Κικίλιας: Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους του ΕΣΥ, που παλεύουν για εμάς νύχτα-μέρα

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Καλημέρα” με τον Γιώργο Αυτιά.

Το κείμενο της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια έχει ως εξής:

 

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι αυτής της εξέλιξης με υπεύθυνη θέση και άποψη, ο Υπουργός Υγείας, ο κύριος Κικίλιας είναι μαζί μας. Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλημέρα σας κύριε Αυτιά, καλημέρα και σε όλους τους τηλεθεατές σας.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πόσες ώρες μπορεί να κοιμάται ο Υπουργός Υγείας με μια τέτοια πανδημία που σαρώνει ολόκληρο τον κόσμο; Αλήθεια, υπήρξαν νύχτες που σας ξύπνησαν, ότι Υπουργέ συμβαίνει αυτό και αυτό, κάτι πρέπει να κάνουμε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σημασία έχει κύριε Αυτιά πόσες ώρες μπορούν να κοιμούνται και να ξεκουράζονται οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, το προσωπικό στα νοσοκομεία μας, οι άνθρωποι οι οποίοι δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Και βέβαια μία σειρά από συνεργάτες εδώ, Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, υπηρεσιακοί παράγοντες. Είναι άνθρωποι οι οποίοι με αυταπάρνηση από τα μέσα Ιανουαρίου θυμίζω, ήδη γεμάτους 2,5 μήνες, δίνουν τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου και θα κάνω το παν για να τους στηρίξω.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πριν πάω στα μεγάλα θέματα που βάζουν οι εφημερίδες σήμερα. Όταν κάθεστε στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα βλέπω σήμερα και εχθές στα Παραπολιτικά «Αίθουσα πολέμου στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κορονοϊό».

Εκεί όταν κάθεστε στο τραπέζι τα πρώτα ερωτήματα που βάζει ο Πρωθυπουργός ποια είναι; Σε ό,τι αφορά το τεράστιο αυτό θέμα. Πώς ξεκινάει τυπικά μια συζήτηση; Δεν είναι απόρρητο στοιχείο του κράτους. Ίσα – ίσα οπτικοποιούμε κάποιες κουβέντες που κάνετε με τον Πρωθυπουργό.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρώτα από όλα, εδώ και πάρα πολλές ημέρες βλέπετε ότι οι συναντήσεις, η ενημέρωση και τα συμβούλια γίνονται εξ’ αποστάσεως μέσω τεχνολογίας. Και αυτό είναι σωστό γιατί δείχνει ένα παράδειγμα σε όλους τους συμπολίτες μας.

Δεν μπορεί να ζητάς πράγματα από τους συμπολίτες σου, τους οποίους ευχαριστώ πάρα πολύ για την πειθαρχία που δείχνουν, για τη στήριξη στα μέτρα αυτά τα οποία είναι για το κοινό καλό, και να μην τα εφαρμόζεις εσύ ο ίδιος.

Κοιτάξτε, ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει δύο τεράστιες κρίσεις μαζί. Δεν θέλω να ξεχάσω ότι με τις εντολές του και τις οδηγίες του καταφέραμε με αυτά τα ηρωικά παιδιά στον Έβρο, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, όλο τον κόσμο ο οποίος προσπάθησε και κατάφερε και πέτυχε να ανασχέσει αυτό το κύμα το δήθεν προσφυγικό το οποίο πήγε να περάσει τα σύνορά μας και να αλλάξει τις ισορροπίες.

Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Δεν είναι καθόλου εύκολο να χειριστεί κανείς τόσο μεγάλες κρίσεις, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ψύχραιμος, είναι αποφασιστικός και για μία ακόμα φορά πρέπει να πω πως ό,τι εισηγηθήκαμε- η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων- Επιδημιολόγων που έχω συστήσει εδώ στο Υπουργείο Υγείας, ό,τι πρότειναν οι ειδικοί επιστήμονες που από την αρχή έχω πει ότι αυτοί πρέπει να μιλούν για αυτή την τεράστια κρίση δημόσιας υγείας- το υιοθέτησε και το εφάρμοσε πρώτος. Πολύ πριν από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Καταγράφεται αυτό και στο διεθνή τύπο και στα διεθνή μέσα.

Πάμε τώρα στην ουσία του θέματος. Ρωτώ, απαντάτε. Σε ποιο σημείο της μάχης είμαστε αυτή την ώρα, κύριε Κικίλια, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, την πορεία των ασθενών, την πορεία των ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή σε όλο αυτό το περίγραμμα διεθνώς; Πού είμαστε αυτή την ώρα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Περάσαμε έναν δύσκολο μήνα τον Μάρτιο στον οποίο υπήρχε μεγάλη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η καμπύλη της νόσου στην Ελλάδα. Δηλαδή πόσοι συμπολίτες μας θα νοσούν, πόσοι θα μπαίνουν στα νοσοκομεία, πόσοι θα χρειάζονται κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πόσοι θα βγαίνουν από τα νοσοκομεία.

Θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρισκόμαστε εντός αυτής της καμπύλης που σημαίνει ότι ναι μεν επεκτείνεται η νόσος, αλλά αυτό συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ανταποκρίνονται οι γιατροί μας, να ανταποκρίνεται το κράτος.

Όμως έχουμε ένα μήνα μπροστά μας, τον Απρίλιο, τον οποίο θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο. Γιατί τώρα είναι η ώρα που θα δούμε πώς θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα. Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να δει εικόνες όπως αυτές της Ιταλίας, κανένας δεν θέλει να δει εικόνες ανάλογες με αυτές άλλων χωρών της Ευρώπης. Βλέπετε και αυτό που γίνεται μέρα με τη μέρα στην Αμερική.

Είναι συγκλονιστικό αυτό το οποίο συμβαίνει στην ανθρωπότητα. Κανείς νομίζω δεν περίμενε ότι θα ζήσουμε αυτή την πανδημία κανείς δεν την είχε προβλέψει. Τη ζούμε όμως και είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, να την αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχει οργανωμένη Πολιτεία, υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια και αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν οι πολίτες δεν την στήριζαν αυτή την προσπάθεια.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είστε σαφής.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θέλω να πω για ακόμη μια φορά ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσει κανείς. Είναι πάρα πολύ εύκολο από μια πορεία μάχης, η οποία δίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα, να πάμε σε σενάρια καταστροφής αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις αποστάσεις μεταξύ μας, πρέπει να μείνουμε σπίτι μας, πρέπει να φροντίζουμε τους εαυτούς μας.

Ότι πρέπει να φροντίζουμε τις ευάλωτες, τις ευπαθείς ομάδες- αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός- και να σκεφτούμε ότι κάθε κίνηση που κάνουμε μπορεί να βάλει σε κίνδυνο εμάς, τους συνανθρώπους μας και τη χώρα.

Η χώρα ταλαιπωρήθηκε πολύ δέκα χρόνια μέσα στην κρίση και τώρα αντιμετωπίζει μια πανδημία.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σαφής. Υπουργέ, άρα Απρίλιο μένουμε σπίτι, 10 Μαΐου όπως λέει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σήμερα γιατί διαβάζετε εφημερίδες, είναι η ημερομηνία όπου θα ξανά μαζευτούμε πάλι να κάνουμε λογαριασμό; Δηλαδή η Κυβέρνηση τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου θα βάλει κάτω χαρτί και μολύβι, θα βάλει τα στοιχεία θα ακούσει τους ειδικούς και θα πάρει αποφάσεις για το υπόλοιπο;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, εγώ το ακούω αυτό αλλά είμαι υποχρεωμένος να πηγαίνω και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Αυτό σημαίνει ότι στις 15 Απριλίου θα δούμε- ξεκινώντας αν θυμάστε από την ιχνηλάτηση, την οργάνωση των νοσοκομείων και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τα πρώτα περιστατικά μέχρι τα πρώτα μέτρα του κλεισίματος των σχολείων, το ολικό κλείσιμο των σχολείων και μετά τα μέτρα της καραντίνας- θα δούμε πώς αυτά μέτρα έχουν αποδώσει και θα μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το τι θα ακολουθήσει.

Καταλαβαίνω ότι αυτό εμπεριέχει υπομονή και πειθαρχία από τους συμπολίτες μας αλλά νομίζω ότι κανένας, μα κανένας δεν θέλει να διακινδυνεύσει την προσωπική του υγεία, την υγεία της οικογένειάς του και να βάλει σε κίνδυνο τους συνανθρώπους του.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Άρα, λοιπόν, 15 Απριλίου κάνουμε την πρώτη σύνοψη βλέποντας και κάνοντας με την πορεία των στοιχείων.

Ουσιαστικά ο γιατρός, ο Βασίλης ο Κικίλιας, οι ειδικοί, διότι έχετε μία ομάδα ειδικών που έχουν τα πάντα, παροχές, όταν λέμε παροχές ό,τι μπορεί να δώσει το κράτος, σας οδηγούν ότι αυτή η περιπέτεια Ιούνιο τελειώνει από την πατρίδα μας; Να δώσουμε και ένα σημείο, αν θέλετε, οράματος για αυτό τον κόσμο; Γιατί μετά ακολουθεί και η οικονομία, ξέρετε περιμένει και η οικονομία μετά να γίνει καλά.

