας για το πώς προχωρούν οι έρευνες για το εμβόλιο. Πότε βλέπουμε, γιατί εκεί καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα τελειώσει ο εφιάλτης, όταν θα υπάρχει πια και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πολύ σωστά, πολύ σωστά το λέτε. Κοιτάξτε, αυτή την στιγμή υπάρχει εν αναμονή το εμβόλιο. Δηλαδή, όλη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για αυτό προσπαθεί. Δεν το βλέπουν οι ειδικοί επιστήμονές μας σύντομα αυτό στον χρόνο. Πιστεύουν ότι θα πάρει κάποιους μήνες ακόμα. Και υπάρχουν φάρμακα τα οποία δοκιμάζονται είτε για ίαση, είτε ενάντια στα συμπτώματα.
Δοκιμάζονται έχοντας αυτή την στιγμή, κύριε Χατζηνικολάου, για αυτά τα φάρμακα λίγα επιδημιολογικά στοιχεία. Άρα, λοιπόν, είναι κλινικές μελέτες οι οποίες δεν είναι ολοκληρωμένες γιατί δεν έχει υπάρξει η επάρκεια του χρόνου για να δούμε αν αυτά τα φάρμακα πραγματικά επιδρούν, σε ποιο ποσοστό του πληθυσμού, σε ποιο επίπεδο, στην αρχή της νόσου; Όταν υπάρχουνε σοβαρά συμπτώματα; Προ της εντατικής; Όμως οι προσπάθειες είναι ατελείωτες και από τους δικούς μας επιστήμονες εδώ, στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως και πιστεύω ότι κάποια φάρμακα έχουν ήδη δείξει ότι μπορούν να επιδράσουν θετικά.
Όμως, με βλέπετε συγκρατημένο σε όλα αυτά γιατί νομίζω ότι είναι δίκαιο να υπάρχουνε αποδεδειγμένα κλινικές μελέτες και αποτελέσματα πριν βγει υπεύθυνα ένας υπουργός Υγείας ή ένας επιστήμονας όπως ο Σωτήρης ο Τσιόδρας, και κάνει ανακοινώσεις για κάτι τέτοιο.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα βλέπουμε από την μια να υπάρχει, εδώ, στην Ευρώπη, η Ιταλία και η Ισπανία, που περνάνε δραματικές ώρες. Από την άλλη μεριά βλέπουμε μια Γερμανία που ενώ έχει πάρα πολλούς ασθενείς, πάρα πολλά κρούσματα, έχει πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων. Τι κάνουν καλύτερα σε σχέση με τις χώρες του Νότου οι Γερμανοί; Το έχετε ψάξει καθόλου;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κοιτάξτε, ο καθένας είναι βυθισμένος στο δικό του πρόβλημα αλλά έχετε δίκιο, ότι το υγειονομικό σύστημα της Γερμανίας είναι από τα πιο κραταιά και βέβαια δεν χτίστηκε μέσα σε δυο μήνες.
Είναι αυτό συστηματικό, είναι οργανωμένο στο βάθος πολλών δεκαετιών. Όταν, λοιπόν, έχεις ένα πάρα πολύ ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας και μπορείς και αντιμετωπίζεις πιο γρήγορα τα περιστατικά σου και πιο οργανωμένα, φαντάζομαι ότι αυτό έχει και καλύτερα αποτελέσματα.
Όμως για μια ακόμα φορά θέλω να πω ότι οι συνθήκες είναι σχετικές στην κάθε χώρα και έχει να κάνουν με διάφορες παραμέτρους.
Για παράδειγμα, θυμάστε ότι η Ιταλία πήρε πάρα πολύ γρήγορα το μέτρο της απαγόρευσης των πτήσεων από την Κίνα. Και νομίζω ότι οι συνάδελφοι και οι επιστήμονες πίστεψαν στην γειτονική χώρα ότι αυτό φτάνει.
Αλλά πρωτογενώς μπλοκάρεται ο ιός στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου, στο 5%. Δευτερογενώς, στο 95%, εντός χώρας. Δεν είχαν πάρει τα κατάλληλα μέτρα εντός των νοσοκομείων, ο ιός κυκλοφόρησε, διεσπάρη και μετά ήταν πολύ αργά και ό,τι μέτρα και να έπαιρνε η γειτονική χώρα, που έχει την αλληλεγγύη μας, την στήριξη μας, ήταν πολύ αργά.
