Το προεκλογικό "δώρο" Τραμπ στον Νετανιάχου με την παραμονή Αμερικανών πεζοναυτών στη Συρία


 
Του Κυριάκου Βελισσάριου
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν αναστατώθηκε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκνευρίστηκε, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου… χαμογελάει.
Το “βαθύ κράτος” της Ουάσινγκτον ανάγκασε τον Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει την αρχκή απόφασή του περί πλήρους απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.
Αντί αυτής της επιλογής, στο έδαφος της χώρας που τα τελευταία χρόνια έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τον Εμφύλιο Πόλεμο, θα παραμείνουν 200 Αμερικανοί πεζοναύτες, ως μέρος ευρύτερης στρατιωτικής δύναμης, με την παρουσία Γάλλων και άλλων.
Η απόφαση Τραμπ να διατηρήσει στρατιωτική δύναμη στη Συρία, ανατρέπει τα σχέδια Ερντογάν για… εισβολή στις θέσεις των Κούρδων, και την ίδια στγμή αποτελεί προεκλογικό “δώρο” προς τον καλό σύμμαχό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δίνει σκληρή μάχη πολιτικής επιβίωσης στις πρόωρες εκλογές του Τελ Αβίβ, και μια απόσυρση των Αμερικανών από τη Συρία, θα έπληττε το προφίλ του, διευκολύνοντας τους σχεδιασμούς του “μισητού” για τον ίδιο Ιράν.
Θυμίζουμε ότι, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε στηρίξει ανοιχτά και με πάθος τον Ντόναλντ Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, απένανΤΙ στη Χίλαρι Κλίντον, ενώ στη συνέχεια επέβαλε στον Λευκό Οίκο την ατζέντα του, περί απόσυρσης της Ουάσινγκτον από τη Συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Written by

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής