Αχτσιόγλου: Για τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι προτεραιότητα οι πολλοί


 
Η ομιλία της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου στη Βουλή:
 
«Δίνουμε αναφορά στην κοινωνία, όχι στις fake αθλιότητες της ΝΔ»
“Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Πριν λίγες μέρες ανακοινώσαμε με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Ένα πακέτο μέτρων στοχευμένων, αλλά το πιο κρίσιμο απ’ όλα ένα πακέτο μέτρων μόνιμων.
Με τα μόνιμα αυτά μέτρα ουσιαστικά αλλάζουμε τον χάρτη της οικονομικής πολιτικής για τα εισοδήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειονότητας, έναν χάρτη που ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είχαμε αρχίσει να αναδιαμορφώνουμε.
Με τα μέτρα που παρουσιάσαμε την Τρίτη, από φέτος, το 2019, μειώνουμε τον ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα από 24% σε 13% και στην ενέργεια από 13% σε 6%.
Επίσης, θεσπίζουμε τη νέα 13η σύνταξη, η οποία αποτελεί ένα μόνιμο μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων της χώρας.
Η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί στο σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων της χώρας. Είναι ένα μόνιμο μέτρο που προστίθεται στο εισόδημα των συνταξιούχων και το ενισχύει σε σταθερή βάση.
Παρουσιάσαμε, όμως, την Τρίτη και μία νέα στρατηγική μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% έως το 2022. Μία στρατηγική με απόλυτη οικονομική συνοχή, που μας επιτρέπει να λαμβάνουμε επιπρόσθετα θετικά μέτρα στον μέλλον, μια παρακαταθήκη για τη χώρα. Και αυτό θα έπρεπε όλος ο πολιτικός κόσμος να το χαιρετίσει.
Πριν από λίγο ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι κλειδώνoυμε το μέλλον της χώρας γιατί προπληρώνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και εμποδίζουμε την ανάπτυξη.
Δεν κατάλαβε τίποτα. Τα πρωτογενή πλεονάσματα μας ζητούνται για να πληρώνουμε τους τόκους του χρέους. Εμείς λέμε ότι τα υψηλά πλεονάσματα μπλοκάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Χαμηλώνουμε τα πλεονάσματα κατά 1% το χρόνο και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα επιτρέψει μία μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική από αυτή που έχουμε σήμερα και θα μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας με χαμηλότερα πλεονάσματα.
Αν σταματούσαμε εδώ, αυτό απλώς θα ήταν μια πολιτική ιδέα που θα έπρεπε  να διαπραγματευτούμε. Τώρα όμως βάζουμε τα λεφτά στο τραπέζι ως εγγύηση. Και λέμε κλειδώνουμε ένα πόσο σε έναν κουμπαρά, για την ακραία περίπτωση που αυτό που λέμε δεν επαληθευτεί. Ως εγγύηση. Άρα δεν μπαίνουμε σε συζητήσεις. Διότι τα λεφτά είναι εκεί σε κάθε περίπτωση. Είναι εγγύηση. Χαμηλώνουμε τα πλεονάσματα τώρα, δημιουργούμε χώρο και περνάμε αμέσως σε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές ενισχύσεις. Προφανώς, η πολιτική αυτή φέρνει, για ακόμη μία φορά, σε στρατηγικό και προγραμματικό αδιέξοδο την αντιπολίτευση και τον κ. Βενιζέλο, που μετά τις διαδοχικές διαψεύσεις των καταστροφολογικών προβλέψεων ποντάρουν σε μια αφήγηση περί δικής τους μελλοντικής διαπραγμάτευσης για μείωση των πλεονασμάτων.
Άκουσα, επίσης, από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως τον κ. Βρούτση, να αντιδρούν έντονα, ισχυριζόμενοι ότι:
1) Αυτά που κάνουμε δεν είναι παρά να επαναφέρουμε αυτά που βρήκαμε στα τέλη του 2014 και να επιχαίρουμε για αυτό.
Η αλήθεια κυρίες και κύριοι βουλευτές είναι ότι δεν επαναφέρουμε αυτά που βρήκαμε στα τέλη του 2014, διότι αν τα επαναφέραμε θα έπρεπε τα δημόσια ταμεία να είναι άδεια και όχι να έχουν ρευστότητα 30 δισ. ευρώ που έχουν σήμερα και μας δίνουν διαπραγματευτική δύναμη.
