Θεοδωρικάκος: Δεν επιτρέπεται να προσθέσουμε δυσκολίες στην πατρίδα μας

Στην πλήρη αποδόμηση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, με την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο. Διέψευσε και πάλι τα σενάρια για πρώρες εκλογές επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στον Αλέξη Τσίπρα, επειδή, όπως είπε από τη μια τρέμει μήπως γίνουν και από την άλλη τα αξιοποιεί για εσωκομματικούς λόγους για να κρατά ενωμένο το κόμμα του και να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις.

«Ο βασικός λόγος είναι γιατί τρέμει και φοβάται τις βουλευτικές εκλογές. Γιατί αλλιώτικα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο φοβισμένος, χρησιμοποιεί το σενάριο των εκλογών ως ένα πιθανό σενάριο του κοντινού αύριο για να καταλαγιάσει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός. Κι ό,τι λέει το κάνει. Αυτή είναι και μία μεγάλη διαφορά με τον κ. Τσίπρα».  Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Τσίπρας πρέπει να αλλάξει πολύ για να διεκδικήσει την εξουσία. Γιατί δεν υπάρχει περιθώριο αυτή τη φορά για δημαγωγία, ούτε αντιμνημονιακά κηρύγματα. Αυτά τέλειωσαν. Δεν είστε στο χώρο της πολιτικής παρθενίας. Κυβερνήσατε και κριθήκατε από το λαό.

Ασκώντας κριτική στο προσκλητήριο του κ. Τσίπρα για σύμπραξη προοδευτικών δυνάμεων, υπενθύμισε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να συμμαχήσει με τον κ. Καμμένο αντί με το ΠΑΣΟΚ ή το «Ποτάμι»  και αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές διατύπωσε το ερώτημα: «Υπάρχει κανείς που θα θελήσει να συνεργαστεί με την πολιτική δύναμη του λαϊκισμού και της δημαγωγίας;»

Ο κ. Θεοδωρικάκος απέκρουσε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νέος εκλογικός νόμος εμποδίζει τις κυβερνήσεις συνεργασίας και ανέφερε ότι με τον προηγούμενο νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου εξελέγη πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Σαμαράς ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας 3 κομμάτων και δύο φορές ο Αλ. Τσιπρας ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. «Επομένως θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο εκλογικός νόμος έχει επίπτωση στην εκλογική συμπεριφορά, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από τις κοινωνικές συνθήκες, τις πολιτικές των κομμάτων, τους απολογισμούς και τα διλήμματα που επικρατούν στην κοινωνία». Κι επισήμανε ότι τις κυβερνήσεις τις εκλέγει ο λαός και όχι τα εκλογικά συστήματα.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών «ισχυρές κυβερνήσεις είναι οι αξιόπιστες κυβερνήσεις. Γιατί κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Αξιόπιστες κυβερνήσεις είναι οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν το πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλαν προεκλογικά και τις εμπιστεύτηκε ο λαός». Και ως παραδείγματα αξιόπιστων κυβερνήσεων ανέφερε τη σημερινή του Κυριάκου Μητσοτάκη που υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία κινήθηκε πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο και η οποία, όπως είπε, θα είχε βγάλει τη χώρα από την κρίση αν δεν διέκοπτε την πορεία της ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η περίοδος που βιώνουμε δεν επιτρέπει να προσθέσουμε δυσκολίες στη χώρα και υπογράμμισε ότι αν τα δύσκολα χρόνια της κρίσης είχαμε έναν εκλογικό νόμο που ευνοούσε την ύπαρξη περισσότερων κομμάτων τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. «Είναι ένα μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε και στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα των συναινέσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις συναινέσεις» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «έστω και τμηματικά θα υπάρξουν και άλλοι που θα θελήσουν να βάλουν πλάτη». Κάλεσε, δε, τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν διάθεση συναίνεσης, τονίζοντας ότι μπροστά στις ωμές και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν υπάρχει η πολυτέλεια του διχασμού και των τεχνητών αντιπαραθέσεων.