Ιούνιο, Υπουργέ, εκτιμάτε ότι τελειώνουμε με αυτή την ιστορία; Γιατί έχουμε Πανελλήνιες, έχουμε οικονομία, έχουμε μαγαζιά, έχουμε τουρισμό;

Για παράδειγμα, με ειδοποίησαν χθες από τη Σάμο και μου λένε: Γιωργάκη, 1η Ιουνίου έρχεται ένα charter με Φινλανδούς. Κάτι, λέω, ξέρουν οι Φινλανδοί.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα σας πω, κύριε Αυτιά. Επισκέπτομαι τα νοσοκομεία, μιλάω καθημερινά με τους συναδέλφους, τους γιατρούς, τους φίλους μου, τους σύγχρονους ήρωες σε αυτή τη χώρα, μιλούσα με ένα φίλο μου νοσοκομειακό γιατρό και με ρώτησε αν στο τέλος της πανδημίας, πρώτα ο Θεός, θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση ή χειρότερη, τι πιστεύω.

Πιστεύω ότι αυτή η φοβερή εμπειρία θα μας κάνει να ιεραρχήσουμε διαφορετικά τα πράγματα, με άλλες αξίες και άλλες αρχές.

Και δεσμεύομαι ότι και η δημόσια υγεία αλλά και η χώρα μπορεί να βγει διαφορετικά από αυτή την κρίση, καλύτερα, σε πιο υψηλό επίπεδο. Είναι μία υπόσχεση σε όλους αυτούς, οι οποίοι πολεμούν μέρα και νύχτα ενάντια στον ιό.

Οπότε είμαι πεπεισμένος ότι αν ακολουθήσουμε τους κανόνες της δημόσιας υγείας που μας δίνουν οι ειδικοί, από τον καθηγητή τον κύριο Τσιόδρα, μέχρι και όλους τους άλλους τους επιδημιολόγους- λοιμωξιολόγους που έχουμε στη χώρα, αν φροντίσουμε τους εαυτούς μας και δώσουμε την δυνατότητα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα νοσοκομεία μας, στους γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, στους ανθρώπους του ΕΚΑΒ, τα παιδιά που παλεύουν, στους διασώστες, σε όλα αυτά τα νέα παιδιά που ενημερώνουν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας- θυμάστε πρόκειται για το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, το δυσφημισμένο- αυτά τα παιδιά έχουν κάνει συγκλονιστική προσπάθεια 2,5 μήνες, έχουν δώσει οδηγίες σε όλους, να τους δώσουμε την ευκαιρία να μπορέσουν να μας περάσουν απέναντι σε αυτή την χωρίς προηγούμενο τεράστια κρίση της δημόσιας υγείας.

Αξίζουν αυτοί οι άνθρωποι που παλεύουν για εμάς νύχτα- μέρα να τους βοηθήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε αυτήν την κρίση με τη λιγότερη δυνατή οδύνη. Το μικρότερο δυνατό πόνο.

Είμαι πεπεισμένος ότι αν ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες μέχρι τέλους, θα τα καταφέρουμε.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή, μπορούμε ως όραμα, γιατί ξέρετε, ένας λαός ο οποίος έχει πιεστεί 10 χρόνια από τα μνημόνια, έχει πιεστεί αφόρητα, το ξέρετε πάρα πολύ καλά, μένει στο σπίτι του τώρα για να κλείσει την πόρτα στον ιό, μένοντας σπίτι δεν απομονωνόμαστε. Απομονώνουμε τον ιό.

Αυτός ο κόσμος Ιούνιο, τέλη Μαΐου με Ιούνιο αν όλα πάνε καλά, ξεμπερδεύουμε σε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτήν την ιστορία κύριε Υπουργέ;

Γιατί μετά θα πάρουνε μπρος όλα, ξέρετε. Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτή η ιστορία. Βλέπω ότι τον Απρίλιο μένουμε σπίτι απ’ ότι ακούσαμε από εσάς και από όσα λένε οι ειδικοί, εκεί από το Μάιο και μετά αρχές Ιουνίου ξεμπερδεύουμε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα υπάρχει κύριε Αυτιά, αν όλοι συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία και προσέξουμε ο ένας τον άλλον. Τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα; Να μην εισέλθει αυτός ο ιός συστηματικά σε ευπαθείς ομάδες. Να μην αυξηθεί η μετάδοσή του με γεωμετρική πρόοδο. Βεβαίως θα υπάρχει ελπίδα, βεβαίως θα υπάρχει αισιοδοξία και βεβαίως υπάρχει και θα υπάρχει πίστη, εφόσον συνεχίσουμε να τηρούμε αυτά τα οποία μας εισηγούνται και μας λένε οι ειδικοί.

