Αλ. Παπαχελάς: Ο κόσμος θα χωριστεί στα δυο

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς

Πηγή: εφημερίδα “Καθημερινή”

 

Καλωσορίσατε σε έναν νέο κόσμο. Ο οποίος θα είναι μοιρασμένος ανάμεσα στην ανερχόμενη μεγάλη δύναμη, την Κίνα, και την καθεστηκυία υπερδύναμη, τις ΗΠΑ. Η κρίση του κορωνοϊού επιτάχυνε τον ανταγωνισμό και κλιμάκωσε την ένταση μιας σύγκρουσης που κυοφορείτο εδώ και καιρό.

Ας δούμε τη «μικρή» εικόνα. Ο πρόεδρος Τραμπ και οι σύμμαχοί του στο Κογκρέσο αναζητούν εσπευσμένα ένα άλλοθι για να δικαιολογήσουν την καταστροφική αντιμετώπιση του ιού. Από εκεί που εκθείαζε την ηγεσία της Κίνας, ο Τραμπ πιέζει τώρα τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να «επαληθεύσουν» τις δικές του θεωρίες για την προέλευση του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, έχει δώσει εντολή για να ετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Κίνας. Οπως γράφουν σημαντικές αμερικανικές εφημερίδες, μελετάται ακόμη και η μονομερής διαγραφή αμερικανικού χρέους προς την Κίνα, πράγμα μάλλον απίθανο, γιατί θα εκθρόνιζε μια για πάντα το δολάριο από την ηγεμονική θέση του.

Η Κίνα κλιμακώνει και εκείνη τη ρητορική της και τη δική της προπαγάνδα. Σίγουρα έχει ευθύνη γιατί δεν χτύπησε παγκόσμιο συναγερμό εγκαίρως, ούτε έδωσε την πλήρη εικόνα για την ένταση και την επικινδυνότητα του ιού.

Ολα δείχνουν ότι η Κίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας. Θα επικρατήσει «κίτρινος πυρετός», γιατί αυτή είναι η μόνη διέξοδος για τον Τραμπ. Επειδή όμως υπάρχουν και υπαρκτά προβλήματα που πονάνε την αμερικανική μεσαία τάξη, θα ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο και ο Μπάιντεν. Ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου και έξαρσης του προστατευτισμού είναι υπαρκτός, και ενδεχομένως καταστροφικός.

Πάμε τώρα στη «μεγάλη» εικόνα. Η Κίνα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους που τους υπηρετεί με προσήλωση και χωρίς τις εγγενείς δυσκολίες που έχει το αμερικανικό σύστημα. Επεκτείνει την επιρροή της με τρόπο συστηματικό σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση εσωστρέφειας και διάλυσης των μεταπολεμικών θεσμών και δεσμών με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ζούμε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ο κόσμος θα χωριστεί στα δύο. Στις χώρες που θα χρησιμοποιούν κινεζική τεχνολογία και data, και σε εκείνες που θα βασίζονται σε αμερικανική ή δυτική. Επειδή τα πάντα θα βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, η εξάρτηση θα είναι απόλυτη. Το ίδιο και τα διλήμματα που θα θέτουν ΗΠΑ και Κίνα, «με εμάς ή με τους άλλους». Το βλέπουμε στον σκληρό ανταγωνισμό γύρω από το σύστημα 5G, καθώς η Αμερική απαιτεί από άλλες δυτικές χώρες να μην υιοθετούν το κινεζικό σύστημα, έστω και αν η ίδια δεν έχει κάποιo άλλο ολοκληρωμένο σύστημα να προτείνει. Τα διλήμματα θα ενταθούν και θα αφορούν τα πάντα και ο κόσμος θα μοιάζει όλο και πιο πολύ με τον διπολικό κόσμο του Ψυχρού Πολέμου.

Και η Ευρώπη; Ιδεατά, θα ήθελε τα χρήματα των Κινέζων χωρίς πολιτική εξάρτηση από αυτούς και την αμερικανική ομπρέλα προστασίας χωρίς εκβιασμούς τύπου Τραμπ. Και τα δύο μοιάζουν απίθανα τώρα.

