Τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης της Ε.Ε. υπό το πρίσμα της διαρκούς ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο σχολίασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Η κυρία Βόζεμπεργκ τόνισε στην ομιλία της ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί ρωγμή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η λύση του είναι το στοίχημα των επερχόμενων ευρωεκλογών, που θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να επισημάνει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαχείριση του προβλήματος αλλά και τις ευθύνες των κυβερνήσεων συγκεκριμένων κρατών μελών που αρνούνται να συνεργαστούν.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε στον λαϊκισμό που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη με πρόσχημα την αναποτελεσματικότητα στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος αλλά και στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που γιγάντωσαν το πρόβλημα στη χώρα κατά την τελευταία τριετία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ξέρουμε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί την πενταετία που διανύσαμε μία ρωγμή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να μιλήσουμε με αλήθειες. Η Επιτροπή έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες και εμείς ως κοινοβούλιο πήραμε καθοριστικές αποφάσεις. Όμως το γεγονός ότι ειδικά η πρόταση μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου, που ήταν απόλυτα ισορροπημένη, μένει ακόμα ανοιχτή στο Συμβούλιο, δείχνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων συγκεκριμένων κρατών μελών.
Πρέπει να αποδείξουμε στις επερχόμενες εκλογές – υπάρχει ικανό διάστημα – ότι η αλληλεγγύη και η ίση κατανομή ευθυνών είναι υποχρέωση όλων των κρατών μελών. Το γεγονός ότι βιώνουμε μία αναποτελεσματικότητα στην καθοριστική διαχείριση του ζητήματος αυτού – χωρίς ευθύνη της Επιτροπής ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ρίχνει νερό στο μύλο του λαϊκισμού. Το επόμενο στοίχημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι να αποδείξουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η δημοκρατία μπορεί να νικήσει τον λαϊκισμό.
Προέρχομαι από την Ελλάδα, που γνωρίζουμε όλοι ότι ήταν πρώτη πύλη εισόδου μεταναστών λόγω γεωγραφικής θέσης. Οι δραματικές ροές του 2015 ρυθμίστηκαν πολύ σημαντικά αλλά πάντα το πρόβλημα υπάρχει. Μπορεί η κυβέρνηση της χώρας μου να είχε προβλήματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στις ελλιπείς υποδομές αλλά είναι η πρώτη χώρα – το πρώτο κράτος μέλος – που έδειξε την αλληλεγγύη στην πράξη.
Αυτή η αλληλεγγύη είναι το στοίχημα των επόμενων ευρωεκλογών, το στοίχημα του μέλλοντος της Ευρώπης».