Ένας “μεταμορφωμένος” Τσίπρας…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Όλοι το προσέξαν και το ανέδειξαν. Ο Αλέξης Τσίπρας που εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ, ήταν… “μεταμορφωμένος”.

Πιο κοντά στη μετριοπάθεια και την ψυχραιμία. Μακριά από τις υπερβολές και την αναζήτηση… θεαμάτων.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δείχνει να κατανοεί τις καινούριες προτεραιότητες που γεννάει η τρέχουσα εθνική συγκυρία, και επιλέγει να μην υποκύψει στον πειρασμό των άκρων.

Το ερώτημα βέβαια είναι… πόσο θα αντέξει.

 

Το κείμενο της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον Αντώνη Σρόιτερ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑLPHA και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ

 

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, να σας καλησπερίσω και να σας καλωσορίσω εδώ. Από απόσταση, βεβαίως. Μεγαλύτερες αποστάσεις από προηγούμενες φορές. Χωροταξικά μόνο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ας ελπίσουμε ότι θα κάνω καλό ποδαρικό στη νέα εποχή και ας ελπίσουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσουμε να δίνουμε δια ζώσης τις συνεντεύξεις όλοι και ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναγυρίσουμε στα skype και στην απόσταση.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μακάρι, γιατί καλή η τεχνολογία αλλά, πάνω από όλα, είναι πολύ πιο σημαντική, νομίζω, η ανθρώπινη επαφή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θέλω να σας συγχαρώ, τον σταθμό δηλαδή, διότι τηρείτε όλους τους κανόνες ασφάλειας και πάνω από όλα για την προστασία και των εργαζόμενων. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το συνηθίσουμε. Βλέπω γύρω μου ότι έχουμε αρχίσει και ξεθαρρεύουμε.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Χαλαρώνουμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο ιός δεν μας έχει ξεχάσει. Είναι παρών. Είναι σε ύφεση. Το πετύχαμε συλλογικά αυτό, είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, καταφέραμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Όμως, είναι παρών και δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε.

Και φοβάμαι ότι εάν ξεχαστούμε, μπορεί να χαλάσουμε όλα όσα κερδίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ας το κρατήσουμε αυτό. Τα διεθνή μέσα μιλούν για το θαύμα της Ελλάδας γι’ αυτή την υπόθεση. Πολύ λίγα τα κρούσματα σε σχέση με άλλες χώρες. Πολύ λίγοι θάνατοι σε σχέση με άλλες χώρες. Το πιστώνουν στην κυβέρνηση αυτό και λένε για μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης.

Συμφωνείτε ότι είναι επιτυχία της κυβέρνησης;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι επιτυχία της χώρας, αναμφίβολα. Και εγώ δεν θέλω να είμαι μίζερος. Όταν υπάρχει μια επιτυχία της χώρας, την πιστώνεται η κυβέρνηση. Αλλά, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, είναι επιτυχία που οφείλεται στην υπεύθυνη στάση των πολιτών, αλλά και στην υπεύθυνη στάση και της αντιπολίτευσης. Όλου του πολιτικού συστήματος.

Γιατί θα ήταν αλλιώς εάν η κυβέρνηση, που όντως συντονίστηκε με τις επιταγές της διεθνούς υγειονομικής κοινότητας, είχε μια αντιπολίτευση να κουνάει το δάχτυλο και να λέει κακώς κλείνεις την οικονομία μας, μας καταστρέφεις, είναι απαράδεκτο αυτό που κάνεις, εκλογές αύριο. Θα ήταν διαφορετική και η στάση της κυβέρνησης. Είχε μια αντιπολίτευση που προέταξε το κοινωνικό καλό. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε και να το δούμε ως μια καλή πρακτική, παρά το γεγονός ότι οι ιδεολογικές και οι πολιτικές μας διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Εντούτοις, όταν αυτό που είναι στο προσκήνιο είναι η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή, αυτά πρέπει να τα παραμερίζουμε.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Είμαστε λοιπόν σε μια φάση, στο μετά ίσως αυτής της πανδημίας που μπορούμε να συζητάμε πλέον για την επόμενη μέρα. Μια δύσκολη επόμενη ημέρα. Έχουμε ένα ευχάριστο νέο, εάν το θεωρείτε και εσείς ευχάριστο, από τις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν κάνει μια πολύ γενναία πρόταση σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις και τα δάνεια που μπορούν να δοθούν μέσα από το ταμείο ανάκαμψης. Συνολικά πάνω κάτω γύρω στα 32 δισ. μπορεί να πάρει η χώρα μας σε επιδοτήσεις και δάνεια. Θέλω να ρωτήσω εάν συμφωνείτε ότι είναι μια καλή εξέλιξη αυτή, ένα καλό σχέδιο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά εγώ θα ήθελα να μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε πριν δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Έχω εμπειρία από τα Συμβούλια Κορυφής. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολα. Δεν είναι εύκολο να καταλήξει κανείς σε μια απόφαση κοινής αποδοχής από όλους.