Αν επαναφέραμε αυτά που βρήκαμε στα τέλη του 2014, θα έπρεπε ο κατώτατος μισθός για τους νέους να είναι στα 510 ευρώ και για τους υπόλοιπους στα 586 ευρώ και όχι στα 650 ευρώ που είναι σήμερα.
Αν τα επαναφέραμε, θα έπρεπε οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να είναι καταργημένες και όχι να έχουν επανέλθει και να έχουν καταστεί υποχρεωτικές ήδη σε 12 κλάδους.
Αν τα επαναφέραμε, θα έπρεπε η ανεργία να είναι στο 26% και όχι στο 18 % που είναι σήμερα.
Αν τα επαναφέραμε θα έπρεπε να διαχειριζόμαστε πλεονάσματα ύψους 4,5% που εσείς είχατε συμφωνήσει και τα οποία δεν πιάσατε ποτέ και δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους ουδέποτε επιτυγχάνατε, με ένα μνημόνιο αναντίστρεπτα εκτός πορείας, και όχι να βρισκόμαστε εκτός μνημονίων και να συζητάμε με οικονομική και πολιτική ελευθερία.
Αν τα επαναφέραμε, θα έπρεπε τα ελληνικά ομόλογα να κινούνται στην καλύτερη περίπτωση σε αποδόσεις του 5%. Η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές να έχουν αρνητικό πρόσημο. Ο δείκτης εμπιστοσύνης να είναι στα τάρταρα.
Αν τα επαναφέραμε, θα έπρεπε να φεύγουνε πέντε δημόσιοι υπάλληλοι για να προσληφθεί ένας και όχι να έχουμε μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση που ισχύει σήμερα.
Αν τα επαναφέραμε θα έπρεπε οι ανασφάλιστοι να είναι αποκλεισμένοι από τα νοσοκομεία και όχι να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Αν τα επαναφέραμε, θα έπρεπε ο προϋπολογισμός της πρόνοιας να είναι στα 700 εκατ. ευρώ και όχι στα 3 δισ. ευρώ που τον αυξήσαμε εμείς. Το ΑΕΠ να είναι συρρικνωμένο κατά 25% και κατά 12% μόνο στη διετία 2012 – 2014. Το δημόσιο χρέος αρρύθμιστο. Οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα κανονικότητα.
Όχι κύριε Βρούτση, δεν επαναφέραμε αυτά που βρήκαμε το 2014, ευτυχώς δεν τα επαναφέραμε.
2) Άκουσα ακόμη προχθές τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει τη νέα 13η σύνταξη ως «επίδομα ευρωεκλογών, επίδομα εξαγοράς». Για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταλαβαίνει ποιον προσβάλει, δεν καταλαβαίνει ποιον υβρίζει. Δεν καταλαβαίνει ότι με αυτή την τοποθέτηση δεν προσβάλει την κυβέρνηση αλλά τους συνταξιούχους και τους ανθρώπους του μόχθου. Όπως ακριβώς όταν χαρακτήρισε το δώρο Χριστουγέννων –που είναι μισθός και κατάκτηση των εργαζομένων– παροχή του πελατειακού κράτους.
Μας έκανε όμως η ΝΔ και κριτική ότι η νέα 13η σύνταξη που δίνουμε είναι λέει χαμηλή, τα 800 εκατ. ευρώ, διότι δεν είναι για όλους ολόκληρη σύνταξη. Και είπε ότι σκοπίμως παραπλανάμε τον κόσμο και στρεβλώνουμε την εικόνα. Πρώτα απ όλα, να θυμίσω ότι στην παρουσίαση στο Ζάππειο πριν λίγες μέρες βρισκόμουν κι εγώ εκεί και πήρα ακριβώς το λόγο –πριν αρχίσουν οι ερωτήσεις – για να περιγράψω αναλυτικά τι παίρνει η κάθε κατηγορία συνταξιούχων. Πλήρη σύνταξη μέχρι τα 500 ευρώ, 70% της σύνταξης μέχρι τα 600, 50% από τα 600 έως τα 1000, 30% από τα 1000 και πάνω. Αν θέλαμε να παραπλανήσουμε τον οποιονδήποτε θα ήμασταν εκεί να παρουσιάζουμε τα νούμερα και τα στοιχεία; Είναι δυνατό να είναι αυτό σοβαρή κριτική;
Όμως νομίζω ότι η αντιπολιτευτική γραμμή στα συγκεκριμένα μέτρα είναι μια αντιπολίτευση της απελπισίας και της απόγνωσης.
Διότι πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση καταβολής, από ενδεχόμενη δική του κυβέρνηση, 13ης σύνταξης. Δεν είναι εφικτό και δεν θα το έκανε.
Είναι δυνατόν πριν λίγες μέρες ο πρόεδρός σας να αποκλείει κατηγορηματικά την πληρωμή και εσείς σήμερα να μας εγκαλείτε ότι δεν είναι στο 100% για όλους;
Τέτοια κριτική απελπισίας; Τέτοια αντιπολίτευση απελπισίας;
Η διαφορά μας είναι ότι για τον κύριο Μητσοτάκη το εφικτό προς όφελος των πολλών δεν είναι στις προτεραιότητές του, ενώ για εμάς οι προτεραιότητες των πολλών είναι εφικτές και γίνονται πράξη.
3) Μας εγκάλεσε όμως ο κ .Μητσοτάκης και για το ασφαλιστικό σύστημα, για τα επίπεδα των συντάξεων, για την κατάσταση των ασφαλισμένων.
Ας έρθουμε λοιπόν και σε αυτό, αφού το θεωρείτε προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνατε 12 διαδοχικές περικοπές συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ. Περικοπές οριζόντιες, άδικες, πολλές εκ των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές και σήμερα παράγουν αυτή την αναστάτωση στους συνταξιούχους με τη δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών. Έχουν πολιτικούς υπευθύνους αυτές οι περικοπές, δεν έπεσαν από τον ουρανό, δεν ήταν φυσικό φαινόμενο.
Άκουσα, ακόμη, την αξιωματική αντιπολίτευση πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα, και τον κύριο Μητσοτάκη προχθές, να μας εγκαλεί και να σηκώνει τους τόνους αναφορικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Προφανώς διότι μετά την ατελείωτη καταστροφολογία αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων που τελικά καταργήσαμε, είδε για μια ακόμη φορά το αφήγημά της να καταρρέει και έπρεπε να επινοήσει μια νέα καταστροφή. Στην ίδια κατεύθυνση βέβαια και τα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ. Μέχρι και η άλλοτε αξιόπιστη εφημερίδα “Καθημερινή” έσπευσε να υιοθετήσει όλη την αφήγηση και να κοσμήσει το πρωτοσέλιδο της με τεράστιο τίτλο, την περασμένη Κυριακή. Ο κ. Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες, λοιπόν, μας κατηγόρησε ότι χρωστάμε 250.000 εκκρεμείς συντάξεις, και ο κ. Βρούτσης ότι έχουμε πειράξει το μητρώο και με απείλησε κιόλας ότι αν έρθει στο Υπουργείο θα κάνει ΕΔΕ.
Θα σας απαντήσω για τον αριθμό των εκκρεμοτήτων, εξάλλου το έχω κάνει ήδη πολλές φορές με Δελτία Τύπου και σε συνεντεύξεις, με ήπιο τόνο απέναντί σας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το σφιχταγκάλιασμά σας με τα fake news.
Αλλά πριν μιλήσω για το τώρα, μήπως θυμάστε πόσες συντάξεις αφήσατε εσείς απλήρωτες κ της ΝΔ; Έχετε ενημερώσει τον πρόεδρό σας πόσες απλήρωτες συντάξεις αφήσατε εσείς; Ήταν ή δεν ήταν 400.000 οι απλήρωτες συντάξεις που αφήσατε στα συρτάρια μας; Σε εσάς πόσες ΕΔΕ πρέπει να κάνω που αφήσατε 400.000 πραγματικές απλήρωτες συντάξεις; Και μιλούσατε για έκδοση συντάξεων σε μία μέρα; Πόσες ΕΔΕ;
Ακόμη μία φορά, για την αποκατάσταση της αλήθειας:
Παραλάβαμε από εσάς 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές.
