Η επέτειος της εκλογής Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το… ανάθεμα του Αλαβάνου


 
Του Φρίξου Παλαιολόγου
 
Πέρασαν κιόλας 11 χρόνια από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αποφάσιζε να αλλάξει γενιά, και να περάσει τη σκυτάλη της ηγεσίας του, από τον Αλέκο Αλαβάνο στον Αλέξη Τσίπρα.
Τη συνέχεια, τη βιώνουμε ως ζώσα πολιτική πραγματικότητα και ιστορική καταγραφή. Με τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αλλάξει επίπεδο, να γίνει κόμμα εξουσίας, να μεγενθύνει υπερβολικά την κοινωνική και εκλογική βάση του, και τελικά να φτάσει μέχρι την κατάληψη της εξουσίας. Την οποία και κατέχει ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια, ως ο Πρωθυπουργός που άντεξε περισσότερο από κάθε άλλον στα χρόνια του Μνημονίου.
Εκείνη την ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού, που ήταν η ισχυρότερη συνιστώσα το ΣΥΡΙΖΑ, πολύ γρήγορα ωστόσο… κατάλαβε ολόκληρο το παραταξιακό σχήμα.
Κάθε τέτοια μέρα, στον εορτασμό της επετείου, την 10η Φεβρουαρίου του 2008, ο Αλέκος Αλαβάνος… μοιράζει αναθέματα για το πάλαι ποτέ πολιτικό παιδί του. Ο ίδιος άλλωστε είναι από τους πιο σκληρούς επικριτές του Αλέξη Τσίπρα. Στα όρια της βαριάς, προσωπικής προσβολής του σημερινού Πρωθυπουργού.
Απ’ την άλλη, προφανώς και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είχε καταφέρει να φτάσει εδώ, αν δεν… το είχε. Για να θυμηθούμε την ιστορική ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τον Γιώργο Παπανδρέου… αντεστραμμένη: «Το παιδί… μπορεί».

Φρίξος Παλαιολόγος

Φρίξος Παλαιολόγος

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...