Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Υπουργείου Εσωτερικών (πρώην Υ.Δ.Μ.Η.Δ.) για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και την βράβευση των παιδιών των εργαζομένων του Υπουργείου, τα οποία εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, έδωσε το παρόν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.
Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων κα Σταυρούλα Λαμπροπούλου, η οποία είπε τα εξής:
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε μία από τις δύο μεγάλες επετείους του ελληνικού έθνους.Την 28η Οκτωβρίου 1940.
Μία επέτειος, ένας θρύλος, μία μνήμη και ένα χρέος.
Σήμερα θα θυμηθούμε ότι ο ελληνικός λαός τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν μπόρεσε να κερδίσει τους εχθρούς του και να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, γιατί πιστεύει και ξέρει να υποστηρίζει τρεις μεγάλες αξίες:
Tην πατρίδα, την θρησκεία και την οικογένεια».
Ο υπάλληλος του Υπουργείου κ. Ιωάννης Λάμπρου στον πανηγυρικό της εθνικής μας εορτής ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Κάθε εθνική επέτειος εγείρει το ερώτημα, πώς οι σημερινοί Έλληνες κάναμε χρήση των θυσιών των προγόνων μας. Επιμνημόσυνες δεήσεις και επετειακές εκδηλώσεις παραμένουν κενό γράμμα, αν αυτές δεν συνεπάγονται αντίστοιχες πρακτικές στον καθημερινό μας βίο. Αν αξιώνουμε συμμετοχή στο κλέος ένδοξων προγόνων, επιβάλλεται και η συμμετοχή στους αγώνες και στις θυσίες τους. Η αξίωση συνέχειας με το ένδοξο παρελθόν, οφείλει να ενσαρκώνει το πνεύμα αντίστασης των ηρώων προγόνων. Η αγάπη για την πατρίδα δεν πρέπει να περιορίζεται σε διακηρυκτικό επίπεδο, αλλά να υποστασιοποιείται σε προπαρασκευή και επιτελικό σχεδιασμό. Το παράδειγμα του λαού μας, το 1940-1941, οδηγός και φάρος για τις προκλήσεις που θα ακολουθήσουν».
Ο υπουργός Εσωτερικών στον χαιρετισμό του για την εθνική επέτειο και τη βράβευση των παιδιών των υπαλλήλων του ΥΠΕΣ που εισήλθαν στα πανεπιστήμια είπε τα εξής:
«Θέλω να συγχαρώ ειλικρινά και από καρδιάς τους εργαζόμενους του Υπουργείου Εσωτερικών για αυτήν την πολύ όμορφη εκδήλωση.
Καταρχήν για την πρωτοβουλία να κάνετε εκδήλωση. Γιατί υπάρχει μία αντίληψη ότι όλα αυτά τα πράγματα, όλες αυτές οι εθνικές επέτειοι, ίσως θα έπρεπε να υποχωρήσουν η θύμηση και η μνήμη τους. Ίσως όλα αυτά να θεωρούνται τυπολατρία. Από εμένα δεν θεωρούνται τυπολατρία. Ίσα ίσα εάν υπάρχει μία εγγύηση για αυτόν τον τόπο, ότι θα προχωρήσει μπροστά, είναι γιατί υπάρχουν οι εργαζόμενοι, οι Έλληνες πολίτες, οπουδήποτε και να βρίσκονται, οι οποίοι χωρίς να τους υποχρεώνει κανείς για αυτό, γυρνάνε πίσω την μνήμη και θυμούνται γεγονότα, σαν την 28η Οκτωβρίου 1940. Γεγονότα που εμείς προφανώς δεν τα ζήσαμε. Έχουμε, όμως, ακούσει από πατεράδες, μανάδες, συγγενείς, παππούδες, έχουμε διαβάσει, μας τα έχουν πει τα βιβλία της ιστορίας όταν πηγαίναμε στο σχολείο. Πάνω από όλα όμως είναι γεγονότα τα οποία σημαδεύουν το DNA που έχει ο καθένας μέσα του.
Οι Έλληνες δεν είμαστε πολεμοκάπηλος λαός, αλλά είμαστε ελεύθερος λαός. Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι και έχουμε ως σπουδαία αξία στην ζωή μας και την εθνική ελευθερία και την ατομική ελευθερία και την κοινωνική ελευθερία. Για να βρισκόμαστε κάθε φορά μπροστά στην πρόκληση π;vς όλα αυτά μεταφράζονται στην ζωή μας.
Θέλω να ευχαριστήσω την χορωδία μας η οποία είναι θαυμάσια. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να την προβάλουμε περισσότερο.
Θέλω επίσης να συγχαρώ τώρα, γιατί δεν ξέρω αν θα έχω τον χρόνο να το κάνω μετά, τα παιδιά μας, τα παιδιά των εργαζομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία έχουν πετύχει στο Πανεπιστήμιο. Έχουν κερδίσει μια από τις πρώτες μάχες της ζωής. Παιδιά, αν μου επιτρέπετε να σας πω κάτι, μαζί με τα μπράβο και τα συγχαρητήρια, είναι ένα: Αυτό που πετύχατε είναι η αρχή. Κουραστήκατε για να το πετύχετε. Δεν ξέρω αν έχετε περάσει εκεί που θέλατε, δεν ξέρω αν έχετε πετύχει ένα τμήμα του ονείρου σας, αλλά αν επιτρέπετε σε κάποιον που έχει παιδιά στην ηλικία σας να σας πει κάτι, θα σας πω αυτό που λέω στα παιδιά μου: Μη μικραίνετε τους στόχους σας. Σημαδέψτε ψηλά. Κοιτάξτε ψηλά. Και όσο πιο ταπεινή είναι η καταγωγή σας κοιτάξτε ψηλότερα. Και θα τα καταφέρεται. Αλλά θα χρειαστεί πάρα πολύ δουλειά. Γι’ αυτό μη το βάλετε ποτέ κάτω.
Σε όλους εσάς, τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, θέλω να πω μόνο μια κουβέντα: Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Και πρέπει να πορευτούμε ενωμένοι μπροστά.
Σας ευχαριστώ».