Παρόλα αυτά όμως, οφείλω να πω ότι είναι μια θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Διότι αυτή η απόφαση, παρότι στο μέγεθός της δεν είναι αυτή που ζητούσαμε και διεκδικούσαμε για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης -είχε ακουστεί το ποσό του 1,5 τρισεκατομμυρίου ως μια βάση, είναι το μισό-, εντούτοις όμως εμπεριέχει κάποια στοιχεία ποιοτικά τα οποία είναι ακριβώς μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στον σκληρό Βορρά. Και εννοώ την αμοιβαιοποίηση. Υπάρχει ένα είδος αμοιβαιοποίησης.

Ο καταμερισμός γίνεται με βάση τις ανάγκες. Υπάρχει η αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, κάτι το οποίο ήταν πάγια διεκδίκηση από τις προοδευτικές δυνάμεις και τον ευρωπαϊκό Νότο. Νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη. Πρέπει να δούμε. Και η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η εξέλιξη γίνεται εν πολλοίς και εξ ανάγκης.

Τι εννοώ; Εννοώ ότι το σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο, η σκληρή Γερμανία, οι σκληροτράχηλοι της οικονομικής ορθοδοξίας του Βερολίνου, συνειδητοποίησαν ότι εάν δεν αλλάξουν στρατηγική σε αυτή τη φάση, ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση της ευρωζώνης, διότι η Ελλάδα ήταν το 1,5% του ΑΕΠ, η Ιταλία είναι μια χώρα του G7. Τεράστιος οικονομικός κίνδυνος από τη διόγκωση του χρέους της Ιταλίας για την Ευρώπη, για την ευρωζώνη, συστημικός κίνδυνος και ταυτόχρονα τεράστιος πολιτικός κίνδυνος από την πιθανότητα ανάδειξης της ακροδεξιάς και του Σαλβίνι ως διεκδικητή της εξουσίας σε μια κρίσιμη χώρα για την Ευρώπη.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μένει λοιπόν να δούμε εάν όλα αυτά κονδύλια για τα οποία ακούμε, πράγματι αποφασιστούν, κλειδώσουν και εκταμιευτούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και  μένει να δούμε επίσης με ποιους όρους αυτά τα κονδύλια, καταρχάς εάν θα είναι αυτά, με ποιους όρους θα εκταμιευτούν. Αν υπάρχουν δηλαδή αιρεσιμότητες ή όχι. Οι αιρεσιμότητες είναι τα μνημόνια τα λεγόμενα. Και μένει να δούμε και ποια θα είναι και η χρονική διάρκεια εκταμίευσης αυτών των χρημάτων, διότι αλλιώς είναι να είναι σε βάθος επταετίας, αλλιώς να είναι σε βάθος τριετίας.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εσείς πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσατε τις δικές σας προτάσεις, παρουσιάσατε το πρόγραμμά σας, τις προτάσεις σας για το πώς μπορούμε να έρθουμε στην επόμενη ημέρα, πώς μπορεί να ανακάμψει η χώρα από την πανδημία στο οικονομικό της κομμάτι. Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι».

Το ακούσαμε το πρόγραμμα. Ακούσαμε τις προτάσεις σας, ακούσαμε και την κυβέρνηση να λέει  ότι στην ουσία παίρνετε τα δικά της μέτρα που ήδη εφαρμόζει και απλά προσθέτετε κάτι παραπάνω στα ποσά στο τέλος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι έτσι. Υπάρχει μια πλήρης σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων  και δεν αναφέρομαι μονάχα στο παιχνίδι των αριθμών, διότι υπήρξε και ένα παιχνίδι αριθμών από πλευράς της κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην ποιότητα των μέτρων και αναφέρομαι και στη χρονικότητα των μέτρων.

Η δική μας η λογική είναι ότι πρέπει να στηριχθεί η εργασία πάση θυσία και οι επιχειρήσεις. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Διότι η ελληνική οικονομία έχει  μια διαφορά από άλλες οικονομίες. Βασίζεται πάρα πολύ στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας έχει ως 40 εργαζόμενους.

Άρα λοιπόν πρέπει να στηρίξουμε σήμερα -σήμερα, όχι αύριο που θα είναι αργά και θα μπει λουκέτο- τη μικρομεσαία επιχείρηση για να μπορέσει να αντέξει από αυτή τη νέα κρίση που μας βρήκε. Και να στηρίξουμε τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Αυτό είναι το κρίσιμο.

Η κυβέρνηση κάνει κάτι άλλο. Η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας με λιγότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει. Την αναστολή όμως της εργασίας και όχι την ίδια την εργασία. Άρα, στην πραγματικότητα έρχεται πολύ αργά και με ένα πολύ μικρό πακέτο να αντιμετωπίσει μια κρίση η οποία μας απειλεί να μας οδηγήσει σε μια πολύ βαθιά ύφεση μέσα στο 2020. Και η ύφεση, για να καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας, δεν είναι απλά ένας αριθμός: είναι αυτό που ζήσαμε στη χώρα μας το 2012, το 2013, το 2014 με μια ανεργία που εκτοξεύτηκε στο 29%. Με λουκέτα στα μικρά μαγαζιά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλο αυτό το δράμα το οποίο ζήσαμε. Και είναι πράγματι άδικο, είναι κρίμα, είναι αμαρτία να βγαίνουμε από μια τόσο μεγάλη κρίση, να παίρνουμε ανάσα και να κινδυνεύουμε μέσα σε λίγους μήνες να χάσουμε όσα κερδίσαμε σε πέντε χρόνια που καταφέραμε να πάμε την ανεργία από το 29% στο 17%.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το οποίο λέει η κυβέρνηση, που λένε στελέχη της, ότι στην ουσία απλά υπερθεματίζετε πάνω σε δικά της μέτρα, θέλω να μου δώσετε μια απάντηση και δίνω μερικά παραδείγματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για δώστε μου.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Επιστρεπτέα προκαταβολή. Λέει η κυβέρνηση 2 δισ. Εσείς λέτε 3 δισ. και να μην επιστραφούν και τα χρήματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξεχάσατε ένα «μη». Εμείς λέμε μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Γι’ αυτό λέω. Εγώ λέω ότι λέτε 3 δισ. και να μην επιστραφούν τα χρήματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει τεράστια διαφορά μια τόσο μικρή λεξούλα.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Το είπα πολύ ξεκάθαρα, νομίζω. Λέει η κυβέρνηση 13% στην εστίαση. Εσείς λέτε στο πρώτο πρόγραμμά σας, στο «Μένουμε Όρθιοι Ι», δεν είχατε πει τίποτα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Τώρα έρχεστε και υπερθεματίζετε και λέτε 6% στην εστίαση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, τι νόημα έχει…

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να πω τα παραδείγματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πιάσουμε ένα ένα.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Λέει η κυβέρνηση μείωση της προκαταβολής φόρου, λέτε εσείς 50%. Στο μισό η προκαταβολή φόρου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πιάσουμε ένα ένα. Καταρχάς, η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν είναι επιδότηση. Είναι δάνειο. Και είναι ένα δάνειο το οποίο δεν δίνεται και με όρους απλόχερους προς τις επιχειρήσεις. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν καταφέρει να μπούνε στη διαδικασία δεν είναι ο αριθμός αυτός που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των επιχειρήσεων ή, εν πάση περιπτώσει, να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται σήμερα.

Εμείς λέμε ότι αυτή την ώρα υπάρχει ανάγκη για να μπορέσουν αυτές οι επιχειρήσεις που μείνανε για δυο και πλέον μήνες κλειστές και χάσανε τη δυνατότητα να έχουνε έσοδα, ενώ οι λογαριασμοί συνέχιζαν να τρέχουν και οι ανάγκες συνέχιζαν να είναι παρούσες, να υπάρχει η δυνατότητα σε ένα κεφάλαιο κίνησης σε αυτές τις επιχειρήσεις. Και αυτό το κεφάλαιο κίνησης λέμε να μην είναι δάνειο με τη μορφή δανεισμού. Λέμε να είναι με τη μορφή μιας επιδότησης. Όπως επιδοτήσεις ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι δάνεια, έτσι και η μικρομεσαία επιχείρηση τώρα χρειάζεται μια επιδότηση για να μπορέσει να επανεκκινήσει.

Και λέμε για κάθε επιχείρηση 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο μέχρι 100.000 ευρώ. Μέχρι τους 50 εργαζόμενους. Αυτό είναι το αρχικό κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν να ανασάνουν και να προχωρήσουν μπροστά. Ταυτόχρονα, λέμε ότι πρέπει να υπάρξει και ένα πλαίσιο εγγυήσεων, κρατικών εγγυήσεων για δανειοδοτήσεις στις οποίες θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις. Διότι, κ. Σρόιτερ, το μεγάλο πρόβλημα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας -και θέλω να είμαι δίκαιος, δεν έγινε τώρα αυτό, υπήρχε και επί των ημερών μας- ήταν ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να περάσουν ούτε έξω από τις συστημικές τράπεζες. Δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό δανεισμό.

Αυτή τη στιγμή, τι γίνεται: Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες, για να  δανείσουν μια επιχείρηση, πρέπει η επιχείρηση να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη να δανειστεί διότι έχει τα χρήματα αυτά. Είναι αδιανόητο. Άρα λοιπόν, εμείς λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε ως κυβέρνηση, που είναι η Αναπτυξιακή  Τράπεζα. Έχει ήδη μια προίκα κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Μπορούν να προστεθούν κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία υποδεικνύουμε, να φτιαχτεί ένα ισχυρό εγγυοδοτικό πακέτο ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχο με αυτό που η κυβέρνηση ανακοίνωσε για τις τράπεζες τις ίδιες, το πρόγραμμα «Ηρακλής» αν θυμάστε. Ένας «Ηρακλής» λοιπόν, αλλά αυτή τη φορά για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Και με μια εγγυοδοσία που μπορεί να φτάνει στο 90%, σε ειδικές περιπτώσεις ακόμα και στο 100% από την πλευρά του Δημοσίου, να έχουν πρόσβαση σε εύκολο και φθηνό χρήμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν. Είναι πολύ διαφορετικό λοιπόν απ’ αυτό που κάνει η κυβέρνηση.

