Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Πηγή: anoixtoparathyro.gr
Παρότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει σε συνομιλητές του την αγωνία του για την τύχη της κυβέρνησης -λόγω διαζυγίου με τον Καμμένο- και τις επιπτώσεις στη χώρα αυτή την κρίσιμη περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση «απο-Καμμενοποίησης» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και απεμπλοκής της κυβέρνησης από την ανερμάτιστη συμπεριφορά του υπουργού Άμυνας.
Οι διεργασίες περιστρέφονται γύρω από δυο εναλλακτικά -ή διαδοχικά- σενάρια και σ’ αυτές εμπλέκονται και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, στα πλαίσια της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές.
Για την ολοκλήρωση τους εντείνει την ενεργοποίηση του ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν που ήδη από τον περασμένο Μάιο είχε διαμηνύσει- στη Φώφη Γεννηματά κυρίως, – μέσω της ιστοσελίδας EURACTIV:
«Ως Ευρωπαίος Σοσιαλδημοκράτης, δεν βλέπω καμία βελτίωση εάν η διακυβέρνηση της χώρας αναληφθεί από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει μεγάλη ευθύνη για τη βύθιση της χώρας στο χάος και δεν θα ήταν μια καλή επιλογή για το μέλλον. Οι προοδευτικές δυνάμεις, να κάνουν αμοιβαία τη χρήση των εμπειριών τους για το τι πήγε στραβά και τι καλά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους».
Τον περασμένο μήνα ο Γερμανός πολιτικός ήλθε στην Αθήνα με αφορμή μια εκδήλωση του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, αλλά με πραγματικό στόχο να προωθήσει τη ιδέα για συγκρότηση «Προοδευτικού Μετώπου» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και η επελαύνουσα Ακροδεξιά.
Επισήμως η αποστολή του δεν πήγε καλά. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε από τη Λούκα Κατσέλη και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Εκτός κλίματος κάποιοι εκπρόσωποι του Κινάλ, μεταξύ των οποίων ο Γ. Καμίνης και ο Βασ. Κεγκέρογλου, του ζήτησαν ακόμη και να αποδοκιμάσει τον Αλέξη Τσίπρα ως «λαϊκιστή» και «συμπορευόμενο με τον Ορμπάν». Το δεύτερο χρησιμοποίησε λίγο αργότερα ο… Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Νίκος Μπίστης -που αντιτίθεται σ’ αυτές τις τοποθετήσεις και προκρίνει τη δημοκρατική συνεργασία, ο Σπύρος Δανέλλης και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος -από το Ποτάμι και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος είδαν με ικανοποίηση την παρέμβαση των Ευρωσοσιαλιστών.
Ο Ούντο Μπούλμαν δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις τοποθετήσεις των στελεχών του Κινάλ, αλλά δεν κλιμάκωσε την αντιδικία μαζί τους. Περιορίσθηκε σε βολιδοσκοπήσεις, αποφεύγοντας όμως να συναντήσει την Φώφη Γεννηματά που αντιμετωπίζει τη δυσμένεια των Ευρωσοσιαλιστών για τον προσανατολισμό της προς τη ΝΔ και την αρνητική θέση της στην Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υποστηρίζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.
Ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής Ευρωομάδας παράτεινε την παραμονή του στην Αθήνα επισκεπτόμενος το Μάτι, ώστε να έχει και άλλες επαφές και να σχηματίσει πληρέστερη εικόνα από όλες τις πλευρές. .
Στις 4 Οκτωβριου έγινε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ΕΣΚ συνάντηδη εργασίας Κιναλ -ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συνεργασία τους.
ΑπότονΣΥΡΙΖΑ ενεπλάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης. Στην επιχειρηματολογία του για τη συνεργασία ο ο ευρωβουλευτής του SPD ανέλυσε τα παράδειγμα της Πορτογαλίας,της Ισπανίας και της Σουηδίας.
Τις επόμενες μέρες η Φώφη Γεννηματά εμφανίσθηκε στις Βρυξέλλες για να επιχειρηματολογήσει σε συνεδρίαση της ομάδας των Σοσιαλιστών -Δημοκρατών, αλλά από τα 189 μέλη της, παρέστησαν μόλις εφτά ευρωβουλευτές. Συνεργάτης της τους ανέβαζε σε… 13 και απέδιδε την αποχή στην ακατάλληλη ώρα και την ημέρα της ομιλίας.