Έχουμε πληρώσει από το 2015 πάνω από 850.000 συνταξιοδοτικές παροχές συνολικού ποσού 5,5 δισ. ευρώ.
Έχουμε μειώσει τις εκκρεμότητες κατά 75%. Και συνεχίζουμε. Στους μόνους που δίνουμε αναφορά είναι στους ίδιους τους συνταξιούχους, και όχι σε ένα κόμμα που οδήγησε ασφαλιστικό σύστημα και συνταξιούχους στην κατάρρευση το 2014 για να έρθει εκ των υστέρων και να μιλήσει για το ασφαλιστικό Πινοσέτ και την ιδιωτική ασφάλιση ως δήθεν σανίδα σωτηρίας.
Η ΝΔ μας παρέδωσε 1,1 δισ. ευρώ έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα, με 400.000 απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια μας μετά από 12 οριζόντιες διαδοχικές περικοπές των συντάξεων, και το χρέος των ασφαλισμένων στα ταμεία να ξεπερνάει τα 30 δις. Αυτό είναι το χρέος που ρυθμίζουμε τώρα με τις 120 δόσεις. Τις πληγές του δικού σας παρελθόντας κλείνουμε και από τα βάρη της δικής σας κακοδιαχείρισης ελαφραίνουμε τους πολίτες με νόμους ανάσα που τους χαρακτηρίζετε προεκλογικό τρικ.
Το καταρρέον δημόσιο σύστημα ανατάσσουμε για χάρη των πολλών. Και σήμερα μιλάμε για ένα ασφαλιστικό πλεονασματικό, με το σύνολο των ασφαλισμένων να ελαφρύνονται στις εισφορές τους, μιλάμε για τις πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις μετά από μια δεκαετία, μιλάμε για τη θεσμοθέτηση μόνιμης 13ης σύνταξης.
4) Άκουσα όμως τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τον κ. Βρούτση να μας εγκαλούν για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη δεινή κατάσταση των εργαζομένων και των ανέργων στη χώρα.
Πράγματι, ευθυνόμαστε κύριοι βουλευτές. Είμαστε υπεύθυνοι που μειώσαμε την ανεργία κατά 8 μονάδες και όχι κατά 18 όπως θα θέλαμε, είμαστε υπεύθυνοι που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και όχι κατά 22% όπως θα έπρεπε, είμαστε υπεύθυνοι που καταργήσαμε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό και ορίσαμε ως ελάχιστο τα 650 και όχι τα 751 όπως θα έπρεπε, είμαστε υπεύθυνοι που προστατεύαμε τους εργαζόμενους στις εργολαβίες αλλά όχι επαρκώς τους μετανάστες εργάτες γης, είμαστε υπεύθυνοι που επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις σε 12 κλάδους αλλά όχι σε 20 κλάδους, είμαστε υπεύθυνοι που μειώσαμε την αδήλωτη εργασία αλλά που δεν μπορέσαμε να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί σήμερα που να πληρώνεται για 4ωρο ενώ δουλεύει 10ώρο.
Είμαστε υπεύθυνοι που βαδίσαμε τον μισό δρόμο, που αντιστρέψαμε κατά το ήμισυ τον κοινωνικό όλεθρο που παραλάβαμε. Αλλά τον αντιστρέψαμε. Και για όσα καταφέραμε, θα μιλάμε με θάρρος. Και για όσα δεν προλάβαμε θα δίνουμε την αναφορά μας. Αλλά δεν θα τη δίνουμε σε εσάς κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εσείς δεν θα την καταλάβετε γιατί όσα σας λέω δεν είναι στις προτεραιότητές σας. Θα τη δίνουμε στην κοινωνία. Και για όσα ακόμη μας μένουν να κάνουμε θα ζητάμε τη στήριξή της. Γιατί εμείς μόνο από εκεί αντλούμε τη νομιμοποίησή μας, μόνο εκεί δίνουμε τα διαπιστευτήρια μας, στην κοινωνία.

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση Top Employer 2025, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους εργοδότες στην Ελλάδα, για τρίτη διαδοχική χρονιά,...