«Μέσα στο ίδιο το κράτος κυριαρχεί μία συντηρητική νοοτροπία, καθώς η κεντρική διοίκηση θεωρεί την αυτοδιοίκηση ως κτήμα της και όχι ως αυτόφωτη δομή. Δυστυχώς οι αντιστάσεις του συγκεντρωτισμού είναι ακόμη πολύ βαθιά ριζωμένες», επισήμανε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Γιάννης Σγουρός μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Στην Ελλάδα η εξάρτηση της αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση είναι ισχυρή. Ακόμη και μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, αν και υπάρχει σαφής και ευχερής αυτοτέλεια, δεν υπάρχει αυτονομία», υπογράμμισε ο κ. Ι. Σγουρός και πρόσθεσε ότι «εξ αυτού του λόγου, όσες ενέργειες έχουν γίνει στην κατεύθυνση καθιέρωσης των υπηρεσιών ελέγχου, προέρχονται εκ των έσω, από την ίδια την αυτοδιοίκηση δηλαδή, μέσα από τη συνεργασία αιρετών και υπαλλήλων προς όφελος των πολιτών».
Ο κ. Ι. Σγουρός αξιολόγησε τον εσωτερικό έλεγχο ως «εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού αλλά και για κάθε οργανισμό, που θα τον βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητάς του προς όφελος των πολιτών». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «δίχως το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας οι δομές εσωτερικού ελέγχου δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στον κρίσιμο θεσμικό τους ρόλο».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο εσωτερικός έλεγχος δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία. Έχει επιχειρησιακό χαρακτήρα. Βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων και στη βελτίωση της απόδοσης ενός οργανισμού. Αποτελεί μια ανεξάρτητη δραστηριότητα και δρα συμβουλευτικά συμβάλλοντας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας».
Στην ομιλία του ο κ. Ι. Σγουρός υπενθύμισε ότι οι δομές εσωτερικού ελέγχου έχουν θεσμοθετηθεί προ 12ετίας, ενώ σημείωσε ότι από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν ήταν στη Νομαρχία Αθηνών. Επισήμανε, όμως, ότι «ενώ οι υπηρεσίες αυτές ξεκίνησαν ως πολλά υποσχόμενες, προϊόντος του χρόνου – και κυρίως με την επέλευση των αποτελεσμάτων της οικονομικής κρίσης – άρχισαν να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους».
Ως βασικούς λόγους ανέφερε «την έλλειψη προσωπικού που σταδιακά και λόγω των συνταξιοδοτήσεων έγινε ιδιαίτερα έντονη και πιεστική» και «τον επίμονο, στενό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης προς την αυτοδιοίκηση που έχει ως αποτέλεσμα ο αυτοέλεγχος να έχει οπισθοχωρήσει έναντι του εξωτερικού ελέγχου».