Αλίμονο αν δεν υπήρχε πίστη και αλίμονο αν δεν υπήρχε ελπίδα. Περνάει όμως από τον τρόπο με τον οποίον θα συνεχίσουμε στον Απρίλη να αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σωστό, στον αγώνα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βλέπετε οι Έλληνες, κύριε Αυτιά, ότι αντιδρούν πολύ καλύτερα απ’ ότι πολλοί άλλοι σε όλο τον κόσμο. Έχουμε μέσα μας αυτόν τον πατριωτισμό, έχουμε μέσα μας αυτήν την πίστη, ότι ναι, θα προσέξουμε και για το συνάνθρωπό μας και για τον παππού και τη γιαγιά μας, για τον ανοσοκατεσταλμένο, για τον άνθρωπο ο οποίος δεν μπορεί.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Πάμε τώρα τεστ και φάρμακο. Εγώ δεν έχω ιδέα, ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. Ο Υπουργός ξέρει. Τι ελπίδες έχουμε; Τι κάνουμε στο θέμα των τεστ.

Επίσης θέλω να πείτε στους Έλληνες να προσέξουν αυτά που κυκλοφορούν στο ιντερνέτ. Έχουμε το φάρμακο, έχουμε το τεστ, κάνουμε το ένα, κάνουμε το άλλο.

Πάμε στα ιατρικά πρώτα. Έμαθα ότι υπάρχει μία κοινή προσπάθεια σε όλα τα νοσοκομεία να υπάρξει μια ενιαία φαρμακευτική κατεύθυνση, πέστε το όπως θέλετε.

Τι κάνουμε με το τεστ, τι κάνουμε τα φάρμακα; Και διαβάζω στη Real το είδα; Το έχουνε και αγώνας δρόμου για το εμβόλιο λέει η Καθημερινή και η Real μιλάει σήμερα για 26, για 20 διαφορετικά εμβόλια που αναπτύσσονται στα εργαστήρια. Πού είμαστε, κύριε Υπουργέ; Τι ενημέρωση έχετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εμείς κάναμε αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολόγων για τα ιατρικά πρωτόκολλα τα οποία δοκιμάζονται κλινικά αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο.

Και φροντίσαμε έτσι ώστε να εισάγουμε νωρίς 5 τόνους χλωροκίνης, έτσι ώστε να μπορεί αυτό το φάρμακο, το οποίο σε προηγούμενες δεκαετίες είχε χρησιμοποιηθεί για άλλες νόσους, να δούμε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται ήδη ως φάρμακο νοσηλείας για συγκεκριμένα συμπτώματα.

Και ό,τι άλλη βιβλιογραφία παρουσιάζεται, ό,τι άλλο φάρμακο δοκιμάζεται, γιατί θέλω να είμαι σαφής ότι αυτά δοκιμάζονται σε πειραματικό επίπεδο με κλινικές μελέτες και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά τους και το ποσοστό της επιτυχίας τους παγκοσμίως, προσπαθούμε και φροντίζουμε μέσα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου να τα έχει και η Ελλάδα. Βλέπω ότι οι διεθνείς μελέτες μιλούν για κάποιους μήνες μέχρι τη δυνατότητα να έχουμε εμβόλιο. Αλλά έχω πίστη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και έχω βεβαίως πίστη στους Έλληνες επιστήμονες, σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι φροντίζουν και δίνουν αυτή τη φαρμακευτική αγωγή, είτε άλλη …

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ποιος θα προλάβει πρώτος; Ο Αμερικάνος ή ο Κινέζος;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν ξέρω, κύριε Αυτιά, ποιοι θα προλάβουνε πρώτοι. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι όλη η ανθρωπότητα δουλεύει αυτή τη στιγμή προς μία κατεύθυνση. Είναι εμφανές ότι ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα.

Αυτές οι συγκλονιστικές εικόνες που βλέπουμε καθημερινά από τους τηλεοπτικούς δέκτες μας και από τα sites, να χάνονται ανθρώπινες ζωές… είναι προφανές ότι πρέπει σύντομα να έχουμε και θεραπεία και θεραπευτικά πρωτόκολλα και να βρεθεί και κάποια στιγμή το εμβόλιο.

Αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχουμε είναι τα όπλα του social distancing, είναι τα όπλα της πειθαρχίας στα μέτρα τα οποία βάζουμε, είναι η δυνατότητα να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο και τη δυνατότητα στους γιατρούς μας να φροντίσουν τους συνανθρώπους μας. Αυτή είναι η δική μου δουλειά, κύριε Αυτιά. Να φροντίσουμε τους συνανθρώπους μας.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Προεκλογικά υπήρχε αυτό το πρόγραμμα. Το ξέρετε πολύ καλά. Σελίδα 8 «Για ποιοτική δημόσια υγεία σε όλους τους Έλληνες». Δημόσια υγεία ποιοτική. Υπουργέ, τι σου ζητήσαν οι γιατροί; Θέλουν αναπνευστήρες, θέλουμε κόσμο στα νοσοκομεία, θέλουμε νοσηλευτές, θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς, θέλουμε καλές συνθήκες εργασίας. Ο γνωστός για τη δυσκολία να δίνει λεφτά Σταϊκούρας είπε ότι ζητήσατε το πήρατε. Αρκούν αυτά;

