Τα (πραγματικά) προβλήματα θα ξεκινήσουν όταν βρεθεί ο… Έλληνας Σαλβίνι


 
Του Μάνου Οικονομίδη
[email protected]
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018
 
Η φωτογραφία-αποτύπωμα του πολιτικού δράματος της σημερινής Ευρώπης, σεργιανίζει εδώ και μερικές μέρες στην ήπειρο των κοινών προσδοκιών μας, με πρωταγωνιστές τον Ματέο Σαλβίνι και τη Μαρίν Λεπέν.
Με φόντο την ανακυττάρωση του εθνικισμού, του αντι-ευρωπαϊσμού, του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς, το μωσαϊκό που συγκροτείται στη διαδρομή για της ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019, είναι το πλέον ζοφερό στη σύγχρονη Ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης.
Η ανησυχία έχει διπλή αφετηρία: Απ’ τη μία, τη συσσώρευση δυσαρέσκειας, αγανάκτησης και οργής στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, για πολιτικές τυφλής και άδικης λιτότητας, εμπνευσμένες από ατροφικές πολιτικές ηγεσίες.
Απ’ την άλλη, η συγκυριακή σύμπτωση, να βρεθεί δίπλα στη διαχρονικά ακραία και τοξικά φορτισμένη Μαρίν Λεπέν, ένας αυθόρμητα δημοφιλής πολιτικός, ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος εικονοποιεί την πιο σκληρή αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά με… στυλ και «ευπρέπεια».
Ο ηγέτης της Λέγκας και «συγκυβερνήτης» της κυβέρνησης… των άκρων, που κάνει σήμερα κουμάντο στην Ιταλία, ασκεί πολιτική γοητεία σε πλατιές κοινωνικές μάζες, πέρα από τα σύνορα της Ρώμης.
Όχι άδικα, όχι απρόσμενα. Ο Ματέο Σαλβίνι λέει δυνατά, όσο σκέφτεται η πλειοψηφία της ιταλικής κοινωνίας. Και λόγω του υπουργικού αξιώματός του, έχει τη δυνατότητα να… βάζει υπογραφή στην έμπρακτη υλοποίηση αντίστοιχων πολιτικών.
Γι’ αυτό και είναι περισσότερο επικίνδυνος ακόμη και από την ίδια τη Μαρίν Λεπέν. Και φυσικά, λειτουργεί ήδη ως παράδειγμα προς μίμηση και αντιγραφή, για πολλές ακόμη ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Μην έχετε αμφιβολία ότι, ο σχετικός… πειρασμός θα μετακομίσει και στη χώρα μας. Μετά από 8 χρόνια εθνικής καταστροφής λόγω των Μνημονίων, τα πραγματικά προβλήματα για την ποιότητα του μέλλοντος του τόπου, θα αρχίσουν μόλις βρεθεί… ο Έλληνας Σαλβίνι.
 

Written by Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας