Της Ελένης Κωστοπούλου
Δημοσιογράφος
Σε πολλές ταινίες του παλαιού και του νέου ελληνικού κινηματογράφου, σατιρίζεται με πολύ εύστοχο τρόπο, το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, προκαλώντας γέλωτα.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για κωμικές καταστάσεις, που δυστυχώς όμως, έχουν την διάσταση του τραγικού για οποιονδήποτε βιώνει την ταλαιπωρία αυτή.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποτελούν, οι μεταβιβάσεις ακινήτων (με 17 έως 20 δικαιολογητικά για να ολοκληρωθούν), η ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η μη χρήση της απομαγνητοφώνησης στα ποινικά δικαστήρια που καθυστερεί την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, ορισμένες δίκες που διαρκούν χρόνια μέχρι παραγραφής τους, καθώς και κάθε πολεοδομική δραστηριότητα.
Υπάρχουν και περιπτώσεις γραφειοκρατίας που αφορούν ευαίσθητους τομείς, όπως υγεία, πρόνοια, παιδεία και εθνική άμυνα, όπου, κρίνονται ζωές ανθρώπων και η επιβίωση ενός κράτους.
Τί κάνουμε όμως για την εξάλειψη του προβλήματος αυτού (;).
Στην πραγματικότητα, ελάχιστα πράγματα, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και μη μίμηση χωρών που έχουν επιλύσει το φαινόμενο αυτό.
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας και του ανθρώπινου δυναμικού με την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση όλων των υπηρεσιών, είναι ένα πρώτο βήμα για την εξάλειψη του προβλήματος.
Τελικά, αφήνουμε νέους επιστήμονες, όπως προγραμματιστές στον τομέα της πληροφορικής, να αξιοποιούνται από άλλα κράτη, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μηχανοργάνωση κάθε υπηρεσίας.
Με τον τρόπο αυτό, θα μειώναμε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και θα περιορίζαμε την εκροή νέων επιστημόνων.
Με βάση τα παραπάνω, διαφαίνεται ότι, το πρόβλημα αυτό, δεν θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον.
Οι μόνοι που μπορούν να επωφεληθούν είναι οι καταξιωμένοι αλλά και νέοι ηθοποιοί, οι οποίοι, “τρίβουν” τα χέρια τους επειδή εκατοντάδες σατιρικά κείμενα που θα αφορούν την γραφειοκρατία, θα μετουσιωθούν σε ταινίες και επιθεωρήσεις.