Και επίσης, υπάρχει και μια αν θέλετε πολιτική καταγγελία από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι χαρίσατε τις ΜΕΘ κατά τρόπο απίστευτο σε ιδιωτικές κλινικές. Εγώ σταματώ εδώ, απαντάτε εσείς, ελάτε.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχω εγκρίνει πάνω από 4.200 προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Ήδη ένα μεγάλο ποσοστό αυτών έχει αναλάβει υπηρεσία και οι υπόλοιποι αναμένεται να αναλάβουν τις επόμενες μέρες.

Έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ από 565 που ήταν, σήμερα, μαζί με τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, ξεπερνούμε τις 870 και συνεχίζουμε. Έχουμε παραγγείλει αναπνευστήρες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Θέλω να εξάρω την προσφορά των ανθρώπων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όλων αυτών των ηρώων της σύγχρονης Ελλάδας που προσπαθούν και βάζουν πλάτη αλλά και του ιδιωτικού τομέα γιατί είναι πολλοί οι δωρητές και τους ευχαριστώ. Προσέφεραν, προσφέρουν και προσπαθούν σε έναν παγκόσμιο πόλεμο υλικών, ο οποίος μαίνεται αυτή τη στιγμή γιατί βλέπετε ότι όλες οι αγορές είναι κλειστές, μπλοκάρουν οι χώρες. Ξέρετε με τι κόπο και τι προσπάθεια κάνουμε σε αυτό τον παγκόσμιο πόλεμο να προμηθευόμαστε τα υλικά τα οποία έχουμε ανάγκη;

Με ειδικές πτήσεις cargo jet, με ειδικές συμφωνίες, με χώρες τη μία πίσω από την άλλη να μπλοκάρουν τα υλικά στα σύνορά τους, εμείς κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να στηρίζουμε τα νοσοκομεία μας.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Παραγγείλαμε 600 αναπνευστήρες κύριε Υπουργέ; Βρήκαμε 600 ή παραγγείλαμε 600;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχουμε παραγγείλει παραπάνω από 600 αναπνευστήρες σε διάφορους προμηθευτές σε όλο τον κόσμο. Έχουμε φροντίσει έτσι ώστε να υπάρχουν ειδικές πτήσεις ακόμα και στρατιωτικές, αν πρέπει, προκειμένου αυτοί οι αναπνευστήρες να έρθουν στην Ελλάδα.

Έχουμε βρει και ενσωματώσει αναπνευστήρες οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στα νοσοκομεία γιατί ένας Υπουργός Υγείας είναι υποχρεωμένος να βρίσκει και άλλες λύσεις κύριε Αυτιά.

Εδώ είπαμε μαίνεται ένας παγκόσμιος πόλεμος. Βλέπετε υπάρχουν άλλες χώρες οι οποίες βρίσκονται σε τραγική κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με τις προμήθειές τους και προβαίνουν σε αλχημείες προκειμένου να μπορέσουν να στηρίξουν τα συστήματα υγείας.

Άρα λοιπόν υπήρχαν αναπνευστήρες σε άλλες κλινικές πέραν των ΜΕΘ και αυτούς μαζέψαμε προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και άλλες επιλογές. Στηρίζουμε το σύστημα υγείας και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε.

Και θέλω να πω και μια κουβέντα για την αντιπολίτευση. Φρονώ κύριε Αυτιά ότι υπάρχουν φωνές λογικής. Υπάρχουν φωνές οι οποίες αντιλαμβάνονται την εθνική ανάγκη που είναι αδήριτη και την εθνική προσπάθεια.

Και έρχομαι να προσυπογράψω και να σταθώ δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, όπου και αν στέκονται πολιτικά, που βάζουν πλάτη αυτή τη στιγμή και στηρίζουν όχι εμένα, στηρίζουν τη χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δεν θα ξεφύγω από αυτή τη θέση μου όποιος και να λέει, ό,τι και να λέει. Η μόνη μου έννοια και η μόνη μου σκέψη πρωί, μεσημέρι, βράδυ, είναι οι άνθρωποι τους οποίους πρέπει να φροντίσουμε και να νοσηλεύσουμε και τίποτα άλλο.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το σύστημα αυτή την ώρα, διότι συστήματα στην Ιταλία, την Ισπανία και τα λοιπά, και τα λοιπά, και το αμερικάνικο πάει, ξέρετε πώς πάει. Εμείς, Υπουργέ, αυτή την ώρα με τον τρόπο που πάμε, και η κυρία Παγώνη είναι εδώ, σε λίγο θα είναι και ο κύριος Μανώλης μαζί μας, το σύστημά μας σήμερα, το κρατικό μας σύστημα και με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα και με τον ρυθμό που πάει ο ιός, μπορούμε να πούμε ότι το ελέγχουμε 100%, κύριε Κικίλια σε όλη την επικράτεια;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:

