Δήμητρα Τζια: ΗΠΑ-Κίνα:Συμφωνία ή νέος εμπορικός πόλεμος;


 
Γράφει η Δήμητρα Τζια
 

Ο Donald Trump ανακοίνωσε την Κυριακή την αύξηση των τελωνειακών δασμών σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια των κινεζικών εισαγωγών, προειδοποιώντας το Πεκίνο λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον οι οποίες παρουσιάζονται ως το τελικό στάδιο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας ή ενός εκ νέου εμπορικού πολέμου.

Για να αυξήσει την πίεση στην Κίνα και να την αναγκάσει να δεχθεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump επανέλαβε επίσης την απειλή φορολόγησης όλων των κινεζικών εισαγωγών (539,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018). “Για 10 μήνες, η Κίνα έχει καταβάλει τελωνειακούς δασμούς 25% στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια (τεχνολογικών) αγαθών και 10% στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια για τα υπόλοιπα αγαθά”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

“Το 10% θα αυξηθεί στο 25% την Παρασκευή”, δήλωσε, δικαιολογώντας το μέτρο αυτό από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν σημειώνουν σημαντική πρόοδο. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε αποφασίσει στις αρχές Δεκεμβρίου να αναστείλει την αύξηση των φόρων αυτών, λόγω της επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα ως «γόνιμη» με μεγάλες πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.

Το Πεκίνο σχεδιάζει να ακυρώσει τις συνομιλίες

“Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα κινείται προς τα εμπρός, αλλά πολύ αργά, καθώς προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν. Όχι! “, πρόσθεσε ο Donald Trump στο Twitter. Μια ανακοίνωση που εξέπληξε τους κινέζους εκπροσώπους, οι οποίοι αναρωτιούνται τώρα για το εξέλιξη των συζητήσεων που προγραμματίζονται αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Wall Street Journal, το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης των διαπραγματεύσεων.

Ο Trump έχει εξισορροπήσει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και έχει μειώσει το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα (378.730 εκατομμύρια δολάρια το 2018, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών). Εκτός από το περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στα αμερικανικά προϊόντα, απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές, καταργώντας την αναγκαστική μεταφορά αμερικανικής τεχνολογίας, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή επιδοτήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις.

Με σκοπό να ασκήσει πίεση στον συνεργάτη του, δήλωσε τον εμπορικό πόλεμο δασμών ως «τιμωρία» με πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια αγαθών. Ο οικοδεσπότης του Λευκού Οίκου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί μια “μειωμένη” εμπορική συμφωνία. Όμως, η αμερικανική κυβέρνησή προειδοποίησε τον Πρόεδρο πρόσφατα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν για πάντα.

Με αυτόν τον τύπο απειλής, υπάρχει μικρή πιθανότητα ότι ο κινέζος Αντιπρόεδρος Liu He να επιθυμεί επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα, έγραψε το πρωί της Δευτέρας η αρθρογράφος της κινεζικής Global Times, Huanqiu Shibao.

Η ανακοίνωση του Donald Trump παρομοιάζεται ως τζόγος στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας. Ακόμα, τα λόγια του Donald Trump εδώ έχουν χαρακτηριστεί ως ψυχρό ντους.

Μετά τις διακοπές της 1ης Μαΐου, το χρηματιστήριο του Shenzhen υποχώρησε 4% στο άνοιγμα του και – 5% στη Σαγκάη το μεσημέρι. Η αισιοδοξία αυτών των τελευταίων ημερών είναι σαφώς μειωμένη.

Στον δέκατο γύρο συνομιλιών στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι πρότειναν να επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας σχεδίαζε ακόμη να φέρει μαζί του μια αντιπροσωπεία περίπου 100 ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κομμουνιστικό καθεστώς που έχει επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και δεν θέλει να διαπραγματευτεί με ένα «μαχαίρι κάτω από το λαιμό» θα αναβάλει τις διαδικασίες μετά την κίνηση του Trump; Σημάδι της αμηχανίας των αρχών, οι Κινέζοι αξιωματούχοι και ο κρατικός τύπος δεν αντέδρασαν τη Δευτέρα το πρωί στο tweet του αμερικανικού προέδρου.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα Τέμπη είναι ένα οριακό σημείο για την ελληνική κοινωνία

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος Πηγή: imerodromos.gr   Ηταν θέμα χρόνου να το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο Γεννηματά ως τον θεμελιωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πόσο επίκαιρο, ειδικά στην εποχή της πανδημίας...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα περίμενε κανείς, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ισορροπία δύναμης ανάμεσα στον Τζο...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στο προσκήνιο, λόγω ρευματοκλοπών, «προειδοποιεί»-αναγγέλλειι το αρμόδιο Υπουργείο από τον Μάιο. Ρευματοκλοπές από...