Μου είπατε για το θέμα του ΦΠΑ. Προφανώς, στο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι Ι» δεν είχε νόημα να μιλήσουμε για τη μείωση του ΦΠΑ, διότι ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις. Τι νόημα είχε αυτό; Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι πέρυσι τέτοιον καιρό – δεν είχαμε κορωνοϊό- μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%. Και βεβαίως υπήρξε μια μικρή αδυναμία στην πρότασή μας, διότι οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες -πέρυσι ήμασταν ακόμα στο 3,5% στόχος, σήμερα δεν υπάρχει ο στόχος του πλεονάσματος και δεν μειώσαμε στον καφέ και στο αλκοόλ.

Το να βγαίνει σήμερα η κυβέρνηση και να λέει γενναιοδωρία ότι μειώνει, εκτάκτως μάλιστα, για λίγους μήνες τον καφέ και το αλκοόλ από το 24% στο 13% ενώ πέρυσι, ένα χρόνο πριν, κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή, προκειμένου μόνιμα να πέσει στο 13%, νομίζω ότι οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες το χαρακτήρισαν  ντροπιαστικό. Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση. Θα πω όμως ότι είναι δώρο άδωρο.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι αυτό που έχει αξία για τη μικρομεσαία επιχείρηση της εστίασης, είναι η πρότασή μας να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση εκτάκτως, για τους καλοκαιρινούς μήνες, στο 6%.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Και προκαταβολή φόρου στο μισό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και το τρίτο παράδειγμά σας: Αυτό εμείς το είχαμε προτείνει πέρυσι τέτοιο καιρό, το είχαμε εξαγγείλει, ήταν βασική προεκλογική μας δέσμευση στις εθνικές εκλογές τις 7ης Ιουλίου, η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Βεβαίως, χάσαμε τις εκλογές, εξελέγην ο κ. Μητσοτάκης, θεώρησε σκόπιμο να πάει με το διαθέσιμο τότε δημόσιο Ταμείο  που εμείς το είχαμε δημιουργήσει, αλλά σε άλλες μειώσεις φόρων και όχι στη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%.

Πιστεύω ότι σήμερα που μιλάμε, αυτό το μέτρο έχει γίνει κάτι παραπάνω από αναγκαίο. Είναι παράλογο να ζητάς από έναν επιχειρηματία να σου προκαταβάλλει φόρο για μια χρονιά στην οποία δεν έχει δουλέψει.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Δε θα έχει κέρδη έτσι κι αλλιώς από ένα σημείο και μετά. Το μεγάλο ερώτημα Πρόεδρε είναι πώς θα πληρωθούν όλα αυτά. Αν πράγματι λοιπόν  πάμε σε μεγαλύτερες παροχές, αυτό που ζητάτε εσείς, το ερώτημα είναι αν υπάρχουν τα χρήματα. Το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» από ένα σημείο και μετά επανέρχεται, για να κάνουμε μια τέτοια πολιτική.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα δικαιωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Έτσι φαίνεται…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε, εδώ έχουμε μπει σε μια αντιπαράθεση δημιουργικής λογιστικής. Διότι, για κάποιον ακροατή, θα νομίσει στο τέλος ότι είναι στραγάλια τα δισεκατομμύρια, 37 δισεκατομμύρια άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο μαξιλάρι. Λέει η κυβέρνηση  ότι δίνει 24 και λέει ταυτόχρονα ότι αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ που κοστολογείται στα 13,5, είναι πολλά…

Πώς είναι πολλά τα 13 και δεν είναι πολλά τα 24; Ή τα 24 είναι fake και μας λένε ψέματα, ή τα 13 τότε δεν είναι πολλά αλλά είναι μετρημένα, κοστολογημένα και ζυγισμένα. Είναι μετρημένα και ζυγισμένα. Κοιτάξτε, η παρακαταθήκη του μαξιλαριού, αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική για την ελληνική οικονομία. Ομολογώ δεν είχαμε προβλέψει ότι θα έρθει ο κορωνοϊός. Είχαμε όμως προβλέψει τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, τις αναταράξεις που θα μπορούσε να έρθει μια οποιαδήποτε κρίση, μπορεί και εξωγενής, στην ελληνική οικονομία που έχει ένα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος παρά τη ρύθμισή του. Και γι’ αυτό τον λόγο μας κατηγορούσαν τότε. Θυμάστε πόσο μεγάλη επίθεση είχαμε δεχθεί για το περίφημο μαξιλάρι. Γιατί, πράγματι, έγινε ένα μεγάλο μέρος του, αυτό το οποίο δεν αφορά τα δάνεια του ESM, από τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Τώρα λοιπόν, στην κρίσιμη αυτή στιγμή, πιστεύω ότι είναι η ώρα να αξιοποιηθεί. Και όχι να σπαταληθεί, να περιμένουμε να περνά ο χρόνος και να τρώμε λίγο λίγο.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εδώ υπάρχουν δυο λογικές. Η μια λογική είναι η δική σας που λέει ότι τώρα πρέπει να τα δώσουμε όλα, να στηρίξουμε την οικονομία…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι όλα, λελογισμένα.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Το «όλα» σχηματικά, δικό μου, να δώσουμε πολλά εν ολίγοις, να στηρίξουμε την οικονομία, να πουσάρουμε την ανάπτυξη. Και η άλλη είναι η λογική του οικονομικού επιτελείου, που λέει: «ένα λεπτό, μη δώσουμε πολλά τώρα, γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο, δεν ξέρουμε πώς θα πάει το καλοκαίρι και κυρίως, Πρόεδρε, δεν ξέρουμε αν τον Σεπτέμβριο έχουμε ένα νέο κύμα πανδημίας οπότε πάλι  θα χρειαστούμε χρήματα. Έχει μια λογική και το ένα και το άλλο, πρέπει να πω εγώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απαντώ: Καταρχάς, από το περίφημο «μαξιλάρι», ένα μεγάλο ποσό είναι κλειδωμένο και κανείς δεν ζητά να πάρουμε χρήματα. Είναι τα 16 περίπου δισ., τα οποία είναι κλειδωμένα για να αποπληρώνουμε τα δάνειά μας το επόμενο διάστημα, να μη βρεθούμε δηλαδή σε δύσκολες καταστάσεις και να χρειαστούμε δανεισμό και μνημόνια.