Κύριε Αυτιά, και η κυρία Παγώνη και ο κύριος Μανώλης που είναι στο Ασκληπιείο, και αυτός είναι μάχιμος γιατρός, θέλω να τους ευχαριστήσω. Και στο πρόσωπό τους, να ευχαριστήσω όλους αυτούς οι οποίοι παλεύουν και προσπαθούν μέσα σε αυτή την κρίση με αυταπάρνηση.

Δεν υπάρχει 100%. Υπάρχουν οι απίστευτες εικόνες κραταιών συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο που καταρρέουν και αυτό δείχνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε όλοι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται προκειμένου η καμπύλη αυτή να μην κάνει ένα απότομο peak αλλά να φεύγει σε βάθος χρόνου έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Σε ποιο σημείο ο Κικίλιας θα πει: ωπ, εδώ τώρα χρειάζεται πιο μεγάλη προσοχή, θα είναι 10 Απριλίου; Θα είναι 15 Απριλίου; Πότε περιμένουμε το peak, όπως θα έλεγε πολύ καλά ο κύριος Μανώλης, καλημέρα, κύριε Καθηγητά, καλημέρα, κύριε Μανώλη.

Κος ΜΑΝΩΛΗΣ: Καλή σας μέρα και καλημέρα και στον Υπουργό και στην κυρία Παγώνη.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Βέβαια ο κύριος Κικίλιας μαζί με τον κύριο Σταϊκούρα αφαίρεσαν το 25% των δωρεών του φόρου, ήταν απίστευτο αυτό, να θέλει να δωρίσει κάποιος λεφτά στο κράτος και να του λένε βάλε και 25% ΦΠΑ για το δώρο που κάνεις στο κράτος. Και το αφαιρέσατε αυτό.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, αυτό το credit για όλα τα οικονομικά μέτρα πάει στο οικονομικό επιτελείο, στο αναπτυξιακό επιτελείο, στο ΓΛΚ, στον Υπουργό Οικονομικών, στο Μέγαρο Μαξίμου και στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έχουν τη μέριμνα και την φροντίδα και προσπαθούν να ανακουφίσουν τους συμπολίτες στην πρωτοφανή κρίση την οποία βιώνουμε.

Η αποκλειστική μου σκέψη, αυτό με το οποίο ξυπνάω και με κοιμάμαι κάθε μέρα είναι πώς θα στηρίζουμε τα νοσοκομεία μας, θα στηρίζουμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, έτσι ώστε να φροντίζουμε τον κόσμο.

Άρα δεν υπάρχει, ξέρετε, σκέψη μετά από 15 μέρες ή μετά από ένα μήνα.

Υπάρχει η καθημερινότητα στην οποία βήμα- βήμα μαζί με τους συνεργάτες και όλους αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να δίνουν λύσεις, κάνουμε ό,τι ενέργειες χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Το peak του ιού στην πατρίδα μας, εκεί στο υπουργείο Υγείας που το τοποθετείτε; 10, 15 Απριλίου; 20 Απριλίου; 5 Απριλίου; Που θα φτάσουμε, δηλαδή, στην κορύφωση, θα σταθούμε κάπως και μετά θα αρχίσει η κάμψη;

Για να ανασάνει και η κυρία Παγώνη, να ανασάνει και ο κύριος Μανώλης και οι υπόλοιποι, γιατί ξέρετε, έχουν ένα βάρος πάνω τους. Η κυρία Παγώνη μας έλεγε φοβερά πράγματα πριν από λίγη ώρα. Αγωνίες των γιατρών, μεγάλη προσπάθεια να σταθεί το σύστημα.

Μ. ΠΑΓΩΝΗ: Εννοείται. Έχουνε δώσει τον καλύτερο τους εαυτό τους μέχρι τώρα. Τουλάχιστον νοσηλευτές, γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ακριβώς. Έτσι, δηλαδή, χθες για παράδειγμα είχαμε 95 κρούσματα. Για παράδειγμα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Οι επιστήμονες μας μιλούν για μια πορεία της νόσου τις επόμενες τρεις βδομάδες που θα καθορίσει και την εξέλιξη της. Γι’ αυτό μιλάω για τον μήνα Απρίλιο, πόσο κρίσιμος είναι. Είναι κομβικός μήνας έτσι ώστε να καταλάβουμε ακριβώς που πάει η νόσος στην Ελλάδα.

