Χρηστίδης: Πρέπει να βάλουμε ξανά τους ανθρώπους σε διαδικασία παραγωγικότητας


 
Σημεία Συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο ραδιόφωνο 247  και στους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Αντώνη Φουρλή.

Όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι έχουμε αυτόνομη πορεία
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ καθώς και στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει μία ταυτότητα που πλέον είναι σαφής. Τα τελευταία χρόνια μας έλεγαν τη μία πως θα είμαστε ουρά του ενός και την άλλη του άλλου. Όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι έχουμε αυτόνομη πορεία και σε αυτό η Φώφη Γεννηματά έχει δώσει μεγάλη σημασία, αναφορικά και με το προγραμματικό μας πλαίσιο. Αυτός που σήμερα έχει το πραγματικό πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εντός του οποίου υπάρχουν δύο φωνές, τουλάχιστον. Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι πήγαν στην Κεντρική του Επιτροπή και έλεγαν ότι δεν πάει άλλο με τον κ. Καμμένο και να δουν ποιες άλλες προοδευτικές δυνάμεις υπάρχουν και πώς μπορούν να συγκυβερνήσουν. Υπάρχουν και οι «Πολάκηδες» που βγαίνουν και εκφράζουν μία σκληρή γραμμή αυτή που είναι του επί της ουσίας του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυβέρνησης ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ και η οποία είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από θεσμούς, δημοκρατία και πρόοδο. Ο κ. Τσίπρας, ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει, αν και πιστεύουμε ότι έχει αποφασίσει, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Γιατί, μέχρι τώρα, αυτούς που αφήνει είναι αυτοί που έχουν αριστερό πρόσημο. Από το Λαφαζάνη μέχρι τον Φίλη κι από τον Κοτζιά μέχρι τους συντρόφους της Αριστερής Πρωτοβουλίας. Όλους αυτούς που άφησε ήταν αυτοί που τον έκαναν Πρωθυπουργό και αυτούς που κρατάει είναι όλοι αυτοί που ήρθαν στην πορεία και που η πορεία τους είναι περίεργη.
Από Επιστολές με καλές προθέσεις, έχουμε χορτάσει τα τελευταία χρόνια. Οχι επικοινωνιακά παιχνίδια με το Σύνταγμα
Πριν 3 χρόνια ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να προχωρήσει σε Συνταγματική Αναθεώρηση, την έκανε με τρόπο παρακοινοβουλευτικό, στο περιστύλιο της Βουλής κι από τότε δεν έχουμε δει τίποτα να αλλάζει, ούτε να ανοίγει στο επίπεδο της συζήτησης.
Στο τελευταίο μας Συνέδριο, του Κινήματος Αλλαγής, αποφασίσαμε και τις ανάγκες που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η χώρα στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πρώτα από όλα είναι ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών που πρέπει να αλλάξει. Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις αναφορικά στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αυτό το οποίο, δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει προκαλέσει είναι μία ομιχλώδης κατάσταση γύρω από το Σύνταγμα και τις προθέσεις της κι αυτό είναι κάτι το οποίο μας κάνει επιφυλακτικούς, διότι από την Επιστολή του κ. Τσίπρα μέχρι να γίνουν πράγματα, υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να συγχρονιστεί το νέο Σύνταγμά μας με τις νέες ανάγκες της εποχής. Αυτό το έχει διατυπώσει η Πρόεδρός μας η Φώφη Γεννηματά πριν από περίπου 6 μήνες στην επιστολή της. Χρειάζονται καθαρές κουβέντες, υπάρχει ανάγκη για αλλαγές, όχι, όμως, για επικοινωνιακούς λόγους και κάτω από την ανάγκη του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου για να αλλάξουν την ατζέντα πετώντας τη μπάλα σε άλλο γήπεδο.
Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε στους σταθερούς πολιτικούς κύκλους κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ανοίξαμε και τη συζήτηση με την Επιστολή της κ. Γεννηματά πριν από 6 μήνες. Δε μπορεί κανείς να ξαναπαίξει παιχνίδια αντίστοιχα με αυτά του Ιανουαρίου του 2015 με την Προεδρική Εκλογή και επειδή μπροστά μας είναι οι Βουλευτικές Εκλογές κι όλοι κάνουν υπολογισμούς για τις επόμενες, αλλά ενδεχομένως και για τις μεθεπόμενες εκλογές, οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας ότι η χώρα μας δε μπορεί να ξαναμπεί σε κανένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου, σε εξαιρετικά δύσκολες ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς συνθήκες, ενόψει της Προεδρικής Εκλογής.
Υπήρξαν στιγμές στις οποίες η Ευρώπη έδειξε πολύ χαμηλά αντανακλαστικά κι αυτό μας στοίχισε στοιχίζει στο Ευρωπαϊκό Όραμα που είχαν οι Ιδρυτές της
Η συζήτηση γύρω από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας και η Ευρώπη είναι η γειτονιά μας. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι μαζί με αυτήν τη γειτονιά προοδεύσαμε ουσιαστικά τα τελευταία 60-70 χρόνια. Ήταν η πιο ειρηνική και προοδευτική περίοδος που έζησε η Ήπειρός μας κι αυτό πρέπει να το αναλογιζόμαστε, να το σεβόμαστε και να βλέπουμε πώς πρέπει να εξελίσσουμε τα πράγματα από εδώ και στο εξής.
Υπήρξαν στιγμές στις οποίες η Ευρώπη έδειξε πολύ χαμηλά αντανακλαστικά κι αυτό μας στοίχισε στοιχίζει στο Ευρωπαϊκό Όραμα που είχαν οι Ιδρυτές της. Μπαίνοντας σε αυτήν τη συζήτηση, είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Συντήρηση έχει τις ευθύνες της για το πώς διογκώθηκε η οικονομική κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα, που ήταν το πρώτο και ενδεχομένως και το δυσκολότερο παράδειγμα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου, αλλά όχι μόνο του Νότου. Εμφανίζεται, πλέον, μία συστηματική άνοδος της ακροδεξιάς η οποία έχει λαϊκιστικά και τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά, ξεκινώντας από τον κ. Όρμπαν και φτάνοντας ακόμη και στις Σκανδιναβικές Χώρες, αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να έχουμε συλλογική ευρωπαϊκή αντίδραση. Στις Ευρωεκλογές του 2019 οφείλουμε όλοι να συμμετάσχουμε για να μην αφήσουμε τις ακραίες φωνές να κυριαρχήσουν, γιατί αυτές είναι πολλές πλέον στην Ευρώπη.
Όσο δεν υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας στο κοινωνικό κράτος, ώστε κάθε πολίτης της Ευρώπης αλλά και της πατρίδας μας να νιώθει ότι τα χρήματα τα οποία του παίρνει πολλαπλώς η ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, του επιστρέφονται με τρόπο δίκαιο και δεν πηγαίνουν σε μία μαύρη τρύπα, τότε η ανασφάλεια θα μεγαλώνει. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται ένα ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα για όλους τους πολίτες, πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει βάση, πάνω στο οποίο θα κτιστεί και η έννοια ενός νέου κοινωνικού κράτους αλλά και η έννοια μίας παραγωγής και ανάπτυξης. Πρέπει να βάλουμε ξανά τους ανθρώπους σε διαδικασία παραγωγικότητας. Όσο κάθονται απομονωμένοι μακριά από την καθημερινότητα, τόσο τα προβλήματα θα μεγαλώνουν.

