Η ΔΕΠΑ Εμπορίας τροφοδοτεί με CNG υπερσύγχρονο θερμοκήπιο εκτός δικτύου αγωγών

H εγκατάσταση Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) του υπερσύγχρονου θερμοκηπίου “Dimitra Sun”, το οποίο τροφοδοτείται από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στο πλαίσιο πενταετούς σύμβασης, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία. Η μονάδα, που βρίσκεται στην περιοχή της Δήμητρας Σερρών, δημιούργησε την εγκατάσταση ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη των αδιάλειπτων αναγκών της – 365 μέρες τον χρόνο- που ανέρχονται σε 5.000 Νμ3 ημερησίως. Η τροφοδότηση της μονάδας, που είναι εκτός δικτύου αγωγών, γίνεται μέσω συστοιχιών φιαλών με την εκτιμώμενη κατανάλωση να αντιστοιχεί σε ένα τρέιλερ συστοιχιών CNG την ημέρα.

Το φυσικό αέριο, ως καύσιμο, συμβάλλει σημαντικά στη βελτιστοποίηση της παραγωγής, δεδομένου ότι ο έλεγχος της θέρμανσης και του επιπέδου υγρασίας του θερμοκηπίου αποτελεί βασικό παράγοντα της αγροτικής καλλιέργειας, ενώ παράλληλα δημιουργεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας καθώς, ως θερμαντικό, μπορεί να αποφέρει οικονομία έως 40% στο καύσιμο.

Ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας δεσμεύει τη θερμότητα που παράγεται και δημιουργεί μεγάλες ποσότητες θερμού νερού, ικανές να ζεστάνουν το θερμοκήπιο και να δημιουργήσουν το επιθυμητό εσωτερικό κλίμα. Η θερμότητα αυτή προέρχεται από τα καυσαέρια αλλά και από τη ψύξη των λιπαντικών και των νερών των εμβολοφόρων μηχανών.

Επιπλέον, η καθαρότητα των απαερίων της καύσης φυσικού αερίου και η χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το καθιστούν κατάλληλη πρώτη ύλη ανθρακολίπανσης της καλλιέργειας. Σύμφωνα με μελέτες, αλλά και τη διεθνή εμπειρία, η διαδικασία της ανθρακολίπανσης μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα μιας θερμοκηπιακής καλλιέργειας έως και 30%.

Ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής αποτελεί αναπτυσσόμενη δραστηριότητα για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που έχει επιλέξει να υποστηρίζει τους πυλώνες της σύγχρονης οικονομίας, με γνώμονα τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων που αποτελεί πλέον μια αδήριτη αναγκαιότητα και όχι επιλογή. Σε αυτό το πλαίσιο, με στοχευμένες παρεμβάσεις και την αξιοποίηση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής όπως το CNG, η εταιρεία φροντίζει να φτάσει το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλους και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας.

Best Of

Ο Σημίτης και το… μακέτο των ελαστικών συνειδήσεων

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Τον δρόμο τον άνοιξε ο...

Ο Κασσελάκης και οι πρόθυμοι… αναλώσιμοι που αναζητεί το σύστημα

Πηγή: εφημερίδα One Voice Κασσελάκης και ΕΛΙΑΜΕΠ μοιάζουν συμβιωτικές και...

Η αναμενόμενη επιλογή πρώην… στάβλου για τα νέα γραφεία του (σανοπώλη) Κασσελάκη

Τα νέα γραφεία που νοίκιασε ο... σκέτο Στέφανος, δήθεν...

Ο Κώστας Τσουκαλάς ιδανικός για να κωδικοποιήσει τα πολιτικά μηνύματα του ΠΑΣΟΚ

Η επιλογή του Κώστα Τσιουκαλά ως νέου εκπροσώπου Τύπου...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι… απορίες γιατί «έκαψε» το μέλλον του ο Μεσογαίας Νικόλαος

Πηγή: εφημερίδα One Voice              Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής...

Η “απαγορευμένη ερώτηση”, που φέρνει τον Τράμπ πιο κοντά στο Οβάλ Γραφείο

Αν ο Ντόναλντ Τράμπ κερδίσει τελικά τις εκλογές, εκτός...

Τι δείχνει η πτώση στην τηλεθέαση του Kontra Channel

  Παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Χαρίτος έχει προσδώσει...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Οι… απορίες γιατί «έκαψε» το μέλλον του ο Μεσογαίας Νικόλαος

Πηγή: εφημερίδα One Voice              Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες «χαμένες ευκαιρίες» για την Ελλαδική Εκκλησία. Υπό την...

Η “απαγορευμένη ερώτηση”, που φέρνει τον Τράμπ πιο κοντά στο Οβάλ Γραφείο

Αν ο Ντόναλντ Τράμπ κερδίσει τελικά τις εκλογές, εκτός από τον... θυελλώδη εαυτό του, θα πρέπει να ευχαριστεί και τη αρμονική στρατηγική διάχυσης στοχευμένων...

Ο Τσίπρας με στρατηγική… μετάνοιας απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία που… ξενέρωσε

Η ζωή έχει τον τρόπο της να μας δείχνει τα... θέλω της. Και το timing έχει κομβική σημασία. Ακούγοντας κανείς την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα...