Γράφει η Ζωή Ράπτη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”
Οι άνθρωποι ενίοτε ψεύδονται, οι αριθμοί όχι. Τα νούμερα είναι γνωστά και προκαλούν ντροπή: Σήμερα, ένας στους τρεις Ελληνες (34,8%) ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και ένας στους τέσσερις Ελληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή κάτω από ένα κατώφλι που το 2010 ήταν λίγο πάνω από τα 7.000 ευρώ και σήμερα έχει κατρακυλήσει στα 4.500 ευρώ. Περίπου 1.500.000 συμπολίτες μας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες τους. Η φορολογία επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη – σκόπιμα, κατά τη δήλωση του κ. Χουλιαράκη.
Ο ΕΝΦΙΑ, που θα καταργούσε η κυβέρνηση, θα αυξηθεί. Εξίσου μεγάλο βάρος αποτελούν και οι ασφαλιστικές εισφορές σε πάνω από 1.400.000 πολίτες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με το νέο μισθολόγιο θα χάσουν πάνω από 230 ευρώ τον μήνα. Με την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε πάνω από 50.000 συμπολίτες μας και τη μείωσή του στο ποσό των 35 ευρώ για 185.000 άλλους, η φτωχοποίηση θα εξαπλωθεί έτι περαιτέρω και θα επιδεινωθεί με την καθυστέρηση απονομής άνω των 300.000 νέων κύριων και επικουρικών συντάξεων και έκδοσης των αντίστοιχων εφάπαξ των πολιτών, αλλά και με την παρακράτηση των οφειλόμενων χρημάτων στους ιδιώτες προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών προς το κράτος.
Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για success story της κυβέρνησης, αλλά για καταστροφή. Η Ν.Δ. αντιπροτείνει να δημιουργήσουμε μια οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο, που θα προσελκύσει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις, με εθνικό σχέδιο για τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία, την ενέργεια, τη ναυτιλία, τις υπηρεσίες. Η Ν.Δ. έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο, που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% για την τριετία 2019-2021. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7% σε σχέση με το 2017.
Στόχος δεύτερος: Να ενδυναμώσουμε υπάρχοντες θεσμούς και να δημιουργήσουμε νέους.
Να δοθούν επιπλέον 240.000.000 ευρώ στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, από 760.000.000 ευρώ που προβλέπονται το 2018. Σε αυτό το μοτίβο θα συμπεριλαμβάνονται και οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων -γνωστά ως μικροπιστώσεις (micro credits)-, ένα μέτρο στο οποίο ο πρόεδρός μας πιστεύει πάρα πολύ. Εφαρμόστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Επιπλέον, τα κριτήρια για την απονομή του επιδόματος ανεργίας πρέπει να γίνουν λίγο ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων και να προωθηθεί η κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων (με πιστοποίηση) για τους μακροχρόνια ανέργους.
Φυσικά, είναι πρώτιστο μέλημά μας η στήριξη της οικογένειας. Είναι δέσμευσή μας ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού! Το αφορολόγητο θα αυξάνεται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί για όλες τις οικογένειες και, βέβαια, θα τηρήσουμε και τη δέσμευσή μας για ολοήμερα σχολεία παντού, με σχολικά γεύματα εξασφαλισμένα. Εχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, οι Ελληνες μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις τους…
*Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, δικηγόρος, LL.m