Γ. Κατρούγκαλος: Ο ιδιόμορφος γάμος της ακροδεξιάς με τον νεοφιλελευθερισμό


 
Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο Ρ/Σ News 24/7 και στους δημ/φους Β. Σκουρή και Α. Σπανού
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ καλή σας μέρα.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλημέρα σ’ εσάς και στους ακροατές σας.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ικανοποιημένος από τη διόρθωση της κυβέρνησης των Σκοπίων;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Κανείς δεν είπε ότι θα είναι εύκολη υπόθεση, και οι δυο πλευρές έχουν ειλικρινή πρόθεση να φτάσουν στο αίσιο τέλος τη διαδικασία. Συζητήσαμε χτες και με τον Υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, τον κ. Ντμιτρώφ και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις μας, να μην αφήνουμε την παραμικρή εντύπωση ότι θέλουμε ν’ αποκλίνουμε από το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας.
Νομίζω ότι και μετά από τις διορθωτικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Συνεπώς λέτε, μπορεί στο μέλλον να μην υπάρχει πρόβλημα; Γιατί η αντιπολίτευση λέει ότι εκ των πραγμάτων δίνεται μακεδονική εθνότητα και αναγνωρίζεται και η μειονότητα.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακούστε, η Νέα Δημοκρατία θέλει ν’ απολογηθεί για το ότι εγκατέλειψε ο αρχηγός της την εθνική θέση. Έχει προβεί σε τόσο αντικρουόμενες διαδοχικές δηλώσεις ο ίδιος απ’ τον Ιανουάριο του 2018 που ουσιαστικά επανέλαβαν την ανάγκη να έχουμε έναν συμβιβασμό, αμοιβαία επωφελή, με σύνθετη ονομασία, μέχρι την επαύριο των συλλαλητηρίων και όλα όσα θυμόσαστε ότι ακολούθησαν, τα διαφορετικά που έλεγε. Τα είδα στο Λαϊκό Κόμμα στο εξωτερικό τα διαφορετικά που έλεγε στο εσωτερικό.
Η ουσία είναι μία: Ότι τόλμησαν, o Πρωθυπουργός μας και ο κ. Ζάεφ, να δώσουν μια λύση σ’ ένα θέμα που χρόνιζε από τη δεκαετία του 1990 και που θα μπορούσε να είχε λυθεί, αν και τότε ο κ. Σαμαράς δεν υπονόμευε τη λύση που προωθούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Είμαι τώρα, όπως ξέρετε, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αναβαθμισμένη η θέση της χώρας μας, ακριβώς γιατί δείχνει ότι σταθεροποιεί την περιοχή, ότι είναι ένα κράτος που λύνει προβλήματα και που δεν δημιουργεί. Ακριβώς λοιπόν αυτό το εθνικό κεφάλαιο το οποίο έχουμε κερδίσει από τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη για μικροκομματικά κριτήρια δικά του.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι, αλλά η κατηγορία είναι ότι δίνετε πέρα από το όνομα και το θέμα της γλώσσας και το θέμα της εθνότητας.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ενώ επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας είχε γίνει αποδεκτή η χρήση της λέξης «μακεδονική» για τη συγκεκριμένη γλώσσα όπως ξέρετε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ που είχε γίνει μάλιστα στην Αθήνα. Εμείς με τη συμφωνία των Πρεσπών προσδιορίσουμε καθαρά ότι πρόκειται για μια νοτιοσλαβική γλώσσα που καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική Μακεδονία μας και επίσης, κατοχυρώσαμε απολύτως το ότι δεν μπορεί πλέον να δημιουργείται κανένα θέμα στο εσωτερικό μας, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα πια να δημιουργούνται αλυτρωτικές βλέψεις με όχημα τη γλώσσα ή με οποιοδήποτε άλλο από τους ανιστόρητους παλαιούς ισχυρισμούς.
