Της Δήμητρας Τζια
Διεθνολόγος
Αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις εν μέσω μόνιμων συνομιλιών για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στην προσπάθειά του να στηρίξει την περιοχή για την ελάφρυνση της εκστρατείας άσκησης πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η συνάντηση, η πρώτη μεταξύ Ρώσου και Βορειοκορεάτη αρχηγού κράτους από το 2011, έρχεται ως η άνευ προηγουμένου και ασυνήθιστη διπλωματία μεταξύ Kim και του Putin. Ο Trump έχει σταματήσει τις διαπραγματεύσεις μετά τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου στο Ανόι που τελείωσε χωρίς συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Άπω Ανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στη λιμενική πόλη του Βλαδιβοστόκ, ανταλλάσσοντας μια μακρά χειραψία πριν από μια μαραθώνια συνάντηση.
Ο Kim είπε στον Putin ότι ελπίζει πως η επίσκεψη θα “ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με μακρά ιστορία και παράδοση φιλίας”.
«Με την προσοχή του κόσμου στην κορεατική χερσόνησο, ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με πολιτικές σχετικά με την κορεατική χερσόνησο», είπε ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος.
Ο Putin δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Kim για βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα και δήλωσε ότι θα συζητήσουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών καθώς και ανθρωπιστικά θέματα.
“Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή σας στη Ρωσία σήμερα θα χρησιμεύσει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα πως μπορούμε να επιλύσουμε την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, τι μπορούμε να κάνουμε μαζί και τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να στηρίξει τις διαδικασίες που συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή », ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδροσ.
Ο Kim έκανε το σχετικά σύντομο ταξίδι του στα σύνορα των 11 μιλίων μεταξύ των δύο χωρών με θωρακισμένο τρένο και κατέβηκε από αυτό με τη συνοδεία ενός φύλακα τιμής και μιας μπάντας.
Ο Kim πήρε το σπάνιο βήμα για να δώσει μια συνέντευξη σε ένα ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό συνεργείο. Είπε ότι εκτιμά το «θερμό καλωσόρισμα» του ρωσικού λαού και αναμένει ότι η σύνοδος με τον Putin θα είναι «μια ευκαιρία για μια παραγωγική συζήτηση για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή».
Στρέφοντας στη Ρωσία, έναν ιστορικό σύμμαχο που χρονολογείται από τον Κορεατικό πόλεμο, ο Kim πιθανότατα έρχεται αναζητώντας βοήθεια για να χαλαρώσει κάποιες από τις διεθνείς κυρώσεις που πνίγουν την οικονομία της Βόρειας Κορέας. Η δεύτερη σύνοδος κορυφής του Kim με το Trump «κατέρρευσε», με τη Βόρεια Κορέα να ζητά σημαντική ανακούφιση από τις κυρώσεις, η οποία, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, θα έφθανε μόνο μετά την αποπυρηνικοποίηση του έθνους.
Ο Πούτιν θα είναι σε θέση να προσφέρει στον Kim βοήθεια ως προς την οικονομία της Βόρειας Κορέας χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις που υπέγραψε η Ρωσία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, τόσο για τον Putin όσο και για τον Kim, η σύνοδος κορυφής μπορεί να είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε ουσιαστική συμφωνία ή συμφωνία – ειδικά για την Ουάσινγκτον.
Παρόλα αυτά, ο Kim Jong Un λέει ότι είναι ανοικτός σε άλλη σύνοδο κορυφής με το Trump.
Στη συνεδρίαση, ο Κιμ στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα έχει και άλλοι παίκτες στην περιοχή για να αναζητήσει διπλωματικές διόδους, αναφέρουν οι αναλυτές. Ο Putin, εν τω μεταξύ, επαναβεβαιώνει τον ρόλο της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή και την επιρροή της σε ένα ακανθώδες διπλωματικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ
Η Ρωσία έχει προχωρήσει μέχρι τώρα με τις διεθνείς εκστρατείες για την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα λόγω της επιτάχυνσης των πυρηνικών δοκιμών το 2016 και το 2017. Περίπου 30.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενοι στη Ρωσία αποτελούν σημαντική πηγή εισαγόμενου νομίσματος για το καθεστώς, έχουν αποσταλεί στην πατρίδα τους, με τους υπόλοιπους να εκδιώκονται πριν από το τέλος του έτους.
Σε μια ένδειξη ότι η συνάντηση παρακολουθείται στενά στην Ουάσινγκτον, ο ειδικός απεσταλμένος του Trump για τη Βόρεια Κορέα, Stephen Biegun, επισκέφθηκε τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Igor Morgulov. Οι δύο συζήτησαν “τομείς κοινής αντίληψης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα”, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών. Η διάσκεψη κορυφής των δυο ανδρών μπορεί να είναι η τελευταία προσπάθεια που αποσκοπεί να διατηρήσει την προσοχή του Trump στην κορεατική χερσόνησο.
Οι επόμενες εβδομάδες μετά τη διάσκεψη κορυφής του Ανόι, η Βόρεια Κορέα προκάλεσε μικρές προκλήσεις χωρίς παράλληλα να κλείσουν την πόρτα στη διπλωματία. Δοκίμασε αυτό που τα κρατικά μέσα ενημέρωση ονόμασαν “tactical guided weapon” και όχι – πυρηνικό όπλο ή βαλλιστικός πύραυλος -. Παράλληλα, γρήγορα αποκατέστησε μια μονάδα πυραυλικής εκτόξευσης που είχε αποσυναρμολογήσει προηγουμένως.
Ο Jung H. Pak, πρώην αναπληρωτής αξιωματούχος της CIA, δήλωσε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να βοηθήσει την Βόρεια Κορέα να στραφεί προς την αποπυρηνικοποίηση και να πει στον Κιμ ότι η Ρωσία εντάσσεται με τα υπόλοιπα έθνη της περιοχής επιθυμώντας μια κορεατική χερσόνησο χωρίς πυρηνικά.
“Βλέπω αυτήν την εβδομάδα τον Kim που επισκέπτεται τη Ρωσία ως σημάδι ή συνέχεια αυτών που έχει κάνει κατά το προηγούμενο έτος – χρησιμοποιώντας τις διμερείς σχέσεις και συνόδους κορυφής ώστε να αποκόψουν τις ΗΠΑ από την περιοχή και να δημιουργήσουν διαχωρισμό μεταξύ των περιφερειακών εταίρων”, ανέφερε.
Η συνάντηση του Κιμ με ακόμη έναν ισχυρό παγκόσμιο ηγέτη μπορεί επίσης να είναι ένα μέτρο οικονομικής ελάφρυνσης της Βόρειας Κορέας, αφού επέστρεψε με άδεια χέρια από το Ανόι χωρίς την οικονομική ανακούφιση που περίμενε, ανέφεραν αναλυτές.
Συμπεραίνοντας, το μεγαλύτερο πράγμα που μπορεί να πάρει ο Kim Jong Un είναι η αποκατάσταση και ανάδειξη της εικόνας του την κάλυψη που πρόκειται να πάρει ειδικότερα στο εγχώριο ακροατήριο.»