Από κει και πέρα όμως, ακόμα και με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών που κάνει κριτική στο πρόγραμμά μας, είναι φανερό ότι τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στο Ταμείο, όπως λένε αυτοί, είναι περίπου 25 δισ. Κι εμείς λέμε να πάρουμε τα 13. Άρα, δεν τα παίρνουμε όλα. Ένα αυτό.

Δεύτερον: Αν αυτή η κριτική είχε μια αξιοπιστία μέχρι χθες, θα την άκουγε κανείς και θα έλεγε: «μήπως έχουν δίκιο, να κρατήσουμε κάβα για το μέλλον»; Μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν βεβαίως ολοκληρωθεί, δεν έχουν κλειδώσει, αλλά κάτι θα υπάρξει, δεν μπορεί αυτό να πάει στο μηδέν, σημαίνει ότι κάτι θα υπάρχει ως στήριξη για την επόμενη χρονιά.

Κι έρχομαι τώρα στο κρισιμότερο: ποια είναι η λογική μας και η διαφορά της λογικής μας. Εμείς λέμε ότι αν δεν υπάρξει εμπροσθοβαρής στήριξη, η ύφεση φέρνει ύφεση, τα λουκέτα φέρνουν ανεργία, η ανεργία φέρνει αδυναμία, μείωση της ζήτησης, δηλαδή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος που έχει ο κάθε πολίτης στην τσέπη του για να μπορέσει να καταναλώσει.

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και η μείωση της κατανάλωσης, φέρνει μείωση του τζίρου στον επιχειρηματία. Εδώ είναι ένας φαύλος κύκλος τον οποίο τον ζήσαμε το 2010 και μετά. Τα ξέρουμε όλα αυτά, δεν είναι μονάχα θεωρίες οικονομολόγων. Γι’ αυτό σε όλο τον κόσμο, όπου μπορούν οι κυβερνήσεις, κάνουν αυτή την εμπροσθοβαρή στήριξη.

Στις ΗΠΑ, έχουν κόψει χρήμα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παντού, σε όλες τις χώρες. Άλλες χώρες το κάνουν με δανεισμό. Εμείς λέμε να μην το κάνουμε με δανεισμό. Γιατί αν κάνουμε με δανεισμό, θα αυξήσουμε το χρέος.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σωστό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέμε λοιπόν, επειδή το κρίσιμο μέγεθος είναι το κλάσμα «χρέος προς ΑΕΠ», να κρατήσουμε το χρέος σταθερό αλλά να προσπαθήσουμε να μη μειωθεί το ΑΕΠ, να μην αυξηθεί η ύφεση. Διότι αν αυτό συμβεί, τότε είναι που θα διακινδυνεύσει και η οικονομία και η οικονομική σταθερότητα.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Είπατε τη μαγική λέξη: Ύφεση. Έχετε κάνει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν έχουμε καταλήξει, ότι έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις ακόμη και σήμερα για το πού θα πάει τελικά αυτή η ύφεση. Η αλήθεια είναι, έψαξα ό,τι χαρτιά είχα και δεν είχα, δεν έχω δει ούτε μια δική σας εκτίμηση για το πού θα καθίσει τελικά αυτή η ύφεση.

