Τσίπρας-Ερντογάν. Δυο ώρες… ο καθένας με την ατζέντα του


 
Του Λάζαρου Καλλιανιώτη
 
Όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν παρέμειναν προσηλωμένοι στην ατζέντα τους, στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν στην Άγκυρα.
Το τετ-α-τετ των δυο ηγετών κράτησε δυο ώρες, αμφότεροι εστίασαν στο καλό κλίμα που επικράτησε και ταυτόχρονα ανέδειξαν τα ζητήματα αιχμής που περιλαμβάνει η ατζέντα του καθενός.
Στις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Οι χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν το 2015-2016, για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Μπορέσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής ευρωτουρκικής συνεργασίας, να βάλουμε μπροστά την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία και να προωθήσουμε τον διάλογο των Υπουργείων Άμυνας και ΥΠΕΞ για τη μείωση της έντασης.
Την ίδια στιγμή οι ΥΠΕΞ μας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπου για πρώτη φορά μιλήσαμε για θέματα ασφάλειας στο νησί και φτάσαμε κοντά στη λύση.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα. Πρέπει να ανατρέπουμε τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουμε μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Σε αυτό το θετικό πνεύμα, συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Άμυνας και των Υπουργείων Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Συζητήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη & βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων & Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ.
Τόνισα παράλληλα, τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βεβαίως την ανάγκη, η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας στην περιοχή.
Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στην οικονομία και στα Βαλκάνια. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ιστορικά βήματα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Best Of

Σε ποιόν χρεώνει ο Μητσοτάκης το «κάζο Μενέντεζ»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Οι δραματικές εξελίξεις γύρω...

Το (άχαστο) δίδυμο Κασσελάκη-Πολάκη… έβγαλε (και πάλι) από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση

Όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τη διαγραφή του...

Ό, τι λάμπει… δεν είναι χρυσός, κ. Γεραπετρίτη

Ανορθογραφίες Γράφει ο… Insider   Γιώργος Γεραπετρίτης Έχετε μήνυμα Πηγή: One Voice     Οι ράβδοι...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ελπιδοφόρος «παίκτης» στην επόμενη ηγεσία της Αμερικής

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου,...

Η… απολογία Ομπάμα για την καθυστερημένη στήριξη προς την Κάμαλα Χάρις

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο...

Σε ποιόν χρεώνει ο Μητσοτάκης το «κάζο Μενέντεζ»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Οι δραματικές εξελίξεις γύρω...

Ο… τρόμος του Ομπάμα για τον κίνδυνο “μεγάλης γκάφας” της Κάμαλα Χάρις στο debate με τον Τραμπ

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει διατηρήσει προσεκτικές αποστάσεις ασφαλείας από...

Το συγκινητικό τέλος της… συμβίωσης Χουδαλάκη-Καλαμαράκη στον Real Fm

Με εμφανή συγκίνηση, ο Γιώργος Χουδαλάκης και ο Ιωσήφ...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Ο Ελπιδοφόρος «παίκτης» στην επόμενη ηγεσία της Αμερικής

Γράφει Il Preferito (*ο επικρατέστερος διάδοχος του παπικού θρόνου, όταν… αδειάζει)  Πηγή: One Voice Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος παραδοσιακά «ευλόγησε» την έναρξη των...

Η… απολογία Ομπάμα για την καθυστερημένη στήριξη προς την Κάμαλα Χάρις

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Μπαράκ Ομπάμα... αγκάλιασε την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για την Προεδρία των ΗΠΑ, και επιχείρησε...

Σε ποιόν χρεώνει ο Μητσοτάκης το «κάζο Μενέντεζ»

Γράφει το «Βαθύ Λαρύγγι» Πηγή: One Voice   Οι δραματικές εξελίξεις γύρω από το πρόσωπο του Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τη σοκαριστική καταδίκη του βετεράνου Γερουσιαστή, ο οποίος...