Και νομίζω, αν έχει γίνει αυτή η τεράστια προσπάθεια από όλους, από τον πρώτο, τον Πρωθυπουργό της χώρας μέχρι τον τελευταίο πολίτη, θα είναι αμαρτία αν δεν συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε ως χώρα αυτό για το οποίο έχουμε οριστεί. Να προστατεύουμε, να φροντίζουμε και να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που δεν μπορούν, τους ανθρώπους που δεν έχουν, τους ανθρώπους που χρειάζονται την στήριξη μας και την φροντίδα μας.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα, γράφουνε οι εφημερίδες σήμερα, το ξέρει και ο κύριος Μανώλης και η κυρία Παγώνη, η Ελλάδα κέρδισε χρόνο, προηγείται 25 μέρες έναντι των άλλων και διάβασα κάπου, κύριε υπουργέ, και θέλω να μου το ερμηνεύσετε εσείς και να μου το πείτε, ότι στο τραπέζι μπορεί να μπει περαιτέρω μείωση των δραστηριοτήτων, έτσι, για να, τα μέτρα να είναι ολοκληρωτικά, ή και καθιέρωση συγκεκριμένου ωραρίου κυκλοφορίας, κυρίως στους ηλικιωμένους.

Ξέρετε τι θα γίνει με τις συντάξεις αυτές τις μέρες στις τράπεζες; Της κακομοίρας. Ο συνταξιούχος θέλει να παίρνει το παραδάκι στο χέρι. Να το βλέπει. Να το βλέπει στο βιβλιάριο.

Δώστε μια εντολή τώρα με τον Σταϊκούρα, με τον εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ, τον κύριο Πιτσιλή. Το ξέρει καλά. Με όλους τους υπόλοιπους. Ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο έως το τέλος αυτής της ιστορίας. Κάντε το τώρα, κύριε υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω, και είναι πολύ σημαντικό αυτό, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο, με την Κυβέρνηση, με τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη , στον οποίο πρέπει να πούμε ένα μπράβο, υλοποιήσαμε ήδη το πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πάει ένας συμπολίτης μας στο γιατρό του προκειμένου να συνταγογραφήσει τα φάρμακά του και άρα να διακινδυνεύσει. Μπορεί μέσα από το e-government να μπει στην πλατφόρμα, και σιγά – σιγά το δοκιμάζουμε αυτό, πιστεύω την επόμενη εβδομάδα θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα, να συνταγογραφεί με αυτό τον τρόπο ο γιατρός τα φάρμακα στον ασθενή. Στη συνέχεια, ο ασθενής με αυτή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα μπορεί να πάει στο φαρμακοποιό και να πάρει τα φάρμακά του. Έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στο κομμάτι αυτό. Και θα συνεχίσουν να γίνονται. Όπως για παράδειγμα, παρατείναμε από τον ΕΟΠΥΥ και δώσαμε τη δυνατότητα να υπάρχουνε τρίμηνες συνταγές και παράταση των συνταγών στους χρόνια πάσχοντες έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στα γκισέ των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους.

Νομίζω ότι αυτή η κρίση δίνει και τη δυνατότητα, αν θέλετε, να «τρέξει» το κράτος, να εκσυγχρονιστεί και δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να έχουν άλλα εργαλεία προκειμένου να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Τώρα, συναντιέστε με τον Πρωθυπουργό μέσω Skype. Σας κοιτάζει, τον κοιτάζετε και ρωτάει «Βασίλη, χρειάζονται και άλλα μέτρα και ποια;». Ποια είναι η απάντηση;

Δεν σας αιφνιδιάζω τώρα με το ερώτημα γιατί νομίζω ότι είστε έτοιμος να το απαντήσετε κάθε φορά. Ποια μέτρα θα μπορούσε να εισηγηθεί επιπλέον ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδος προκειμένου αυτό το τέρας του ιού, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω, κυρία Παγώνη, κύριε Μανώλη.

Μ. ΠΑΓΩΝΗ: Ένας άγνωστος ιός που δεν τον ξέρουμε και τον μελετάμε.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Μπράβο. Πώς μπορούμε να το τελειώσουμε εντελώς; Ποιο άλλο μέτρο θα μπορούσε να εισηγηθεί ο Υπουργός Υγείας για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, βλέπετε ότι έχω επιλέξει και έχουμε επιλέξει η ενημέρωση αποκλειστικά για τα θέματα του ιού να γίνεται από ειδικούς επιστήμονες. Και επέλεξα έναν κορυφαίο καθηγητή λοιμωξιολόγο για να ενημερώνει τον κόσμο.

