Γράφει ο Γιάννης Στρατάκης
Είναι διάχυτη πλέον η εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί, με μια επικοινωνιακή καταιγίδα υπερβολών και μερικά «καθρεφτάκια», να μην διαψεύσει τις υψηλές προσδοκίες των ψηφοφόρων της και ταυτόχρονα να κερδίσει χρόνο προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να υλοποιήσει την φορολογική της πολιτική.
Όμως, πολύ γρήγορα, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις προεκλογικές του υποσχέσεις και την πραγματικότητα που θα έχει διαδεχθεί το επινίκιο κλίμα,καθώς θα κληθεί ως πρωθυπουργός πλέον να παρουσιάσει και να αναλύσει το οικονομικό του πρόγραμμα, έχοντας μεν διανύσει ένα σύντομο χρόνο διακυβέρνησης αλλά φορτωμένο δε, με πολλές υποσχέσεις.
Γι΄ αυτό μέχρι την ΔΕΘ η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε συναγερμό, αφενός για να διατηρήσει τις πρώτες θετικές αντιδράσεις των αγορών που εκφράστηκαν με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και αφ ετέρου για να αποφύγει δυσάρεστες επιπτώσεις από τυχαία γεγονότα που μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής.
Βεβαίως, όσον αφορά στο δεύτερο απευχόμαστε όλοι δυσάρεστες εξελίξεις, όμως όσον αφορά στο πρώτο, δηλαδή την αντίδραση των αγορών και κατά συνέπεια και τη στάση των Ευρωπαϊκών θεσμών, πολλά θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα που προϊδέασε ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, ότι μπορεί θα τρέξει τα επενδυτικά προγράμματα.
Αναμφίβολα ένα πρώτο crash test της κυβέρνησης σε αυτό το επίπεδο, αποτελεί η εμβληματική, όπως η ίδια την ανέδειξε, επένδυση στο Ελληνικό, που αν κρίνουμε από τα πρώτα βήματα υπάρχει μια αναντιστοιχία ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις (ότι θα μπουν από την πρώτη εβδομάδα οι μπουλντόζες) και την πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει. Μια πραγματικότητα που καθορίζεται όχι μόνο από την τήρηση της υπάρχουσας συμφωνίας και την εφαρμογή των νόμων, αλλά και από τη στάση των επενδυτών που σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάζεται από την εκδήλωση ενδιαφέροντος και το τίμημα για το «προικιό» της επένδυσης που δεν είναι άλλο από το καζίνο. Πάντως, το γεγονός ότι επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου ο ίδιος κ. Λάτσης, κύριος μέτοχος της Lamba Development, δείχνει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος με εκκρεμότητες…
Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει τα διαπιστευτήρια της σε αγορές και θεσμούς με τις επιθυμητές προς αυτούς, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, γενικά, που προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς, αν κρίνουμε από την σπουδή του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να δημιουργήσει συνθήκες «απαξίωσης» και πώλησης της ΔΕΗ.
Εδώ ελλοχεύει και ο μεγάλος κίνδυνος πρωτίστως για την χώρα και δευτερευόντως για την κυβέρνηση, γιατί αν δεν μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει, με απτά δείγματα, την αξιοπιστία, που ίδιος έχει θέσει ως προϋπόθεση, για να τύχει της στήριξης των Ευρωπαίων και να επηρεάσει δυναμικά το επενδυτικό κλίμα, τότε μπορεί η κατ΄ αρχήν θετική στάση των αγορών και οι υψηλές προσδοκίες των επενδυτών να αναστραφούν και να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα ακόμα και στην σταθεροποίηση της οικονομίας.
Υπάρχει όμως και το «εσωτερικό» μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες, που σίγουρα δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένοι μόνο με τα «καθρεφτάκια» της κυβέρνησης, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι θετικές αλλαγές στις 120 δόσεις και σε σχέση πάντα με τις γενναίες προεκλογικές υποσχέσεις. Πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν πως η όποια φορολογική ελάφρυνση τους υποσχέθηκε ο κύριος Μητσοτάκης προεκλογικά, θα εμφανισθεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν το 2021. Με απλά λόγια όσο φόρο καταβάλλουν φέτος με βάση τις φορολογικές δηλώσεις των εισοδημάτων του 2018, τον ίδιο φόρο θα κληθούν να καταβάλλουν και του χρόνου για τα εισοδήματα του 2019. Aυτό βεβαίως είναι το καλό σενάριο γιατί στην περίπτωση που δεν δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την μείωση των φόρων, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα έχουμε μια χρονική υστέρηση στην υλοποίηση της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, οπότε και το αφήγημά της, ότι η μείωση της φορολογίας θα φέρει έκρηξη στην οικονομία δημιουργεί τις πρώτες αμφιβολίες για το πώς θα πείσει ότι «βγαίνουν τα νούμερα» για το πρόγραμμα της.
Γενικά, η υπέρμετρη σιγουριά του κ. Μητσοτάκη ότι όλα θα γίνουν όπως εκείνος νομίζει, ενδεχομένως να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα και η απαξιωτική απάντησή του στον πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, «δεν θα μας υποδείξετε εσείς πως θα διαπραγματευτούμε», πέραν της αλαζονείας μπορεί να δείχνει και άγνοια κινδύνου…