 

Ολόκληρη η ομιλία του Yπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου:

«Κρατώντας και ξεχωρίζοντας τρία θέματα που διακρίνω ότι έχουν μία μεγάλη αξία από τη διήμερη αυτή συζήτηση. Το πρώτο μου θέμα αφορά το εάν αυτός ο εκλογικός νόμος οδηγεί μόνο σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή σε κυβερνήσεις συνεργασίας και ποιες από αυτές είναι καλύτερες και πώς αυτό συνδέεται με τη νέα στρατηγική που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας, στην πρόσφατη σχετικά συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Κατ’ αρχήν θέλω να θέσω ένα ερώτημα και να δώσουμε όλοι μαζί, ελπίζω, μια αυτονόητη απάντηση. Καθορίζουν οι εκλογικοί νόμοι κυρίως τις κυβερνήσεις; Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι. Όχι.

Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες υπάρχει ένα αξίωμα που ελπίζω ότι εκφράζει όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Ο λαός εκλέγει τις κυβερνήσεις και με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο, ο οποίος έδινε 50 έδρες bonus στο πρώτο κόμμα, χωρίς καμία προϋπόθεση, εξελέγη πρωθυπουργός με αυτοδύναμη κυβέρνηση ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας τριών κομμάτων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, και εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Θέλω, επίσης, σε όλους να υπενθυμίσω ότι αυτός ο εκλογικός νόμος, με τις 50 έδρες bonus,  πάνω από αυτό που δίνει ο δικός μας εκλογικός νόμος, γιατί ο δικός μας δίνει κλιμακωτά το bonus, στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 προφανέστατα δεν διέσωσε τον τότε κραταίο κομματισμό, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ήταν οι γνωστές εκλογές της οργής, στα πολύ δύσκολα εκείνα χρόνια. Επομένως, από τα παραδείγματα που ανέφερα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι εκλογικοί νόμοι έχουν φυσικά επίπτωση στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών και στο πλαίσιο μέσα από το οποίο σχηματίζεται ναι ή όχι μια κυβέρνηση. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο στον καθορισμό της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών από τις κοινωνικές συνθήκες που υπάρχουν, τις πολιτικές των κομμάτων, τους απολογισμούς των κομμάτων, την παρουσία, την προσωπικότητα των ηγετών τους και τα διλήμματα που τελικά επικρατούν στην κοινωνία. Εκεί κρίνονται όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις.

Συμπέρασμα πρώτο λοιπόν: Ο εκλογικός νόμος που εσείς σήμερα καταψηφίζετε δεν απαγορεύει καθόλου τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό είναι μια αλήθεια και μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να την αρνηθείτε.

Αναμφίβολα, υπάρχουν εκλογικά συστήματα που διευκολύνουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Άλλα με μεγαλύτερη ευκολία άλλα με μικρότερη και νομίζω ότι, επίσης, θα συμφωνήσουμε ότι ευρύτερη περίοδος που βιώνουμε δεν επιτρέπει να προσθέσουμε δυσκολίες στην πατρίδα μας.

Ο προτεινόμενος από τη ΝΔ εκλογικός νόμος ευνοεί την ύπαρξη δικομματισμού, έστω και μικρότερου από το παρελθόν με ποσοστά τα οποία δεν φτάνουν εκεί που έφταναν παλαιότερα τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τότε. Αν και το ποσοστό της ΝΔ στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση προσεγγίζει πλέον τα εκλογικά μεγέθη που είχε σε ισχυρές στιγμές της η φιλελεύθερη παράταξη.