Ως προς την εθνότητα, επανειλημμένα έχουμε πει ότι καμία αναφορά δεν υπάρχει σε] έθνος στη συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει αναφορά μόνο στη «βορειομακεδονική» ιθαγένεια, σε ιθαγένεια λοιπόν και όχι σε οτιδήποτε έχει να κάνει σε σχέση με την εθνότητα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Μήπως χρειάζεται μια διευκρινιστική δήλωση όπως πολλοί λένε, μετά την ψήφιση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, της ΠΓΔΜ; Έστω με μια συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Θα δούμε. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι δύο κυβερνήσεις να μιλούν με την ίδια γλώσσα, όπως μιλούν και τώρα. Να μην υπάρχει ούτε σκιά αμφιβολίας για το ποιο είναι το ακριβές νόημα της συμφωνίας.
Δεν περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κάθε φορά που υπάρχει σκιά αμφιβολίας, έχουμε διαύλους επικοινωνίας για να μπορέσουμε να στέλνουμε τ’ αναγκαία μηνύματα, όπως έγινε και τώρα, και να μην παραμένει καμία αμφιβολία ως προς το τί πραγματικά συμφωνήθηκε.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε με προσωπική του δήλωση χτες όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, οι δε πληροφορίες που μετέδωσε χτες και το ραδιόφωνό μας, λένε ότι το Ποτάμι σκέφτεται ν’ αλλάξει θέση στο συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν έχω αμφιβολία ότι υπάρχει πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών, ακριβώς γιατί δεν έχω αμφιβολία για το κριτήριο, το εθνικό κριτήριο με το οποίο θα ψηφίζουν οι περισσότεροι Βουλευτές. Ακόμα και στη Νέα Δημοκρατία θυμούνται ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε θέση ανάλογα με αυτήν που προωθήσαμε, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κώστας Καραμανλής. Και αν ο κ. Μητσοτάκης υποκύπτει στους νέους σκιώδεις αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη, είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου δε θα τους ακολουθήσει.
Αυτά που βλέπουμε πάντως στην Ελλάδα κ. Σκουρή, δεν είναι μοναδικά φαινόμενα. Αυτό τον ιδιόμορφο γάμο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού, βλέπουμε και στην Ευρώπη. Και θα πρέπει να το έχει κι αυτό στο μυαλό του ο Έλληνας ψηφοφόρος πηγαίνοντας προς τις κάλπες για τις ευρωεκλογές, ότι υπάρχει ένα δίλημμα σταθερό και αμείλικτο. Και εδώ στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πού θα πάμε; Στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά μας, ή σε αυτή τη φριχτή αναδίπλωση που μας οδηγεί πίσω στα τέρατα των πολέμων του προηγούμενο αιώνα;
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, κ. Υπουργέ, έχει ακόμα το όπλο μιας πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Λήγει το εξάμηνο που απαιτείται από το Σύνταγμα στις 17/12 και μπορεί να το χρησιμοποιήσει απ’ τις αρχές του Γενάρη, όταν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο, των Σκοπίων. Φοβάστε για την πλειοψηφία, ανησυχείτε;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Για όπλο μιλήσατε. Μ’ αυτό το όπλο θα πυροβολήσουν τα πόδια τους. Εμείς την περιμένουμε και την καλωσορίζουμε την πρόταση μομφής, εάν έρθει και περιμένουμε να ξεκαθαρίσει και ο κ. Μητσοτάκης τη στάση του και για το μέλλον. Σας θυμίζω ότι λέει, ότι αν ποτέ έρθει στην κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι θα συμβεί ποτέ αυτή η στιγμή αλλά εντάξει, ο ίδιος αυτό διατυμπανίζει, δε μας έχει πει αν πρόκειται να καταργήσει τη συμφωνία. Η συμφωνία θα ψηφιστεί .
