Φιλοθέη Μακριδάκη: Ξοδέψτε έξυπνα και ελαφρύνετε το εκκαθαριστικό

 

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Ειδικός Φοροτεχνικός

Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει αρχίσει, είναι λοιπόν χρήσιμο να εξετάσουμε εάν καταφέραμε να χτίσουμε το αφορολόγητό μας με πλαστικό χρήμα, καθώς και τι χρειάζεται να κάνουμε από εδώ και στο εξής.

Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι το αφορολόγητο χτίζεται κλιμακωτά ανάλογα το ύψος του εισοδήματος που έχουμε λάβει μέσα στο φορολογικό έτος. Κατά συνέπεια εάν για παράδειγμα το ετήσιο εισόδημα το οποίο εισπράττουμε είναι έως 10.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις ή από κατά κύριο επάγγελμα αγροτική δραστηριότητα, τότε το 10% αυτού του εισοδήματος θα πρέπει να φροντίσουμε να αποδεικνύεται ότι έχει δαπανηθεί για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών με εξόφληση αυτών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με άλλα μέσα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Άλλο μέσο ηλεκτρονικής συναλλαγής είναι η διατραπεζική μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό πελάτη σε λογαριασμό προμηθευτή κτλ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να λάβουμε την έκπτωση του φόρου που επιθυμούμε και που είναι αναγκαία για να μην μας επιβληθεί φόρος.

Στην περίπτωση κατά την οποία το ετήσιο εισόδημά μας ανέρχεται στο ποσό των 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ, και προέρχεται από μισθούς ή συντάξεις ή από δραστηριότητα κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύψουμε ποσοστό της τάξεως του 10% για τις πρώτες 10.000 ευρώ εισοδήματος, όπως αναφέραμε νωρίτερα, και ποσοστό της τάξεως του 15% για ποσό εισοδήματος από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ, με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες όλες μόνο μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλου είδους ηλεκτρονικών συναλλαγών, προκειμένου να λάβουμε έκπτωση φόρου.

Και εάν το ετήσιο εισόδημα είναι άνω των 30.000 ευρώ προερχόμενο επίσης από μισθούς ή συντάξεις, ή οι φορολογούμενοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στην περίπτωση αυτή για να κατοχυρωθεί η έκπτωση του φόρου και να μην φορολογηθούμε, θα πρέπει να έχουμε πραγματοποιήσει δαπάνες της τάξεως του 10% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του εισοδήματός μας, της τάξεως του 15% για το τμήμα του εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ και της τάξεως του 20% για το εισόδημα που υπερβαίνει τις 30.001 ευρώ. Βεβαίως να έχουμε υπόψη ότι το μέγιστο ποσό των δαπανών που μπορεί να μας δημιουργήσει έκπτωση φόρου είναι οι 30.000 ευρώ, από αυτό το ποσό και πάνω δεν δίδεται κανένα όφελος. Και μην ξεχνάμε αναφερόμαστε πάντα σε δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω μόνο ηλεκτρονικών συναλλαγών, διατραπεζικής μεταφοράς χρημάτων, χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Ας δούμε ακόμα ένα παράδειγμα. Έστω φορολογούμενος με  ετήσιο εισόδημα από μισθωτή εργασία 30.000 ευρώ, θα χρειαστεί αποδείξεις ύψους, για τις πρώτες 10.000 ευρώ εισόδημα, 10.000 x 10%=1.000 , συν για τις επόμενες 20.000 ευρώ εισόδημα, 20.000 x 15%=3.000, άρα σύνολο 1.000+3.000= 4.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό δαπανών για να καλύψουν το αφορολόγητό τους θα επιβαρυνθούν με φόρο 22% επί της διαφοράς. Δηλαδή, στο παράδειγμά μας, εάν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ και έχει συγκεντρώσει αποδείξεις 3.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 220 ευρώ. Διότι όπως είπαμε χρειάζεται αποδείξεις για να καλύψει το αφορολόγητό του 4.000 ευρώ κατά συνέπεια 4.000-1.000 = 3.000 και άρα 1.000 x 22% = 220 ευρώ ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει.

Καλή αρχή!

Καλή υποβολή της δήλωσής σας!

Best Of

Το ΠΑΣΟΚ ποντάρει στην “αλλαγή γενιάς”, με τη Μαρία Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η υποψηφιότητα της Μαρίας Μπουτζέτη στο ευρωψηφοδέλτιο...

Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη σε ρόλο-κλειδί για τις ευρωεκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη...

Μανώλης Κοττάκης: Το στρατηγικό βάθος του ελληνισμού

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Ακουσα προχθές το βράδυ στο...

Κωστής Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκλήρωσε...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατομμύρια ευρώ

Στις 21:15 η κλήρωση για το μέγιστο ποσό του...

Ο Κασσελάκης ως (χρυσός) χορηγός του Μητσοτάκη

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ...

Είδε κανείς τον Καραμανλή να πεθαίνει;

    Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα γνώρισε στην...

Το εθνικό έγκλημα της προσφυγής στο Μνημόνιο, που παραμένει ατιμώρητο

Πέρασαν ήδη 14 χρόνια... Περισσότερα από τη... φαγούρα σε...

Μανώλης Κοττάκης: Η μετάλλαξη του αξιακού συστήματός μας

Η έγκριση οικονομικής βοήθειας-μαμούθ από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προς...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατομμύρια ευρώ

Στις 21:15 η κλήρωση για το μέγιστο ποσό του παιχνιδιού και το μεγαλύτερο έπαθλο όλων των εποχών στην Ελλάδα   Λίγες ώρες απομένουν για τη μεγάλη...

Ο Κασσελάκης ως (χρυσός) χορηγός του Μητσοτάκη

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι γεμάτη από οξύμωρα. Ένας νέος άνθρωπος, με επικοινωνιακές...

Είδε κανείς τον Καραμανλή να πεθαίνει;

    Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα γνώρισε στην ιστορική διαδρομή της αναρίθμητους ηγέτες. Που λατρεύτηκαν και συγκλόνισαν τις μάζες, παρακινώντας την εκάστοτε κοινωνία...