Ελένη Κωστοπούλου: Η χρησιμότητα των κομμάτων

Της Ελένης Κωστοπούλου

 

Το 1974 έπεσε το δικτατορικό καθεστώς και στην εξουσία επανήλθε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον οποίο αποκαλούσαν και έμεινε στην ιστορία ως “εθνάρχης”. Και έτσι ξεκίνησε η μεταπολίτευση. Παρόλα αυτά, υπήρξε ένα σημαντικό τμήμα πληθυσμού της Ελλάδος, το οποίο είχε ακροδεξιές απόψεις, έχοντας ως “σημαία” του το τρίπτυχο Πατρίς – Θρησκεία- Οικογένεια. Ήταν το σύνθημα του καθεστώτος της εφταετίας  (1967-74).
Το συγκεκριμένο σύνθημα δαιμονοποιήθηκε από πολλούς, ενώ στην πραγματικότητα εκφράζει τρεις έννοιες, οι οποίες μπορεί το καθεστώς της δικτατορίας να χρησιμοποίησε ως αντίβαρο στις πρακτικές του. Όμως, κακώς δεν χρησιμοποιείται υπό τη σωστή του έννοια.
Ιστορικά, μετά το 1974, εμφανίστηκαν ορισμένα κόμματα- παρατάξεις, οι οποίες εξέφρασαν τον ακροδεξιό χώρο. Η εθνική παράταξη η ΕΠΕΝ το ΕΝΕΚ και το κόμμα των Προοδευτικών, ήταν τα χαρακτηριστικά κόμματα της δεκαετίας του 1980 και τα οποία δεν απαρνήθηκαν ποτέ την ακροδεξιά φύση τους. Μάλιστα, η ΕΠΕΝ εξέλεξε το 1984, ως ευρωβουλευτή τον Χρύσανθο Δημητριάδη, ενώ είχε ως φυσικό ηγέτη τον δικτάκτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν ήδη στη φυλακή. Τη δεκαετία του 1990 γεννήθηκε η Χρυσή Αυγή, η οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ την περίοδο εκείνη το φράγμα του 1%. Αντίθετα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τη πρώτη δεκαετία του 2000 ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, εξέφρασε το κομμάτι των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς, χωρίς όμως να ισχυριστεί ποτέ στην ηγετική ομάδα του, ότι πρόκειται για ένα κόμμα δεξιότερο της δεξιάς.
Εξάλλου και η Νέα Δημοκρατία με τις ηγεσίες του Κ. Καραμανλή, του Α. Σαμαρά και του σημερινού Πρωθυπουργού, έχει ήδη μετακινηθεί προς το κέντρο, δίνοντας αρκετό χώρο σε κόμματα αμιγώς δεξιά ή ακροδεξιά. Ο ηγέτης του ΛΑΟΣ Γεώργιος Καρατζαφέρης, χρησιμοποίησε την τακτική, του να δώσει βήμα σε πάρα πολλούς τέως και νυν βουλευτές της ΝΔ και έτσι η ηγετική ομάδα του ΛΑΟΣ αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό “παίκτη” στα πολιτικά δεδομένα.
Για λόγους που δεν θα αναφέρουμε στο παρόν άρθρο, οι “σύντροφοι” του Γ. Καρατζαφέρη τον εγκατέλειψαν, έχοντας όμως αποκτήσει τη δημοσιότητα και εμπειρία που τους άνδρωσε πολιτικά.
Έτσι το ΛΑΟΣ καταποντίστηκε και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν ξεπέρασε το 3%, μένοντας εκτός βουλής. Το κενό που δημιουργήθηκε στο χώρο της ακροδεξιας κάλυψε η Χρυσή Αυγή, όπου ο ηγέτης της Νικόλαος Μιχαλολιάκος, εφάρμοσε τη λογική Καρατζαφέρη πιστεύοντας, ότι η ηγετική του ομάδα δεν θα τον εγκαταλείψει. Αυτό όμως δε συνέβη και έτσι η Χρυσή Αυγή, έμεινε εκτός Βουλής στις τελευταίες εκλογές με κίνδυνο ολικού αφανισμού από το πολιτικό στερέωμα. Την θέση του στο ακροδεξιό κενό, έλαβε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος όμως, παρότι διαθέτει σημαντικά πολιτικά στελέχη τραβάει μόνος του κουπί και έτσι το κόμμα του είναι καθαρά αρχηγικό. Παράλληλα έχουν γεννηθεί κόμματα, όπως του Ηλία Κασιδιάρη και του Φαήλου Κρανιδιώτη με σημαντική πολιτική δύναμη και ανώτερη φιλοδοξία να λάβουν ένα σημαντικό κομμάτι των ακροδεξιών ψηφοφόρων.
Η ουσία όλων των παραπάνω είναι, ότι υπάρχει στη χώρα μας ένα ποσοστό 7 με 8% που έχει ακροδεξιές πεποιθήσεις. Αν η παράταξη αυτή είναι ενωμένη, τότε έχει την πιθανότητα να αποτελέσει ένα κομμάτι της βουλής.
Αν επικρατήσει όμως η λογική του διαίρει και βασίλευε, τότε η παράταξη αυτή μοιραία θα εξαφανιστεί.
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο για ένα κόμμα δεξιότερο της δεξιάς να παίξει το ρόλο είτε του κυβερνήτη είτε του κυβερνητικού εταίρου, παρά μόνο το ρόλο μιας αντιπολίτευσης. Άραγε, είναι χρήσιμο να υπάρχουν τέτοιου είδους κόμματα; Υπάρχει τελικά δεξιά και αριστερή πολιτική;