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Το αν θα ψηφιστεί κ. Κατρούγκαλε, συγνώμη που σας διακόπτω, δεν είναι αυτή τη στιγμή βέβαιο, υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλοί Βουλευτές που ήταν της αντιπολίτευσης, που ήταν κατ’ αρχάς θετικοί, κάνουν δεύτερες σκέψεις πλέον μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ. Αυτό δεν το λαμβάνετε υπ’ όψιν σας;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και θέλω να σας πω ότι νομίζω πως αυτή η πρόσφατη δοκιμασία από τις δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε, αντίθετα επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της Συνθήκης, ακριβώς γιατί διέλυσε οποιαδήποτε αμφιβολία για το τί λέει, διέλυσε τον ισχυρισμό ότι μπορεί να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται αλυτρωτικά επιχειρήματα του παρελθόντος στο εσωτερικό. Και ακριβώς επειδή δόθηκε η δυνατότητα για διευκρινίσεις και για εξηγήσεις, νομίζω ότι δεν υπάρχει πια η παραμικρή δυνατότητα να γίνεται καπηλεία αυτής της Συνθήκης.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Άρα λέτε, δεν υπάρχει λόγος, το Ποτάμι ή οι ανεξάρτητοι Βουλευτές να δράσουν διαφορετικά;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα, άλλαξε η Συμφωνία των Πρεσπών; Αντιθέτως επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενό της με τον τρόπο που ανέκαθεν εμείς, η κυβέρνηση, λέγαμε ότι έχει.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Αναγνωρίζετε πάντως ότι υπήρξε κάποια προκλητική ρητορεία από την πλευρά του κ. Ζάεφ.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μίλησα για προβληματικές δηλώσεις και μάλιστα συμφωνήσαμε, σας επαναλαμβάνω, με τον Υπουργό Εξωτερικών.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ωραία, αυτές οι προβληματικές δηλώσεις δε μπορούν να επηρεάσουν τη στάση Βουλευτών της αντιπολίτευσης; Γιατί το αποκλείετε αυτό;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Διότι τα γραπτά είναι αυτά που μένουν. Και η συμφωνία είναι εδώ και μας θυμίζει το ακριβές περιεχόμενο. Και όταν ακόμα έγινε μια ατυχής δήλωση από την άλλη πλευρά, αυτή διορθώθηκε. Δεν υπάρχει επομένως κάτι που ν’ αλλοιώνει το περιεχόμενο αυτών που συμφωνήθηκαν.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν πάμε στα θέματα των επομένων επισκέψεων, σε Μόσχα και ΗΠΑ, η Συμφωνία των Πρεσπών ισχύει ότι θα έρθει Μάρτιο ή θα έρθει νωρίτερα στη Βουλή; Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι ακόμα και το Γενάρη μπορεί να έρθει.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην άλλη πλευρά και από κει και πέρα εμείς θα τη φέρουμε στο δικό μας Κοινοβούλιο. Όσα έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν, ότι δηλαδή το κρίσιμο διάστημα είναι από τέλος Ιανουαρίου έως Μάρτιο, ισχύουν.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Από Ιανουάριο ως Μάρτιο λέτε.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό έχει πει ο Πρωθυπουργός και έτσι είναι τα πράγματα. Γιατί, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εμείς, πρέπει πλήρως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την άλλη πλευρά. Κι αυτό είναι μια από τις διαδικαστικές εγγυήσεις που έχει η Συνθήκη. Εμείς δεν κάνουμε τίποτα, δεν δίνουμε τίποτα, μέχρις ότου η άλλη πλευρά ολοκληρώσει μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις της.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Εσείς είστε βέβαιος ότι θα κυρωθεί η Συμφωνία από την Ελληνική Βουλή.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Στο υποθετικό ενδεχόμενο που αυτό δε συμβεί, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει μετά;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό είναι μια από τις κρίσιμες πολιτικές στιγμές, που προφανώς έχει συνδέσει η κυβέρνησή μας τη συνολική της πολιτική κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική. Ξαναλέω, δεν έχω αμφιβολία ότι θα έχουμε μια διπλή επιβεβαίωση, όποτε έρθει, τον Ιανουάριο, ή λίγο αργότερα, τόσο των επιλογών μας στην εξωτερική πολιτική όσο και γενικότερα, της στάσης μας όλα αυτά τα χρόνια στην κυβέρνηση.