Best Of

Ο Κικίλιας “οργώνει” τη χώρα, για να ενισχυθεί η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια σειρά από παρουσίες σε διάφορους νομούς...

Μητσοτάκης: Στις δυσκολίες βγαίνω μπροστά, δεν κρύβομαι

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην...

Η (πολιτική) πλατφόρμα που κατέθεσε ο Μυτιληναίος (ο οποίος ετοιμάζεται για μεταφορά έδρας)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Πριν από μερικά χρόνια, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος......

Η ανάμνηση του Κωστή Χατζηδάκη από τον ευπατρίδη Μιλτιάδη Έβερτ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο περιθώριο της εκδήλωσης τιμής για τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

ΟΠΑΠ Game Time: Η ώρα των τελικών σε Αγγλία και Γερμανία με τον Μανώλη Βογιατζάκη

*Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΟΦΗ μιλάει για τους...

Ο “μεγάλος συμβιβασμός” του Λευκού Οίκου, για να αποτραπεί η χρεοκοπία των ΗΠΑ

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και η...

Γιάννης Πρετεντέρης: Δεν μπορεί απλώς να παίρνεις όσα σου λείπουν, με φόρους

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Δεν ξέρω αν...

Δημήτρης Καμπουράκης: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως… χορηγοί του Κυριάκου

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr   Μα καλά, τρελάθηκαν εκεί στον...

Γιώργος Λακόπουλος: Η απεχθέστερη πολιτική φιγούρα που πέρασε από τα κοινοβουλευτικά έδρανα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr «Να μην πίνεις όταν έρχεσαι...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

ΟΠΑΠ Game Time: Η ώρα των τελικών σε Αγγλία και Γερμανία με τον Μανώλη Βογιατζάκη

*Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΟΦΗ μιλάει για τους αγώνες Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ & Λειψία-Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Η Premier League και Bundesliga ολοκληρώθηκαν και τη σκυτάλη...

Ο “μεγάλος συμβιβασμός” του Λευκού Οίκου, για να αποτραπεί η χρεοκοπία των ΗΠΑ

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και η Γερουσία ενέκρινε τη συμφωνία Μπάιντεν-ΜακΚάρθι για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, και έτσι...

Γιάννης Πρετεντέρης: Δεν μπορεί απλώς να παίρνεις όσα σου λείπουν, με φόρους

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Δεν ξέρω αν «η πλειοψηφία των πολιτών είναι ανώριμη» όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (Star, 30/5). Διαισθάνομαι όμως ότι χρειάζεται...