Δεν είμαι αυτός, δεν ήμουν αυτός και δεν θα είμαι αυτός ο οποίος θα προτρέξω για να ανακοινώσω μέτρα τα οποία εν τη αύτη περιπτώσει είναι αποκλειστικό προνόμιο …

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Ένα λεπτό, ο κύριος Τσιόδρας σας έχει δώσει ένα χαρτάκι «Κύριε Κικίλια, υπάρχει και αυτό». Στο κρυμμένο χαρτί του Τσιόδρα τι άλλο υπάρχει, κύριε Κικίλια; Καλό είναι να το ξέρει η κοινή γνώμη.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ό,τι εισηγείται η Επιτροπή γιατί δεν είναι μόνο ο κύριος καθηγητής.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Είναι η κορυφή.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, είναι μία Επιτροπή κορυφαίων επιστημόνων λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων από όλη τη χώρα οι οποίοι συνεδριάζουν καθημερινά.

Ο,τιδήποτε εισηγείται αυτή η Επιτροπή με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αμέσως το μεταφέρω στον Πρωθυπουργό και ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που αποκλειστικά στο τέλος της ημέρας παίρνει τις αποφάσεις.

Και πρέπει, κύριε Αυτιά, να το πούμε αυτό, γιατί είναι το σωστό και η αλήθεια πρέπει να ακούγεται, ότι δεν δίστασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις ώρες της κρίσης που πολλοί και διάφοροι του έλεγαν ότι τα κόστη στην ελληνική οικονομία θα είναι τεράστια, δεν δίστασε να πάρει νωρίς, νωρίτερα από ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, τα μέτρα τα οποία πήρε και έχει οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα δίνοντας και σε εμάς τη δυνατότητα να μπορούμε να οργανώνουμε τα νοσοκομεία μας, να προγραμματίζουμε την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν με βάση τον τρόπο που εξελίσσεται η νόσος και να δίνουμε στήριξη σε αυτούς τους ήρωες, τους γιατρούς μας, που παλεύουν μέρα-νύχτα.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Η Καστοριά σας ανησυχεί και πόσο κύριε Κικίλια;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Στην Καστοριά έστειλα 27 γιατρούς, νοσηλευτές, χιλιάδες μάσκες, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Θα πάει σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς με κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να δει τα μέτρα αυτά τα οποία πρέπει να πάρει ή συνεχίζει να πρέπει να παίρνει καθημερινά η οργανωμένη πολιτεία.

Οτιδήποτε προκύπτει, είμαστε υποχρεωμένοι και το κάνουμε να αντιδρούμε άμεσα και να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις. Εάν προσέξουμε και λάβουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τον ιό.

Είναι βαθιά πεποίθησή μου, το λέω από την αρχή της κρίσης, το λέω από τα μέσα Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα έτσι έχουμε πάει. Προσέχουμε, ιχνηλατούμε, απομονώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έρχεται ως follow up πλέον η Πολιτική Προστασία, ενημερώνει τους πολίτες, γίνονται τα τεστ σε αυτούς οι οποίοι πρέπει, είναι ενδεχομένως άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκτεθεί στον ιό, αυτοί απομονώνονται στο σπίτι τους.

Αν υπάρχει κάποιο περιστατικό το οποίο έχει συμπτώματα πάει στο νοσοκομείο έτσι όπως βαδίσαμε με ψυχραιμία, με ηρεμία και με σχέδιο μέχρι σήμερα έτσι θα ήθελα να δω να εξελίσσεται και ο Απρίλιος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά είναι ένας πάρα πολύ κρίσιμος μήνας και ζητάω από όλους να επιδείξουν την υπευθυνότητα, τον πατριωτισμό και την ανθρωπιά που πρέπει.

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Λοιπόν, έχετε 5 λεπτά χρόνο μετά το διάλειμμα να συνεχίσουμε αυτή την κουβέντα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Αυτιά, θα μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω και εσάς και όλους, καταλαβαίνετε ότι η πίεση είναι πολύ μεγάλη για το Υπουργείο Υγείας, θα ήθελα να επιστρέψω στα καθήκοντά μου.

Βλέπετε ότι έχω αποφασίσει να μην μιλάω..

Γ. ΑΥΤΙΑΣ: Έχετε πάρει μέτρα για τους μετανάστες; Ρωτάει η Χίος, η Σάμος, η Λέσβος ρωτάνε, ο Γιάννης ο Σινάνης από τη Λέσβο ρωτάει, έχει ληφθεί μέριμνα για τους μετανάστες;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ειδικά σχέδια έχουν εκπονηθεί και τα εφαρμόζει το εκάστοτε Υπουργείο και για το θέμα των μεταναστών και για το θέμα των φυλακών και για το θέμα όλων των ειδικών συνθηκών τα οποία περιλαμβάνονται σε καθένα από τα υπουργεία.

Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη μάχη. Τη μάχη τη δίνει όλη η Κυβέρνηση, όλοι οι φορείς και με πολύ μεγάλη μου χαρά βλέπω τη δίνει όλη η χώρα.

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...