Θεωρώ αυτό το στοιχείο, ότι ο εκλογικός νόμος συμβάλλει στην εμπέδωση ενός νέου δικομματισμού, ότι είναι θετικό και χρήσιμο για τη Δημοκρατία μας. Το λέω αυτό γιατί η ύπαρξη μεγάλων κομμάτων, τα οποία ασφαλώς δεν είναι ενιαία στις απόψεις και στις αντιλήψεις τους, συνενώνουν δυνάμεις, τάσεις και απόψεις που έχουν διαφορές μεταξύ τους. Τις συνενώνουν όμως.  Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό για τη Δημοκρατία μας και ο καθένας αντιλαμβάνεται εάν όλη αυτή την περίοδο της 10ετούς κρίσης, πέρα από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, είχαμε και έναν εκλογικό νόμο που διευκόλυνε διαφόρους να κάνουν νέα κόμματα και νέους σχηματισμούς, τι χειρότερο θα μπορούσε να έχει συμβεί στη χώρα. Και αυτό είναι ένα μάθημα που ελπίζω να συμφωνήσετε ότι πρέπει να το κρατήσουμε και για το μέλλον.

Εάν ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι πράγματι κάποια φορά να ξανακερδίσει τις εκλογές, ώστε να γίνει πρωθυπουργός, πιστεύω ότι αυτός ο εκλογικός νόμος –όπως πολύ σωστά είπε λίγο νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης- θα πρέπει να τον ικανοποιεί. Και πιστεύω ότι στην πραγματικότητα τον ικανοποιεί. Ο κ. Τσίπρας όμως έχει την υποχρέωση, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ισορροπήσει μέσα στο κόμμα του με όσους –και νομίζω ότι είναι αρκετοί αυτοί- έχουν εμμονές με το φετίχ της απλής αναλογικής. Είναι κι αυτός ένας τρόπος, ύστερα από τόσα χρόνια βαριάς ασυνέπειας και αναξιοπιστίας στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα, να βρει και ένα θέμα στο οποίο να προσπαθήσει να εμφανιστεί συνεπής.

Έτσι χθες είχε το αναγκαστικό καθήκον να υπερασπιστεί την απλή αναλογική. Δεν είδα βέβαια και μεγάλο ενθουσιασμό ούτε από τον κ. Τσίπρα ούτε από εσάς τους βουλευτές του. Αν πρόσεξα, οι μισοί ήταν εδώ την ώρα που μιλούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν φαντάζομαι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο Νταβός για κανέναν σοβαρό λόγο, γιατί ειπώθηκε κάτι για τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο πρωθυπουργός της χώρας ήταν σε ένα πολύ μεγάλο διεθνές forum και έδωσε μάχη για τις απόψεις της πατρίδας μας και στα εθνικά θέματα και στα θέματα που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη, εκτός αν ενοχληθήκατε ιδιαίτερα αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας συνάντησε και  τον νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας, ο οποίος χαλάει τη «μαγιά» του γνωστού συνεταίρου και εκφραστή των ιδεών σας κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Στα πλαίσια λοιπόν του καθήκοντός του, να ενισχύσει το ηθικό των στελεχών του ο κ. Τσίπρας, ενδιαφέρθηκε μάλιστα για την τύχη των βουλευτών της ΝΔ. Μας είπε, αν θυμάμαι καλά, τρεις φορές, ότι το 1/3 από εμάς, τους βουλευτές της ΝΔ, την άλλη φορά δεν θα είμαστε στο Κοινοβούλιο και ασφαλώς αυτό είναι κάτι που στεναχωρεί ιδιαιτέρως τον κ. Τσίπρα, ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας. Έτσι δεν είπε; Η πολύ πρόσφατη ιστορία τον διαψεύδει.

