Τ. Καραμήτσος: Πόσο θα αντέξει η χώρα αυτή την κατάσταση;


 
Γράφει ο Τάσος Καραμήτσος
Πηγή: protothema.gr
 
Ενας πρωθυπουργός, πόσο μάλλον ένας έξυπνος πολιτικός όπως ο Τσίπρας, που βλέπει πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην κυβέρνησή του, θα πρέπει, όπου να ’ναι, να ετοιμάζεται να προκηρύξει εκλογές.

Το πολιτικό σκηνικό μυρίζει μπαρούτι πολύ καιρό τώρα και σε όσους ασχολούνται με την πολιτική θυμίζει έντονα τις τελευταίες ημέρες όλων των κυβερνήσεων, από εκείνη του Σαμαρά, αλλά και τις προηγούμενες, όπως του ΓΑΠ, του Κώστα Καραμανλή κ.ά.: διαρροές, εσωκομματικά χτυπήματα, παραιτήσεις, απειλές και εκβιασμοί εσωτερικής φύσεως.
Η παραίτηση Κοτζιά, όμως, είναι ομολογουμένως… συναρπαστική, αφού δεν έχει διευκρινιστεί από κανέναν επαρκώς γιατί συνέβη. Ο Κοτζιάς ήταν ο αρχιτέκτων της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία υπερασπίζεται με πάθος ο Τσίπρας. Μόνο γι’ αυτή ζει και αναπνέει ως πρωθυπουργός. Την πήρε όλη πάνω του, μάλιστα, φτάνοντας στο σημείο να αναλάβει και χρέη υπουργού Εξωτερικών για να μη γίνει κάνα λάθος στον δρόμο και δεν φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων.

Μέχρι την Τετάρτη το πρωί γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ελεγχόμενος από αυτόν Τύπος -αλλά έστω και εμμέσως ο ίδιος ο Τσίπρας- έβαλλαν κατά του Πάνου Καμμένου για όσα έπραξε στις ΗΠΑ σχετικά με το Plan B για την ονομασία των Σκοπίων. Ξαφνικά, όμως, συγκαλέστηκε Υπουργικό Συμβούλιο και -σύμφωνα με δήλωση του Κοτζιά- ο πρωθυπουργός και κάποιοι κολλητοί του υπουργοί τού την έπεσαν. Ο δε Καμμένος μετατράπηκε από κατηγορούμενος σε κατήγορο αποκαλώντας τον ούτε λίγο ούτε πολύ κλέφτη, χωρίς μάλιστα να τον καλύψει καθόλου ο Τσίπρας, έστω και κατόπιν εορτής.
Τι έκανε ο Κοτζιάς και στην ουσία φαγώθηκε στεγνά από τον ίδιο τον Τσίπρα; Μα όταν σε αποκαλούν «κλέφτη» μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο -και αφού ζητάς πολιτική κάλυψη και δεν σ’ τη δίνουν-, μάλλον δεν μένεις. Προς το παρόν, βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες. Δηλαδή, πώς έγινε και ο Τσίπρας, αντί τελικά να αποπέμψει τον Καμμένο που τον εξέθεσε δημοσίως και διεθνώς, έστειλε στο σπίτι του τον… στυλοβάτη της αγαπημένης του συμφωνίας, είναι κάτι που δεν γίνεται κατανοητό. Εκτός κι αν έχει συμβεί τίποτε άλλο, το οποίο όλοι εμείς φυσικά δεν γνωρίζουμε και… αν το μάθουμε θα γίνει χαμός. Αυτά όσο καλά κρυμμένα μυστικά και αν είναι, άλλο τόσο εύκολα αποκαλύπτονται στο τέλος. Και το τέλος κοντοζυγώνει.