Best Of

Μαρία Καρυστιανού: Πώς αντέχουν τον εαυτό τους όσοι μεθοδεύουν τη συγκάλυψη της αλήθειας;

Η Μαρία Καρυστιανού εκφώνησε ομιλία στο αμφιθέατρο Φυσιολογίας της...

Στη δικογραφία για τα Τέμπη το πόρισμα του καθηγητή Κωνσταντόπουλου, που αποκλείει τα έλαια σιλικόνης

Σε μια ακόμη σημαντική δημοσιογραφική αποκάλυψη το Open. Το...

Συνέδριο ΝΔ μετά τις… παροχές της ΔΕΘ

    Για τις αρχές φθινοπώρου παραπέμπεται το Συνέδριο της Νέας...

Όταν ο Καραμπελιάς, της “τυμβωρυχίας των Τεμπών” ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του… Κουφοντίνα

Η ασθενής μνήμη ενός έθνους και των... ΜΜΕ, επιτρέπει...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η παρέλαση (μνήμης) των κληρονόμων του έθνους που απάλλαξε την ανθρωπότητα από τον ναζισμό

Στη Μόσχα, στην Κόκκινη Πλατεία, την 9η Μαϊου... Υπό την...

Opaponline.gr: Τρεις τυχεροί θα κερδίσουν από ένα ταξίδι αξίας 1.000 ευρώ

 Δωρεάν συμμετοχή στην κλήρωση Έτοιμοι για ακόμη ένα τριήμερο γεμάτο...

Το 1ο Γενικό Λύκειο Ραφήνας βραβεύεται για τη μαθητική εφημερίδα “Εκτός Ύλης”

Τα παιδιά που τα κατάφεραν... Οι μαθητές του 1ου...

Ο συνεχιστής της συμπόνοιας…

Η αρμονία της συνείδησης, και οι πινελιές της... Η επιλογή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η παρέλαση (μνήμης) των κληρονόμων του έθνους που απάλλαξε την ανθρωπότητα από τον ναζισμό

Στη Μόσχα, στην Κόκκινη Πλατεία, την 9η Μαϊου... Υπό την ηθική σκιά της βάρβαρης εισβολής στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρωταγωνίστησε στην παρέλαση...

Νίκος Μέλλος στο ΟΠΑΠ Game Time: Το αξέχαστο γκολ στο πόλο, ο ρόλος του Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο ταλαντούχος ηθοποιός μιλάει για τα playoffs της Super League και το Final Four της Euroleague Πρώην παίκτης πόλο και νυν ηθοποιός, ο Νίκος Μέλλος...

Opaponline.gr: Τρεις τυχεροί θα κερδίσουν από ένα ταξίδι αξίας 1.000 ευρώ

 Δωρεάν συμμετοχή στην κλήρωση Έτοιμοι για ακόμη ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις από ολόκληρο τον κόσμο είναι οι φίλοι της γαστρονομίας που θα βρεθούν στο Athens...