Πριν από 5 χρόνια ακριβώς, τέτοιες μέρες, ο κ. Τσίπρας επέλεξε –όπως θαυμάσια παρατήρησε πριν από λίγο ο υφυπουργός μου ο κ. Λιβάνιος- τον κ. Καμμένο ως κόμμα, ως πολιτική οντότητα, ως πολιτική προσωπικότητα για να συζητήσει και να συνδιαλλαγεί μαζί του και να σχηματίσει, όπως τότε την λέγατε, την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Είχε εναλλακτική λύση να συζητήσει τότε με το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι». Αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ και στο «Ποτάμι» γιατί αυτό είπε χθες ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι η πολιτική πρόταση στον ελληνικό λαό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και κανένα κόμμα δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τί σας εμπόδισε λοιπόν τότε να κάνετε πράξη αυτό που υποτίθεται θα προτείνετε τώρα; Κάνετε πράξη αυτό που υποτίθεται θα προτείνετε στον ελληνικό λαό. Ο εκλογικός νόμος; Η μη εφαρμογή της απλής αναλογικής; Όχι κύριοι. Σας εμπόδισε η στρατηγική του αρχηγού σας, ο οποίος έκανε ξεκάθαρες επιλογές. Επιχείρησε συμμαχώντας με τον κ. Καμμένο να διασπάσει ένα πολύ μεγάλο εκλογικό κοινό σε αυτή τη χώρα. Ένα κοινό που περιλαμβάνει τη μεγάλη πλειονότητα σε αυτή τη χώρα των Ελλήνων που διαθέτουν χαρακτηριστικά πατριωτικά, φιλελεύθερα, αυτά που έχει εκφράσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η παράταξη της ΝΔ.

Επιχείρησε να διασπάσει αυτό το χώρο μέσα από τη συμμαχία του με τον κ. Καμμένο. Δεν τα κατάφερε, και το μόνο που κατάφερε είναι να εξαφανίσει πολιτικά τον συνεργάτη του. Πάλι καλά.

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έμεινε απολύτως ενωμένη και στη συνέχεια μετά από αυτά τα γεγονότα,  με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε πράξη την ενότητά της, την ανανέωση και την διεύρυνσή της και πέτυχε το γνωστό αποτέλεσμα στις πρόσφατες εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Και με την ευκαιρία, μετάνιωσε ο κ. Τσίπρας για αυτή του την στρατηγική απόφαση;

Διότι, αν σήμερα λέει στον ελληνικό λαό αυτά που λέει για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, κάποιο λογαριασμό έχει να δώσει για το τότε και θα ’πρεπε εσείς κύριοι να του το ζητάτε για λογαριασμό των ανθρώπων που σας ψήφισαν, όλες τις φορές που σας ψήφισαν.

Με τη χθεσινή του ομιλία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποθάλπει πολύ συνειδητά την εκλογική σεναριολογία.

Καλλιεργεί ο ίδιος συνειδητά τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Το κάνει για ένα λόγο κυρίως και για μερικούς ακόμα που θα αναλύσω.

Ο βασικός λόγος ο οποίος το κάνει αυτό ο κ. Τσίπρας είναι γιατί τρέμει, φοβάται τις βουλευτικές εκλογές και προφανώς έχει αλλάξει την άποψή του για τις δημοσκοπήσεις, γιατί αλλιώτικα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο πολύ φοβισμένος κανονικά.

Το κατανοώ.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί, κυρίες και κύριοι, τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες θέλει να τις αποδώσει σε μας, ως ένα πιθανό σενάριο του κοντινού αύριο, για να καταλαγιάσει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις οι οποίες πολλαπλασιάζονται στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο πιο πολύ φοβούνται οι βουλευτές και τα στελέχη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να έχουμε σύντομα εκλογές, τόσο πιο πολύ κλείνουν τα στόματα και δεν υπάρχουν εσωτερικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες βλέπω ότι φτάνουνε στο κόκκινο κατά κυριολεξία, γιατί ακούω απόψεις και αντιλήψεις που δεν θα περίμενα να τις ακούσω από ένα κόμμα που θεωρώ ότι είναι δημοκρατικό.

Και μάλιστα για να σας εμψυχώσει σας παρηγορεί με την ιδέα ότι το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνουν οι εκλογές, θα συνεργαστεί με το τρίτο, με το τέταρτο, δεν ξέρω με πόσα ακόμα θα χρειάζεται για να κάνει αυτή την περίφημη κυβέρνηση. Για να εμποδίσει μόνο και μόνο τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να συμμετέχουν στην εξουσία.

Αλήθεια με ποιους θα συνεργαστείτε; Με ποιο πρόγραμμα, με ποιες πολιτικές;

Υπάρχει κανένας που να θέλει να συνεργαστεί με την πολιτική δύναμη του λαϊκισμού και της δημαγωγίας των 4,5 χρόνων; Δεν το νομίζω.