Το πώς και πόσο θα αντέξει μια κυβέρνηση που αποτελείται από ένα συνονθύλευμα απίθανων τύπων που τους ένωσε συγκυριακά η εξουσία και σήμερα έχουν φτάσει στο σημείο να αλληλοεκβιάζονται, μένει να το δούμε. Μια πρόβλεψη: αν ο πρωθυπουργός δεν αντέξει με τον Καμμένο και επιχειρήσει να συνθέσει μια κυβέρνηση με βουλευτές-υπολείμματα άλλων κομμάτων, ή κάνοντας κάποιες μεταγραφές από τους ΑΝ.ΕΛ. (που ο ίδιος διέλυσε την εβδομάδα που πέρασε), θα εξευτελιστεί πλήρως αυτό το νέο του σχήμα. Αυτοί κι αν θα είναι τσίρκο.
Το πώς και πόσο θα αντέξει η χώρα αυτή την κατάσταση είναι το ζητούμενο και το πλέον ανησυχητικό, μια που οδηγούμαστε σχεδόν ακυβέρνητοι εν μέσω ενός οικονομικού Αρμαγεδδώνα στην Ευρώπη, κυρίως λόγω Ιταλίας.
Οποιοι γνωρίζουν λίγο καλύτερα τα οικονομικά και συνομιλούν με ξένους επενδυτές στο εξωτερικό, μεταφέρουν μια τελείως αρνητική εικόνα για την Ελλάδα: μοιάζει σαν να επιστρέφει στον τόπο του (οικονομικού) εγκλήματος εξαιτίας της υποψίας που υπάρχει ότι μπορεί να βρεθούμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ακυβερνησίας (διάρκειας ακόμα και ενός έτους θεωρητικά), αλλά και λόγω του δυσμενέστατου κλίματος που επικρατεί διεθνώς.
Ο συνδυασμός είναι φονικός για τη χώρα μας και μπορεί να γυρίσει την οικονομία και την αγορά μια τριετία πίσω.

Best Of

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ…...

Οι διαδοχικές γκάφες και τα διαδοχικά… mea culpa του Κασσελάκη

Όσο περισσότερο εκτίθεται στον δημόσιο βίο, τόσο περισσότερο θολώνει...

Ο αμετροεπής Λοβέρδος νομίζει ότι μπορεί να διαγράψει από την Ιστορία τον (κανονικό) Ανδρέα

Για την προνομιακή και ανεξήγητη προβολή από τα συστημικά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ…...

Ο (απελπισμένος) Μενέντεζ εκβιάζει με ανεξάρτητη υποψηφιότητα, για να αποφύγει την καταδίκη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρητικά... δεν συμβαίνουν αυτά. Ίσως μονάχα...

Η Κεντροαριστερά σε ασκήσεις… αυτοσυντήρησης. Και επιβίωσης

Του Μάνου Οικονομίδη Twitter@EmOikonomidis Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το...

Η (εικονική) πραγματικότητα την οποία έπλασε για τον εαυτό του ο Κασσελάκης

Η επιστήμη που αρκετοί μελετήσαμε εις βάθος στα ακαδημαϊκά...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τα προβλήματα των Ελλήνων μπορούν να περιμένουν. Ο Κασσελάκης… λύνει το Μεσανατολικό

Για τις περισσότερες και μεγαλύτερες από τις ζώσες γενεές της ανθρωπότητας, η έννοια "Μεσανατολικό" έχει συνδεθεί και ταυτιστεί με χρονίζοντα, δυσεπίλυτα προβλήματα... Ο Στέφανος...

Ο Χαρδαλιάς φτιάχνει «ομάδα»… για το μέλλον

Πηγή: OneVoice Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι»   Το νήμα με τον προ… δεκαπενταετίας εαυτό του ξαναπιάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Και ως πανίσχυρος Περιφερειάρχης Αττικής πλέον, έστω και.....

Ο (απελπισμένος) Μενέντεζ εκβιάζει με ανεξάρτητη υποψηφιότητα, για να αποφύγει την καταδίκη

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρητικά... δεν συμβαίνουν αυτά. Ίσως μονάχα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Με τη δεύτερη δίκη του για διαφθορά μέσα σε λιγότερο από μια...