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Κάποιοι πάντως λένε κ. Υπουργέ, ότι στο τέλος θα την αφήσετε, μετά από εκλογές, να πάρει την καυτή πατάτα ο κ. Μητσοτάκης.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχετε δει ότι οι μεταρρυθμίσεις που χρόνιζαν επί δεκαετίες από το Κτηματολόγιο ως το Ασφαλιστικό, από τη σαρία μέχρι τους δασικούς χάρτες, εμείς ήμαστε που τις φέραμε εις πέρας, ακριβώς γιατί δεν υπολογίζουμε οποιοδήποτε κόστος μπορεί να έχουν αυτές οι επιλογές, μπροστά στο μακροπρόθεσμο όφελος που υπάρχει για το λαό μας και για τη χώρα μας. Εμείς είμαστε δύναμη θετικής αλλαγής και αυτό το επιβεβαιώσαμε σε κάθε στιγμή της διακυβέρνησής μας. Άλλοι είναι που αλλάζουν θέσεις, που και οι πατεράδες τους και οι κυβερνήσεις τους στο παρελθόν είχαν.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Συναντηθήκατε χτες με τον κ. Τσαβούσογλου. Να περιμένουμε ότι αρχές του νέου έτους θα γίνει η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Άγκυρα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ήταν σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα η συνάντηση αυτή, τόσο για την προετοιμασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, όσο και για την επανεκκίνηση του οργανωμένου διαλόγου με την Τουρκία από τις διερευνητικές εντολές, μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Επομένως νομίζω ότι στέλνει ιδιαίτερα θετικά σήματα για τη βελτίωση των σχέσεών μας που πράγματι γνώριζαν μια ένταση το τελευταίο διάστημα.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Η επίσκεψη στη Μόσχα μετά απ’ όλα όσα έχουν προηγηθεί, απελάσεις Ρώσων διπλωματών κτλ., σηματοδοτεί μία προσπάθεια επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων; Και με δεδομένη και την αρνητική στάση της Ρωσίας στο Σκοπιανό.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έτερον εκάτερον. Η Ρωσία είναι μια χώρα με την οποία έχουμε πατροπαράδοτα φιλικές σχέσεις. Στείλαμε τα μηνύματα που έπρεπε να στείλουμε, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, το καλοκαίρι, και τώρα θα συναντηθεί ξανά, δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται, ο Πρόεδρος Πούτιν με τον Πρωθυπουργό για να ξαναβάλουμε πάλι σ’ ένα καλό δρόμο την πολύ καλή σχέση που έχουμε με τη φιλική αυτή χώρα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Υπάρχουν ελπίδες για τον αγωγό; Μπορεί να γίνει;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η επέκταση του Turkish Stream εξαρτάται από διάφορα νομικά προβλήματα που υπάρχουν από πλευράς Ευρωπαϊκού Δικαίου, τα οποία όμως είναι εντελώς ανάλογα μ’ αυτά που υπάρχουν για τον αντίστοιχο αγωγό, το λεγόμενο Northern Stream, που αφορά τη σύνδεση της Ρωσίας με το βορειοδυτικό κομμάτι της Ευρώπης. Εμείς παγίως λέμε ότι δεν πρέπει να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά, εάν υπάρξει Northern Stream πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη επέκταση. Και γενικά ναι, ο στρατηγικός μας στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει ένας κόμβος, όχι μόνο εμπορίου και logistics, όχι μόνο μεταφορών και logistics, αλλά και ένας ενεργειακός κόμβος.
Άρα, όσοι περισσότεροι αγωγοί περνούν από τη χώρα, τόσο περισσότερο ενισχύεται, όχι μόνο το οικονομικό στοιχείο της διπλωματίας μας, αλλά και γενικότερα η πολυδιάστατη πολιτική της.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Έχουμε και το στρατηγικό διάλογο στις ΗΠΑ, θα συναντηθείτε με τον κ. Πομπέο. Εκεί τί επιδιώκουμε, τί σημαίνει στρατηγικός διάλογος; Τί παραπάνω δίνει δηλαδή από τις έως τώρα σχέσεις ΗΠΑ και Αθήνας, μάλιστα με κόμματα όπως το ΚΚΕ, να σας κατηγορεί ότι έχετε κάνει τόσα πράγματα που δεν τα έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις της Δεξιάς όπως λέει;
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Κι ότι ο κ. Τσίπρας είναι το μακρύ χέρι του Τραμπ στην περιοχή, μας είπε ο κ. Κουτσούμπας. .
