Φώφη Γεννηματά: Ανάγκη για εθνική συνεννόηση


 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 30Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΕΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση που έχει επετειακό χαρακτήρα. Δεν είμαστε όμως εδώ μόνο γι’ αυτό, αλλά για να δούμε και τις υποχρεώσεις μας για τη συνέχεια.
Το 1982 ξεκίνησε η διαδικασία αναγόρευσης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, παράλληλα με την αναγόρευση της Χάλκης ως Νησί Ειρήνης και Φιλίας των Νέων όλου του κόσμου.
Στόχος μας η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με σεβασμό στο περιβάλλον.
Χρειάστηκαν 6 χρόνια προσπαθειών από την Κυβέρνηση και τον Δήμο Ρόδου, μέχρις ότου η τοπική Κοινωνία πάρει την Ιστορική πόλη στα χέρια της, με την εποπτεία βέβαια του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σήμερα χρειάζεται να κάνουμε τα επόμενα βήματα με τη συνεργασία όλων .
Προκειμένου όχι μόνο να καταθέσουμε ένα σχέδιο αειφόρου διαχείρισης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά να δεσμευτούμε για την χρηματοδότηση και την υλοποίησή του.
Να γίνει δηλαδή αυτό που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.
Να συμφωνήσουμε όλοι για το τι πρέπει να γίνει. Κυβέρνηση, κόμματα, Αυτοδιοίκηση, φορείς.
Εδώ αναδεικνύεται η ανάγκη της Εθνικής Συνεννόησης.
Πρώτο βήμα η ενημέρωση τις Ροδίτικης, Δωδεκανησιακής, Ελληνικής Κοινωνίας, για τους στόχους, για το γιατί αυτή η Ιστορία, αυτή η Πόλη, αυτές οι αξίες πρέπει να διασφαλισθούν. Έτσι ώστε να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια.
Υπάρχει πολύ δουλειά στην συνέχεια. Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, που έχουν γίνει για την αποκατάσταση κτιρίων, χώρων και μνημείων με την πρώτη Προγραμματική Σύμβαση του 1984, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που εμφανίζει η πόλη είναι σημαντικά.
Πρέπει λοιπόν να προλάβουμε, να μην επιτρέψουμε αρνητικές επιπτώσεις.
Χρειάζεται η Ανανέωση του Προγράμματος Σύμβασης, με στόχο την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση της Μεσαιωνικής πόλης.
Ζητώ να αναλάβουν, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τις ευθύνες τους. Με τη συνεργασία του Δήμου Ρόδου και του Πολυτεχνείου. Να συνταχθεί η πρόταση για ένα πρότυπο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης. Έχει ξεκινήσει ο διάλογος, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για δράση.
Η ίδια η Κυβέρνηση που υποθήκευσε μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο Υπερταμείο που δεν το ελέγχει, εδώ εμφανίζεται διστακτική για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης, τη διασφάλιση του κοινωνικού της χαρακτήρα και την εξωστρέφειά της .
Κάτι που θα ενδυναμώσει την ίδια τη Ρόδο στον Παγκόσμιο Πολιτιστικό χάρτη.
Με την σημερινή εκδήλωση ανοίγει ο Εθνικός διάλογος για την Ρόδο. Η Ελληνική Κυβέρνηση και όλοι οι φορείς και Οργανισμοί που εμπλέκονται, οφείλουν να συμπράξουν άμεσα και χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να κατατεθεί το διαχειριστικό σχέδιο στην Unesco. Να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση που θα κατοχυρώνει τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση και την τεχνική υποστήριξη αυτού του σχεδίου.
Η πρώτη προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη στη βάση της θέσπισης της αποκέντρωσης από τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά για την προστασία των μνημείων, ήταν στη Ρόδο και φέρνει την υπογραφή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη.
Η πολιτική μας κληρονομιά δεσμεύει το Kίνημα Aλλαγής να συνεχίσει τον αγώνα εξόδου από την κρίση μαζί με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και με την κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών για την αειφόρο ανάπτυξη στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος, η σωστή διαχείριση του οποίου μπορεί να εξασφαλίσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Best Of

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Το (νέο) δείπνο στο οποίο θα βρεθούν Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

Πηγή: OneVoice   - Σε κοινωνική εκδήλωση – δείπνο – έχουν...

Το μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υπονομεύει τον Κασσελάκη

Πηγή: OneVoice   ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ Προβληματίζονται διάφοροι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο λόγο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών...

Ο Κουμουτσάκος δεν ήταν… πύραυλος (για τη Μονή της Χώρας)

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Το νέο εθνικό στραπάτσο με...

Ο (πολιτικά)… άδειος και ελαφρύς Κασσελάκης, και οι αυταπάτες των χειροκροτητών του

Με την περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, έχουμε υλικό για......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κώστας Μπακογιάννης: Κρατώ το όνομά τους και αναζητώ πάντα την έμπνευσή τους

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με μια συγκινητική ανάρτηση για τους δυο παππούδες του, επέλεξε ο Κώστας Μπακογιάννης να αφήσει το απότυπωμά του στα social media την...

Αύριο στις 22:00 η νέα κλήρωση του ΛΟΤΤΟ για κέρδη έως και 10.000 ευρώ τον μήνα για μια 10ετία

Εισόδημα για έναν ολόκληρο χρόνο έχουν εξασφαλίσει περισσότεροι από 470 τυχεροί παίκτες του ανανεωμένου ΛΟΤΤΟ. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, 472 νικητές της δεύτερης κατηγορίας του...

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων έχει… ήδη αλλάξει ένοικο στο Οβάλ Γραφείο

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και το... δέος των κομματικών μηχανισμών για να εξασφαλίσουν προεδρική πλειοψηφία. Το πάθημα του 2016 φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μάθημα...