Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση με τροπολογία της Κυβέρνησης, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο, η μη καθολική εφαρμογή του, έχει προκαλέσει σύγχυση και αντιδράσεις.
Δεν είναι μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι και οι καταναλωτές που αντιδρούν με το συντελεστή δύο ταχυτήτων, αλλά και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης.
Τα μηνύματα και τα αιτήματα για καθολική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ έχουν φτάσει στην Κυβέρνηση, γι αυτό και οι εξαγγελίες της Υφυπουργού Οικονομικών Κας Κατερίνας Παπανάτσιου ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις άμεσα.
Πέραν της σύγχυσης που επιφέρει ο συντελεστής ΦΠΑ δυο ταχυτήτων, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για σκόπιμες παρερμηνείες και παρατυπίες.
Ενδεικτικά αναφέρεται, ο συντελεστής ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων στις ξενοδοχειακές μονάδες, αναλόγως αν πρόκειται για διαμονή με πρωινό (13% στην ενιαία τιμή), διαμονή με ημιδιατροφή (10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο 24%), διαμονή με πλήρη διατροφή (15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο 24%), σύστημα all inclusive (25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο 24%), κ.ο.κ. Επίσης είναι προφανές το χάος που δημιουργείται καθώς τα ίδια βρώσιμα προϊόντα, έχουν διαφορετικό συντελεστή, αναλόγως με το πού και πώς καταναλώνονται, και τι επεξεργασία έχουν υποστεί.
Είναι κοινός τόπος πλέον ότι η υψηλή φορολόγηση δεν επιφέρει πρόσθετα έσοδα, όπως αποδείχηκε και με τον ΕΦΚ που επιβλήθηκε μέσα στην κρίση στα αλκοολούχα ποτά, που ενώ επιβαρύνθηκαν με αύξηση 120% στον ΕΦΚ μέσα σε 18 μήνες, δεν επέφεραν τα προσδοκώμενα έσοδα, αλλά παραμένουν στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στα επίπεδα προ των αυξήσεων.
Αντιθέτως η μειωμένη φορολόγηση, ειδικά σε καταναλωτικά αγαθά, ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, καθώς επίσης βάζει φρένο σε φαινόμενα λαθρεμπορίου και νοθείας.
Ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, είναι επίσης δεδομένο ότι θα ενθαρρύνει τις επινδύσεις, την υγιή ανταγωνιστικότητα, και θα μειώσει την ανεργία στους συναφείς κλάδους.
Είναι προφανές το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας στον τουρισμό. Πολλά από τα προϊόντα που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν βασικές πηγές εσόδων, ειδικά κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.
Καθίσταται λοιπόν πρόσθετα επιβεβλημένο, να εισέλθουμε στην τουριστική περίοδο χωρίς στρεβλώσεις και σύγχυση, χωρίς φορολόγηση δυο ταχυτήτων, με ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ.
Δεδομένου ότι οι καταναλωτές, οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και η αρμόδια Υφυπουργός, αναγνωρίζουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αναμένουμε και ελπίζουμε να δούμε άμεσα τις νομοτεχνικές διορθώσεις που έχουν εξαγγελθεί και να διέλθουμε την τουριστική περίοδο χωρίς πρόσθετα προβλήματα.