Άρα, λοιπόν, σε αυτή την μάχη, την τεράστια μάχη, την παγκόσμια μάχη απέναντι στον κορονοϊό, όποιος παίρνει μέτρα νωρίς έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει μια καλύτερη καμπύλη αντιμετώπισης του ιού.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όση ώρα μιλάμε δέχομαι πολλά μηνύματα από φίλους συμπολίτες μας που μου λένε μήπως θα έπρεπε να κλείσουν και μερικές ακόμη επιχειρήσεις που έτσι και αλλιώς δεν κάνουν τζίρο πια και ορισμένα επαγγέλματα που μπορεί να διευκολύνουν τη διάδοση του ιού;
Ας πούμε, δέχομαι μηνύματα από τους μεσίτες που μου λένε μήπως πρέπει, έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει κίνηση αυτή την εποχή στα ακίνητα λόγω του ιού, μήπως πρέπει να πάψουμε να κόβουμε βόλτες με τους πελάτες μας από σπίτι σε σπίτι.
Μήπως πρέπει αυτά όλα να τα ξανά δείτε άλλη μια φορά με πιο αυστηρό μάτι να το πω έτσι;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, νομίζω ότι το αποκλειστικό προνόμιο της αναγγελίας τέτοιων μέτρων το έχει ο Πρωθυπουργός, υπάρχει καθημερινή ενημέρωσή του με βάση τις εισηγήσεις των επιτροπών λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων και προφανώς ανάλυση σε κάθε Υπουργείο.
Έχει πάρει όλα αυτά τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να πάρει ένας υπεύθυνος Πρωθυπουργός και κάτι παραπάνω αλλά όλα τίθενται στο τραπέζι, όλα αναλύονται, δεν είμαι αυτός ο οποίος θα προαναγγείλει μέτρα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κλείνω, ο ιδιωτικός τομέας και εννοώ οι ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιώτες γιατροί, συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και με ποιους τρόπους;
Προσφέρουν σε αυτό τον πόλεμο που γίνεται αυτή τη στιγμή;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κοιτάξτε, σας είπα ήδη ότι ακόμα πριν από την κρίση για την έξαρση της γρίπης τους 4 μήνες (Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο) είχαν δώσει 80 κλίνες ΜΕΘ οι ιδιωτικές κλινικές. Πράγματι προσφέρουν και πράγματι στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια και οφείλω να τους ευχαριστήσω.
Έχει γίνει μια τεράστια κινητοποίηση μέσα από το ΕΚΑΒ. Οι ιδιωτικές κλινικές ήδη παίρνουν περιστατικά που μπορούν, απελευθερώνοντας δικές μας ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Σας είπα, η αλληλεγγύη, η στήριξη και η μάχη από όλους μαζί είναι το κλειδί για την επιτυχία.
Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον ιδιωτικό τομέα και τους γιατρούς, τους ξανακάνω έκκληση- ξέρω και αντιλαμβάνομαι τις ιδιαίτερες συνθήκες για όλους- συστράτευσης και βοήθειας σε αυτή τη μάχη.
Νομίζω ότι καλό θα ήταν και αυτοί οι οποίοι ηγούνται των προσπαθειών τους και συνδικαλιστικά να επικεντρωθούν σε αυτό. Ο περαιτέρω σχολιασμός δεξιά και αριστερά δεν νομίζω ότι βοηθάει. Αυτό το οποίο θα έπρεπε να καταστεί σαφές είναι πόσοι από τους ιδιώτες γιατρούς και ειδικά αυτές τις κρίσιμες ειδικότητες επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων, εντατικολόγων, αναισθησιολόγων κλπ. συστρατευθούν στη μάχη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά. Καλό κουράγιο, υπομονή και μαχητική διάθεση. Είμαστε όλοι κοντά σας σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια που κάνετε.
Νομίζω ότι είναι ενωμένοι οι Έλληνες περισσότερο παρά ποτέ αυτή την περίοδο. Συνεχίστε δυνατά μέχρι την τελική νίκη.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Να είστε καλά.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ πολύ.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μένουμε σπίτι, κύριε Χατζηνικολάου, να είστε καλά.