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Έχουμε πράγματι αναβαθμίσει τη διεθνή θέση της χώρας μας όσο καμία άλλη κυβέρνηση. Πότε είχαν περάσει τόσοι πολλοί ηγέτες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Είναι τυχαίο; Το λέω συχνά, αλλά είναι τυχαίο; Αναλογιστείτε, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και όχι οποιοσδήποτε Πρόεδρος, διάλεξε τη χώρα μας -ο Πρόεδρος Ομπάμα- για τον τελικό αποχαιρετιστήριο λόγο του, όχι απλώς προς τη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά προς την ιστορία; Ή ότι ο κ. Μακρόν διάλεξε τη χώρα μας για την πρώτη του ομιλία, για να δείξει πώς θέλει την Ευρώπη;
Αυτή λοιπόν η γενική αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας, του διεθνούς μας κύρους, αναδεικνύεται και από τις συναντήσεις αυτές. Στρατηγικό διάλογο δεν κάνουν με όλες τις χώρες οι ΗΠΑ, κάνουν με χώρες όπως η Ινδία, μεγάλες χώρες, ή με χώρες που θεωρούν ότι έχουν ιδιαίτερο στρατηγικό ρόλο.
Εμείς αυτό το στρατηγικό ρόλο τον έχουμε αναλάβει με τις δικές μας πρωτοβουλίες, επιλύοντας θέματα, όπως με τη συμφωνία των Πρεσπών. Και θέλουμε να έχουμε και στο μέλλον παρόμοια στάση. Όχι επειδή το θέλουν άλλοι, αλλά επειδή αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της πατρίδας μας.
Ο διάλογος ο στρατηγικός έχει αυτή τη διάσταση τη γεωπολιτική, έχει και μια οικονομική διάσταση. Θέλουμε να διατηρηθεί ζωντανή η ορμή, το momentum που δημιούργησε η πολύ επιτυχημένη Έκθεση της Θεσσαλονίκης με την παρουσία πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων και κυρίως επιχειρήσεων καινοτομίας, αιχμής τεχνολογικής. Αυτή λοιπόν την ορμή θέλουμε να τη διατηρήσουμε και να την αυξήσουμε.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τη Συμφωνία για τις Πρέσπες θ’ ακολουθήσει και συμφωνία, έστω διάλογος για το Κυπριακό; Και με ποια θέση θα πάει η Αθήνα κ. Υπουργέ;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είχαμε ένα σημαντικό θεσμικό κεκτημένο στις διαπραγματεύσεις, μολονότι δεν κατέληξαν σε λύση, ότι τοποθετήθηκε στην ορθή του διάσταση το Κυπριακό ως θέμα Διεθνούς Δικαίου, αναδείχθηκε το απαράδεκτο πλέον των εγγυήσεων μονομερούς επέμβασης μιας χώρας σε μια κυρίαρχη Δημοκρατία και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θέμα των στρατευμάτων. Αυτά λοιπόν περιλαμβάνονται στο λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες και θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ένα από τα δεδομένα της συζήτησης. Αυτά για τα οποία θα πρέπει να συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω τους και όχι θέματα προς αμφισβήτηση. Και θέλω να ελπίζω ότι αν υπάρξει πρόταση από την άλλη πλευρά, πάντοτε αυτό είναι το ζητούμενο, μπορούμε κι εδώ να έχουμε μια πρόοδο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ, καλή συνέχεια.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Κι εγώ ευχαριστώ, καλή σας μέρα.

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση Top Employer 2025, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους εργοδότες στην Ελλάδα, για τρίτη διαδοχική χρονιά,...