Ας ελέγξει λοιπόν τον φόβο του ο κ. Τσίπρας.

Πρόωρες εκλογές όπως έχει πει κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν και ότι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εννοεί.

Αυτό κυρίες και κύριοι είναι μία πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολιτικούς άνδρες.

Δεν είναι η μόνη διαφορά. Θα χρειαστεί να αλλάξει πάρα πολύ ο κ. Τσίπρας για να διεκδικήσει ξανά την εξουσία, γιατί αυτή τη φορά δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για δημαγωγία, ούτε αντιμνημονιακά κηρύγματα. Αυτά κυρίες και κύριοι τελειώσανε.

Δεν είσαστε στο χώρο της πολιτικής παρθενίας, κυβερνήσατε τη χώρα 4,5 χρόνια και κριθήκατε από τον ελληνικό λαό.

Θα μου επιτρέψετε προτού περάσω στο δεύτερο κομμάτι, να παρατηρήσω το εξής: Στο πλαίσιο αυτής της παρωχημένης αντιδεξιάς στρατηγικής που σέρβιρε εδώ χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή  σε σχέση με το bonus  του συνασπισμού κομμάτων. Θα ήθελα μόνο να αναρωτηθώ: Υπάρχει κανείς με τον οποίο μπορείτε να κατέβετε μαζί στις επόμενες εκλογές;

Θα περάσω λοιπόν στο δεύτερο σημείο.

Ισχυρές κυβερνήσεις είναι οι αξιόπιστες κυβερνήσεις. Γιατί κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Αξιόπιστες κυβερνήσεις είναι οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν το πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλαν προεκλογικά και τις εμπιστεύτηκε ο λαός.  Μια μεγάλη αρετή και ένα ισχυρό πλεονέκτημα της παράταξης που κυβερνά τη χώρα και του ηγέτη της, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι απευθύνθηκε στους Έλληνες μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας επί τέσσερα χρόνια και κυβερνά με την πράξη της αλήθειας. Πρότεινε Συμφωνία Αλήθειας και δημιουργεί πράξη αλήθειας και ένα αληθινό δημιουργικό έργο. Και να μου επιτρέψετε κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να πω ότι το θέμα της συμμετοχής της εκλογές, έχει κυρίως σχέση με την αξιοπιστία της πολιτικής. Δεν έχει σχέση με το να αποσπάσει κανείς ξεχωριστά το θέμα του εκλογικού συστήματος. Ξέρετε πόσους ανθρώπους που συμμερίστηκαν τις αυταπάτες σας- επιτρέψτε μου αυτή τη φράση που έχει πει ο ίδιος ο αρχηγός σας- ξέρετε πόσους ανθρώπους έχετε στείλει στο σπίτι τους; Ξέρετε πόσους κάνατε να απογοητευθούν από το πολιτικό γίγνεσθαι γιατί εξαγγέλλατε πράγματα τα οποία ήταν αδύνατον να γίνουν και θα οδηγούσαν τη χώρα στην καταστροφή αν επιμένατε να συνεχίσετε μέχρι το τέλος να τα κάνετε; Για να ψάξουμε λίγο περισσότερο ο καθένας το τι έχει πει και το τι έχει κάνει ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη;

Αξιόπιστη κυβέρνηση σήμερα είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως το αποδεικνύει και με την ψήφιση αυτού του εκλογικού νόμου, και σε ό,τι αφορά το χρόνο που είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα το κάνει και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο. Αξιόπιστη για την ταχύτητα αποκλιμάκωσης της φορολόγησης, αξιόπιστη για την υλοποίηση φιλοεπενδυτικών πολιτικών και πολιτικών, αξιόπιστη για τη στήριξη των αδυνάμων, αξιόπιστη για τις πολιτικές ανασυγκρότησης του κράτους, αξιόπιστη για την συνολική υλοποίηση της πολιτικής της. Μια πολιτική που έχει αποδοχή στην πλειοψηφία των πολιτών,  και ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη που κοντέψατε να διαλύσετε με την υπερφορολόγηση, τη μεσαία τάξη που αρχίζει να ξαναβλέπει με ρεαλιστική ελπίδα τη ζωή.

