Γράφει ο Γιώργος Κουβαράς
Πηγή: protothema.gr
«Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Σημαίνει τέλος στην εθνική ταπείνωση. Σημαίνει τέλος στα μνημόνια της καταστροφής», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στην προεκλογική του ομιλία στην Πάτρα, στις 21 Ιανουαρίου του 2015.
Ηταν μόλις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές που τον έφεραν στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μπροστά στα γκάλοπ (τα ίδια γκάλοπ που τώρα ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρεί αξιόπιστα) και βέβαια διεκδικούσε την αυτοδυναμία με έναν νόμο που έδινε 50 έδρες στο πρώτο κόμμα. Δεν την πήρε και βρήκε τελικά αποκούμπι στον Πάνο Καμμένο. Θεωρώντας, όμως, προφανώς χρήσιμο τον εκλογικό νόμο με το μπόνους των 50 εδρών, δεν φρόντισε να τον αλλάξει όταν έδινε τη μεγάλη μάχη για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Ξαναπήγε σε εκλογές μετά το δημοψήφισμα και τη μνημονιακή του κυβίστηση και τις ξανακέρδισε πάλι με τον ίδιο εκλογικό νόμο και το μπόνους των 50 εδρών. Η άποψή του περί αυτοδυναμίας παρέμεινε και τότε η ίδια: «Η πλειοψηφία του λαού θα μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε βάθος τετραετίας, δίνοντας καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωνε στις 30 Αυγούστου του 2015, έχοντας προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές μετά τη φιλομνημονιακή του στροφή. Και πάλι δεν τα κατάφερε να είναι αυτοδύναμος, αλλά είχε πάντα τον σίγουρο σύμμαχο, τον φίλο Πάνο Καμμένο. Χάρη σε αυτόν και χάρη στο παρόν εκλογικό σύστημα παραμένει μέχρι σήμερα στην εξουσία και σκοπεύει, όπως είπε στη συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ, να εξαντλήσει μέχρι και την τελευταία μέρα, παίρνοντας και την παράταση που δίνει το Σύνταγμα.
Ο ίδιος άνθρωπος που τον Ιανουάριο του 2015 και τον Αύγουστο της ίδιας χρόνιας ήταν υπέρμαχος της αυτοδυναμίας, εμφανίζεται τώρα ως ο θεσμικός εκφραστής των κυβερνήσεων συνεργασίας, θεωρώντας ότι πρέπει να τελειώνουμε με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Οπως δήλωσε στη συνέντευξή του, προσανατολίζεται σε ένα εκλογικό σύστημα που θα απαιτεί πάνω από 44% των ψήφων για να είναι ένα κόμμα αυτοδύναμο. Γιατί άλλαξε θέση ο Αλέξης Τσίπρας; Είναι η πρώτη φορά; Μήπως είναι η τελευταία; Ρητορικά τα δύο τελευταία ερωτήματα, αλλά το πρώτο έχει προφανή απάντηση.
Η επιλογή Τσίπρα «να τελειώνουμε με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις» είναι άλλο ένα σύμπτωμα της ηττοπάθειας που έχει καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου. Ξέρουν ότι θα χάσουν, έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα κερδίσει ο Μητσοτάκης και ο μόνος στόχος που τους απασχολεί είναι να μην είναι αυτοδύναμη η Ν.Δ. Μάλιστα όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό που διαφαίνεται ότι μπορεί να πάρει η Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, τόσο ανεβάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό που θεωρεί ως βάση για να κριθεί η αυτοδυναμία. Τώρα μιλούν για 44%, αύριο μπορεί να μιλήσουν για 46% ή και για 48%.
Ισως να σκεφτεί κανείς ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάγια θέση η καθιέρωση της απλής αναλογικής, άρα και η λογική των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ναι, είναι αλήθεια, όμως ο Αλέξης Τσίπρας πολύ συνειδητά δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο όταν ήρθε στην εξουσία. Επιχείρησε την αλλαγή του -και την πέτυχε για τις μεθεπόμενες εκλογές- όταν διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά πρώτο κόμμα. Τι προσπαθεί να κάνει τώρα επαναφέροντας το θέμα, ενώ ξέρει ότι δεν πρόκειται να βρει αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις προσεχείς εκλογές; Στέλνει απλά ένα μήνυμα συσπείρωσης σε όλους όσοι είναι πρόθυμοι να αντισταθούν στην επικείμενη επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία. Ενα μήνυμα που θα επικαιροποιήσει με κάθε δυνατό τρόπο μετά την εκλογική του ήττα για να κάνει μετωπική αντιπολίτευση.