Ισως αυτός ο κόσμος που διαμορφώνεται να είναι πιο σταθερός. Από την άλλη, ο πλανήτης χρειάζεται τη συνεργασία ΗΠΑ – Κίνας γιατί οι νέες απειλές, από την κλιματική αλλαγή έως τις πανδημίες, το απαιτούν.

Η αλήθεια είναι πάντως μία. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία, ούτε η Γερμανία μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον νέο κόσμο μόνες τους. Οικονομικά, τα μεγέθη είναι συντριπτικά. Θυμάμαι ακόμη μια στατιστική που διάβασα σε ένα βιβλίο. Η Κίνα παράγει μία «Ελλάδα», το ισόποσο του ελληνικού ΑΕΠ δηλαδή, κάθε τέσσερις μήνες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι συγκριτικά πολύ μικροί παίκτες. Αυτό θα αλλάξει μόνο αν η Ευρώπη αποφασίσει να σοβαρευτεί και να αποφασίσει ότι δεν αρκεί η ήπια δύναμη για να σε πάρει κάποιος στα σοβαρά στο τραπέζι όπου ξαναμοιράζεται η παγκόσμια ισχύς.

Best Of

Σαρώνει στον Βόρειο Τομέα ο Άδωνης, λόγω του «εμφυλίου» Χατζηδάκη-Μαρινάκη

    Ο Κωστής Χατζηδάκης οδεύει προς απώλεια της πρώτης θέσης...

Ο «εθνικός τραπεζίτης» ως… επόμενος Παπαδήμος

                Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι το τελευταίο προβεβλημένο στέλεχος...

Η Διαμαντοπούλου σε ρόλο… τοποτηρητή της ΝΔ εντός του ΠΑΣΟΚ

  Ρόλο… τοποτηρητή, αν όχι «πράκτορα» της Νέας Δημοκρατίας εντός...

Η ερώτηση (για την τραγωδία των Τεμπών) που… ξέχασε να κάνει η Pulse στη δημοσκόπησή της

Ο Γιώργος Αράπογλου, που "ηγείται" της δημοσκοπικής εταιρείας Pulse...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η Γεωργία Μεσαρίτη στο ΟΠΑΠ Game Time

Ο Μουζακίτης, ο ρόλος κομπάρσου με τον Μπράντ Πιτ...

ΤΖΟΚΕΡ: Τυχερός κέρδισε 4,7 εκατομμύρια ευρώ μέσω του opaponline.gr

Έγινε εκατομμυριούχος παίζοντας δελτίο αξίας 1 ευρώ Εκατομμυριούχος με λίγα...

Η Μελόνι δεν έχει ακούσει ότι ο Ερντογάν είναι… απομονωμένος;

Η συμφωνία συνεργασίας στην οποία κατέληξαν η Τζόρτζια Μελόνι...

Η “ρωγμή” που άνοιξαν τα Τέμπη, “γεμίζει” με κοινωνική δυσαρέσκεια

Η δυσκολία πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης της εθνικής τραγωδίας...

Λευτέρης Κουσούλης: Το χάσμα μεταξύ κοινωνικού σώματος και εκλεγμένων αντιπροσώπων μεγαλώνει

Ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης έκανε την παρακάτω ανάρτηση...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η Γεωργία Μεσαρίτη στο ΟΠΑΠ Game Time

Ο Μουζακίτης, ο ρόλος κομπάρσου με τον Μπράντ Πιτ και η Έμα Στόουν Η ταλαντούχα ηθοποιός μιλάει για το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ και μπαίνει σε μεγάλα...

ΤΖΟΚΕΡ: Τυχερός κέρδισε 4,7 εκατομμύρια ευρώ μέσω του opaponline.gr

Έγινε εκατομμυριούχος παίζοντας δελτίο αξίας 1 ευρώ Εκατομμυριούχος με λίγα κλικ, μέσω του opaponline.gr, έγινε το βράδυ της Πρωτομαγιάς ένας τυχερός παίκτης του ΤΖΟΚΕΡ, ο...

Η Μελόνι δεν έχει ακούσει ότι ο Ερντογάν είναι… απομονωμένος;

Η συμφωνία συνεργασίας στην οποία κατέληξαν η Τζόρτζια Μελόνι και ο Ταγίπ Ερντογάν, με επίκεντρο τους εξοπλισμούς, ήταν μάλλον αναμενόμενη. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει αποδείξει...