Πολιτικοί παρατηρητές όμως μιλούσαν για προσωπική αποδοκιμασία της επικεφαλής του Κινάλ. Η ίδια, σα να έλαβε το μήνυμα, επιστρέφοντας στην Αθήνα για πρώτη φορά μίλησε -με τη γνωστή της έπαρση ωστόσο- για ενδεχόμενο συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έδωσε συνέχεια και επέστρεψε στη θέση της «να φύγουν τώρα».
Στο παρασκήνιο ωστόσο δεν ανακόπτονται οι προσπάθειες με τη συνδρομή των Ευρωσοσιαλιστών για τη διαμόρφωση νέας πλειοψηφίας στη Βουλή των Ελλήνων που θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να αποκοπεί από τον Πάνο Καμμένο, χωρίς να πληγεί η κυβέρνησή του.
Έτσι θα καταστεί δυνατή η εγγραφή του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η ελληνική συμβολή στην μάχη των Σοσιαλιστών στις Ευρωεκλογές θα προκύψει με τη σύμπραξη των τριών πλέον κομμάτων που θα μετέχουν στις γραμμές τους: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και εμμέσως της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του κόμματος του Γ. Παπανδρέου.
Έχοντας υπόψη του αυτές τις εξελίξεις ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι ζήτησε απευθείας συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά -Θεοδωράκη, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ξυδάκης διευκρίνισε ότι οι λόγοι σύμπραξης με τον Καμμένο δεν υφίστανται πλέον.
Συμπληρωματικά προς αυτές τις διεργασίες κυβερνητικοί παράγοντες κινούνται προς τη διαμόρφωση ενός Plan B που μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα κυβερνητική πλειοψηφία στην Αθήνα, ώστε να μην κλονιστεί η κυβέρνηση και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί στις Βρυξέλλες η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Σοσιαλιστών -Δημοκρατών, που θα καταστήσει αυτονόητες τις επαφές με το Ποτάμι και το Κινάλ.
Αυτό το «σχέδιο», που θα μπορούσε να ονομαστεί «145+2+2+2», προβλέπει διαμόρφωση πλειοψηφίας με 151 βουλευτές σε πρώτη φάση. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν δυο βουλευτές από την ομάδα των Ανεξάρτητων- η μια είναι η Κατερίνα Παπακώστα, δυο βουλευτές από το Ποτάμι και δυο από τους ΑΝΕΛ -που δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον Καμμένο σε περίπτωση ρήξης. Αυτός είναι ο συντηρητικός υπολογισμός καθώς είναι πιθανόν αυτή η πλειοψηφία να περιλαμβάνει ακόμη δυο βουλευτές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αναμένεται ότι στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, περί τον Μάρτιο, ο αριθμός θα αυξηθεί με την προσθήκη επισήμως του Ποταμιού και δυο τουλάχιστον βουλευτών από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το ίδιο θα συμβεί αν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής, όταν καταστεί εφικτό εκ μέρους της.
Για το θέμα αυτό υπήρξε οργή στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τοποθετήσεις του πορτ παρόλ των ΑΝΕΛ ότι υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να συμπράξουν με τη ΝΔ, που αναιρέθηκαν στη συνέχεια. Ειδικά για την ψηφοφορία επί της Συμφωνίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποσύρει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα υπάρχουν διαρροές από τρία τουλάχιστον πρόσωπα.
Παράγοντες που έχουν υπόψη τους αυτές τις εξελίξεις υπολογίζουν ότι στην πορεία των εξελίξεων η αποσυγκόλληση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και η συμβολή των στελεχών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα δημιουργήσει ισχυρή δημοκρατική πλειοψηφία με το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη- ήτοι το κόμμα της Φώφης Γεννηματά και τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Η προοπτική της συνεργασίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διασφαλιστούν οι 200 ψήφοι -χωρίς τη Χρυσή Αυγή- που απαιτούνται να γίνουν οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική- αν κριθεί σκόπιμο- και οι ευρωεκλογές με λίστα.
Σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι η, υπό διαμόρφωση, δημοκρατική τρικομματική συνεργασία θα φράξει οριστικά την προσπάθεια της ΝΔ να επιστρέψει στην κυβέρνηση με τη συνδρομή συγκεκριμένων μιντιακών και επιχειρηματικών παραγόντων.
Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνθήκες ενοποίησης της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές ώστε να προκύψει ένα ευρύτερο σχήμα διακυβέρνησης με όλες τις δυνάμεις της, ανάλογα με τη λαϊκή ετυμηγορία και με βάση συμφωνημένο πρόγραμμα, όπως προτρέπει τους συνομιλητές του ο Ούντο Μπούλμαν αυτή τη περίοδο.