Η χθεσινή επίθεση του κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση σε μια σειρά τομείς της κοινωνικής ζωής, είναι άσφαιρη. Κανείς δεν ξεχνά ούτε την υπερφορολόγηση ούτε τη διαχειριστική ανεπάρκεια ούτε την βαριά αλαζονεία, ιδίως του τελευταίου διαστήματος.

Θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω ότι  αξιόπιστη  ήταν και η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου. Μια κυβέρνηση που ήταν κυβέρνηση συνεργασίας. Γι’ αυτό επαναφέρω το επιχείρημα.  Αξιόπιστη κυβέρνηση γιατί είχε ένα συνεκτικό πλαίσιο το οποίο εφάρμοζε και με το οποίο θα είχε βγάλει τη χώρα από την κρίση, αν δεν είχατε διακόψει εσείς, με  την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας, την πορεία της.

Άρα αξιόπιστες κυβερνήσεις είναι αυτές που εφαρμόζουν την πολιτική για την οποία έχουν εκλεγεί. Είτε είναι αυτοδύναμες είτε είναι κυβερνήσεις συνεργασίας.

Και περνάω στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ομιλίας μου. Πρόσεξα κ. Σπίρτζη με μεγάλη προσοχή αυτά που είπατε χθες. Και θέλω να σας ζητήσω να εξετάζουμε πάρα πολύ προσεκτικά αυτά που λέγονται και αυτά που γίνονται.

Οι συγκλίσεις και η προσπάθεια συναίνεσης για τη δική μας παράταξη, όχι απλά δεν είναι περιστασιακή υπόθεση, όχι απλά δεν είναι τακτικισμός, όχι απλά δεν είναι μια επικοινωνιακή υπόθεση, θεωρούμε ότι η προσπάθεια συγκλίσεων μεταξύ των κομμάτων πρέπει να είναι συνεχής γιατί είναι απολύτως  είναι αναγκαία. Σε μια εποχή που η χώρα απειλείται, με ωμό τρόπο, από τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού, ούτε των τεχνητών αντιπαραθέσεων.

Προφανώς υπάρχουν ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, αλλά υπάρχει πλέον κι ένα κοινό πλαίσιο αποδεκτό από το σύνολο των κομμάτων.

Κατ’ αρχήν όλα τα κόμματα έχουν πάρει μέρος στη διακυβέρνηση του τόπου. Και αυτό είναι ένα καινούργιο δεδομένο.

Ο πατριωτισμός όλων, που δεν αμφισβητείται για καμία πολιτική δύναμη, για κανέναν από τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ μέσα.  Αλλά, υπάρχει πλέον και ένα πλαίσιο, το οποίο -με  την εξαίρεση του ΚΚΕ- ένα πλαίσιο που αφορά τον διεθνή προσανατολισμό της χώρας και τις συμμαχίες μας, αλλά και τις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας, έναντι των εταίρων. Αυτό είναι ένα πλαίσιο συναινέσεων το οποίο μπορεί να επεκταθεί πολύ περισσότερο.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει τα πάντα να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε ήδη δύο επιτροπές, οι οποίες θα συμβάλλουν στη δημιουργία δύο νομοθετημάτων με στόχο οι παρεμβάσεις αυτές να κάνουν πράξη την ανασυγκρότηση της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης και να ενισχύσουν την περιφερειακή διακυβέρνηση. Στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν άνθρωποι απ’ όλο το πολιτικό φάσμα και με έναν πλούτο επιστημονικής δομής και υποδομής που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη νέα αυτή προσπάθεια.  Ένας δρόμος για μεταρρυθμίσεις υπάρχει μπροστά μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να τον διαβεί. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν και άλλοι οι οποίοι έστω και τμηματικά, έστω και σε επιμέρους θέματα, θα θελήσουν να «βάλουν πλάτη» στη θετική και δημιουργική πορεία της χώρας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...