Αλ. Παπαχελάς: Η συστημική αποτυχία της Δύσης

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς

Πηγή: kathimerini.gr

Η Μεγάλη Βρετανία ήταν πάντοτε ένα υπόδειγμα για τους οπαδούς του δυτικού πολιτικού πολιτισμού. Οι θεσμοί άντεχαν στο πέρασμα των αιώνων, η πολιτική της αντιπαράθεση μπορούσε να γίνει σκληρή, αλλά ποτέ πέρα από κάποια όρια. Το κατεστημένο της είχε –υποτίθεται– τη σοφία να ανοίγεται σε νέο αίμα και ταλέντο, χωρίς ποτέ να υποκύπτει στις πιέσεις των καιρών. Το βέλτιστο προϊόν αυτού του κατεστημένου, ο Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε ένα μοιραίο λάθος. Αντί να φερθεί με την αυτοπεποίθηση ενός ηγέτη, έσπρωξε τη χώρα του σε μία περιπέτεια χωρίς τέλος. Τώρα όλα δοκιμάζονται στη Μεγάλη Βρετανία: Οι θεσμοί, το πολιτικό σύστημα, η οικονομία της. Για εμάς τους Ελληνες είναι κάπως παράδοξο αυτό που παρατηρούμε. Οι Βρετανοί τσακώνονται μεταξύ τους σε διάφορα φόρα με άγριο τρόπο. Το μεγάλο προσόν της χώρας τους, το πόσο προβλέψιμη είναι, έχει εξανεμισθεί.

Δικαιούμεθα να είμαστε μπλαζέ και να τους ενθαρρύνουμε, λέγοντάς τους «να είστε ήρεμοι και προχωράτε» (keep calm and carry on…). Εμείς τα περάσαμε όλα νωρίς. Είδαμε πως η χώρα μπορεί να μπει σε μια περιπέτεια όταν το κατεστημένο της λιώνει και κάνει τεράστια λάθη, φέρνοντας στην εξουσία απροετοίμαστες και άτακτες ομάδες. Ξέρουμε πολύ καλά τον διαβρωτικό ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τα οποία ποτίσθηκαν οι εγκέφαλοί μας με θεωρίες συνωμοσίας και πολλά ψέματα.

Η διαφορά; Πως εμείς ως Μεσόγειοι είμαστε καλοί στα ακροβατικά. Δεν μας εντυπωσιάζουν ούτε οι κωλοτούμπες ούτε τα πολλά ψέμματα. Τα θεωρούμε δεδομένα και κομμάτι της πολιτικής μας ρουτίνας. Το «Ναι» μπορεί να σημαίνει και «Οχι».

Οι Βρετανοί κάνουν όλα τα λάθη που κάναμε και εμείς, αλλά τους λείπει η ευελιξία. Ενας Βρετανός πολιτικός μού έλεγε πως «προφανώς και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα και πως ένα άτακτο Brexit θα είναι καταστροφικό. Το προτιμώ, όμως, γιατί αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει για δεύτερο δημοψήφισμα θα γίνουμε Δημοκρατία της Μπανάνας. Θα δείξουμε ότι δεν σεβόμαστε τους θεσμούς και τη γνώμη του λαού».

Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει σήμερα σε μία χώρα με τόσο μεγάλη παράδοση και μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο. Μπορεί να κάνει εμάς να νιώθουμε ότι δεν είμαστε και τόσο χάλια στο τέλος της ημέρας, αλλά το βρετανικό δράμα λέει πολλά για τη συστημική αποτυχία της Δύσης.

Best Of

Μαρία Καρυστιανού: Πώς αντέχουν τον εαυτό τους όσοι μεθοδεύουν τη συγκάλυψη της αλήθειας;

Η Μαρία Καρυστιανού εκφώνησε ομιλία στο αμφιθέατρο Φυσιολογίας της...

Στη δικογραφία για τα Τέμπη το πόρισμα του καθηγητή Κωνσταντόπουλου, που αποκλείει τα έλαια σιλικόνης

Σε μια ακόμη σημαντική δημοσιογραφική αποκάλυψη το Open. Το...

Συνέδριο ΝΔ μετά τις… παροχές της ΔΕΘ

    Για τις αρχές φθινοπώρου παραπέμπεται το Συνέδριο της Νέας...

Όταν ο Καραμπελιάς, της “τυμβωρυχίας των Τεμπών” ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του… Κουφοντίνα

Η ασθενής μνήμη ενός έθνους και των... ΜΜΕ, επιτρέπει...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο συνεχιστής της συμπόνοιας…

Η αρμονία της συνείδησης, και οι πινελιές της... Η επιλογή...

Χτίζοντας γέφυρες, για να τις διασχίσουν οι περιφρονημένοι και οι αδύναμοι…

Από τη διακονία του στο Περού και το εκκλησιαστικό...

Το ραντεβού της Καθολικής Εκκλησίας με το… αδιανόητο

Για δεκαετίες, η συλλογική σκέψη γύρω από την Καθολική...

Η Πόλη των Ανέμων βγάζει… ηγέτες

Ας... προσπεράσουμε τον Αλ Καπόνε. Το Σικάγο, η Πόλη...

Το Κονκλάβιο… ξεγέλασε τα γραφεία στοιχημάτων

Ακόμη μια εκλογή Ποντίφικα, όπως άλλωστε και εκείνη του...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο συνεχιστής της συμπόνοιας…

Η αρμονία της συνείδησης, και οι πινελιές της... Η επιλογή του Αμερικανού Καρδιναλίου του Σικάγο, Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ ως διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου στην Αγία...

Χτίζοντας γέφυρες, για να τις διασχίσουν οι περιφρονημένοι και οι αδύναμοι…

Από τη διακονία του στο Περού και το εκκλησιαστικό αποτύπωμά του συνολικά στη Λατινική Αμερική, ο νέος Πάπας Λέων 14ος άφησε ισχυρή παρακαταθήκη που...

Το ραντεβού της Καθολικής Εκκλησίας με το… αδιανόητο

Για δεκαετίες, η συλλογική σκέψη γύρω από την Καθολική Εκκλησία, είχε επικεντρωθεί στην εκτίμηση ότι, το Βατικανό δεν θα επέλεγε ποτέ Ποντίφικα προερχόμενο από...