Ποια είναι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ύφεση; Πού θα κλείσει αυτή η χρονιά; Και το λέω αυτό γιατί και εσείς αλλά και η κυβέρνηση φτιάχνετε προγράμματα, παρουσιάζετε προτάσεις χωρίς να έχουμε το ζητούμενο, τον αριθμό και από σας. Ποια θα είναι η δική σας εκτίμηση για την ύφεση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα μπορούσα να σας απαντήσω πολύ εύκολα για να ξεφύγω και να σας πω ότι δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης…

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Έχετε πρόγραμμα, φτιάχνετε ένα πρόγραμμα, δεν έχετε έναν αριθμό να βάζετε στους αλγορίθμους σας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Δεν είμαστε εμείς στο υπουργείο για να εκτιμάμε. Αλλά δεν θα σας απαντήσω έτσι και θα σας πω το εξής: Εδώ δεν είναι ένα ζήτημα να κάνουμε μαντεψιά. Γιατί είδα τον κ. Σταϊκούρα, τη μια έλεγε ότι θα είναι 0%, μετά είπε ότι θα είναι 5%, μετά είπε ότι είναι 8%, μετά είπε ότι είναι 13%.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εσείς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς λέμε ότι από την πρώτη στιγμή, όχι επειδή έχουμε καμιά ειδικότητα στο να μαντεύουμε ή να προβλέπουμε, αλλά βλέπουμε τις μελέτες όλων των Διεθνών Οργανισμών, που εν πάση περιπτώσει έχουν μια αξιοπιστία. Από τον Οικονομικό Οργανισμό Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μέχρι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέχρι την Κομισιόν.

Και μιλάνε για μια ύφεση η οποία θα κυμαίνεται γύρω στο 10% σε όλη την Ευρωζώνη. Και λένε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της ελληνικής οικονομίας που βασίζεται σε υπηρεσίες και σε τουρισμό -ο οποίος τουρισμός θα πληγεί όχι μόνο από την αναστολή των εργασιών αλλά και από το κλίμα στην ψυχολογία των ανθρώπων που δεν θα έχουν διάθεση να πάνε διακοπές, ιδίως από το εξωτερικό-, θα έχει τις βαθύτερες, θα είναι πρωταθλήτρια ενδεχομένως απ’ όλη την Ευρώπη, στην ύφεση.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα, καταλαβαίνω καλά ότι εσείς εκτιμάτε κι έχετε κάνει τους υπολογισμούς σας και τις προτάσεις σας με ένα ποσοστό ύφεσης πάνω από 10%, αν τα ερμηνεύσω σωστά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το κρίσιμο είναι το εξής: Εμείς, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πόσο δε μάλλον η κυβέρνηση, το κρίσιμο δεν είναι να κάνει μια εκτίμηση, δεν είναι δημοσιογράφος να πει ότι «εκτιμώ ότι θα γίνει αυτό», αλλά πώς θα το αποτρέψω αυτό. Αυτό είναι το κρίσιμο. Άρα λοιπόν, η εκτίμηση είναι ότι αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, θα έχουμε μια εκτίμηση η οποία θα υπερβεί το 10%. Αν όμως παρέμβουμε, όπως εμείς λέμε ότι πρέπει να παρέμβουμε, μπορούμε να την περιορίσουμε στο μισό και ακόμα παρακάτω.

Γι’ αυτό κάποια στιγμή βγήκα στη Βουλή και είπα στον Πρωθυπουργό, ότι όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί μιλάνε για ύφεση πάνω από 10%, η Τράπεζα της Ελλάδας λέει 4%. Εάν λοιπόν η ύφεση κυμανθεί πάνω από 4, θα σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουν σωστά. Και τι δεν κάνουν σωστά; Δεν υιοθετούν τη λογική μας για οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης του εισοδήματος, της ζήτησης και της εργασίας.

Αυτά τα οποία προτείνουμε, δεν τα προτείνουμε για να κάνουμε τους γαλαντόμους, για να πούμε ότι «α, εμείς λέμε περισσότερα». Τα προτείνουμε, διότι πιστεύουμε πραγματικά, και το λέει η οικονομική ανάλυση αυτό, είτε είναι από την πλευρά των προοδευτικών οικονομολόγων, είτε και από των συντηρητικών, ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείς να μειώσεις την ύφεση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ακόμη και ο Φρίντμαν το έλεγε αυτό, που ήταν νεοφιλελεύθερος.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα κρατήσω πάντως ότι στο πρόγραμμα που παρουσιάσατε και στις προτάσεις σας, είχαμε βάλει έναν βασικό αριθμό πάνω στον οποίο σχεδιάσατε κιόλας. Δηλαδή, υπήρχε μια εκτίμηση ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 10 και με βάση αυτό κάνετε τις προτάσεις σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Αλλιώς, αν δεν υπάρχει αυτός ο περίφημος άγνωστος x για το πόσο θα είναι η ύφεση, δεν υπάρχει καμία πρόταση…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο και γι’ αυτό μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο υπουργός Οικονομικών κάθε 15 μέρες ανέβαζε τον προβλεπόμενο αριθμό της ύφεσης, εντούτοις τα μέτρα ήταν τα ίδια. Είτε ήταν για 3% ύφεση, είτε για 8% είτε για 13%, τα μέτρα δεν άλλαξαν. Τα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση είναι 6,5 δισ. μέχρι σήμερα, συν 2,1 αυτά που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός. 8,5 δισ. είναι τα μέτρα.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Για τα οποία πάντως πήρε ένα «μπράβο», πρέπει να πω εγώ, στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την 6η αξιολόγηση, που αναφέρει, από ό,τι είδα κιόλας την περασμένη εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση κινείται στον σωστό δρόμο και έχει λάβει τα σωστά μέτρα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω, γιατί κι εμείς κάποιες φορές παίρναμε «μπράβο», για επιλογές που στρίμωχναν την ελληνική κοινωνία και το ξέραμε. Οπότε, αυτά τα «μπράβο» καμιά φορά δεν είναι παράσημα.

