Φώφη Γεννηματά: Ανάγκη για εθνική συνεννόηση


 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 30Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΕΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση που έχει επετειακό χαρακτήρα. Δεν είμαστε όμως εδώ μόνο γι’ αυτό, αλλά για να δούμε και τις υποχρεώσεις μας για τη συνέχεια.
Το 1982 ξεκίνησε η διαδικασία αναγόρευσης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, παράλληλα με την αναγόρευση της Χάλκης ως Νησί Ειρήνης και Φιλίας των Νέων όλου του κόσμου.
Στόχος μας η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με σεβασμό στο περιβάλλον.
Χρειάστηκαν 6 χρόνια προσπαθειών από την Κυβέρνηση και τον Δήμο Ρόδου, μέχρις ότου η τοπική Κοινωνία πάρει την Ιστορική πόλη στα χέρια της, με την εποπτεία βέβαια του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σήμερα χρειάζεται να κάνουμε τα επόμενα βήματα με τη συνεργασία όλων .
Προκειμένου όχι μόνο να καταθέσουμε ένα σχέδιο αειφόρου διαχείρισης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά να δεσμευτούμε για την χρηματοδότηση και την υλοποίησή του.
Να γίνει δηλαδή αυτό που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.
Να συμφωνήσουμε όλοι για το τι πρέπει να γίνει. Κυβέρνηση, κόμματα, Αυτοδιοίκηση, φορείς.
Εδώ αναδεικνύεται η ανάγκη της Εθνικής Συνεννόησης.
Πρώτο βήμα η ενημέρωση τις Ροδίτικης, Δωδεκανησιακής, Ελληνικής Κοινωνίας, για τους στόχους, για το γιατί αυτή η Ιστορία, αυτή η Πόλη, αυτές οι αξίες πρέπει να διασφαλισθούν. Έτσι ώστε να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια.
Υπάρχει πολύ δουλειά στην συνέχεια. Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, που έχουν γίνει για την αποκατάσταση κτιρίων, χώρων και μνημείων με την πρώτη Προγραμματική Σύμβαση του 1984, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που εμφανίζει η πόλη είναι σημαντικά.
Πρέπει λοιπόν να προλάβουμε, να μην επιτρέψουμε αρνητικές επιπτώσεις.
Χρειάζεται η Ανανέωση του Προγράμματος Σύμβασης, με στόχο την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση της Μεσαιωνικής πόλης.
Ζητώ να αναλάβουν, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τις ευθύνες τους. Με τη συνεργασία του Δήμου Ρόδου και του Πολυτεχνείου. Να συνταχθεί η πρόταση για ένα πρότυπο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης. Έχει ξεκινήσει ο διάλογος, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για δράση.
Η ίδια η Κυβέρνηση που υποθήκευσε μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο Υπερταμείο που δεν το ελέγχει, εδώ εμφανίζεται διστακτική για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης, τη διασφάλιση του κοινωνικού της χαρακτήρα και την εξωστρέφειά της .
Κάτι που θα ενδυναμώσει την ίδια τη Ρόδο στον Παγκόσμιο Πολιτιστικό χάρτη.
Με την σημερινή εκδήλωση ανοίγει ο Εθνικός διάλογος για την Ρόδο. Η Ελληνική Κυβέρνηση και όλοι οι φορείς και Οργανισμοί που εμπλέκονται, οφείλουν να συμπράξουν άμεσα και χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να κατατεθεί το διαχειριστικό σχέδιο στην Unesco. Να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση που θα κατοχυρώνει τη χρηματοδότηση, την υλοποίηση και την τεχνική υποστήριξη αυτού του σχεδίου.
Η πρώτη προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη στη βάση της θέσπισης της αποκέντρωσης από τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά για την προστασία των μνημείων, ήταν στη Ρόδο και φέρνει την υπογραφή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη.
Η πολιτική μας κληρονομιά δεσμεύει το Kίνημα Aλλαγής να συνεχίσει τον αγώνα εξόδου από την κρίση μαζί με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και με την κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών για την αειφόρο ανάπτυξη στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος, η σωστή διαχείριση του οποίου μπορεί να εξασφαλίσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Best Of

Ο Δήμος Αθηναίων στο… μάτι της αντιπολίτευσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη  Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, του 2023, αναμένεται...

Ο Γιάννης Μπρατάκος «κερδίζει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο διάδοχος του Γρηγόρη Δημητριάδη στο Μέγαρο...

Τσίπρας: Εμείς κυβερνήσαμε όταν εθνικός στόχος ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μια ιστορία αγάπης, που συνεχίζεται…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η επέτειος του προεδρικού ζεύγους... της καρδιάς...

Mega και ΑΝΤ1 κυριάρχησαν στο δυναμικό κοινό στην πρωινή ζώνη της Κυριακής

Του Μανώλη Κομνηνού Το Mega και ο ΑΝΤ1 κυριάρχησαν για...

Πρώτο παιχνίδι απόψε για την ΑΕΚ στην OPAP ARENA

  Το Pamestoixima.gr προσφέρει την αγορά «Τελικό Αποτέλεσμα-Ενισχυμένες Αποδόσεις» στον...

Αλ. Παπαχελάς: Ο Ερντογάν παζαρεύει σκληρά

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς Πηγή: εφημερίδα "Καθημερινή"   Οσο περίεργο και αν...

Ο Δήμος Αθηναίων στο… μάτι της αντιπολίτευσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη  Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, του 2023, αναμένεται...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μια ιστορία αγάπης, που συνεχίζεται…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η επέτειος του προεδρικού ζεύγους... της καρδιάς μας. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα γιορτάζουν την 30η επέτειο του γάμου της, με αφετηρία...

Mega και ΑΝΤ1 κυριάρχησαν στο δυναμικό κοινό στην πρωινή ζώνη της Κυριακής

Του Μανώλη Κομνηνού Το Mega και ο ΑΝΤ1 κυριάρχησαν για ακόμη μια φορά στο δυναμικό κοινό στην πρωινή ζώνη της Κυριακής, με το δίδυμο Σιωμόπουλου-Γκαντώνα...

Πρώτο παιχνίδι απόψε για την ΑΕΚ στην OPAP ARENA

  Το Pamestoixima.gr προσφέρει την αγορά «Τελικό Αποτέλεσμα-Ενισχυμένες Αποδόσεις» στον αγώνα ΑΕΚ-Ιωνικός έως την έναρξή του   Η ώρα του πρώτου αγώνα της ΑΕΚ στην OPAP ARENA...