Τ. Καραμήτσος: Τα σενάρια για τις (πρόωρες) εκλογές


 
Γράφει ο Τάσος Καραμήτσος
Πηγή: protothema.gr
 
Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές και, μάλιστα, στη φάση που βρίσκεται η πολιτική κατάσταση, το πιο πιθανό είναι να μην το έχει αποφασίσει ούτε ο πλέον αρμόδιος, ο πρωθυπουργός. Ας δούμε, όμως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Ο καταλύτης των εξελίξεων είναι πλέον η θετική ψήφος των βουλευτών του Ζάεφ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, σύμφωνα με ξένες πηγές, ή τον… πάντοτε εντυπωσιακά ενημερωμένο υπουργό Πάνο, αποκτήθηκε με αίμα, κόπο και μερικά εκατομμύρια δολάρια από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ή από τον περίφημο Τζορτζ Σόρος. Παντού κολλάει ένας Σόρος για τον συγκυβερνήτη του Τσίπρα και της Ελλάδας, από τα CDS του Παπανδρέου μέχρι τις δωροδοκίες στα Σκόπια, αλλά και την Αθήνα (50 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είπε ο πρώην ΥΠ.ΕΞ. ότι υποστήριξε ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ.!).
Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να αποφύγει το πικρό ποτήρι της ψηφοφορίας κύρωσης της συμφωνίας στη Βουλή, ακόμα κι αν αυτό λειτουργεί ως καθάρσιο του ίδιου έναντι του διεθνούς παράγοντα. Ξεπληρώνει το παρελθόν του έναντι Αμερικανών και Ευρωπαίων ο Τσίπρας και δείχνει έτσι την έμπρακτη μεταμέλειά του. Κάτι σαν την «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή» του τροπαρίου της Κασσιανής για όσους γνωρίζουν θρησκευτικά.

Ισως μάλιστα η αγωνία της κυβέρνησης Ζάεφ, αλλά και των δυτικών υποστηρικτών της να φέρει πιο κοντά την τρίτη και τελική ψηφοφορία της συμφωνίας στη γειτονική χώρα, δηλαδή να έχουν τελειώσει στα μέσα Δεκεμβρίου, άρα το μπαλάκι να έρθει στην Αθήνα πριν από τις γιορτές.
Πώς από την ψηφοφορία της συμφωνίας στη Βουλή τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο θα φτάσει η κυβέρνηση στις τριπλές κάλπες τον Μάιο, είναι ζήτημα, ειδικά όταν με τον Καμμένο τα επεισόδια είναι σχεδόν καθημερινά, ιδίως όταν δύει ο ήλιος.

Θα βρει έξι βουλευτές από τους «ξέμπαρκους», να τους τάξει θέση στα δικά του ψηφοδέλτια ο πρωθυπουργός προκειμένου να τον στηρίξουν για δύο, έστω τρεις ακόμη μήνες στην κυβέρνηση; Μπορεί να βρει -όλα γίνονται-, αλλά πιστεύει κανείς ότι έστω ένας από αυτούς θα επανεκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή σαν να λέμε ότι θα πάει ο Συριζαίος να ψηφίσει Χάρη Θεοχάρη; Αρα ούτε αυτό το σενάριο της κυβέρνησης, με… ό,τι περίσσεψε, δεν φαίνεται πολύ πιθανό και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το τρίμηνο.
Λίγη σημασία έχει για την Ελλάδα αν θα γίνουν στην αρχή ή στο μέσον του 2019 οι εκλογές. Αντιθέτως, πολύ μεγάλη σημασία έχει να τελειώνουμε με την εκκρεμότητα αυτή, αφού οικονομικοί αναλυτές, παράγοντες και επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι στη μεν Ευρώπη η κρίση της Ιταλίας δημιουργεί συνθήκες τεράστιας κρίσης, η δε παγκόσμια οικονομία βαδίζει σε ύφεση έως το 2020, χωρίς να είναι προσδιορισμένη η διάρκεια και η έντασή της.
Χρειάζεται νέο ορίζοντα η χώρα, σταθερή κυβέρνηση με ριζοσπαστική ατζέντα, μακριά από τις θολές ιδέες μιας νεκρής ιδεολογίας, που μας βασανίζουν ως κοινωνία από το 1974.
Δουλειές, δουλειές, δουλειές για όλους, και για τους νέους αλλά και όσους τις έχασαν με την κρίση, αυτή πρέπει να είναι η μία και μοναδική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Τίποτε άλλο – μόνο με αυτό ευημερούν οι πολίτες. Ολα τα άλλα ανήκουν στο παρελθόν.

Best Of

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του...

Κικίλιας: Η χρονιά ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου

Στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται, προκειμένου η Ελλάδα να...

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας βουλιάζει στο τέλμα της αναξιοπιστίας του

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε...

Τσίπρας: Η εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Διαλύοντας ένα ιστορικό κόμμα μέσα σε μερικές εβδομάδες

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Όλοι το υποψιαζόμασταν, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε...

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του...

Το Πάμε Στοίχημα μοίρασε περισσότερα από 87 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη τον Σεπτέμβριο

  Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το...

Κικίλιας: Η χρονιά ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου

Στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται, προκειμένου η Ελλάδα να...

1000+1 νικητές κερδίζουν από 1.000 ευρώ στο νέο ΣΚΡΑΤΣ «Χίλιες και μία Τύχες»

Σκανάρεις μέσα από OPAP Store App και μία εντυπωσιακή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαλύοντας ένα ιστορικό κόμμα μέσα σε μερικές εβδομάδες

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Όλοι το υποψιαζόμασταν, εκείνη όμως ξεπέρασε κάθε αρνητική προσδοκία. Στη σκιά και του Συνεδρίου των Τόρις, η Λιζ Τρας έχει καταφέρει ήδη...

Μητσοτάκης: Κοινές αρχές και αξίες στην πράξη, όχι στα λόγια

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα   Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή...

Το Πάμε Στοίχημα μοίρασε περισσότερα από 87 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη τον Σεπτέμβριο

  Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Τον Σεπτέμβριο του 2022 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 87 εκατομμύρια...