Το μπράβο θα είναι παράσημο αν το πάρει η κυβέρνηση από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βλέπουν την επόμενη μέρα με αγωνία και με απελπισία, από τους εργαζόμενους που βλέπουν να κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους, από αυτούς οι οποίοι βλέπουν τον μεγάλο κίνδυνο να μονιμοποιηθούν σχέσεις εργασίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν και ήρθαν ως έκτακτες. Και αναφέρομαι στην εκ περιτροπής εργασία, στη μισή δουλειά για μισό μισθό.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να φοβόμαστε τα «μπράβο» των Ευρωπαίων, λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αναφέρομαι στην τηλεργασία, διότι κι αυτό είναι ένα ζήτημα. Αν ήταν μια φορά δύσκολο για έναν εργαζόμενο που περίμενε το Σώμα Επιθεώρηση Εργασίας για να δει αν καταγράφονται οι υπερωρίες του στον χώρο εργασίας, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο είναι όταν δουλεύει από το σπίτι του, που δεν μπορεί κανείς να ελέγξει πόση ώρα δουλεύει.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θέλω να ρωτήσω αν και με βάση αυτές τις εξελίξεις, το γεγονός δηλαδή ότι πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια όπως φαίνεται να τρέχουν στην ελληνική οικονομία, επιμένετε στην εκτίμησή σας ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει σύντομα σε εκλογές, με το θέμα της οικονομίας

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν πάμε στις εκλογές, θα μου επιτρέψετε να πω μια μόνο φράση για το πρόγραμμά μας. Διότι δεν είναι μόνο στήριξη της εργασία και των επιχειρήσεων, στήριξη του τουρισμού, των αγροτών, είναι και στήριξη των ευάλωτων ομάδων και αυτό πρέπει να πω.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Περιεκτικά σας παρακαλώ, για να προλάβουμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πολύ περιεκτικά θα το πω. Στην Ισπανία, την εβδομάδα αυτή ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο αντίστοιχο, ετοιμάζεται και στην Ιταλία. Η αργοπορία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα, θα επιδεινώσει την ανεργία. Θα έχουμε πολλούς άνεργους, χιλιάδες επισφαλώς εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, άτομα με αναπηρία που δεν θα έχουν να ζήσουν το επόμενο διάστημα.

Άρα, εμείς προτείνουμε μια ομπρέλα προστασίας για όλους αυτούς, ένα επίδομα έκτακτης ανάγκης που θα προβλέπεται στα 400 ευρώ το άτομο μηνιαίως συν 200 ευρώ για δεύτερο μέλος της οικογένειας και 100 ευρώ το κάθε παιδί. 800 ευρώ δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να στηριχθούν μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία.

Αλλιώς, θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση κοινωνικής απελπισίας και δεν μας αξίζει. Τα ζήσαμε το ’10 μέχρι το ’15 και δεν μας αξίζει να ξαναβουτήξουμε στην απελπισία.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κανείς δεν θέλει να δει τέτοιες εικόνες, προφανώς. Δώστε μου μια απάντηση για την εκτίμησή σας σε ό,τι αφορά τις εκλογές. Ο Πρωθυπουργός λέει κατηγορηματικά, δεν πρόκειται να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες πρόωρα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα να τον  πιστέψουμε.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εσείς θα μου πείτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και μόνο που υπάρχει αυτή η συζήτηση τώρα και δεν την ανοίξαμε εμείς -εγώ σας είπα ότι δέχομαι κριτική γι’ αυτό, ότι «δεν έπρεπε να είσαι τόσο χαμηλών τόνων στην πανδημία, διότι ναι μεν υπευθυνότητα, αλλά αντιπολίτευση κάνεις», εγώ αυτό αισθάνθηκα ότι ήταν σωστό για τη χώρα και για τον λαό. Όχι στην φάση της κρίσης να βγαίνω και να κουνάω το δάχτυλο. Μπορεί να μην το έκανε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν στην αντιπολίτευση, εγώ ακολουθώ μια άλλη στρατηγική.

Σε αυτή τη φάση που ακόμη δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε νεκρούς και ακόμη δεν ξέρουμε αν θα ξαναγυρίσει αυτό τον Οκτώβρη – Νοέμβρη, πιστεύω ότι είναι παράλογο, αδιανόητο, κυνικό -πώς να το πω- να μας ενδιαφέρει πρωτίστως αν κερδίσαμε ή χάσαμε, να πάμε να μετρηθούμε.

Άρα, θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση, που ξεκίνησε από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από το ΚΙΝΑΛ ούτε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, φανερώνει σε έναν μεγάλο βαθμό και τον κυνισμό ή και τον τυχοδιωκτισμό όλων όσων άνοιξαν αυτή τη συζήτηση.

Από ‘κει και πέρα, προφανώς ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις πάντοτε για τις εκλογές. Αν αποφασίσει να πάει σε εκλογές, εμείς εδώ είμαστε. Εντούτοις, πιστεύω ότι το πιο κρίσιμο τούτη την ώρα είναι να συζητάμε τι είναι το σωστό να γίνει και μόλις κλείσει όλος αυτός ο κύκλος να δούμε πώς θα αναμετρηθούμε και ποιο θα είναι το σωστό για την επόμενη μέρα της χώρας.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Πρόεδρε η πανδημία τελειώνει, μια σύντομη απάντηση σας παρακαλώ, αυτό που δεν τελειώνει με τίποτα είναι η προκλητικότητα της Τουρκίας. Έχουμε διαρκείς προκλήσεις, υπάρχει φόβος για νέα επεισόδια, νέες προσπάθειες δημιουργίας επεισοδίων στον Έβρο, ανεβαίνουν και οι δυνάμεις της Αστυνομίας. Έχουμε προθέσεις και απειλές ότι θα γίνουν γεωτρήσεις νότια της Κρήτης. Τι βλέπετε στα εθνικά μας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι ανήσυχος. Και δεν το λέω για να πω ένα κλισέ. Είμαι ανήσυχος διότι βλέπω μια αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας. Πάντοτε υπήρχαν προκλήσεις, παραβιάσεις εναέριου χώρου, τώρα βλέπουμε μια ποιοτική αναβάθμιση.

Είχαμε φέτος τις διπλάσιες παραβιάσεις πάνω από ελληνικά νησιά, υπερπτήσεις δηλαδή. Είχαμε για πρώτη φορά υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο έδαφος, πάνω από τον Έβρο και ταυτόχρονα έχουμε αυτό το τουρκολιβυκό σύμφωνο, που στην ουσία αμφισβητεί κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αυτή την αυξανόμενη ένταση και στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, πιστεύω ότι πρέπει επειγόντως να υπάρξει μια εθνική γραμμή. Η εθνική γραμμή δεν μπορεί να είναι η αμηχανία, γιατί εγώ αυτό βλέπω. Η εθνική γραμμή πρέπει να είναι προφανώς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε τον διάλογο, θέλουμε τις καλές σχέσεις και την καλή γειτονία, αλλά αυτό περνάει μέσα από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Πρέπει λοιπόν, το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, να αξιοποιήσουμε την δυνατότητα που μας παρέχει η συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και τα ευρωπαϊκά σύνορα, και να αξιοποιήσουμε και τη δυνατότητα κυρώσεων. Να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε κυρώσεις.

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πέρσι τον Ιούνιο είχαμε κερδίσει κυρώσεις για την Τουρκία, για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν έκανε το ίδιο η κυβέρνηση για την πιθανότητα παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με πιθανότητα ερευνών νοτίως της Κρήτης, κάτι το οποίο έχουν εξαγγείλει.

Και, τέλος, πρέπει να σας πω ότι οι τελευταίες εξελίξεις, το τελευταίο επεισόδιο στον Έβρο με τη λεγόμενη κινητικότητα στα σύνορα, δεν δίνει ένα καλό σήμα ο τρόπος με τον οποίο απάντησε η ελληνική πλευρά σε όλο αυτό. Σας θυμίζω ότι όσο ήμουν εγώ Πρωθυπουργός, δυο Έλληνες στρατιώτες κατά λάθος πέρασαν τα σύνορα και έμειναν οκτώ μήνες στις τουρκικές φυλακές. Δεν εισηγούμαι ότι αυτό θα ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Αλλά το να κάνεις διάβημα -προφανώς κάνεις διάβημα όχι γιατί υπάρχει κινητικότητα στην άλλη πλευρά, κάνεις διάβημα επειδή πέρασαν από εδώ. Γι’ αυτό κάνεις διάβημα.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εγώ κρατάω την ανησυχία σας, πάντως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να κάνεις διάβημα και την ίδια ώρα να προσπαθείς να το κρύβεις και να λες «δεν τρέχει τίποτε» και να μεταφέρεις και τον φράχτη λίγο πιο εδώ, μη τυχόν και ενοχλήσεις την Τουρκία, δεν πιστεύω ότι είναι η ορθή στρατηγική.

Να κρατήσετε λοιπόν την ανησυχία μου. Και να κρατήσετε και την έκκλησή μου να υπάρξει εθνική γραμμή. Αλλά η εθνική γραμμή χρειάζεται και συμφωνία στρατηγική. Και γι’ αυτό επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει –κι άλλοι το έχουν ζητήσει- Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να τα συζητήσουμε όλα αυτά και να χαράξουμε την εθνική γραμμή.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μάλιστα, για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Κύριε Πρόεδρε αν δεν έχετε κάτι σημαντικό το βράδυ, κάποια σημαντική υποχρέωση, θα σας έλεγα να συντονιστείτε στον Alpha να δείτε τον Παύλο Πολάκη σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλήθεια;

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Στο μόνο που δεν επιτίθεται, είστε εσείς, πρέπει να πω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι σας έπιασε σήμερα; Πολύ ΣΥΡΙΖΑ βγάζετε σήμερα!

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Είδατε; Έτσι, για να μη λέτε! Κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά, ευχαριστώ.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να είστε καλά κι εσείς.

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...